"İşimizi Sevgiyle Yapıyoruz"
27-02-21
Köpeklerde mantar, mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli bir rahatsızlık. Bu doğrultuda da evcil hayvan sahiplerinin, hastalığın doğru tespit edilmesi açısından köpeklerde mantar belirtilerinin nasıl anlaşılabileceği ve tedavisinin nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmaları önemli.
Köpeklerde mantar hastalığı, belli yaşlarda ve belli dönemlerde meydana gelen bir rahatsızlık. Pek çok farklı bölgede ortaya çıkabilen mantar enfeksiyonu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ise hem erken tedaviyi mümkün kılar hem de farklı bölgelere sıçramasının önüne geçilebilir.
Ümitköy ve Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak bugün sizler için hazırlamış olduğumuz içeriğimizde köpeklerde mantar hastalığı belirtileri ve tedavisi ile ilgili merak edilenleri yanıtlıyoruz. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan ilk olarak mantar hastalığının türlerine değinelim.
Köpeklerde mantar, aslında tüm evcil hayvanlarda görülen mantar rahatsızlığının bir çeşidi olarak düşünülmekte. Fakat köpeklerde görülen mantar diğer hayvanlarda görülen rahatsızlığa göre çok daha şiddetli seyredebilir.
Yavru ve genç yaştaki köpeklerde görülme ihtimali daha yüksek olan mantar hastalığının farklı türlerinden söz edilebilir. Köpeklerde mantar çeşitleri ise şöyle sıralanabilir.
1. Microsporum Gypseum
Microsporum Gypseum, kuru zeminlerde 5 ila 7 yıl boyunca hayatta kalan, tehlikeli bir mantar türüdür. Bu nedenle köpeklerin bulunduğu ortamların hijyeninin sağlanması son derece önemlidir.
2. Microsporum Canist
Microsporum Canist, çoğunlukla kedilerde görülen bir mantar çeşidi olsa da köpeklerde de görülebilir. Hayvan derisine ulaştıktan sonra kıl köklerinde çoğalmaya başlamaktadır.
3. Trichophton Mentagrophytes Evcil hayvanlarda saçkırana neden olan bu rahatsızlık, tüylerin ciltten koparak dökülmesi şeklinde kendini göstermektedir.
Bunların dışında aspergillus, alternaria, mucor, rhizopur, penicillium da köpeklerde görülebilen mantar çeşitleri arasında sayılabilir.
Köpeklerde mantar hastalığı yılın tüm zamanları risk oluştursa da özellikle sonbahar aylarında artışa geçen bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın ortaya çıkmasında ise pek çok sebepten söz etmek mümkün. Köpeğinizin beslenme alışkanlıkları düzensizse, köpeğinizde şeker hastalığı görülüyorsa ya da bazı mamalara karşı alerjik reaksiyonlar gösteriyorsa bunlar mantarın nedenlerinden sayılabilir.
Bunun yanı sıra köpeğinizin cildinde tahriş olması, deri parazitlerinin artması ve derisinde ortaya çıkan kene ve parazitlere karşı alerjik reaksiyon göstermesi de mantar oluşumuna neden olabilmektedir.
Son olarak köpeğinizin bakımı konusunda gereken hassasiyeti göstermiyorsanız ve köpeğinizin hormonsal bozuklukları varsa bu da mantar nedenleri arasında sayılabilir.
Hem evinizin temizliği hem de evcil hayvanınızın bakımı konusunda size yardımcı olabilecek bir rehber arayışındaysanız Evcil Hayvan Sahipleri İçin Temizlik Önerileri başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz. Henüz küçükken köpeğinize mutlaka mantar aşısı yaptırmanız bu hastalığın ortaya çıkmasını önleme konusunda çok etkili. Köpeğiniz için gerekli diğer aşılar hakkında bilgi almak için Köpek Aşı Takvimi: Aşının Önemi ve Aşılama Rehberi başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi köpeklerde görülen mantar hastalığının pek çok nedeninden söz edilebilir. Peki bu hastalığın oluşum aşamaları nelerdir?
Mantar hastalığı ilk olarak deriye ulaşır ve gelişimini burada sürdürür. Deriye ulaşmasının ardından kıl köklerine yerleşir ve burada çoğalmaya başlar. Köpeklerde mantar görülen bölgedeki tüyler hızla dökülür.
Bu tüyler kimi zaman kendiliğinden dökülse de zaman zaman sizler köpeğinizin tüylerini çok az da olsa çekseniz bile dökülüp elinizde kalabilir. Buna ek olarak görülen lezyonlar genellikle daireseldir.
Unutulmaması gereken bir diğer nokta ise mantar ile temas eden tüm köpeklerin mantara yakalanmayacağı. Ayrıca mantar, zoonoz hastalıklar arasında yer alması nedeniyle köpeğinizden başta siz olmak üzere etkileşime geçtiği diğer insanlara da bulaşabilmektedir. Yine de bu düşük bir ihtimaldir.
Köpeklerde mantar çeşitlerine ve bu hastalığın gelişimine değindik. Peki ama eğer köpeğinize mantar bulaştıysa bunu hangi belirtilerle anlayabilirsiniz? Gelin bir de köpeklerde mantar belirtilerine kısaca göz atalım.
Vücudun pek çok farklı yerinde ortaya çıkması nedeniyle köpeklerde mantar belirtileri birbirinden farklı olabilir. Mantar genellikle köpeklerin kafalarının bazı noktalarında, kuyruklarındaki ve bacaklarındaki bölümlerde, kulak kısımlarında görülür.
Eğer köpeğinizde mantar bulunuyorsa erken süreçte çok belirgin olmayabilir. Fakat zamanla belirtileri ve hastalığın şiddeti yüksek oranda artar.
Köpek derisi, mantarın en çok görüldüğü bölgelerden biridir çünkü mantarın başlangıç noktası deridir. Deride başlayan mantar, patilerine ve tırnaklarına kadar yayılım gösterebilir. Eğer köpeğinizin derisinde mantar enfeksiyonu bulunuyorsa vereceği muhtemel tepkileri şu şekilde sıralamak mümkün;
Köpeğinizin vücudu kadar yoğunlukla olmasa da ağız içinde de mantar görülebilir.
Her ne kadar mantarın ortaya çıktığı en önemli nokta deri olsa bile köpeğinizin idrar yollarında da mantar enfeksiyonu görülebilir.
Köpeklerde mantar tedavisi, mutlaka veteriner kontrolünde yapılmalıdır. Veteriner hekiminiz, köpeğinizde oluşan mantar enfeksiyonunun türüne göre hangi tedaviyi uygulayacağına karar verir.
Bu noktada mantar enfeksiyonunun türüne ve görüldüğü bölgeye bağlı olarak çeşitli merhem ve kremler ya da ağız yoluyla alınabilecek ilaçlar tedavinin bir parçası sayılabilir.
Köpeklerde mantar hastalığı çok hızlı yayılabilen bir rahatsızlıktır. Ek olarak evde başka bir evcil hayvanınız varsa mantar tedavisi sürecinde köpeğinizi ayrı bir ortamda tutmanız gerekebilir. Aksi takdirde diğer hayvanlara da yayılabilir.
Köpeklerde mantar hastalığının en hızlı şekilde tedavi altına alınması istenmeyen durumların önüne geçmektedir. Bu yüzden köpeğinizde mantar belirtileri gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden uzman bir veteriner kliniğinden dermatoloji hizmeti alarak köpeğinizi bu hastalıktan kurtarabilirsiniz.
Mantar köpeklerde olduğu gibi kedilerde de görülebilen önemli bir rahatsızlık. Kedilerde mantar tedavisi ile ilgili bilgi sahibi olmak için Kedilerde Mantar Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.