Kedilerde Mantar Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Her cinsten ve yaştan kedide görülme olasılığı bulunan mantar hastalığı veya literatürdeki karşılığı ile ringworm, en sık rastlanan rahatsızlıklar arasında gösterilebilir. Kedilerin ortamdaki mantarları soluması veya bu mantarların açık bir yara yoluyla cilde nüfuz etmesi yoluyla bulaşan mantar hastalığının özellikle zayıf, stresli ve hormon tedavisi görmüş kedileri risk altında bıraktığını da söylemek mümkün. Kedilerde mantar tedavisi uygulanmadığı takdirde başka hayvanlar veya insanlar da enfeksiyon ihtimali ile karşı karşıya kalabilmektedir.

Genellikle ciltte kızarıklık, kaşıntı, tüy dökülmesi, deri pullanması gibi belirtilerle kendini gösteren mantar hastalığı çoğu zaman ayak, baş ve kulak arkası gibi bölgelerde gözlemlenmektedir. Hem mantar hastalığına yakalanmış kedilerin, hem evdeki diğer evcil hayvanların, hem de sizin yaşam standardınızı önemli ölçüde düşürebilecek mantar hastalığı için gerekli önlemleri almanız yararınıza olacaktır.

Kedilerde Mantar Tedavisi

Kedilerde mantar tedavisi konusu için bir örnek olabilecek kulak arkası mantar olmuş tekir cinsi kedi

Kedilerde mantar tedavisi, elbette uzman bir veteriner hekim kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Veterineriniz ise uygulanacak tedaviye öncelikle kedinizde enfeksiyon oluşumuna neden olan mantar türüne göre karar verecektir. Bu doğrultuda mantar hastalığının tedavisi için özel olarak geliştirilen pomadlar, ağız yoluyla alınacak ilaçlar ve kremler tedavinin bir parçası olarak değerlendirilebilmektedir.

Ek olarak, kedilerde mantar tedavisi için özel şampuanlar da kullanılabilmektedir. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi gereken tedavi sürecine veteriner hekimler karar vermelidir. Kimi hayvan sahipleri, veteriner görüşüne gerek duymadığını düşünerek kendi başına tedavi uygulamaya kalksa da ne yazık ki bu tür çabalar istenmeyen durumlarla sonuçlanabiliyor. Oysa ki kedilerde mantar belirtileri gözlemlendiğinde veteriner kliniğine başvurmak ve gereken dermatoloji hizmetini almak, kedinizin en kısa sürede rahatsızlığından kurtulmasını sağlayacaktır.

Kedinizi en doğru şekilde nasıl yıkayabileceğinizi öğrenmek için Minik Dostunuzun Banyo Vakti! Kedi Nasıl Yıkanır? başlıklı içeriğimizi okumanızı öneririz.

Kedilerde Mantar Hastalığı (Ringworm) Nedenleri

Başlarını birbirlerine sürten iki şirin kedi

Kedilerde mantar hastalığı nedeni enfeksiyona bağlı olarak mantarın türüne göre farklılık gösterebilmektedir. Dolayısıyla çok farklı nedenlerden dolayı kedinizde mantar enfeksiyonunu gözlemleyebilmeniz mümkün. Örneğin pire alerjisi, enfekte hayvan dışkısı ile veya enfekte toprak ile temas, mantar bulunan bir ortamdaki havayı soluma, vitamin eksikliği, yüksek ısıya maruz kalma, hijyenik olmayan bir ortamda yapılan tıraş gibi durumlardan dolayı kedinizde mantar enfeksiyonu oluşabilir.

Kedinizin hijyenik ve klinik ortamda tüy bakımı için Ankara Vetrium Veteriner Kliniği’nin Pet Kuaför hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Kedilerde mantar tedavisi uygulanmadığı takdirde, sürtünme yoluyla veya tüy ve deri döküntüleri aracılığıyla mantarın evdeki diğer canlılara bulaşma olasılığı vardır. Diğer yandan kedinizi ve dolayısıyla evdeki tüm canlıları mantar hastalığından korumak için alabileceğiniz önlemlerden de söz edilebilir. Kedinizi bu rahatsızlıktan korum adına atabileceğiniz adımları ise bir sonraki başlık altında bulabilirsiniz.

Kedilerde Mantar Hastalığına Karşı Alınabilecek Önlemler

Cam kase içindeki mamayı kedisinin mama kabına döken bir el ve mama kabından mama yiyen gri kedi

Kedinizin mantar hastalığına yakalanmasının önüne geçmek için öncelikle dengeli bir beslenme düzenine sahip olmasını sağlamalısınız. Böylece ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yeteri kadar alarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirebilirsiniz. Ayrıca kedinizin yaşadığı ortamın temizliği de bu anlamda büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla kum kabını temiz tutmanız ve ev ortamının düzenli olarak temizlenmesini sağlamanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Öte yandan mantar hastalığına yakalanmış kedinizin diğer evcil hayvanlarınız ile temas etmemesi için de alabileceğiniz önlemlerden söz edebilmek mümkün. Buna göre hasta olan kedinizi tedavi başlayana kadar diğer hayvanlardan ayrı tutmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca mantar hastası olan kedinizin yatağını, fırçasını, oyuncaklarını, kısacası diğer hayvanların temas edebileceği tüm riskli eşyalarını sabunlu su ile yıkayarak dezenfek etmeniz de yararınıza olacaktır.

Ancak dezenfektasyon işlemleri sırasında kendinizi de bu hastalıktan korumak adına eldiven kullanmanızı kesinlikle öneririz. Ek olarak, kedinizdeki mantar hastalığının başka canlılara ve size bulaşmasını önlemek için kedinizin evin içinde temas ettiği tüm noktaları iyice temizleyebilirsiniz. Bu sayede enfeksiyonun yayılmasını ve tekrarlamasını da önleyebilirsiniz.

Kedilerde görülen diğer deri hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmak için Kedilerde Deri Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri başlıklı içeriğe göz atabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: