2023-08-03
Köpeklerde uyuz, özellikle yaz dönemlerinde sık sık karşılaşılan ve tedavi edilebilir bir deri hastalığı olması ile biliniyor. Fakat öncelikli olarak siz değerli okuyucularımızın, evcil hayvanlarında ortaya çıkan semptomların hangilerini uyuz ile ilişkilendirebileceklerine dair bilgi edinmesi şart.
Bu sebeple biz de patili dostlarımızın tüm sorunlarına ve ihtiyaçlarına profesyonel çözümler sunan Ümitköy, Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak, köpeklerde uyuz ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizlerle paylaşıyoruz.
İçeriğimizi okumaya devam ederek köpeklerde uyuz belirtileri, nedenleri ve tedavi yolları ile ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Köpeklerde Uyuz Nedir?
Köpeklerde uyuz, özellikle yaz aylarında ortaya çıkan kene, pire, bit ve böcek gibi cilt hücresindeki kalıntılardan beslenen parazitler nedeniyle oluşan bir deri hastalığıdır. Köpeklerde uyuzun daha çok yaz aylarında görülmesinin nedeni ise sıcak hava ile birlikte derinin bu tür parazit böceklere karşı daha güçsüz hale gelmesidir.
Parazitlik bir rahatsızlık olan uyuz, yalnızca deride değil kulak bölgesinde de ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra günümüzde yaşanan tıbbi gelişmeler sayesinde uyuzun kolaylıkla tedavi edilebildiği de söylenebilir.
Ek olarak uyuzun pek çok farklı türü olmakla birlikte, bazıları ise en sık görülen türler arasında yer almaktadır. Köpeklerde en çok karşılaşılan uyuz çeşitleri ise şöyle sıralanabilir;
Demodeks Uyuzu
Demodektik uyuz, genellikle saç köklerinde ve deride yaşayan bir uyuz çeşidi olarak tanımlanabilir. Demodektik uyuza yakalanan köpekler, genellikle hastalığı bir başkasına yaymazlar. Doberman ve Shar-Pei ise bu uyuz türünden en çok etkilenen köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Demodektik uyuz, köpeklerde bağışıklık sisteminin güçsüz olması ya da kanser, tiroit gibi rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkar. Ayrıca tedavisi en zor olan ve sık görülen uyuz türleri arasında yer aldığı söylenebilir.
Sarkoptik Uyuz
Sarcoptic, insanlara da bulaşabilen bir uyuz türüdür. Sarcoptic uyuzun köpeklerin ve insanların yanı sıra kedileri de etkisi altına alabilen bir uyuz çeşidi olduğu söylenebilir.
Yürüyen Uyuz
Yürüyen uyuz ya da bir diğer ismiyle yürüyen köpek, cheyletiella olarak adlandırılan bir böceğin etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Yürüyen uyuz yalnızca köpeklerde değil, kedilerde, insanlarda ve hatta tavşanlarda da ortaya çıkabilmektedir.
Sözünü etmiş olduğumuz uyuz çeşitlerinin yanı sıra köpeklerde görülebilen notoedres, otodectes gibi daha farklı uyuz türleri de mevcut. Türü ne olursa olsun köpeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkilememesi adına her birinin mutlaka tedavi edilmesi ise köpeğinizle geçireceğiniz güzel günler için oldukça elzem.
Köpeklerde Uyuz Nasıl Bulaşır?
Hem kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarda hem de insanlarda görülebilen uyuz, bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaş riskinin en aza indirgenmesi için ise öncelikli olarak bu hastalığın bir başka hayvana ya da insana nasıl bulaşabileceğinin anlaşılması gerekiyor.
Uyuz, direkt olarak parazitler aracılığıyla ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olmasının yanı sıra bir başkası ile ortak kullanılan eşyalar aracılığıyla da bulaşabilir. Örneğin evinizde hem bir kedinin hem de bir köpeğin bakımını üstlendiyseniz ve bu canlılardan bir tanesi uyuza yakalandıysa ortak kullandıkları battaniye, fırça ya da oyuncaklar çok büyük risk oluşturuyor.
Evcil hayvan bakımı ile ilgili en çok merak edilen konulardan bir tanesi olan En Kritik Konu: Kedi ve Köpek Aynı Evde Yaşar Mı? başlıklı keyifli ve bilgilendirici içeriğimize göz atmanızı öneririz.
Köpeklerde uyuz insana geçer mi sorusu da bu konuya dair en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Uyuz hem kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarda hem de insanlarda görülen bir rahatsızlık.. Bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle de köpeğinizle çok yakın temas kurduğunuzda ya da köpeğinizin vücudunda herhangi bir açık yara varsa size de bulaşma ihtimali olduğunu söylemek mümkün.
Tüm bunların yanı sıra köpeklerde uyuz konusunda endişe duymanıza hiç gerek yok, çünkü uzman bir veteriner hekim tarafından erken dönemde teşhis edildiği takdirde bu hastalığın tedavisi oldukça kolay. Yine tedavi aşamasından önce, köpeğinizin göstermiş olduğu hangi belirtilerin uyuz ile alakalı olabileceğine dair bilgi edinmeniz daha faydalı olacaktır.
Köpeklerde Uyuz Belirtileri Nelerdir?
Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi köpeklerde uyuz tedavi edilebilir bir rahatsızlık. Eğer köpeğinizde aşağıdaki semptomlardan biri veya birkaçını gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden köpeğinizi güvenilir bir veyeriner kliniğine götürmeniz önemli. Köpeklerde uyuz belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Köpeğinizin vücudunun belirli bölümlerinde tüy dökülmeleri olması,
- Az tüy olan bölümlerde şiddetli kaşıntı ve buna bağlı olarak kızarıklık ve kanamalar oluşması,
- Tüylerinin arasında kepeklenmeler olması,
- Derisinin sertleşmesi,
- Kulaklarının içinde sertleşme, kabuklanma ve sıvı akıntı oluşması,
- Köpeğinizin derisinin doğal rengini kaybetmesi ve derisinden çevreye kötü kokular yayılması. Uyuz belirtileri her hayvan için benzerlikler taşımayabilir. Ortaya çıkan belirtiler köpeğinizin yaşına, yakalandığı uyuzun türüne ya da hastalığın hızına göre değişiklik gösterebilir.
Buna ek olarak köpeğinizde sözünü ettiğimiz belirtileri gözlemliyorsanız, sebebi elbette ki yalnızca uyuz olmayabilir. Fakat yine de erkenden önleminizi almak köpeğinizi diğer hastalıklardan koruma noktasında da oldukça önemlidir.
Köpeklerde Uyuz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Eğer sözünü ettiğimiz belirtilerden biri veya birkaç tanesi ortaya çıktıysa köpeklerde uyuz tedavisi için izlemeniz gereken ilk yol köpeğinizi dermatoloji alanında hizmet veren uzman bir veteriner hekime muayene ettirmek olmalı.
Tedavi sürecinin başarılı olması için seçtiğiniz veteriner hekimin uzmanlığı kadar sizin sahip olduğunuz özveri de önemli. Uyuzu mümkün olabilen en erken dönemde fark etmek tedavi süresini kısaltabileceği gibi başarılı olmasına da yardımcı olur.
Fakat eğer uyuz vücudun birden fazla noktasına yayıldıysa bu hem tedavi süresini uzatır hem de köpeğinizin ve sizin daha sancılı bir sürece girmesine kapı aralar.
Veteriner hekim köpeğinize uyuz teşhisi koyduktan sonra vermiş olduğu ilaçlarla tedavi süreci başlar. İlaç tedavisine düzenli olarak devam ettiğiniz takdirde köpeğiniz kısa sürede sağlığına kavuşacaktır.
Bunun yanı sıra uyuz hastalığına yakalanan bir köpeğin bağışıklık sistemi çökmüş demektir. Bu doğrultuda köpeğinizin deri sağlığı için gereken bakım uygulamalarını yerine getirdiğinizde derisi bu hastalığa karşı çok daha güçlü hale gelir.
Ek olarak köpeğinizin bu hastalığa yakalanmaması için yaşadığı ortamları ve kullandığı eşyaları temiz tutmaya özen göstermek de dikkat edilmesi gereken bir diğer konu.
Köpeklerde uyuz mutlaka tedavi edilmesi gereken daha pek çok deri hastalığı bulunuyor. Bu konu hakkında bilmeniz gerekenleri ise Köpeklerde Deri Hastalıkları ve Tedavileri başlıklı içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz. Son olarak siz değerli evcil hayvan sahipleri için hazırlamış olduğumuz diğer yazıları okumak için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!
Bu yazıyı paylaş: