Evcil Hayvan Sahipleri İçin Temizlik Önerileri

Hijyen herkes için büyük önem taşıyor elbette ama evcil hayvan olan evlerde hijyenin boyutu biraz daha değişiyor. Kedi ve köpek sahipleri için bir araya getirdiğimiz temizlik önerileri, hem kendi sağlığınız hem de evcil hayvanlarınızın sağlığı için önem taşıyor.

Özellikle dışarıda gezmesi gereken köpekler ile ev dışında da hayatı olan kediler için kritik bir öneme sahip olan temizlik düzeni, yalnızca birkaç şeyi alışkanlık haline getirerek sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Peki tüylü dostlarımızın ve evde yaşayan diğer aile üyelerinin hijyenik bir ortamda yaşamalarını sağlamak için dikkat edilmesi gereken bu noktalar neler olabilir?

Kedi ve Köpek Ebeveynleri İçin Temizlik Önerileri

Halıyı süpüren elektrikli süpürgenin yanında duran gri kedi

Kedi ve köpeklerin temiz olmayan bir ortamda yaşamaları, pek çok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. En sevdiğiniz dostlarınızın sağlık sorunları ile mücadele etmek ise hem maddi hem de manevi olarak tükenmeye yol açabiliyor.

Fakat Çayyolu, Bilkent, Beytepe, Ümitköy veteriner ihtiyaçlarına kapsamlı çözümler sunan Vetrium Veteriner Kliniği’nin temizlik önerileri ile patili dostlarınızın temiz bir ortamda keyifle yaşamalarını sağlayabilmeniz mümkün. Üstelik bu sayede kişisel alanınız olan evinizin daima hijyenik olduğundan da emin olabilirsiniz.

Vetrium’un uzman ekibinin kedi ve köpeğinizle birlikte sizin de sağlığınız için önem taşıyan temizlik tavsiyeleri ise şu şekilde sıralanabilir:

1. Patileri Temizleyin

Patileriyle halıya toprak taşımış köpeğin patileri

Çok iyi bildiğiniz üzere kedi ve köpekler dışarıda gezmekten çok hoşlanırlar. Üstelik dışarı çıkmaları, fazla enerjilerini tüketmek ve sosyalleşmek için oldukça faydalıdır da. Fakat dışarıda hem evcil hayvanınızı hem de sizi bekleyen birçok virüs, mikrop ve bakteri söz konusudur.

Özellikle bağışıklık sisteminin daha önce tanışmadığı veya mücadele etmekte güçlük çekme olasılığının bulunduğu bu mikroskobik varlıklar, sağlığı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle dışarıda doyasıya gezip dolaştıktan sonra evcil hayvanlarınızı eve alırken patilerini temizlemenizi kesinlikle tavsiye ederiz.

Her ne kadar doğaları gereği temizlik konusunda oldukça hassas canlılar olsa da patilerin temizliği, kediler için de büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla daha önce sözünü ettiğimiz mikroskobik varlıkların evinizin yüzeylerinde çoğalmasını engellemek adına patileri temizlemeniz yararınıza olacaktır.

Köpeğinizin yalnızca patilerini değil, kendisini de nasıl yıkayacağınızı öğrenmek için 5 Adımda Köpek Nasıl Yıkanır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

2. Tüyleri Düzenli Olarak Fırçalayın

Fırça ile tüyleri fırçalanan kedi

Evcil hayvan bulunan evlerde tüylerin dökülmesi kaçınılmazdır. Ancak kedi ve köpeklerin tüylerini düzenli olarak fırçalamak, ortalığa dökülen tüy miktarını büyük ölçüde azaltabilmektedir. Tüylerden rahatsız olmasanız dahi evinizde hijyen sağlamak için bu konuya önem vermenizde fayda var.

Aksi halde halılarda, koltuklarda, parkelerde, kısacası her yerde ölü deri ve tüy artıkları birikecektir. Özellikle dışarıda zaman geçiren evcil hayvanların tüyleriyle birlikte evinize bakteri, kene gibi canlılar taşıyabileceği ihtimaline karşı tüylerini mutlaka sık sık fırçalamanızı tavsiye ederiz.

Tüylü dostlarınızın rutin tüy bakımı, tırnak bakımı ve cilt bakımı ile ilgili pet kuaför hizmeti hakkında bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.

3. Küçük Kazalara Hazırlıklı Olun

Halı üzerindeki ıslaklığın yanında duran bir köpek

Temizlik önerileri listemizin bir diğer maddesi ise her ne kadar tuvalet eğitimi almış olursa olsun kim izaman patili dostlarınızın evinizin bir köşesine tuvaletini yapabileceğini göz ardı etmemeniz konusunda. Eğer buna hazırlıklı olursanız, yani bu tür ufak kazalarla nasıl baş etmeniz gerektiğini bilirseniz, evinizin temizliğiyle ilgili de endişe etmezsiniz.

Peki evcil hayvanınız herhangi bir nedenle uygunsuz bir yere tuvaletini yaparsa ne yapmalısınız? Öncelikle zaman kaybetmeden bir kağıt havlu veya bez parçasıyla idrarın üzerini örtün ve sıvının emilmesini sağlayın. Ardından bölgeyi deterjan veya sirkeleyin ve ılık su ile deterjanı temizleyin. Ancak patili dostunuzun kimyasal maddelerle temas etmemesi için yüzeyin tamamen kuruduğundan emin olun.

4. Mama Kaplarının Hijyenine Dikkat Edin

Temiz bir şekilde duran mama kaplarından mama yiyen kedi

Mama kaplarının daima temiz halde olması da temizlik önerileri arasında mutlaka saymamız gereken maddelerden. İçerisine konan mama ve su beklediğinde, kısa bir süre sonra zararlı bakterilerin üremesi için oldukça uygun bir ortama ev sahipliği yapan mama kaplarını düzenli olarak sabunlu suyla yıkamanızı tavsiye ederiz.

Ayrıca mama kaplarının durduğu bölgenin de evcil dostlarınızın sağlığı için temiz tutulması kritik bir önem taşıyor. Mama kaplarını yerleştirdiğiniz beslenme alanını da düzenli olarak sirkeli su ile temizleyerek hijyenik bir beslenme ortamı sağlayabilirsiniz.

5. Evinizde Günlük Temizlik Yapın

Temizlik önerileri arasında bulunan kedi tüylerinin elektrikli süpürge ile temizlenmesi

Evcil hayvanlarınızın ve kendinizin sağlığı için evi düzenli olarak temizlemenizde yarar var. Bunun için her gün toz almanız, yerleri süpürmeniz ve evi havalandırmanız yeterli olacaktır. Ancak her gün buna zaman ayıramayacağınızı düşünüyorsanız, aksatmamak kaydıyla birkaç günlük aralıklarla ev temizliğinizi tamamlayabilirsiniz.

Evinizin temizliğini sağlamada en büyük yardımcılarınız ise emiş gücü yüksek bir elektrikli süpürge ile deterjanlarınız olacaktır. Fakat her canlı için geçerli olduğu gibi kedi ve köpekler için de zararlı olan kimyasallar içeren deterjanların yerine evinizi beyaz sirke ile temizlemeyi düşünebilirsiniz. Yine de deterjan tercih ederseniz, kedi ve köpeğinizin yüzeylerle temas etmeden önce her yerin kuruduğundan emin olmanız gerekmektedir.

6. Tüy Toplayıcı Kullanın

Siyah tişörtünün üzerindeki hayvan tüylerini tüy toplayıcı ile temizleyen erkek

Koltuklara, kumaşlara ve kıyafetlere yapışan tüyler, kimi zaman ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın yüzeyde kalırlar. Yapışkanlı rulo halindeki tüy toplayıcılar ise bu konuda en etkili çözümlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüylerden tamamen kurtulmak için kıyafetinize veya diğer kumaş yüzeylere yapışan tüyleri tüy toplayıcı ruloları kullanabilirsiniz.

Öte yandan yine de koltuk kılıflarını, yastık kılıflarını ve kıyafetlerinizi düzenli olarak yıkamanızı da tavsiye ederiz. Böylece evinizde sağladığınız hijyenik ortamın sürekliliğinden emin olabilirsiniz. Eğer kumaş yüzeylerdeki tüylerde olağandışı bir fazlalık gözlemlerseniz, olası bir cilt sorununa karşı evcil hayvanınızı dermatolojik muayene hizmeti veren bir veteriner kliniğine götürmeniz gerektiğini de belirtmeden geçmeyelim.

Bu yazıyı paylaş: