2023-08-02
Son zamanlarda köpeğinizin gözlerinde bir farklılık hissettiğiniz oldu mu? Eğer yanıtınız hayırsa, köpeğinizin sağlıklı olduğunu öngörebiliriz. Fakat köpeklerde göz hastalıkları konusunda çoğu köpek sahibinin yeterli bilgiye sahip olmadığını düşündüğümüzde, bir sorun varsa dahi fark etmediğiniz sonucuna da varabilmek mümkün. Köpeğinizin rahatsızlıklarını dile getiremeyeceğini de göz önünde bulundurursak, köpek hastalıkları konusunda mutlaka bilgi sahibi olmanız gerektiğini savunmak yanlış olmayacaktır.
Köpeklerin gözleri birtakım koruyucu mekanizmalara sahip olsa da kimi zaman yabancı cisimler kimi zaman da genetik faktörlerden dolayı hassasiyet yaşayabilirler. Bu anlamda gözlerde akıntı, şişme ve kızarıklık gibi belirtiler, köpeklerde göz hastalıklarının en yaygın belirtileri olarak değerlendirilebilir. Bu gibi durumların tedavisinde kesinlikle hayvan hastanesi gibi tam kapsamlı kliniklerden yardım almanız gerektiğini söylememizde fayda var. Aksi halde yanlış bir uygulama sonucu hiç istemeyeceğimiz sonuçlar dahi meydana gelebilir.
Ancak veterinerinizi doğru yönlendirebilmeniz için de köpeğinizin durumunu gözlemlemeniz gerekmektedir. Bu doğrultuda köpeklerde göz hastalıkları ve belirtileri konusunda bilinçlenmeniz can dostunuzun çevresini çok daha iyi görüp algılayabilmesi bakımından işinizi kolaylaştıracaktır.
Köpeklerde Göz Hastalıkları Nelerdir?
Köpek sahipleri genellikle köpeklerinin yaşadığı hastalıklar ciddi şekilde kendini göstermeye başlayana kadar herhangi bir sorundan şüphelenmezler. Oysa ki hemen her hastalıkta olduğu gibi göz hastalıklarında da erken tanı, pek çok olumsuz durumu önlemeye yardımcı olabilmektedir. Peki köpeğinizin gözlerinin sağlıklı olup olmadığını nasıl daha iyi anlayabilirsiniz? İşte köpeklerde en yaygın görülen göz hastalıkları, belirtileri ve tedavisi konusunda atılabilecek başlıca adımlar…
Blefarospazm Hastalığı
Köpeğiniz göz kapaklarını hızla kırpmaya başladıysa, ışığa bakmakta zorlanıyorsa ve göz kapakları kızarıp şişiyorsa blefarospazmdan şüphelenebilirsiniz. Göz kapağındaki bazı kasların istemsiz bir şekilde kasılması ile ortaya çıkan bu rahatsızlık sonucunda köpeğiniz gözlerini kaşımaya başlayabilir. Bu da göz ve çevresindeki dokulara zarar vermesine yol açabileceğinden mümkün olan en kısa sürede önlem alınması gerekmektedir.
Eğer köpeğinizde blefarospazm hastalığı olduğunu düşünüyorsanız, veteriner hekiminizle görüşmenizi tavsiye ederiz. Veterineriniz blefarospazma yol açan durumu ortadan kaldırmak üzere köpeğiniz için en uygun tedaviyi uygulayacaktır. Çoğunlukla ilaçlı tedavi ile ortadan kaldırılabilen bleforaspazm için kullanılan ilaçların dozajı son derece kritiktir. Dolayısıyla mutlaka alanında uzman bir veterinerle görüşmeniz tüylü dostunuzun hayat kalitesini artırmanız açısından önem kazanmaktadır.
Entropyon Hastalığı
Bazı köpek cinslerinde içe doğru bükülen göz kapakları söz konusu olmaktadır. Entropyon adı verilen bu rahatsızlık genellikle Staffordshire Terrier, Chow Chow, Base, Newfoundland ve bazı Spanyellerde görülmektedir. Göz kapaklarının gözün yüzeyine sürtünmesine neden olan bu hastalık köpeğinizin ağrılı bir görme bozukluğu yaşamasına zemin hazırlamaktadır.
Gözyaşı üretimini de artıran entropyon semptomlarını ortadan kaldırmak için antibakteriyel ürünler ve ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca bu hastalığın tedavisinde cerrahi müdahale gerekebildiğini de belirtmeden geçmeyelim.
Glokom Hastalığı
Göz içi basıncın fazla olması durumunda ortaya çıkan glokom veya diğer bir deyişle göz tansiyonu, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de rastlanılan bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği durumlarda körlüğe dahi yol açabilen ciddi bir hastalık olarak da ifade edebileceğimiz glokomda gözde kızarıklık, bulutlu kornea, genişleyen göz bebekleri, yırtılma gözlemlenebilir.
Beagle, Cocker Spanyel, Base gibi ırklarda kalıtsal glokom yaygındır. Ayrıca glokomun başka bir hastalığın veya travmanın belirtisi olarak ortaya çıktığı da görülmektedir. Eğer köpeğinizin glokomu olduğunu düşünüyorsanız, hiç zaman kaybetmeden ilaçlı tedavi için veterinerinizle görüşmenizde büyük bir fayda olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan bazı köpekler için tedavide cerrahi operasyona başvurulabildiğini de belirtmiş olalım.
Katarakt Hastalığı
Köpeklerde göz hastalıkları arasında bulunan katarakt, göz merceğinin saydamlığını yitirmesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Zamanla ilerleyebilen veya aniden gelişme eğilimi gösteren katarakt, genellikle kalıtsaldır. Fakat kimi zaman diyabet, haşere önleyici maddeler, başka bir göz hastalığı, beslenme eksikliği, gözde yaşanan bir travma sonucunda da görülebilmektedir. Diğer yandan katarakt bazen de köpeğinizin yaşlanma sürecinin bir parçası olarak da meydana gelebilmektedir.
Katarakt olduğu teşhis edilen köpeğin gözlerinde rahatsızlığa dair nasıl bir ilerleme olduğu periyodik muayenelerde kontrol edilir. Eğer hızlı bir ilerleme söz konusuysa en kısa sürede cerrahi operasyon ile köpeğin sağlığına kavuşturulması amaçlanır. Dolayısıyla köpeğinizin göz muayenelerinde güvenilir, alanında uzman bir veteriner hekime danışmanız yararınıza olacaktır.
Kiraz Göz Hastalığı
Tıbbi olarak üçüncü göz kapağı bezi prolapsusu olarak anılan kiraz göz hastalığı, adını göz küresinde görülen kiraz büyüklüğünde kırmızı renkli göz kapağından almaktadır. Köpeklerin insanlardan farklı olarak, gözünün iç köşesinde bulunan üçüncü göz kapaklarında görülen bu hastalığın belirtileri gözde kızarıklık, akıntı, görme bozukluğu, şişme ve kaşıntı olarak seyretmektedir.
Kiraz gözü hastalığının tedavisinde genellikle cerrahi bir prosedüre başvurulur. Bunun sonucunda üçüncü göz kapağı doğru pozisyona getirilerek köpeğin yaşam kalitesinin artırılması hedeflenir. Bazı köpek ırklarının bu hastalığı yaşama eğiliminin fazla olduğu görülmektedir. İngiliz Cocker Spanyel, Bulldog cinslerinin de aralarında bulunduğu bu ırklarda kiraz gözü veya benzer bir hastalık tanısı kaydedildiğinde, kalıtsal bir hastalık olma ihtimalinden dolayı köpeğin üremesinin önüne geçmek en mantıklı karar olacaktır.
Konjonktivit Hastalığı
Köpeğinizin göz kapaklarının içinde bulunan ve konjonktivit adı verilen zar yapıda oluşan iltihaplanma, konjonktivit hastalığı olarak adlandırılır. Konjonktivit veya diğer bir deyişle pembe göz hastalığı, kirpiklerin göz içine doğru büyümesi, yabancı cisimler, alerjik reaksiyonlar, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda gözlemlenebilmektedir. Bu hastalığa yol açan neden, tedavinin de seyrini belirlemektedir.
Gözler iyice temizlendikten sonra ilaçlı tedavi ile bu hastalığın giderilmesi mümkündür. Göz damlası veya merhem aracılığıyla tedavi edilebilen konjonktivit hastalığının ilerlemesi durumunda ise daha fazla yardım için veterinerinizi bilgilendirmenizi öneririz.
Kornea Ülseri Hastalığı
Genellikle darbe, çizilme, delinme, yabancı bir cisim, kimyasal bir yanık gibi travmalar sonucu oluşan kornea ülseri, korneanın orta ve iç katmanını etkileyen doku bozukluğudur. Köpeğinizin gözlerinde yeşil bir tabaka oluşmasına yol açan kornea ülseri, aşırı derecede ağrılı olabilmektedir. Bu nedenle köpeğinizde kornea ülseri olduğunu düşünüyorsanız, derhal bir veterinere gitmenizi kesinlikle tavsiye ederiz. Çoğunlukla ilaçla tedavi edilebilen kornea ülseri, daha ciddi vakalarda ameliyat gerektirebilmektedir.
Kuru Göz Sendromu
Keratokonjunktivitis Sikka (KCS) veya yaygın adıyla kuru göz sendromu geliştiren köpeklerde gözyaşı bezleri olması gerekenden daha az gözyaşı üretir. Bu da korneada rahatsızlıklara, dokuların zamanla bozulmasına, göz içine giren yabancı cisimlerin gözün yüzeyine çıkamamasına yol açacaktır. Gözlerin kızardığı ve korneanın bir süre sonra kahverengiye dönmeye başladığı bu hastalık tedavi edilmediğinde körlüğe dahi neden olabilir.
Köpeklerde göz hastalıkları arasında bulunan kuru göz sendromunu yaşayan köpeğinizin tedavisi için gözyaşı üretimini uyaran ilaçlar kullanılabilmektedir. Diğer yandan ileri vakalarda gözü nemlendirmek üzere gözyaşı kanallarında cerrahi seçeneğe başvurulabileceğini de söyleyebiliriz. Ek olarak, bu hastalığın Bulldog, Cocker Spanyel, Terrier, Lhaza Apso ve Shih Tzu ırklara mensup köpekleri etkilediğini ifade etmekte yarar var.
Ayrıca köpeklerde yaygın olarak görülen köpeklerde tüy dökülmesi nedenlerini ve buna paralel olarak Köpeklerde Deri Hastalıkları ve Tedavileri başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: