2023-08-03
Köpekler regl olur mu sorusu, dişi köpeklerin cinsel olgunluğa eriştikleri ilk dönemlerde ebeveynleri tarafından merak edilen konuların başında gelmektedir. Peki bu soruya nasıl yanıt verilebilir? Köpekler ne zaman regl olur? Köpekler için regl dönemi sancılı bir süreci mi içerir? Köpeklerde regl kaç gün sürer?
Bugün sizler için hazırlamış olduğumuz yazımızda köpekler regl olur mu sorusunu tüm ayrıntıları ile mercek altına alıyoruz. Yazımızı sonuna dek okuyarak sevimli dostunuz için son derece önemli olan bu döneme dair bilmeniz gerekenleri öğrenebilirsiniz!
Dişi Köpekler Regl Olur Mu?
Dünyaya geldikleri 6. aydan itibaren cinsel olgunluk dönemine giriş yapan dişi köpekler, tıpkı diğer memeli hayvanlar ve insanlar gibi soylarını devam ettirebilmek adına üremek zorundadırlar.
Köpeklerde üremenin gerçekleşebilmesi için ise dişi köpeklerin doğurganlık belirtileri göstermesi gerekmektedir. Köpeklerde kızgınlık dönemi olarak ifade edilen bu dönemde ortaya çıkan belirtilerden bir tanesi de regl kanamalarıdır. Bu doğrultuda köpekler regl olur mu sorusuna verilecek yanıt da “evet” olacaktır.
Dişi köpeklerin üremeye hazır oldukları anlamına gelen regl, ilk kez köpeklerin 6 ila 18 aylık oldukları dönemde gerçekleşmekle birlikte; bu dönemler genellikle bahar aylarına denk gelmektedir. 21 gün boyunca devam eden regl dönemi, her yıl iki kez tekrarlanmaktadır.
Buna ek olarak köpeklerde regl dönemi döngüsünün, köpeğin yaşının ilerlemesi ile birlikte yıl içerisinde bire düştüğü bilinmektedir. Bu noktada büyük cins köpeklerin kızgınlık dönemine girmesinin küçük köpek cinslere göre daha geç olduğunu da belirtmekte fayda var.
Öte yandan, regl döneminde kanama miktarının bazı dişi köpeklerde oldukça az olmasına ek olarak özellikle de küçük köpek cinslerinde regl döneminin kanama yoluyla anlaşılması zorlaşmaktadır.
Köpekler regl olur mu sorusunu yanıtlayarak köpeklerde adet dönemine dair bilinmesi gereken önemli ayrıntıları sıraladık. Peki köpeklerde regl belirtileri nelerdir? Köpek sahiplerinin, kızgınlık dönemindeki patili dostlarında gözlemlediği hangi davranışlar birer regl belirtisi olabilir? Bir sonraki başlığımızda bu soruya bir yanıt bulabilirsiniz!
Köpeklerde Regl Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde adet dönemine dair en çok merak edilenlerden bir tanesi de bu dönemde köpeklerde gözlemlenen davranış değişiklikleri oluyor. Köpeklerde regl belirtilerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:
• Vajinal kızarıklıklar
• Sürekli idrara çıkma
• Kanama
• Vulvada şişme ve renk değişikliği
• Artan su tüketimi
• Meme uçlarında belirginleşme
• İştahsızlık
• Ağrı
• Keyifsizlik
Yukarıda sıralamış olduğumuz belirtilerin tümünü ya da bir kısmını adet dönemine giren köpeğinizde gözlemlemeniz mümkün. Bununla birlikte regl bazı dişi köpekleri çok etkilemezken bazıları ise epey agresif davranışlar sergileyebilmektedir.
Köpeklerde Regl Nasıl Fark Edilir?
Köpek sahipleri tarafından köpeklerde regl dönemine ilişkin en çok yöneltilen sorulardan biri de “köpeğimin regl olduğunu nasıl anlarım” oluyor. Bir önceki başlıkta belirtmiş olduğumuz belirtilere bakarak köpeğinizin regl olup olmadığını anlamanız mümkün.
Öte yandan, dişi köpeklerin regl başlangıcında gelen açık renkli kanama; köpeğinizin regl olduğunu anlamanızı engelleyebilir. Zaman içerisinde kanamanın rengi koyulaştığında ve belirtiler arttığında köpeğinizin adet döneminde olduğunun bilincine çok daha kolay varabilir ve buna yönelik önlemler alabilirsiniz.
Köpeklerde Regl Döneminin Aşamaları Nelerdir?
Köpekler regl olur mu sorusunu tüm ayrıntıları ile ele aldığımız içeriğimizde, regl döneminin hangi aşamalardan meydana geldiğini de açıklamak; köpek ebeveynleri için bu konuyu daha anlaşılır kılacaktır.
Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi köpeklerde 6 ila 18. aylarda görülmeye başlayan regl kanamaları, köpeğin cinsine göre daha erken ya da geç bir zaman diliminde başlayabilmektedir.
Köpeklerde dört ayrı aşamadan oluşan regl döneminde dişi köpeğinizin yaşayacağı değişiklikleri aşağıdaki gibi listelemek mümkündür:
1. Proestrus Dönemi
Proestrus dönemi, köpeklerde hormonal değişime bağlı olarak davranış farklılığının yoğun olarak gözlendiği dönem olarak ifade edilebilir. Regl kanamasının başladığı bu dönem 6 ila 11 gün arasında sürmektedir.
2. Östrus Dönemi
Proestrusa göre daha kısa süren östrus dönemin, köpeklerde davranış değişikliklerinin en çok yaşandığı regl dönemdir. Buna ek olarak dişi köpekler östrus döneminde hamile kalabilmektedir.
Köpeğinizin hamile olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacak ipuçları için Bir Köpeğin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır? başlıklı yazımızı incelemenizi öneririz.
3. Diestrus Dönemi
Köpeklerde regl döneminin üçüncü aşaması olan diestrus dönemi, dişi köpeklerin hamile kalıp kalmamasının belli olduğu dönemdir. Eğer dişi köpek bir erkek köpek ile çiftleşerek hamile kaldıysa regl dönemi tamamlanmış olur.
Hamile kalmayan dişi köpeklerde ise yalancı süt verme eğilimi bulunmakla birlikte bu köpekler regl döneminin son aşaması olan anestrus dönemine giriş yapmaktadırlar.
4. Anestrus Dönemi
Regl döngüsünün tamamlandığı anestrus aşamasının sonunda dişi köpeklerin büyük bir bölümü 4 ay boyunca regl olmazlar. Bu dönemde hormonal değişikliklerin de en az seviyede olması, köpek kısırlaştırma işlemleri için ideal zaman diliminde bulunulduğunun da bir işaretidir.
Köpekler Regl Döneminde Ağrı Çeker Mi?
Regl dönemine giren patili dostlarının bu dönemi en sağlıklı ve sancısız şekilde atlatmalarını isteyen köpek ebeveynlerin merak ettikleri konulardan bir tanesi de köpeklerin regl döneminde ağrı çekip çekmediğidir.
Köpekler regl döneminde ağrı çeker mi sorusuna verilecek yanıt aslında köpeğin fizyolojik durumu ile yakından ilişkilidir. Yani bazı köpeklerde regl döneminde şiddetli ağrılar yaşanırken bazı köpeklerde ise tam tersine herhangi bir ağrı durumu gözlenmemektedir.
Kısırlaştırılan Köpekler Regl Olur Mu?
Dişi köpeklerde rahim ve yumurtalıkların alınması yoluyla gerçekleştirilen kısırlaşma işlemi sonucunda köpeğin doğurganlığına da son verilmiş olur. Bununla birlikte kısırlaştırma ameliyatı sırasında dişi köpeğin yumurtalıklarının tamamının alınmaması, regl sürecinin devam etmesine neden olabilir.
Fakat normal şartlarda, başarılı bir kısırlaştırma operasyonunun ardından dişi köpeklerde regl görülmesi mümkün değildir.
Köpeklerde Regl Dönemi Psikolojisi
Dişi köpeklerde regl dönemi, hormonal değişiklikler nedeniyle köpeklerin psikolojilerinin hassas olduğu ve ebeveynlerinin buna göre hareket etmesi gereken son derece kritik bir dönemdir. Bu süreçte köpeklerde agresif tavırlar gözlemlenmesinin oldukça normal olduğunu belirtelim. Eğer köpeğinizin aşırı ilgiden rahatsız olduğunu ve yalnız kalmak istediğini fark ediyorsanız bu süreçte onu rahat bırakmanızda fayda var.
Regl sürecinde köpeklerde meydana gelen kanamalar, kanamanın yoğunluğuna göre evde köpeğinizin gezdiği bölgelere de bulaşabilir. Bunu engellemek adına dilerseniz köpek pedi veya köpek regl külotlarından edinerek köpeğinizin regl döneminde bunları kullanabilirsiniz.
Regl döneminde köpeklerin genital bölgeleri epey hassaslaşacaktır. Dolayısıyla bu bölgenin herhangi bir şekilde temizlenmeye çalışılması köpeğiniz üzerinde negatif bir etki yaratabilir. Öte yandan köpeğiniz bu bölgeyi düzenli olarak yalayarak temizliğini zaten kendisi sağlayacaktır.
Son olarak köpeğinizin sağlığı için onu kısırlaştırmanızın, kızgınlık dönemine girmesini de engelleyeceğini belirtelim. Eğer köpeğinizi çiftleştirmeyi düşünmüyorsanız hizmet kalitesine güvendiğiniz; doğum ve jinekoloji hizmeti sunan bir veteriner kliniğinde çok sevgili köpek dostunuzu kısırlaştırabilirsiniz.
Bu doğrultuda patili dostlarımızın ihtiyaçlarına kaliteli çözümler sunan Vetrium Veteriner Kliniği’ni tercih edebilir; köpeğinizi Vetrium’un güvenilir veteriner hekimlerine emanet edebilirsiniz.
Köpeklerin kısırlaştırılması kadar önemli olan bir diğer konu da kedi kısırlaştırma işlemidir. Bu konuya dair en kapsamlı bilgiyi Kedi Kısırlaştırma İşlemine Dair Bilmeniz Gereken Her Şey başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Bu yazımızda sizler için köpekler regl olur mu sorusunu yanıtlayarak dişi köpeklerin regl dönemine dair bilmeniz gereken en önemli ayrıntıları paylaştık. Evcil hayvan dünyasına dair keyifli ve bilgilendirici diğer içeriklerimiz için blog sayfamızı sık sık ziyaret etmeyi unutmayın!
Bu yazıyı paylaş: