Bir Köpeğin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Normal koşullarda her daim enerji dolu ve heyecanlı görünen köpeğinizin son günlerde tembelleştiğini mi gözlemliyorsunuz? Ya da iştahı biraz daha mı arttı? Peki sizce köpeğiniz hamile olabilir mi? Bir köpeğin hamile olduğu nasıl anlaşılır sorusuna dair merak ettiklerinizi yazımızda bulacaksınız.

Hamilelik, tüm canlılar için çok heyecanlı ve duygusal bir süreç olsa bile çeşitli zorlukları da beraberinde getirmektedir. Hayvanlar da tıpkı insanlar gibi, hamilelik sürecinde kendilerinde meydana gelen fiziksel değişimin farkına varırlar ve bundan duygusal anlamda da etkilenirler. Peki bir köpeğin hamile olduğu nasıl anlaşılır? Alanında uzman ve güvenilir bir ekibe sahip olan Vetrium Veteriner Kliniği’nin bu konu hakkında derlediği bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Eğer köpeğiniz hamileyse dünyaya getireceği yavrusunun da çeşitli ihtiyaçları olacak. Yavru köpeklerin bakımı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Yavru Köpek Bakımı Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Bir Köpeğin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

köpek ve yavruları

Köpeklerin hamilelik dönemi hem duygusal hem de çok stresli bir süreci içinde barındırır. Tüm canlılarda olduğu gibi köpeklerde de gebelik teşhisi için dikkat edilmesi gereken çeşitli noktalar bulunuyor. Köpeğinizin davranışlarında meydana gelen değişimlere dikkat ederek hamile olup olmadığına dair bir yorumlama yapabileceğiniz gibi köpeğinizdeki fiziksel değişiklikler de hamilelik belirtisi sayılabilir. Köpeklerin ortalama olarak 56 ila 70 gün arasında süren hamilelik döneminde gösterdikleri belirtiler doğum zamanı yaklaştıkça çok daha belirgin bir şekilde ortaya çıkar.

Eğer köpeğinizin hamile olduğuna dair şüpheleriniz varsa, kesin gebelik tanısı için köpeğinizi mutlaka bir veteriner kliniğe götürüp muayene ettirmelisiniz. Peki köpeklerin gebelik dönemlerinde ne tür değişiklikler meydana gelir ve bir köpeğin hamile olduğu nasıl anlaşılır?

1. Köpeğinizde Gözlemlediğiniz Fiziksel Yorgunluk Belirtileri

Normal şartlarda gün içinde yerinde duramayan köpeğiniz uzun saatler boyunca uyukluyorsa bu durum köpeğinizin hamile olduğuna dair bir işaret olabilir. Bunun yanı sıra köpeğinizin birlikte yaptığınız yürüyüşlerde çabucak yorulması da hamilelik belirtisi sayılabilir. Fakat bu belirtilerin köpeğinizin mizacına göre değişkenlik gösterebileceğini de unutmamak gerekmektedir.

2. Köpeğinizin İştahının Artması

veteriner hekime muayene olan bir köpek

Köpekler, hamilelik dönemlerinin farklı aşamalarında farklı tepkiler gösterebilirler. Örneğin hamileliğin ilk döneminde daha az yemek yiyebilir ve ara sıra kusabilirler. Ya da normal zamanlarda tükettiklerinden daha fazla besin ihtiyaçları olabilir. Köpeğinizin iştahında buna benzer bir değişiklik gözlemliyorsanız bunun da bir gebelik belirtisi olduğunu söylemek mümkündür.

3. Köpeğinizin Davranışlarında Gözlemlediğiniz Değişiklikler

Bir köpeğin hamile olduğu nasıl anlaşılır sorusuna cevap niteliğinde değerlendirilebilecek bir diğer değişiklik ise köpeğinizin sergilediği davranışların normalden farklı olması. Örneğin köpeğiniz normal şartlarda yanınızda çok fazla zaman geçirmediği halde sık sık sizinle birlikte olmak ya da oyun oynamak istiyorsa bu bir hamilelik belirtisi olarak kabul edilebilir. Aynı zamanda köpeğiniz normal koşullarda dost canlısıyken yalnızlığına düşkün tavırlar sergiliyorsa bu da bir çeşit hamilelik belirtisi sayılmaktadır.

4. Köpeğinizde Meydana Gelen Fiziksel Değişiklikler

Köpek sahipleri yazımızın bu bölümüne kadar sözünü ettiğimiz değişiklikleri fark etmekte güçlük çekebilirler fakat fiziksel değişimler çok daha kolay fark edilir. Hamile köpeklerde hamileliğin evresine bağlı olarak farklı fiziksel değişiklikler meydana gelebilir. Köpeğin hamile olduğu nasıl anlaşılır sorusuna cevap ararken bu durumu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Bu değişimlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Meme Ucunun Renk Değiştirmesi

yatakta yatan hamile bir köpek ve yanındaki dostu

Eğer bir köpek hamileyse bunun en erken belirtisinin meme ucunda meydana gelen renk değişikliği olduğunu söylemek mümkün. Eğer köpeğinizin meme ucu normalinden daha pembeyse ve yavaş yavaş büyüyorsa bu hamileliğin habercisi olabilir.

Vücut Şeklinde Değişiklikler Oluşması

Birçok canlı gibi hamile kaldıkları zaman köpeklerin de vücut şekilleri zamanla değişime uğrar. Genellikle hamileliğin 4. ve 5. haftalarında meydana gelen bu değişikliğin nedeni yavru köpeğin yavaş yavaş büyümeye başlamasından kaynaklanır. Bu durumun gebeliğin en net göstergesi olduğunu söyleyebiliriz. Eğer bu zamana kadar köpeğinizin hamile olduğunu fark etmediyseniz onu bir veteriner hekime muayene ettirmenin zamanı gelmiş demektir.

5. Yuva Yapma

yerde yatan bir köpek ve sarıldığı yavrusu Tüm canlılar içgüdüsel olarak yavrusunu koruma telaşı içindedir. Nasıl ki bir aileye yeni bir üye katılacağı zaman evde ona özel alanlar oluşturuluyorsa köpekler de yaşadıkları yerde yavruları için bir alan oluşturmaya çalışır. Bu davranış doğuma çok az bir zaman kala kendini göstermeye başlar. Eğer köpeğiniz evin tenha köşelerine battaniye ve kıyafetleri yığıyorsa çok kısa bir zaman içinde evinize yeni bir üye katılacak demektir.

6. Vajinal Akıntılar

Vajinal akıntılar köpeklerin hamilelik sürecinde görülen biyolojik belirtiler olsa da yalnızca hamilelikte göründüğünü söylemek doğru olmaz. Vajinal akıntılar aynı zamanda genital bölgede oluşmuş hastalıklara da işaret ediyor olabilir.

Bu içeriğimizde köpeğin hamile olduğu nasıl anlaşılır sorusuna cevap vermeye çalıştık. Elbette bu belirtilerin hiçbiri köpeğinizin kesin olarak hamile olduğunu göstermezken hastalık belirtileri de olabilir.

Eğer aklınızda köpeğinizin hamile olduğuna dair şüpheleriniz varsa en doğru ve güvenilir sonucu bir veteriner hekimden öğrenebilirsiniz. Alanında uzman bir veteriner hekim köpeğinizin gebeliğini doğrulamasının yanı sıra erken dönemde ortaya çıkabilecek komplikasyonları da fark edebilir.

Bu yazıyı paylaş: