Kedilerin Hiç Bilinmeyen Özellikleri

Varlıkları ile evlerimize neşe katan kedilerin özellikleri hakkında hemen hemen her bilgiye sahip olduğunuzu ve onları çok iyi tanıdığınızı düşünüyorsanız; yanılıyor olabilirsiniz. O halde minik kedi dostlarımızın hiç bilmediğiniz özelliklerini öğrenmeye ve onları çok daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Kediler, ırklarına özgü ya da fiziksel olarak bazı benzer özelliklere sahiptir. Bunun yanı sıra taşıdıkları bazı özelliklerinin ise epey ilginç olduğunu söylemek mümkün. Eğer bu bilgi sizde de merak uyandırdı ise gelin kedilerin en şaşırtıcı özellikleri nelermiş hep birlikte göz atalım!

Evimizin Neşesi Kedilerin Özellikleri Nelerdir?

Hayatımıza anlam katan ve güzelleştiren kedilerin özellikleri tahmin ediyoruz ki bildiklerinizden de fazla. Uykucu olmaları, mükemmel bir avcı olmaları ve eşsiz görme yetileri… Elbette ki bunlar yalnızca bir kısmı çünkü çok daha fazlası var.

Her bir özelliği karakterine bambaşka bir şekilde yansıyan kedilerle ilgili öğrendiğinizde sizleri epey şaşırtacak bilgiler için içeriğimizi sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz.

İşte kedilerin hiç bilmediğiniz 11 özelliği!

1. Kedilerin Ses Duyuları Mükemmeldir

sandalyenin üzerine çıkmış masaya yaslanan gri kırçıllı kedi Tıpkı köpekler gibi kedilerin de en ilginç özelliklerinden biri, duyuları ile ilgili. Kedilerin ses alma duyuları insanlara ve hatta duyuları en gelişmiş canlı türlerinden biri olan köpeklere kıyasla çok daha güçlüdür.

Bunun en önemli nedeni ise kedilerin kulaklarını kontrol eden kas sayısının tam 32 adet olmasıdır. Bu sayede kediler, etraflarında yükselen sesleri çok daha hızlı bir şekilde işitebilir ve sesin geldiği yönü kolaylıkla saptayabilirler.

Ayrıca, bu sevimli minikler, bildiğiniz gibi kulaklarını rahatlıkla hareket ettirebilmektedirler. Son olarak da kedilerin ses alma duyuları ile ilgili belki de en çok şaşıracağınız bilgi, sesin geldiği yöne doğru hareket edebildikleri hız olabilir!

Kediler, duydukları bir sesin geldiği yönde bekçi köpeklerine göre tam 10 kat daha hızlı dönebilmektedirler.

2. Kedilerin Kirpikleri Yoktur

kedilerin özellikleri arasında yer alan kirpiksiz olma özelliğine sahip kedi Kedi ebeveynleri için olmasa da kedi severler için çok şaşırtıcı olabilecek bir başka bilgi de kedilerin bir çoğunun kirpiğinin olmamasıdır. İlk bakışta korkutucu görünse de bu durum kedilerde herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz.

3. Kediler Burunlarının Altını Göremez

halının üzerinde yatan kırçıllı kedi Kedilerin özellikleri arasındaki bir diğer bilgi de burunlarının altını görememeleri. Kim bilir belki de kedilerin yerde sürekli yemek ararmış gibi dolaşmalarının asıl sebebi budur!

Yeri gelmişken, kediler ne yer diye merak ediyorsanız vakit kaybetmeden Kediler Ne Yer? Kedilerin Yiyebileceği 9 Besin başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

4. Kedilerin Görme Açısı Çok Geniştir

battaniyenin altına yatmış küçük kedi Sırada yine kedilerin gözleri ile ilgili bir başka önemli özellik var: görme açıları. Son derece iri gözlere sahip olmalarının kedilerin görme yetilerine bir avantaj olarak yansıdığını söylemek mümkün. Hatta öyle ki kediler, memeliler arasında en büyük gözlere sahip olan hayvanlardan bir tanesidir.

Gözlerinin yanlara doğru geniş olması, görme açılarının da genişlemesine yardımcı olan en önemli etkenlerden bir tanesidir. İleriye doğru görüş alanları yaklaşık olarak 185 derece olan kediler, bu özellikleri ile en iyi avcı hayvanlar arasında ilk sıralarda yer almaktadırlar.

5. Kediler Karanlıkta Çok İyi Görürler

gece karanlığında etrafını izleyen kedi 

Kedilerin görme yeteneklerinin karanlıkta da çok iyi olduğunu biliyor muydunuz? Bu soruya yanıtınız evet ise şaşırtıcı bir bilgimiz daha var! Kedilerin gece görüşü, insanlarınkine oranla yaklaşık olarak 6 kat daha iyidir. Bu durum ise kedilerdeki çubuk hücre miktarının insanlarınkinden daha fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Gözlerindeki ışığı emen hücre tabakaları, kedilerin çok az ışıklı bir ortamda dahi harika bir şekilde görmelerine yardımcı olur. Kedilerin görme yetileri ile ilgili sizlerle pek çok bilgi paylaşmış olsak da bu konuda daha fazla ayrıntıya sahip olmak isterseniz Kediler Dünyayı Nasıl Görür? başlıklı yazımızı incelemeden geçmeyin deriz.

6. Kedilerin de Kan Grubu Vardır

sahibi tarafından başı okşanan kedi 

Kediler de insanlar gibi AB kan grubuna sahiptirler. Yani bu demek oluyor ki kediler de kan bağışlayabilir ve böylelikle diğer kedilerin hayatını kurtarabilirler.

7. Kedilerin Kalp Atış Hızı Çok Yüksektir

Minik kalplerine sevgimizi sığdıran ev dostlarımızın kalp atışları da epey hızlıdır. Bizlerin kalbine oranlayacak olursak iki kata yakın daha hızlı çarpan kalpleri, bir dakika içinde yaklaşık 110 ila 145 kez atar.

8. Kediler Tüylerini Temizlerken Çok Fazla Sıvı Kaybeder

yastığın üzerinde yatan gri kırçıllı kedi Bildiğiniz gibi kedilerin pek çoğu su ile yakın temas halinde olmak istemezler. Bu yüzden de tüylerini dilleri yardımıyla temizlemektedirler. Bu esnada salgıladıkları tükürük miktarı ile idrar yaparken kaybettikleri sıvı miktarının birbirine çok yakın olduğunu söylemek mümkün. Kedilerin dili ile detaylı bilgiye Kedilerin Dili ile İlgili Bilmediğiniz 7 Gerçek içeriğimizi inceleyerek ulaşabiliriniz.

9. Kediler Birer Uykucudur

puantiyeli yastığın üzerinde uyuklayan kedi Özellikle kedi sahipleri bilir ki hemen hemen tüm kediler uykuyu çok sever. Dünyanın en uykucu hayvanlarından biri olan kediler, genellikle sıcak bir yere kıvrılıp orada uzun bir süre boyunca uyuyabilmektedirler. Kedilerin uyumak için sıcak yerler tercih etmelerinin sebebi ise tamamen rahatlarına düşkün olmaları ve bu yolla kendilerini soğuktan korumalarıdır.

Evinizde kediniz için ayrı bir yaşam alanı oluşturmak gibi bir niyetiniz var ise Minik Dostlarımız İçin 4 Farklı Malzeme İle Kedi Evi Yapımı başlıklı yazımızı okumadan geçmeyin deriz.

10. Kedilerin Beyni İnsanlarınkine Benzerdir

gri renkte minik yavru kedi Evet, yanlış okumadınız. Kedilerin beyni yapı itibariyle insan beyni ile yakından benzerlikler taşımaktadır. Nasıl mı?

Kedilerin beyninde de insanlarınkinde olduğu gibi duygusal davranışlardan sorumlu bölgeler bulunmaktadır. Bu doğrultuda kedi ve insan beyni neredeyse %90 oranında birbirine benzemektedir ve her ikisi de karmaşık bir yapıya sahiptir.

Kim bilir bazı zamanlarda kedinizin davranışlarına anlam verememenizin sebebi belki de tam olarak bundan kaynaklanmaktadır!

11. Kedilerin Çilleri Vardır

dişlerini göstermiş vahşi kedi İşte kedilerle ilgili şaşırtıcı bir özellik daha! Çillere sahip olmanın yalnızca insanoğluna özgü bir özellik olduğuna inanıyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Çünkü kedilerin de tıpkı insanlar gibi çilleri olabilir ve bu çilleri kedinizin yüzünde ya da ağız çevresinde görebilirsiniz.

Ayrıca kedi tüy bakımı ile ilgili detaylı bilgi edinmek için Kedi Tüy Bakımı Nasıl Yapılır? Kedinizin Parlak Tüyleri Olsun başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz._

Kedinizi daha yakından tanımak ve davranışlarının nedenini anlayabilmek, minik dostunuzun sağlığını koruma noktasında oldukça önemli. Bu doğrultuda biz de patili dostlarımızın sağlığını korumayı amaçlayan Vetrium Veteriner Kliniği olarak hazırlamış olduğumuz yazımızda çok sevdiğimiz kedilerin özellikleri hakkında şaşıracağınız ayrıntıları sıraladık.

Son olarak Vetrium Veteriner Kliniği’ne, sunduğu kaliteli hizmet sayesinde kedinizin sağlığını koruma noktasında güvenebileceğinizi tekrar hatırlatalım. Kedi bakımı, kedi davranışları ve daha pek çok ayrıntılı konu hakkında hazırlamış olduğumuz keyifli ve bilgilendirici içeriklerimiz için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş: