Kedilerde Deri Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

Deri hastalıkları, kedilerin en sık karşılaştıkları sorunlardan biridir. Dolayısıyla kedi ebeveynlerinin de veteriner ziyaretlerinin önemli bir bölümünü kedilerde deri hastalıkları oluşturur. Kedilerin belli bir noktayı sürekli kaşımaları, derilerini ısırmaları, tüy kaybı yaşamaları gibi belirtiler, kedinizin deri hastalığı yaşadığına işaret ediyor olabilir.

Kedi sahiplerinin kedilerde deri hastalıkları neler ve bu hastalıklarla nasıl baş edilebilir gibi soruların yanıtlarını biliyor olmaları önemli. Çünkü deri hastalıklarına müdahale edilmediği durumlarda çok daha büyük olumsuzluklar yaşanabilir, hatta kedinizin hayatı tehlikeye girebilir.

Hiç şüphesiz ki her bir hastalığın tedavisinde veterinerinizin görüşleri doğrultusunda ilerlemeniz küçük dostunuzun sağlıklı bir hayat sürebilmesi için kritik bir öneme sahip. Çünkü veteriner hekimler kedinizin yaşayabileceği pek çok durumla ilgili eğitim aldıkları ve birçok farklı hastanın tedavisiyle ilgilendikleri için teşhis ve tedavi noktasında en doğru adres olacaktır.

Bu doğrultuda, kedilerde deri hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmanız, kedinizin yaşadığı sorunu veterinere en doğru şekilde aktararak en uygun tedaviye karar verilmesini kolaylaştıracaktır. Peki kedilerde deri hastalıkları ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Kedilerde Deri Hastalıkları Nelerdir?

arka patisiyle kaşınan kedi, kedilerde deri hastalıkları

En iyi dostunuzun kendini her kaşımaya çalışması ya da tüylerinin seyrekleşmesi, deri hastalığı olduğu anlamına gelmeyebilir. Kimi zaman belirgin bir sorundan kaynaklanmayabilen bu gibi durumlar, bazen de farklı bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bu nedenle kedinizin davranışlarını dikkatli bir şekilde gözlemlemeniz ve tekrarlayan davranış bozuklukları ve diğer sorunlar karşısında temkinli olmanızda büyük fayda var.

Veteriner hekimler en sık karşılaştığı vakalardan biri olan kedilerde deri hastalıkları hakkında önemli detayları öğrenmeniz, veterinerinizin de işini kolaylaştıracağı gibi kedinizin yaşam kalitesinin artmasını da sağlayacaktır. İşte bilmenizde fayda olan kedilerde deri hastalıkları ve tedavi yöntemleri…

Alerjik Dermatit

alerjik dermatit, kedilerde deri hastalıkları

Kediler de insanlar gibi çevresel birçok değişkene karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu anlamda yiyeceklerden tozlara, kimyasallardan böcek ısırıklarına kadar pek çok örnek verebilmek mümkün. Alerjik dermatitin deri üzerindeki etkisini ise kedinizin sık sık kaşınması, belli bir bölgeyi ısırmaya çalışması, deride oluşan kızarıklık ve bölgesel tüy dökülmeleri ile tespit edebilirsiniz.

Alerjik durumlarla mücadele etmek, kedinizin kendini yeniden iyi ve huzurlu hissedebilmesi için oldukça önemlidir. Bu doğrultuda, tedavi için kedinizin davranışları gözlemledikten sonra eğer neye karşı alerjisi olduğunu fark edebiliyorsanız, kedinizin yaşadığı ortamı buna göre iyileştirmeniz bir çözüm olabilir. Fakat tam olarak neyin alerjik dermatite neden olduğuna emin olamıyorsanız veteriner hekiminizin kliniğini ziyaret etmenizde yarar var. Dostunuz için en uygun ilacı ve tedaviyi veteriner hekiminiz sağlayacaktır.

Deri Tümörleri

deri tümörleri, deri üzerinde oluşan yumrular

Deri üzerinde oluşan yumrular, kanserli hücre oluşumu ihtimali göz önünde bulundurulmalı ve mutlaka ciddiye alınmalı. Elbette her yumru, kanserli bir tümör anlamına gelmez. Fakat deri üzerindeki değişikliğin kanser olup olmadığını veteriner hekiminizin kontrolü dışında anlayabilmeniz pek mümkün değildir.

Dolayısıyla, kedinizin derisinde farklı bir oluşum hissettiğiniz anda zaman kaybetmeden tanı ve tedavi için veterinerinizle görüşmelisiniz. Veterineriniz kanserli bir oluşumdan şüphelendiyse tanıyı doğrulamak için biyopsiye başvuracaktır. Diğer yandan yumrunun yayılmasını önlemek amacıyla ameliyat yöntemine başvurarak tamamını alma yoluna da gidebilir.

Mantar Enfeksiyonu

ringworm, mantar hastalığı, kedilerde deri hastalıkları

Kedilerde deri hastalıkları arasında en sık görülenlerden biri de mantar enfeksiyonlarıdır. Deri üzerinde kızarıklık, kaşıntı, kimi zaman akıntı olması mantar hastalığının en yaygın belirtilerinden birkaçı olarak sıralanabilir.

Ringworm adı ile anılan ve çoğunlukla kafa bölgesinde görülen mantar hastalığı türü de dikkate alınması gereken sorunlardandır. Deri üzerinde dairesel formlarda görülen doku bozukluğu ile kendini gösteren ringworm, deride pullanma ve tüylerin dökülmesi ile sonuçlanabilir.

Mantar hastalıklarının tedavisinde genellikle hastalık için özel olarak üretilen ilaçlara başvurulur. İlaçlı tedavi sonucunda kedinizin sağlığına kavuşabilmesi için belirtileri gözlemlediğiniz durumda veterinerinizle iletişime geçmenizi öneririz.

Kedi Aknesi

kedi aknesi, kedilere deri hastalıkları

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de siyah noktalar gelişebilir. Comedones olarak da adlandırılan bu siyah noktalar, genellikle çene bölgesinde görülür. Bu aknelerin kaşıntıya yol açtığı ve bölgedeki tüylerin dökülmesine neden olduğu durumlar da gözlemlenebilir.

Stres, yanlış beslenme, hijyenik olmayan ortamlar gibi farklı faktörlerin etkili olduğu düşünülen kedi aknesinin tedavisi için özel olarak geliştirilen şampuan ve solüsyonlardan yararlanmak söz konusu olabilir. Kimi zamanlarda antibiyotik kullanımına da başvurmak gerekebiliyor.

Ancak elbette kedi aknesi ile karşılaşıldığında durumu öncelikle veteriner hekim ile paylaşmakta yarar var. Böylece veterinerinizin önereceği ve kediniz için en uygun akne gidericileri kullanarak sevgili dostunuzun yaşam standardını yükseltebilirsiniz.

Pirelenme

pirelenme, arka patisiyle kaşınan kedi, kedilerde deri hastalıkları

Ev dışında yaşayan kedi ve köpeklerde sıklıkla görülen pirelenme sorunu, dışarıya da çıkan ev kedilerinde yaygın olarak görülebiliyor. Ev dışına çıkmayan kedilere de kıyafetleriniz ya da eve bir şekilde girebilen pireler yoluyla bulaşıp deri hastalığına yol açan pirelenme ile düzenli aşılar sayesinde büyük ölçüde mücadele edilebiliyor.

Kedinizde pirelenme olduğunu, aşırı kaşınma, derinin pullanması ve tüylerin incelmesi gibi belirtileri gözlemleyerek anlayabiliirsiniz. Kedinizin pirelendiğini düşünüyorsanız veterinerinizle görüştükten sonra kedinizin derisine uygulanabilecek damla yöntemiyle sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Bakteriyel Hastalıklar

bahçede yaşayan kedi, kedilerde deri hastalıkları

Birtakım mikroorganizmaların yol açtığı deri hastalıkları da kedinizin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren durumlardandır. Bakteriler çoğu zaman bağışıklığın düşmesi ve/veya mantar, alerji gibi başka bir deri hastalığının sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Tedavi edilmeyen deri hastalıkları, hassaslaşan deri yüzeyinde bakterilerin enfeksiyon oluşturmasına neden olabilir. Bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde ise antibiyotiğe başvurulmalıdır. Ancak tedavinin veteriner hekiminizin kontrolünde olması kritik bir öneme sahiptir. Her nasıl ki hastalandığınız zaman kendi başınıza antibiyotik tedavisine başlayamıyor iseniz kedinizin sağlığı için de profesyonel bir yardım almanız gerektiğini de unutmamalısınız.

Kulak Maytı

kulak mite, kedilerde mite, kedilerde deri hastalıkları

Kedilerde deri hastalıkları başlığı altında incelemeye değer bir diğer rahatsızlık da kulak maytı veya kulak kurtçuğunun yol açtığı enfeksiyonlardır. Kedinizin kulakları içinde beslenen maytların varlığını saptamak için kedinizin hareketlerini gözlemlemeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Eğer kediniz kulaklarını sık sık kaşıyor ve kulaklarından kokulu, koyu renkli bir akıntı geldiğini görüyorsanız veterinerinizle görüşmenizin zamanının geldiğini anlayabilirsiniz.

Veteriner hekiminiz kedinizin bu sorunuyla baş edebilmesi için ilaçlı tedavi uygulayacaktır. Sonrasında küçük dostunuzun eski sağlığına kavuştuğunu görebilirsiniz. Kedilerde deri hastalıkları ile kapsamlı ve zamanında mücadele için Küçük Hayvan Dermatoloji ve Cilt ve Cilt Hastalıkları alanında uzmanlığa sahip veteriner hekimlerle iletişime geçmeniz son derece önemli. Bu anlamda, güvenilir ve profesyonel bir kadroya sahip Ankara Vetrium Veteriner Kliniği’ni tercih edebilir ve kedinizin mutluluğu için ilk adımı atabilirsiniz.


Bu yazıyı paylaş: