2024-09-24
Kedilerde kabızlık, bağırsaklarda anormal dışkı birikiminin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Can dostlarımız kedilerde yaygın olarak görülen bu rahatsızlık, kedinin yaşam kalitesinin de düşmesine sebep olur. Peki kedilerde kabızlık nedenleri ve çözüm yolları nelerdir? Dilerseniz bu cevapları veren içeriğimize geçelim.
Kedilerde Kabızlık Neden Olur?
Kedilerde ortaya çıkan kabızlığın başlıca nedeni, beslenme ile alakalıdır. Beslenme rutinindeki ani değişiklikler ve aşırı lif tüketimi, yetersiz su tüketimi gibi sebeplerden ötürü kabızlık görülebilir. Kedi neden kabız olur sorusunun genel olarak yanıtları şu şekildedir:
- Yaştan dolayı görülen dehidrasyon,
- Yetersiz lif tüketimi veya fazla lif içerikli mama tüketilmesi,
- Yoğun psikolojik strese maruz kalması,
- Fazla tüy yutulması ve yutulan tüyün atılamaması,
- Gastrointestinal sistemde tıkanmaya sebep olan yabancı cisimler,
- Aşırı tımarlama,
- Bazı ilaçların yan etki göstermesi,
- Anal bez hastalığının gelişmesi,
- Bağırsak ve mide enfeksiyonunun gelişmesi.
Görüldüğü üzere kedinin kabız olma nedenleri çok çeşitlidir. Bağırsak ve midede ortaya çıkan bazı tümörler veya psikolojik stres gibi farklı nedenler, kedi kabız gelişimine sebep olur. Ayrıca yaşlı kedilerde görülen böbrek hastalıkları aşırı susuzluğa sebep olurken bu durum kabızlığı da tetikleyebilir.
Kedi kabızlığının bilinen sebeplerinden bir diğeri ise megakolon yani kalın bağırsak genişlemesidir. Kedide tespit edilen megakolon, sindirilmemesi gereken besinlerin yutulmasından ortaya çıkar. Genellikle orta ve ileri yaştaki kedilerde ortaya çıkan bu hastalık için mutlaka veteriner hekime danışmak gerekir. Peki kedinin kabız olduğunu erkenden anlamak için hangi belirtileri dikkate almak gerekir?
Kedilerde Kabızlık Belirtileri
Sağlıklı kediler, günde bir kez bile olsa dışkı bırakırlar. Kabız bir kedi ise kum ve tuvalet kabında sık sık dolaştığı hâlde tuvaletini yapamaz. İşte bu durumun ana nedenlerinden biri kabızlıktır. Ayrıca kabız kedinin dışkısı da çok küçük, sert ve kurudur. Kedilerde kabızlık belirtileri genel olarak şu şekildedir:
- Kedinin dışkı atması için kendini zorlaması,
- Kum kabının dışına yapılan kuru ve küçük dışkı,
- Karnın şişmesi,
- Aşırı derecede tükürüğün salgılanması,
- Ani kilo kaybı,
- İştahsızlık,
- Uyuşukluk ve huzursuzluk,
- Mide Bulantısı ve kusma,
- Dışkılarken ses çıkarma.
Kedinin kabız olduğunu belli eden en önemli işaret, az miktardaki dışkının sert ve kuru olmasıdır. Ayrıca kedi dışkıyı yaptığı esnada ağlamaya benzer mırıltılar çıkarabilir. Dışkını zor çıkarılmasından dolayı duyulan bu sesler, kedinizin idrar yolunda problem olduğunu netleştirir.
Yavru kedilerde kabızlık ise fazla süt içmekten kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Fazla süt içmekten kaynaklı bir durum varsa süt miktarını azaltabilirsiniz. Yavru kedilerde kabızlık belirtileri ise yine benzer şekilde kendini gösterir.
Kedilerde Kabızlık Kaç Gün Sürer?
Kedilerde ciddi bir tıbbi durumu barındırmayan kabızlık sorunu genellikle 48 saat içinde biter. Bununla beraber bağırsaklardaki ciddi bir durumdan ötürü 48 saatten uzun süren kabızlık belirtilerine karşı veteriner desteği şarttır.
Kedi Kabızlığına Ne İyi Gelir?
Kabızlık çeken kediye ne yapılır sorusunun cevabı da kedi sahiplerinin merak ettiği sorular arasındadır. Kedi kabızlığını gidermek için öncelikle veteriner görüşüne danışmak gerekir. Özellikle uzayan kabızlık durumunda semptomların hangi rahatsızlığı işaret ettiğini öğrenmek önemlidir. Kronik olmayan ve anlık gelişen kabızlık durumunda ise aşağıdaki dikkat edilmesi gerekenleri bilmelisiniz:
- Kedi mamasındaki içerikleri araştırmak,
- Aşırı lifli beslememek ve light kedi mamaları ile beslemek,
- Kilo kontrolü yapmak ve ani kilo kaybı ve artışında veterinere danışmak,
- Süt vermemek, ( Bu konudaki ayrıntılı bilgiler için Kediye Süt Verilir Mi adlı içeriği inceleyebilirsiniz.)
- Düzenli aktivite ve oyun oynama rutini uygulamak,
- Mamaya az miktarda zeytinyağı eklemek.
Kabızlık çeken kedinin beslenme ve olumsuz yaşam rutinini değiştirmek de etkili olabilir. Örneğin, stres altında olduğu için kabızlık çeken bir kediye güvenli bir ortam açmak, stresinin de azalmasından etkili olur. Yine laksatif yani dışkıyı gevşetici özelliğe sahip saf zeytinyağı da kedi kabızlığına iyi gelir. Az miktarda saf zeytinyağını mamaya dökerek kronik olmayan kabızlık problemini giderebilirsiniz.
Kedi Kabızlığı Tedavi Yöntemleri
Uzayan ve kronikleşen kedi kabızlığında ise veteriner hekime danışmak şarttır. Olası bir bağırsak enfeksiyonu veya tümörünü tespit etmek için fiziksel muayene sonrasında röntgen ve ultrason kontrolü yapılır. Yine böbrek enfeksiyon riskini netleştirmek için kan ve idrar testi de gerekli olabilir. Belirlenen hastalık tanı ve tespitine göre de kedinin kabızlık tedavisine başlanır.
Megakolon gibi ciddi bir bağırsak sorununda cerrahi işlemler gerekli olabilir. Bunun dışında ise kabızlığı giderici ilaç tedavisi önerilir. Yine yaşlı ve obez kedilere özel diyet programı da planlanır. Yeterli su alamamaktan kaynaklı bir kabızlık varsa ise sıvı takviyesi yapılır. Kısacası kedi kabızlığının tedavisi, görülen semptom ve tanıya göre değişiklik gösterir. Burada önemli olan uzayan bir kabızlık söz konusu olduğunda veteriner hekime danışmaktır.
Ankara Hayvan Hastanesi Vetrium olarak kedilerde kabızlık neden olur, belirtileri ve çözüm yolları nelerdir sorularını cevapladık. Evcil kedi sahiplerinin mutlaka bilmesi gereken kedi kabızlığı ile birlikte yaygın görülen kedi ishaline yönelik bilgiler için de Kedilerde İshal Neden Olur adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: