Kediler Neden Küser: İşte Bilmeniz Gerekenler

Zaman zaman can dostlarımızın bize küstüğüne dair bir izlenime sahip oluruz. Kediler söz konusu olduğunda da insana dair bazı durumları gözlemledimiğini düşünürüz. Oysa ki hayvanlar, insanlara özgü küsme, kızma, ağlama ve gülme gibi durumları duygusallıktan dolayı göstermezler. Yani tek sebep, duygusallık değildir. Peki kediler neden küser, kedinin küstüğünü nasıl anlarız? İşte kedim bana küstü diye yakınanların bilmesi gereken bilgiler!

Kediler Sahiplerine Küser Mi?

Pek çok kedi sahibinin kedim bana küstü ne yapmalıyım diye tedirgin olduğunu biliyoruz. Öncelikle kedilerin neden küstüğüne yönelik birkaç bilgi paylaşalım. Can dostlarımız kediler, yaşam tarzlarındaki değişikliklerden ve duygusal değişimler olarak adlandırabileceğimiz bazı durumlardan dolayı küskün görünebilirler.

Örneğin, kediniz daha önce güvende hissetmediği bir yerde uzun süre kaldığı için size küsebilir. Yine sık karşılaşılan bir durum da eve yeni kedinin alınmasıdır. Özellikle eve yeni bir yavru kedinin girmesi, mevcut kedinizin kendini tehdit altında hissetmesine neden olabilir. Kedilerin sahiplerine küsme nedenlerini şu başlıklar altında toplayabiliriz:

  • Yaşam Rutinindeki Değişiklikler: Kedilerin somurtma ve küsme nedenlerinden biri, yaşanan değişikliklerdir. Kedinizin beslenme rutinini değiştirmek, yeni bir eve taşınmak, yeni bir aile üyesinin eve katılması veya yeni bir evcil hayvanın gelişi, kedi üzerinde tedirginlik yaratabilir. Bu durumda da en meşhur kedi iletişim biçimlerinden biri olan küsme meydana gelir.
  • Stres ve Kaygı: Hissedilen yoğun kaygı ve stres, çoğu evcil hayvanın davranışına yansır. Kedi kendini güvensiz ve tedirgin hissettiği zaman stres altına girer. Stres altında hissettiğinde de somurtmaya ve sahibine küsmeye başlayabilir. Yoğun stres hissetmesinin bir diğer nedeni ise diğer evcil hayvanlar ile olan çatışmalar ve ev içindeki yüksek sesli bağırışlar-gürültülerdir.
  • Tıbbi Sorunlar: Kedinizin küsme ile birlikte diğer olağan dışı belirtiler göstermesi, daha ciddi bir soruna işaret edebilir. Özellikle iştah ve idrar ile ilgili bir değişiklik olduğu zaman tıbbi bir sorunun olup olmadığı tespit edilmelidir.

Genel olarak bir kedinin küsme nedenleri, çevresel ve tıbbi durumlardan kaynaklıdır. Sevgi dolu kediniz bir gün aniden küserse altında yatan sebepleri biraz düşünmenizi tavsiye ederiz. Peki kedinizin küstüğünü somurtkan bir yüz ifadesi dışında nasıl anlarsınız?

Kedinin Küstüğünü Nasıl Anlarız?

Kedinin küstüğünü gösteren bazı belirtiler mevcuttur. Bu belirtiler, bazı durumlardan sonra belirginleşmeye başlayabilir. Örneğin, kedilerin traş işleminden rahatsızlık duydukları ve bundan dolayı sahiplerine küstükleri bilinir. Yine eve yeni bir kedinin girmesi ve kedinize ilgisizlik göstermeniz de aksi davranışlara neden olabilir. Kedinin küsme belirtilerini genel olarak şöyle sıralayabiliriz:

  • Huysuzluk- Aksi Davranışlar: Kediler, küsme ile birlikte bazı davranış değişiklikleri de gösterir. Rahatsız, aksi ve agresif davranışlarda bulunabilir. Ayrıca sahibine karşı ilgisiz ve huysuz davranabilir.
  • Oyun Oynamaya İsteksizlik: Gözle görülür bir diğer belirti ise bir türlü oyuna yanaşmama davranışıdır. Kediler küstükleri zaman saklanma eğiliminde olurlar ve oyun oynamaya karşı da ilgilerini kaybederler. Özellikle oyun oynamayı çok seven bir kedinin birdenbire oyunu bırakması, küskün ve rahatsız olduğunu gösterir.
  • Gizlenme- İzolasyon: Küsen bir kediyi anlamanın en kolay yollarından biri saklanıp saklanmadığını tespit etmektir. Hastalık veya duygusal tepkiden dolayı izolasyonu tercih eden kediler, ulaşılması zor yerlerde vakit geçirirler. Bu süre zarfında sahibinden de kaçan kedi, kendiyle vakit geçirmeyi ister.
  • Tüylerini Kabartma: Kedinin tüylerini kabartması, rahatsızlık hissettiğini gösterir. Bilhassa eve yeni bir evcil hayvanın girmesi, kedileri rahatsız edebilir ve tüylerinin kalkmasına neden olabilir.
  • Hırlama Sesleri Çıkarma: Hırlama davranışı da genellikle başka bir evcil hayvanı görmekten dolayı ortaya çıkar. Yine kediniz size karşı da hırlayabilir.
  • İştahta Değişiklik: İştahta artış veya azalış, tıbbi kaynaklı küsme davranışının bir göstergesidir. Kedi duyduğu rahatsızlıktan dolayı normalde yediği yiyecekleri bile yiyemeyecek duruma gelebilir.
  • Göz Teması Kurmama: Belirgin bir diğer küsme belirtisi ise göz temasından kaçınmaktır. Kediler genellikle direkt göz teması kurarlar. Küsme durumunda ise sizinle etkileşime girmemek için göz teması kurmayı da tercih etmezler.

İşte kedinizin size küsüp küsmediğini anlamak bu kadar basit. Peki küsen kediyle nasıl barışırsınız? Hadi gelin can dostunuzun gönlünü nasıl geri kazanabileceğinizden bahsedelim.

Küsen Kedinin Gönlü Nasıl Alınır?

Kedim bana küstü ne yapmalıyım diye yakınıyorsanız uygulamanız gereken birkaç adım mevcut. Öncelikle kedinizin size neden küstüğünü anlamalısınız. Tıbbi sorunlardan ve çevresel koşulların değişmesinden dolayı küsebilen kediler, duygusal ihtiyaçlarının karşılanması beklerler. Örneğin, ona zaman ayırmanızı ve belli bir zaman diliminde onunla oyun oynamanızı ister. Evde somurtkan ve küsen bir kediniz varsa yapmanız gerekenler şunlardır:

  • Sakin ve Nazik Davranın

Kedinizin size yanaşması biraz zaman alabilir. Bu zamanı en iyi şekilde geçirmek için kedinizi rahatsız etmeden ona sakin hareketlerle yaklaşabilirsiniz. Örneğin, onun yanına sessizce oturabilir, nazik okşama hareketleri uygulayabilirsiniz. Eğer bu kedinizi rahatsız ederse daha fazla zorlamadan ona biraz zaman tanımalısınız.

  • Güvenli Bir Ortam Sunun

Güvensiz ve tedirgin hisseden bir kedi, somurtkan bir tavır da sergileyebilir. Bu durumda yapmanız gerekenlerden biri kedinin kendini güvende hissetmesini sağlayan bir ortam yaratmaktır. Eğer başka bir evcil hayvandan kaynaklı güven problemi varsa kedinize ait bir saklanabileceği bir alan yaratabilirsiniz. Böylece küsme durumunda nereye saklanacağını da bilebilirsiniz. Yine onun rahat edebileceği bir kedi yatağı, mama köşesi ve oyuncaklarının olduğu bir alan da oluşturabilirsiniz.

  • Sağlık Kontrollerini Aksatmayın

Tıbbi sebeplerden dolayı somurtan ve aksi hareket eden kedinin mutlaka sağlık kontrolünden geçmesi gerekir. Somurta davranışı ile birlikte idrar ve iştahta uzayan bir süreç devam ediyorsa vakit kaybetmeden uzman bir veteriner kliniğine başvurabilirsiniz. Tıbbi sorunlardan kaynaklanan kedi duygudurumlarını tespit etmek için Vetrium Hayvan Hastanesine başvurabilirsiniz.

  • Etkileşimli Oyunlara Teşvik Edin

Kediniz oyun oynamayı henüz bırakmadıysa onunla etkileşimli oyunlar oynamayı deneyebilirsiniz. Sevdiği ve avcılık içgüdülerini canlandıran oyuncaklar, bu dönemde ona iyi gelecektir.

Bir de küsüp evden kaçma eğiliminde olan kedilerden bahsedelim. Bu kedilerin sayısı oldukça az olmakla birlikte kaçma nedeninin altında daha ciddi sebepler yatar. Kediler güçlü bir bağ geliştirdikleri sahipleriyle, ilgisizlikten ve ani yaşam değişikliklerinden dolayı evi terk edebilirler. Mesela beslenme rutinindeki değişiklikler, kaçma nedenlerinden biridir. Evden kaçan kedilerin birkaç gün içinde ise eve geri döndükleri bilinir.

Kediler neden küser, küsen kediyi nasıl anlarız soruları eşliğinde kedilerin ilgi çekici duygu dünyalarına giriş yaptık. Bu ilgi çekici hayvanlara dair merak edilen bir diğer Kediler Ağlar Mı sorusunun cevabı için de blog yazımızdan detayları öğrenebilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: