Kediler Kaç Ayda Doğurur? Gebelik Süreci ve Detayları

Kedilerin gebelik süreci, bu sevimli dostlara ilişkin en çok merak edilenlerden biridir. Özellikle kedi sahiplerinin merak ettiği bu konuyu Vetrium olarak detaylarıyla aktardık. Öyleyse merak edilen soru ile başlayalım: Kediler kaç ayda doğurur?

Bir Kedi Kaç Ayda Doğurur?

Kedilerin gebelik süresi, 2 ila 3 ay arasında değişir. Genel olarak 8-9 hafta sonra dişi kedi doğuma başlar. Bununla beraber kedi hamilelik süresi, kedinin cinsine göre farklılık da içerir. Kedinin ne zaman doğuracağı ise sadece veteriner kontrolüyle netleşir. Gebelik sürecindeki kedinin organları, sinir sistemi ve uzuvları olgunlaşır. Ayrıca dişi kedinin karnında da büyüme görülür ve bu dönemde iştah kaybı yaşanabilir. Kedi kaç ayda doğurur sorusunu cevapladığımıza göre şimdi kedilerde ortaya çıkan gebelik belirtilerine ve bu süreçteki detaylara göz atalım.

Kedilerin Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Dişi kediler çiftleşme sürecinden 60- 65 gün kadar sonra doğururlar. Kedilerin hamile olduğunu gösteren başlıca belirti, karnın büyümesidir. İlk 2 hafta boyunca karın bölgesinin genişlediğini görmek mümkündür. Yine 3. haftanın sonunda memelerin büyümesi ve sarkması da hamileliğinin en göz önündeki belirtileri arasındadır. Genel olarak hamile kedide görülen belirtiler şöyledir:

  • Halsizlik ve iştah kaybı
  • Sürekli uyku hâli
  • İştah azalmasına bağlı olarak mide bulantısı ve kusma
  • Oyuna ve oyuncaklara karşı ilgisizlik
  • Huzursuzluk ve sık sık mekân değiştirme
  • Saklanma ve uzaklaşma eğilimi
  • Karın bölgesine dokunulduğunda saldırma eğilimi

Hamile kedide görülen fiziksel ve duygusal belirtiler, ilk 3 hafta içinde kendini gösterir. Kedilerin gebelik belirtileri, kedi cinsine ve yaşam tarzına göre de değişebilir. Bazı kedilerde iştah kaybı yaşanırken ev ortamında beslenen kedilerde iştah artışı görülebilir. Bununla beraber doğru teşhiş ve gebelik süreci kontrolleri için mutlaka veteriner klinikten ultrason, kan tahlili ve röntgen istenmelidir. Peki hamile olduğu anlaşılan kedinin gebelik süreci nasıldır? İşte detaylarıyla gebe bir kedinin yaşam dönemi!

Kedilerde Gebelik Süreci Nasıl İşler?

Genellikle 60-65 günlük bir hamilelik süreci geçiren dişi kedilerin beslenmesi oldukça önemli bir konudur. Hamile ev kedisinin beslenmesi özel şekilde planlanmalıdır. Gebe kedilerin beslenme ihtiyacı artacağı için muhakkak kedilerin tüketebileceği özel hamile kedi mamaları alınması gerekir. Ayrıca gebe kedilerin zaman içinde karnı büyüyeceği için kilo alımını da fazla etkilemeden az miktarda yemek verilmesi gerekir.

Hamile kedilerin gebelik sürecindeki bakımı da ihmal edilmemelidir. Bu süreçte yaşanabilecek vajinal kanamalara karşı mutlaka veteriner hekime danışmak gerekir. Ayrıca hem anne hem de yavru kedi sağlığı için bu dönemde pire ve dış parazitlere karşı önlem alınması önemlidir. Kedi piresi ile mücadele süreci ve yöntemleri hakkında detaylı bilgi için Kedi Piresi ile Nasıl Mücadele Edilir adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken bir başka etken hakkında da bilgi paylaşalım. Yavru kedilerde herhangi bir doğum kusuru olmaması adına gebelik dönemindeki dişi kedinin aşılanmaması gerekir. Bunun nedeni, aşının bağışıklık sisteminde birtakım değişiklikler yapması ve doğrudan fetüsü etkilemesidir.

Kedinin kendini doğuma hazırlaması ise rutin bir davranıştır. Doğumun gerçekleşeceğini sezen kedi, doğum yapacağı rahat bir alan seçer. Genellikle gözden uzak, güvenli ve küçük bir alan seçilir. Evdeki kedi için rahat ve gözden uzak bir yer ayarlayarak gerginlikten ve huzursuzluktan azade bir doğum gerçekleştirebilirsiniz.

Sizinle gebelik sürecindeki bir kedide dikkat edilmesi gerekenleri paylaştık. Yine de gebelik sürecindeki tüm gelişmeler ve olası soru işaretleri için veteriner klinikten bilgi almayı unutmayın!

şişman hamile kedi

Kediler Tek Seferde Ne Kadar Doğurur?

Kedilerin ilk ve son doğumlarında ne kadar yavru meydana getirdiği de merak edilir. Kediler tek seferde ortalama 4-6 arasında yavru meydana getirebilir. İlk yavrunun gelmesi genel olarak 4 saati alırken bir sonraki yavrunun gelmesi de yarım saat sonra gerçekleşir. Her bir kedi, ortalama 10-30 dakika süren bir zaman zarfında dünyaya gelirler.

Kediler yılda kaç defa doğum yapar sorusunun cevabı ise maksimum 3’dür. Yılda 3 kez doğum yapan kedilerin fazla doğum gerçekleştirmelerini ve kendi sağlıklarının korumaları için kısırlaştırmaları gerekir. Ayrıca kedilerin ne zaman gebe kaldıkları da merak konusudur. Sağlıklı bir kedinin 6 ayı tamamladıktan sonra cinsel olgunluğa erişir. Genellikle 12 ay sonra da hamile kalabilir. Peki gebelik sürecindeki kedinin rutin kontrolleri nelerdir?

Kedi Gebelik Kontrolü Nasıl Yapılır?

Buraya kadar gebe kalan kedinin bakım rutinleri hakkında bilgiler verdik. Şimdi de gebelik için gerekli olan kontrollerden söz edelim. Kedi gebelik kontrolü öncelikli olarak ultrasonografi ile yapılır. Yapılan ultrason kontrolü kaç yavrunun doğacağını ve tahmini doğum tarihini ortaya çıkarır.

 ultrason ile kontrol edilen bir kedi

Ultrason kontrolünden sonra gebelik tanısı konulur ve gebeliği etkileyebilecek durumlar için kan testleri istenir. Ayrıca bazı veterinerlerde uygulanan doppler ultrason işlemi de gebelikte yaşanabilecek hastalıkların tanısına yönelik detaylı bilgiler sunar. Genel olarak bu süreçteki doğum işlemlerini öğrenmek için Doğum ve Jinekoloji hizmetine göz atabilirsiniz. Doğum sürecinde Hem hamile kedinin hem de yavrularının genel sağlığı hakkında detaylar için de Hamile Kedi ve Yavrularının Sağlığı adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Ankara Hayvan Hastanesi Vetrium olarak hamile kediler kaç ayda doğurur ve gebelik süreci nasıl işler konularını irdeledik. Bu süreçte kedinizin tüm gebelik kontrol işlemleri için Vetrium Ultrason hizmetini tercih edebilirsiniz.


Bu yazıyı paylaş: