Kedilerde İshal Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Patili dostlarımız günlük hayatlarındaki birçok unsurda olduğu gibi sağlıkları konusunda da bizlere oldukça bağımlı durumdadırlar. Sahipleri olarak özellikle sağlıkları konusunda çok dikkat etmeye çalıştığımız hayvan dostlarımızın yaşadıkları en ufak problem bile doğru şekilde anlaşılmalı ve tedavi ettirilmelidir. Kedi hastalıkları arasında yer alan ve sık görülebilen kedilerde ishal birçok evcil hayvan sahibini oldukça endişelendirmektedir.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde ishal oldukça sık görülebilen bir sağlık durumudur. Bu tarz bir sağlık problemi ile karşılaşıldığında panik yapmamak ve nedenlerini ve sebebini öğrendikten sonra hayvan dostunuza tedavi sunmak en etkili yöntemdir. uyuyan-sari-kedi

Ankara'nın en iyi veteriner kliniği Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak hazırladığımız yazımızda kedilerde ishal tedavisi nasıl yapılır, belirtileri nelerdir sorularının yanıtını verirken, öğrenmeniz gereken tüm bilgileri sizler için listeleyeceğiz.

Aynı zamanda patili dostlarımızın sahip olabileceği hastalıkları anlamak ve onlara nasıl daha güzel bir yuva sunabileceğinizi öğrenmek için Kedilerde Ateş Belirtileri ve Tedavisi başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Kedi İshali Nedir?

karton içerisinde yatan gri renkli kedi

İshal, bilindiği üzere dışkının olması gerekenden daha yumuşak, gevşek ve sulu olması olarak tanımlanır. Tıpkı insanlar gibi kedilerde de olabilen ishal, kedilerin tuvaletlerini normalden daha sık yapmalarına neden olur. Neredeyse tamamı tuvalet eğitimine sahip olan patili dostlarımız, ishal olduklarında aniden evde içerisinde kazara tuvalet yapmaya başlayabilir, evin farklı yerlerini pisletebilirler.

Bazen kediler ishal de olsalar sizlerin bunu fark etmesine fırsat vermeden tuvaletini kullanmaya devam edebilir. Bu yüzden hayvan dostlarımızın sağlığında en ufak şekilde bile olsa şüphe uyandıracak bir durum görüldüğünde tüm noktalara dikkat etmek gerekmektedir.

Çoğu ishal durumu müdahale gerektirmeden birkaç saat ya da bir gün gibi kısa süre içerisinde geçse de bazen bu durum uzayabilir, hayvan dostunuz ishalin yanı sıra iştahsızlık, kusma ve yorgunluk gibi başka belirtiler de gösterebilir. Özellikle yavru kedilerde ishal dehidrasyona yol açarak evcil hayvanınızın sağlığında büyük bir problem yaratabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında patili dostlarımız hızlı bir şekilde uzman veteriner hekimlere tedavi için götürülmelidir.

Kedilerde İshal Neden Olur?

tuvalet kabından bakan kedi

Birçok faktörden etkilenerek gerçekleşen ishalin farklı nedenleri olabilir. Kedilerin bulaşıcı hastalıklara yatkınlığı, steril ortamda yaşamalarından dolayı eve giren en hafif bakterilerin bile güçlü etki yaratabilmesi, mevsim geçişleri gibi birçok farklı nedenden dolayı kedilerde ishal görülebilir. Gelin bu nedenler arasında neler yer alıyor bakalım:

● Bozuk ve son kullanma tarihi geçmiş süt ve süt ürünleri, kuru ve yaş mamaların tüketilmesi.
● Mama rutininin aniden değişmesi.
● Çiğ et tüketimi.
● Bağırsak parazitleri
● Pankreas hastalığı
● Karaciğer hastalığı
● Bakteriyel enfeksiyonlar
● Hormon yapan ve hormon salgılayan organların hastalanması (Hipotiroidizm)
● Organ yetmezliği
● Kanser
● Strese girme

Yukarıda listelediğimiz nedenlerden anlaşılacağı üzere kedilerde ishal görülmesinin, evde tedavi edilerek hızlı bir şekilde geçebilecek sorunlardan, ciddi sağlık sorunu yaratabilen ve veteriner hekim müdahalesi gerektiren hastalıklara kadar birçok farklı sebebi vardır.

tuvalet kabından bakan yavru kedi

Örneğin patili dostunuzda mamasını değiştirdikten sonra ishal başladıysa her gün biraz daha fazla yeni mamadan ve biraz daha az eski mamadan ekleyerek, bir hafta içinde yavaş bir geçiş yaparak bu süreci tamamlamak evcil hayvanınızın ishal olmamasını sağlayacaktır. Fakat dostunuzun dışkısında ishal olmasının yanı sıra kan görüyorsanız bu, ishalin hastalık kaynaklı olduğunun göstergesidir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında hayvan dostunuzu hızlı bir şekilde uzman veteriner hekimlere göstermeniz gerekmektedir.

Kedilerde İshal Belirtileri Nelerdir?

tuvalet kağıdı ile oynayan kedi

Hayvan dostunuzun ishal olduğunu fark etmenin en kolay yolu dışkısını görmek olsa da birçok farklı belirti patili dostunuzun ishal olduğunu anlamanızı sağlar. Davranışları ile de hastalık sahibi olup olmadıklarını anlayabileceğiniz evcil hayvanınızı bu sayede hızlı şekilde tedavi ettirebilirsiniz.

Kedilerin ishal olduklarını anlamanızı sağlayacak olan belirtiler şunlardır:
● Dışkıda mukus veya kan
● Dışkıyı tutamama
● Dışkılamak için kendini zorlama
● Kilo kaybı
● Karın ağrısı
● Kusma
● Şişkinlik
● Ateş
● Halsizlik ve iştahsızlık
● Tuvalet alışkanlığını bırakarak başka yerlere dışkısını yapması

tuvalet kağıdı ile oynayan yavru kedi

Yukarıda listelediğimiz belirtileri hayvan dostunuzda gözlemlediğinizde ishal ile karşılaşma ihtimaliniz artabilir. Peki kedilerde ishal nasıl geçer, tedavisi için neler yapılmalı?

Kedilerde İshalin Tedavi Yöntemleri

klozet üzerinde duran kedi

Yazımızda da belirttiğimiz gibi birçok farklı nedeni olabilen ishal, saatler içerisinde de bitebilir, uzun zamanlar sürerek patili dostunuzun daha büyük bir sağlık sorunu olduğu anlamına da gelebilir. Bu noktada evcil hayvanınızın hareketlerini ve ishal dışında sahip olduğu belirtileri iyice incelemelisiniz. Bu doğrultuda kedinizin ishal problemini tedavi etmek için izlemeniz gereken yollar şunlardır:

Beslenme Düzeninin Kontrolü

Gıda ile alakalı alerji, intolerans ve mama değişimi gibi durumların yarattığı ishal için izlenebilecek en etkili tedavi yolu, lifli gıdaları dostunuzun diyetine uygulamanızdır. Daha kolay sindirilebilir mamalar sayesinde kediniz ishali atlatabilir ve böylelikle evcil hayvanınızın ishal olmasının sebebinin beslenme şekli ile alakalı olduğunu anlayabilirsiniz.

Su Tüketimi Kontrolü

Kediniz ishal olduğunda dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur dehidrasyon kaynaklı problemler yaşamayacağından emin olmanız gerektiğidir. Su içtiğinden mutlaka emin olmanız gereken kedinizi su içmek için zorlayabilirsiniz. Hastalık biraz azaldığında kedinizin yiyeceğine ishal tedavisi için kullanılan mamalardan katabilir, aşamalı bir şekilde tamamen iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

tuvalet kağıtlarının yer aldığı kasada yatan kedi

Veteriner Hekiminize Danışmayı Atlamayın

Eğer tüm bu uygulamalarınıza karşın ishal devam ediyorsa uzman veteriner hekimler tarafından muayene edilmek üzere patili dostunuzu veterinere götürmeli, orada yapılacak muayene ve tetkikler sonucunda evcil hayvanınızın sağlık durumunu en doğru şekilde öğrenerek tedaviye başlamalısınız.

Kedilerde ishal konusunda en doğru bilgileri almak, tedavi için en doğru tercihi yapmak için her zaman veteriner hekimler tercih edilmelidir. Uzman veteriner hekimler hayvan dostunuzu en ince ayrıntısıyla muayene ederek, sağlık problemlerinin tedavi için izlenmesi gereken yolun ne olduğunu belirterek evcil hayvanınızın sağlığına kavuşması için ihtiyacınız olan her noktada size yardımcı olacaktır.

Sizler için bugünkü yazımızda kedilerde ishal konusunu tüm yönleri ile ele aldık. Umuyoruz ki yazımızda anlattığımız bilgiler ışığında sizler de hayvan dostlarınızın sağlığı için öğrenmeniz gereken bilgilere sahip olacaksınız. Siz değerli evcil hayvan sahiplerinin hayvan dünyası hakkında daha fazla bilgiye sahip olması için hazırlamış olduğumuz diğer yazılarımızı okumak için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş: