Şirin ve Tüylü: Scottish Fold Özellikleri ve Bakımı

Scottish Fold ırkına ait kediler ilk olarak İskoçya’da görülmüştür. British Shorthair ve diğer kedi ırklarının çaprazlanması sonucu ortaya çıkan Scottish Fold cinsi kediler adlarını kıvrık kulaklarından alırlar. Kökenleri İskoçya’da fare avcısı olarak bilinen Susie adlı çiftlik kedilerine uzanan Scottish Fold kediler, oldukça hassastırlar. Yalnızlıktan hoşlanmayan ve kendisi ile ilgilenen ailesine son derece duyarlı olan bu kedilerin çok iyi birer arkadaş oldukları rahatlıkla savunulabilir.

Oyun oynamaktan büyük zevk alan Scottish Fold’lar, diğer kedilerle de anlaşabilirler. Bunda hiç şüphesiz ki atalarının çiftlik kedisi olmaları ve kalabalık bir ortamda yaşamaları etkili olmuştur. Adeta sevimlilik abidesi olan Scottish Fold’ların her biri oldukça özeldir ve hemen herkesin kısa sürede sevgisini kazanma yeteneğine sahiptir. Sakin, uysal ve sıcakkanlı yapıları, kendine özgü yüz yapıları ve diğer karakteristik özellikleri ile herkesi kendine hayran bırakan bu kediler, evlerde en sık beslenen kedi cinslerinden biri haline gelmiştir.

Her ne kadar diğer kedilerle benzer ortak özellikler taşısa da Scottish Fold’lar, görünümlerinin yanı sıra karakterleri ile de diğerlerinden kolaylıkla farklılaşabilmektedir. Scottish Fold özellikleri diğer kedilerden sıyrıldığı için doğal olarak bakımı için gereksinimler de farklılaşmaktadır. Bu nedenle Scottish Fold ırkından bir kedi sahiplenmeden önce yaşam standartları hakkında bilgi sahibi olmanızda büyük fayda var. İşte Scottish Fold özellikleri ve bakımına dair başlıca detaylar…

Scottish Fold Özellikleri Nelerdir?

beyaz scottish fold kedi, beyaz kedi ve çocuk, pencerenin önünde oynayan beyaz kedi ile çocuk

Hassas yapıları ile ön plana çıkan bu kedilerin ilk başta yüz hatlarının dikkatleri çektiğine mutlaka şahit olmuşsunuzdur. Yuvarlak gözleri, kıvrık kulakları ve tombul yanakları ile adeta sevimli bir baykuşu andıran Scottish Fold’ların bu görüntüsü, gören herkeste şefkat ve sevgi duyguları yaratıyor. Yumuşak başlı bir cins olduğunu ispatlar nitelikteki ince ses tonu ve melodik miyavlamaları, aile üyeleri arasına bir de kedi kazandırmak isteyenlerin yanı sıra kedi besleme konusunda herhangi bir eğilimi olmayanları dahi kolaylıkla ikna edebiliyor.

Son derece zeki olan Scottish Fold kediler; insanlara, diğer hayvanlara ve değişen ortamlara kolaylıkla uyum sağlarlar. Ancak aile üyelerine karşı sadakat geliştirirler. Dolayısıyla her ne kadar kendini sevdirmekten hoşlanan bir kedi cinsi olsa da sevgilerini en çok aile üyelerine gösterirler. Buna karşın pek de kucak kedisi sayılmazlar.

Yalnız kalmayı sevmeyen Scottish Fold’lar, sahipleri ile oyun oynamak ve zaman geçirmekten mutluluk duyarlar. Temizliğe önem veren bu kedilerin yine de yeri geldiğinde avcı ruh haline geri döndüklerine de rastlayabilirsiniz. British Shorthair cinsi kedilerle benzerlik gösteren Scottish Fold kedileri, kıvrık kulakları sayesinde kolaylıkla fark edebilmek mümkünken bu kulak yapısının aslında genetik bir bozukluktan kaynaklandığını belirtmeden geçmeyelim.

Scottish Fold ile sıklıkla karıştırılan British Shorthair kedi ırkı hakkında bilgi sahibi olmak için British Sorthair Özellikleri ve Bakımı İçin Bilmeniz Gereken Her Şey başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Scottish Fold ile Yaşam

Eğer evinizde ya da bahçenizde bir Scottish Fold ile yaşamayı planlıyorsanız hem kendinizi hem de yaşam alanınızı Scottish Fold özelliklerine ve ihtiyaçlarına hazırlamanızda büyük yarar var. Diğer tüm hayvanlar gibi canlı bir birey olarak görmeniz gereken Scottish Fold’ları ailenize katmadan önce bu ırkı yeterince tanıdığınızdan ve gerçekten onlarla yaşamayı istediğinizden emin olmanızı tavsiye ederiz.

Sağlık Sorunları

gri scottish fold, scottish fold özellikleri, kıvrık kulaklı kedi

Scottish Fold kedilerin üremesine yol açan çaprazlama neticesinde ne yazık ki bu cinse ait kedilerin bazıları kalıtsal sağlık sorunlarına eğilimlidir. Fakat bu elbette tüm Scottish Fold kedilerin hastalanacağı anlamına gelmiyor. Bu doğrultuda, insanların da genetik yapılarında pek çok hastalığa eğilimleri olduğunu, ancak ideal şartlar altında hastalık belirtilerini yaşamadıklarını göz önünde bulundurabilirsiniz.

Yine de Scottish Fold kedi evlat edinirken bu ırkın hastalık riski altında olduğunun bilincinde olmanızda fayda var. Kıkırdak doku rahatsızlıkları, dejeneratif eklem hastalıkları ve kalp kastalıkları Scottish Fold’ların genetik yapılarından kaynaklanabilecek hastalıklardan bazıları olarak sıralanabilir.

Beslenme

Yapıları ve karakteri bakımından diğer kedi cinslerinden ayrılan Scottish Fold’ların bir diğer farklılaşan yönleri de beslenme gereksinimleri. Son derece narin bir kedi ırkı olan Scottish Fold’un sağlıklı ve uzun bir ömre sahip olmasında doğru beslenme düzeni önemli bir rol oynuyor. Taşıdığı kalıtsal hassasiyetlerin ortaya çıkmasını önlemek için Scottish Fold ırka uygun mamaları seçmeniz bu anlamda son derece kritik.

Özellikle doku, eklem ve sindirim hassasiyetlerinin yaşanmaması adına Scottish Fold kedinizi kaliteli mamalarla beslemelisiniz. Bu doğrultuda, Scottish Fold özelliklerine uygun mama seçimi için veterinerinizden destek alabilir ve onun ihtiyaçlarına özel beslenme düzenini oluşturabilirsiniz.

Tüy Bakımı

gri scottish fold kedi

Scottish Fold özelliklerini incelediğimizde tüy bakımının diğer kedi ırklarından çok da farklı olmadığını gözlemliyoruz. Dolayısıyla mevsim geçişlerinde ve stres altındayken olağandan daha fazla tüy döktüklerini söyleyebiliriz. Ayrıca hem kısa hem de uzun tüylü Scottish Fold kedilere rastlayabilmek mümkün.

Kısa tüylü olanların bakımı elbette uzun tüylü olanlara göre çok daha kolay olacaktır. Fakat yine de tüylerini düzenli olarak taramanın yeni çıkan tüylerin daha sağlıklı olmasını sağlayacağını belirtmekte yarar var. Uzun tüylü Scottish Fold’ları ise kısa tüylülere kıyasla daha sık taramanız en mantıklı adım olacaktır. Böylece kedinizin kendini temizlerken yutacağı tüy miktarını da azaltabilirsiniz.

Egzersiz İhtiyacı

Oyun oynamaya olan düşkünlükleri bakımından bazı Scottish Fold’ların ömürleri boyunca yavru bir kedi gibi kaldığını iddia edebiliriz. Genellikle sakin yapılı olsalar da yeterince dinlendikleri zaman enerjilerini atmak için hareket etme ihtiyacı duyarlar. Bu da onların oyuncu yönünü ortaya çıkarır. Evdeki diğer kedilerle de oyun oynamaktan hoşlanan Scottish Fold’ların egzersiz ihtiyaçlarını gidermek için birkaç top yeter de artar bile!

Tüm bu bilgiler ışığında, Scottish Fold özelliklerine baktığımızda bu cins kedilerin hassas ve özel bir tür olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu nedenle veterinerinizi seçerken kedinizin kalıtsal özelliklerinin farkında olan ve sizi de doğru bir şekilde yönlendirecek bir hekimle ilerlemenizi kesinlikle tavsiye ederiz. Bu anlamda, deneyimli ve profesyonel ekibi ile Ankara Vetrium Kliniği’nin Ümitköy veteriner ihtiyaçlarınıza kapsamlı hizmetler vereceğinden emin olabilirsiniz.

Diğer kedi ırkları hakkında bilgi sahibi olmak için Kedi Irkları, Kedi Türleri ve Özellikleri başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: