Kediler Dünyayı Nasıl Görür?

Kedi severler tarafından kedilerle ilgili her gün onlarca araştırma yapılıyor. İçlerinde en çok merak edilen konulardan biri ise kedilerin dünyayı nasıl gördüğü. Kedilerin görme biçimlerinin insanlarla ve diğer canlılarla aynı olmadığı konusunda hemen herkesin hemfikir olduğunu söyleyebiliriz. Peki aslında kediler nasıl görür?

Dünyada birçok farklı ırktan çoğalan milyonlarca kedi olduğunu söylemek mümkün. Hal böyle olunca ilginç özellikleri ile dikkat çeken kedilerle ilgili pek çok şey de merak konusu oluyor.

Bu nedenle patili dostlarımızla ilgili merak ettiğiniz ve araştırmış olduğunuz tüm konuları sizlere en doğru şekilde sunan Ümitköy Vetrium Veteriner Kliniği olarak, bugünkü içeriğimizde kediler nasıl görür konusunu tüm ayrıntılarıyla ele alacağız.

Eğer köpeklerin nasıl gördüğü konusunda da merak ettikleriniz varsa Köpekler Dünyayı Nasıl Görür başlıklı içeriğimizi incelemenizi öneririz.

Kediler Nasıl Görür?

masanın üzerine uzanmış yukarıya bakan minik kedi

Minik dostlarımıza daha kaliteli ve konforlu bir yaşam sunmak için de onlarla ilgili mutlaka bilinmesi gereken pek çok konu var. Bunlardan bir tanesi de kediler nasıl görür konusu. Bildiğiniz üzere kedilerin görme şekli de diğer canlılarda olduğu gibi insanlarınkinden epey farklı. Peki söz ettiğimiz farklılıklar neleri içeriyor?

Kediler ve insanlar arasındaki görme farklılığının en büyük sebebi retinalarından kaynaklanır. Retinada bulunan fotoreseptör ismini alan hücrelerin oluşturduğu doku tabakası, çevredeki ışık ışınlarının beyindeki sinir hücreleri tarafından işlenmesini sağlar. Sonrasında işlenen bu ışınlar elektrik sinyali olarak çevremizde görmüş olduğumuz görüntülere dönüşür.

Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan kedilerin renkleri, insanları ve uzak mesafedeki nesneleri nasıl gördüğü ve geceleri görüp göremediği konularına değinelim.

Kediler Geceleri Nasıl Görür?

karanlıkta ileriye doğru bakan mavi gözlü kedi

İlk olarak kedilerin gece görüşünün insanlara göre çok daha iyi olduğunu söylemek mümkün. Ne var ki bunun yanı sıra çevrelerinde bulunan renkleri algılama ve uzaktaki nesneleri ayırt etme yetileri ise insanlarınkine göre daha zayıf kalmaktadır. Tüm bunlara ek olarak kedilerin çevrelerindeki hareketlere ve olan bitene karşı karşı çok daha duyarlı oldukları da bilinen bir gerçek.

Retinada koniler ve çubuklar olarak iki farklı fotoreseptör hücresinden söz edilebilir. Çubuk reseptörler gece görüşünün kalitesini belirlerken koni reseptörler gündüz görüşü ve renk algısını ayarlar. Bu anlamda kedilerin de köpeklerde olduğu gibi çubuksu hücreleri daha fazla olduğundan geceleri çok daha iyi görürler.

Geceleri kedilerin gözlerinde gördüğümüz ışık parlamalarının ana nedeni de retinanın arkasında bulunan tepetum adlı yapının, dışarıdan yansıyan ışığın ortama geri yansıtılmasından kaynaklanmaktadır.

kutunun arkasından çıkan siyah beyaz kedi

Yani kediler için bir ayna görevi gören tepetum sayesinde kediler, insanların geceleri görmek için ihtiyaç duyduğu ışığın ortalama altıda biri ile etrafı çok daha iyi görmektedirler.

Gözbebeklerinin gözün neredeyse yüzde doksanını kaplayacak kadar büyüyebilmesi nedeniyle kediler çok karanlık ortamlarda da görme yetilerini kullanabilirler. Yine de kedilerin zifiri karanlıkta bile çevreyi tam anlamıyla görebildiklerini söylemek hata olur.

Kedilerin retinalarında bulunan konik hücre sayısı diğerlerine oranla daha az olduğu için renkleri seçmekte çok başarılı olmadıklarını, bu nedenle kısmi olarak renk körü olduklarını da söyleyebiliriz. Peki kediler hangi renkleri algılayabilirler?

Kediler Ne Renk Görür?

ileriye bakan yeşil gözlü kırçıllı bir kedi

Kediler nasıl görür konusu ile ilgili kedi sahipleri tarafından en çok merak edilenlerden bir tanesi de kedilerin çevrelerindeki renkleri nasıl gördüğü. Kedilerin renk algılarının olmadığı yalnızca griyi ve grinin tonlarını görebildikleri yaygın bir inanış olsa da aslında bu durum büyük bir yanılgıdan ibaret.

Kedilerin retinasında da tıpkı insanlarda olduğu gibi kırmızı, yeşil ve maviyi görmelerine izin veren üç tür koni bulunur. Fakat buna rağmen kedilerin renkleri algılama yetisi renk körü bir insanınki ile neredeyse eşdeğerdir.

Mavi ve yeşil tonlarını normal bir şekilde görebilen kediler; kırmızı, kızıl-kahve ve pembe tonlarını görmede zorluk çekerler ve çevrelerinde bu renkleri içeren eşyaları daha yeşil ağırlıklı görürler. Bunun yanı sıra mor renk de kediler tarafından mavinin bir tonu olarak görünür. Yani kediler insanlar kadar doygun ve geniş bir renk algısına sahip değildirler.

Öte yandan kedilerin her ne kadar kısmi olarak renk körlüğü yaşadıkları bilinse de diğer canlılarda olduğu gibi kokuya ve seslere karşı daha duyarlıdırlar. Bu anlamda içinde bulundukları bu durum onlara pek çok açıdan avantaj sağlamaktadır.

Kedinizin gözlerinde kimi zaman çeşitli nedenlere bağlı olarak bazı göz rahatsızlıkları çıkabilir. Patili dostlarımızın yaşadıkları göz hastalıkları ile ilgili detaylı bilgi edinmek için Kedilerde Göz Hastalıkları, Genel Bilgiler ve Tedavi Yöntemleri başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Kediler Uzak Mesafeyi Nasıl Görür?

koltuğun üzerinde oturan gri kırçıllı kedi

Kediler çevrelerindeki nesneleri odaklanarak görürler. Bu nedenle bir nesneyi çok daha iyi görüp algılayabilmeleri için o nesnenin odaklanabilecekleri bir noktada olmaları görme kalitelerini etkiler.

Bu anlamda kedilerin aslında miyop canlılar olduklarını yani yakınlarındaki bir nesneyi çok daha net bir şekilde görebildiklerini, daha uzakta kalanlara ise odaklanırken güçlük çektiklerini bu nedenle de net olarak göremediklerini söyleyebiliriz. Daha yakın bir yerdeki canlıları ve eşyaları görme yetileri kedilere avına ulaşma konusunda çok büyük bir avantaj sağlar.

Kedilerin uzak mesafeyi görme yetisi insanlara nazaran daha az olsa bile görüş açısı insanlarınkinden daha geniştir. Yani aynı noktaya baksalar bile kedilerin algılayabildikleri nesne sayısı daha fazladır. Buna ek olarak kediler nesneleri çok keskin göremezler. Örneğin bir insan 50 metre ilerideki bir sandalyeyi son derece keskin ve net bir şekilde görebilirken kedinin aynı sandalyeyi benzer keskinlikte görebilmesi için sandalye ile arasındaki mesafe ortalama olarak 5 metre olmalıdır.

Kediler İnsanları Nasıl Görür?

sahibinin kucağında oturan sarı kırçıllı kedi

Minik kedi dostlarımız her ne kadar bizlerle aynı evi ve hayatı paylaşıyor olsalar da bu konu ile ilgili yapılan araştırmalar kedilerin özellikle köpeklere nazaran çok daha az evcilleştiğini söylüyor.

İngiliz araştırmacı John Bradshaw tarafından yazılan ve kedilerin alışkanlıklarını konu edinen Cat Sense adlı kitapta bunun asıl nedeninin evcilleştirilmiş kedilerin yarısından fazlasının henüz evcilleşmemiş olarak kedilerle çiftleşmesi olduğu belirtiliyor. Bunların ışığında kedilerin bizlerin yanında sergiledikleri davranış biçiminin öğrenilmişin dışında içgüdüsel olarak gerçekleştirildiği sonucuna varabiliriz.

Konuya bu pencereden baktığımızda ise yapılan araştırmalar kedilerin insanları birer büyük kedi olarak gördüğünü, buna bağlı olarak insanlara karşı davranışlarının da başka bir kediye karşı olan davranış biçimleriyle neredeyse aynı olduğunu söylemek mümkün.

Artık kediler nasıl görür konusu ile ilgili çok daha detaylı bilgiye ve donanıma sahipsiniz. Kedilerin görme yetileriyle ilgili açıklamış olduğumuz bilgiler hemen hemen hepsi için aynı olsa da minik dostunuza belirli aralıklarla alanında uzman bir veteriner hekim tarafından göz muayenesi yapılması daha doğru olacaktır.

Tam teşekküllü bir muayene sonrasında yapılan testlerle kedinizin eğer bir göz hastalığı bulunuyorsa en doğru şekilde tanısı konularak hızlı bir şekilde tedavisine başlamak da mümkün olur.

Son olarak kedi bakımı, kedi davranışlarının altında yatan nedenler ya da kedi hastalıkları ile ilgili merak ettikleriniz için minik patili dostlarımızla ilgili en doğru ve faydalı bilgileri bir araya getirdiğimiz blog içeriklerimize göz atmanızı öneririz.

Bu yazıyı paylaş: