Kediler Neden Korkar? Kedilerin Korktuğu 7 Şey

Kediler neden korkar sorusu, genellikle utangaç ve ürkek bir kediye sahip olanların en çok merak duyduğu konulardan bir tanesi olarak ön plana çıkıyor. Kedilerin korkmalarının ardında yatan pek çok nedenden söz etmek mümkün.

Korktuklarında gergin, stresli ve bir o kadar da sinirli olan minik patili dostunuza kendisini daha iyi ve güvende hissettirmeniz gerekiyor. Ama bundan da önce onları en çok korkutan nesneler ve durumlar hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var.

Ümitköy Vetrium Veteriner Kliniği olarak hazırlamış olduğumuz içeriğimizde, kedi sahipleri için önemli bir konu olan kediler neden korkar ve kediler nelerden hoşlanmaz sorularını mercek altına alıyoruz. Bu soruların cevabını ve minik kedinize nasıl daha mutlu bir yuva sunabileceğinizi öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Kediler Neden Korkar?

dışarıda oturan gri kırçıllı kedi

Kediler neden korkar sorusunu, pek çok farklı şekilde yanıtlamak mümkün. Eğer kedinizin sürekli evin içinde bir yerlerde saklandığını, gözlerini belli bir noktaya dikerek tetikte beklediğini ya da karşılaştığı bir duruma tepkisini çekingen ve tuhaf hareketlerle gösterdiğini gözlemliyorsanız bunun temel sebebi kedinizin bir şeyden korkması olabilir.

Kedilerin korkularını tek bir nedene indirgemek yanlış olacaktır. Her ne kadar pek çoğu özgüveni yüksek canlılar olsa da onların da bazı durumlara karşı korku duyması oldukça normal kabul edilir. Ayrıca kedilerin korkularının sebebinin birbirinden faklı olabileceği de söylenebilir.

Kedilerin neden korktuğunu anlayabilmek için öncelikli olarak yapılması gereken, onların korkularını ortaya çıkartan nedenin ne olduğunu anlamak. Çünkü bizim için oldukça basit görünen bu sebepler, kedilerin yaşamını önemli ölçüde etkileyerek davranışlarına şekil verebilir.

Kediler Nelerden Korkar?

1. Balonlar

rengarenk balonların arasında oturan siyah kırçıllı kedi

Evet, doğru okudunuz. Kedilerin en çok korktuğu nesnelerden bir tanesi de balonlardır. Bu durum ise şöyle açıklanabilir; kediler balonu tanımlayamaz ve zihinlerinde onu bir nesne olarak şekillendiremezler. Buna ek olarak balonlar kedinizin hareket alanını kısıtladıkları için balonlardan hoşlanmayabilirler, bu da balonu onlar için bir stres ve korku kaynağı yapar.

Ayrıca kediniz eğer havada uçan bir balonu yakalamaya çalışırken tırnaklarıyla onu patlatırsa duydukları gürültü ve hissettikleri hava akışı onları çok daha büyük bir korkuya sürükleyebilir.

2. Saç Kurutma Makinesi

Saç kurutma makinesinin çıkardığı ses de kediler neden korkar sorusunun yanıtlarından biri. Saç kurutma makinesinin içinden çıkan ve etrafa yayılan hava kedileri rahatsız edebilir. Ek olarak saç kurutma makinesinin çıkardığı havanın, çevrelerinde bulunan her şeyi ve tabii ki kendilerini de içine çekeceğini düşünmeleri kedilerin saç kurutma makinesinden korkmasının bir nedeni olarak kabul edilir.

3. Su

kediler neden korkar sorusuna yanıt olabilecek nitelikte akan suyun altında yıkanan gri kedi

Su da kediler neden korkar sorusunun bir diğer yanıtı. Hemen herkes kedilerin sudan korktuğunu bilir, hatta bazı insanlar bu durumu garip karşılayabilir. Elbette tüm kedilerin sudan korktuğunu söylemek, yanlış yapılmış bir çıkarım olacaktır çünkü bazı kedi ırkları ve özellikle yavru kediler su ile oynamayı severler.

Ek olarak yalnızca evcil kedilerin sudan korktuğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü ormanda gezen vahşi kediler de sudan korkarlar. Bu durum sudaki sıcaklık değişiminin vücutlarına yapmış olduğu etkiden hoşlanmamaları olarak açıklanabilir.

Buna ek olarak eğer kedinizi henüz yavruyken banyo yapmaya ve su ile temas ettirmeye alıştırmayı başarabilseniz, su kediniz için bir korku kaynağı olmaktan çıkabilir.

Kedinizi ürkütmeden onu nasıl yıkayabileceğinizi öğrenmek için Minik Dostunuzun Banyo Vakti! Kedi Nasıl Yıkanır? başlıklı içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz.

4. Çoraplar

Her ne kadar bu konu hakkında bir açıklama yapmak çok mümkün olmasa da çoraplar da kedilerin korktukları eşyalar arasında sayılmaktadır. Kediler çorapları kendileri için tehlikeli olacağını düşündükleri bir nesneye benzeterek korkuyor olabilirler.

5. Elektrikli Süpürge

kediler neden korkar sorusuna yanıt olabilecek elektrikli süpürge

Tıpkı saç kurutma makinesi gibi elektrikli süpürge de kedilerin en çok korktuğu elektronik cihazlar arasında yer alıyor. Kedilerin, elektrikli süpürgenin sesini ilk duydukları anda kendilerini daha güvenilir ve korumalı bir alana atmaya çalışmalarının sebebi de budur.

Elektrikli süpürgenin kedileri korkutan yanı ise tahmin edebileceğiniz gibi çıkarmış olduğu ses ve havadır.

6. Yüksek Ses ve Gürültü

Kedilerin duyma eşiği, insanlara göre çok daha yüksektir. Bu sebeple kediler ambulans, havai fişek ve hatta müzik sesini dahi bizden çok daha yüksek bir tonda duyarlar. Dolayısıyla da bu sesler kedinizi size göre çok daha fazla ürkütecektir.

Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, saç kurutma makinesi ve elektrikli süpürgelerden çıkan seslerin onları ürkütmesinin sebebi de yüksek sesten hoşlanmamalarıdır.

7. Yabancı İnsanlar

koltukta sahibinin kucağında korkarak oturan gri kedi

Kediniz daha önce görmediği yabancı insanları kendileri için bir tehdit olarak algılayabilir ve onlardan korkabilir.

Örneğin henüz yavruyken annesi tarafından terk edilmiş bir kedi, sahibinin yanında başka birini gördüğünde o kişiden hoşlanmayacaktır. Bunun temel sebebi sahibinin onu terk edeceği korkusudur.

Buna ek olarak bir yabancıyı kendisi için tehdit unsuru olarak değerlendirdiklerinden ilk aşamada yabancılara yanaşmazlar. Elbette bu durum zamanla değişebilir ve ilk başlarda sevmedikleri o kişiyi zamanla severek ona güven duymaya başlayabilirler.

Kedinizi sahiplendiğinizde ilk başlarda size ilgi göstermediyse bu güven ve aidiyet duygusunun eksikliğinden kaynaklanabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda ona karşı olan sevginizi olabildiğince belli etmeli ve onunla daha çok vakit geçirmeli, oyunlar oynamalısınız.

Eğer bir yavru kedinin bakımını üstlendiyseniz hangi noktalara dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz çok önemli. Bu konuda merak ettikleriniz varsa Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kediler Salatalıktan Neden Korkar?

gözlerini kısarak bakan gri kırçıllı kedi

Kediler salatalık, muz gibi sebze ve meyvelere karşı korku duyabilirler. Takdir edersiniz ki bir kedinin gördüğü salatalık ya da muzu direkt olarak algılaması ve ne olduğunu anlaması mümkün değildir. Kediler görmüş oldukları bu nesneyi, kendileri için tehdit oluşturabilecek bir yılan formunda ya da daha farklı bir tehlike olarak algılayabilirler.

Kedilerin refleksleri güçlü ve hızlı hayvanlar olduğunu söylemek mümkün. Bu özelliklerinin ise etrafında olup biten tehlikelere karşı kendilerini daha iyi savunmalarına yardımcı olması bilinen bir gerçek.

Bu sebeple kediler salatalığa tepki gösterdiklerinde aslında onun bir salatalık olduğunun farkında olmazlar, kendilerini korumaya almaları gereken tehlikeli bir durumla karşı karşıya olduklarını düşünürler ve bu yüzden tepki gösterirler.

Kedilerin Korktuğu Nasıl Anlaşılır?

sahibinin kucağında oturan beyaz kedi

Kedinizin korkup korkmadığını anlamak için davranışlarını gözlemleyebilirsiniz. Eğer kaygılı bir durum yaşıyorsa tavrı her zamankinden çok daha farklı olacaktır. Korkan kediler alışkanlıklarını yerine getiremez ve tuhaf hareketler sergileyebilirler.

Bunun yanı sıra kedilerin vücudunda ortaya çıkan bazı belirtiler de bir şeyden korktuklarının habercisi olabilir. Örneğin sindirim sisteminde çeşitli problemler ortaya çıkması, bir anda aşırı tüy dökmeye başlamaları ya da saldırgan hareketler sergilemeleri korktuklarının işareti sayılabilir.

Kedinizin tüyleri bölgesel olarak dökülmeye başladıysa bunun pek çok farklı sebebi olabilir. Nedenlerini öğrenmek için Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi: Nedenleri ve Bakımı başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Kedilerin Korkması Nasıl Engellenir?

sahibinin kucağında battaniyeye sarılı şekilde oturan turuncu kedi

Kedilerin korkması ve davranışlarını korkularına göre şekillendirmesi kabul edilebilir bir durumdur. Fakat bir kedinin sürekli olarak kaygılı olması, insanlara ve çevresindeki diğer hayvanlara karşı davranışlarının saldırganlaşmasına neden olabilir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda nasıl üstesinden gelebileceğinizi de bilmeniz gerekiyor.

Öncelikli olarak dikkate almanız gereken en önemli konu, kedinizin çok fazla üzerine gitmemeniz gerektiği. Kediniz eğer evin içinde bir yerlerde saklanıyorsa ve sağlığından şüphe etmiyorsanız yemeğini ve suyunu erişebileceği bir alana koyarak onu bir süre kendi halinde bırakabilirsiniz.

Buna ek olarak beslenme, kediler için en önemli motivasyon kaynaklarından bir tanesidir. Eğer kediniz kendisiyle aynı evde yaşayan ve görmeye alışık olmadığı birinden korkuyorsa, bu kişiden kedinizi beslemesini rica edebilirsiniz. Böylece kediniz o kişiye karşı korkularını çok daha kısa sürede yenebilir.

Kedinizin korkularını yenmesine yardımcı olurken zamana ihtiyacınız olduğunu ve ne olursa olsun sabırlı olmanız gerektiğini unutmamanız gerekiyor. Aslında bu süreci kedinizin belirlemiş olduğu yönlendirmeler ile çok daha başarılı bir şekilde ve beraber atlatabilirsiniz.

Son olarak eğer almış olduğunuz önlemlere rağmen kedinizin korkuları devam ediyorsa onu alanında uzman veteriner hekimlerin bulunduğu bir kliniğe götürerek muayene ettirmeli ve kontrollerini düzenli olarak tekrarlamalısınız.

Kedinizle daha çok ilgilendiğinizde ve ihtiyaçlarınızı düzenli olarak karşıladığınızda korkularının her geçen gün daha azaldığını fark edeceksiniz. Onu iyileştirmenin en güzel yolunun sevginizi daha çok hissettirmekten geçtiğini de unutmamalısınız!

Sizler için kediler neden korkar konusunu tüm ayrıntılarıyla ele almaya çalıştık, umuyoruz ki faydalı olmuştur. Kedilerin modunu yükseltip rahatlatan ve sıklıkla kullanılan kedi otu hakkında bilgi almak için "Kedi Otu Ne İşe Yarar?"başlıklı içeriğimizi de inceleyebiliriniz. Siz değerli evcil hayvan sahipleri için hazırlamış olduğumuz diğer yazılarımızı okumak için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş: