2023-08-03
Kedilerde egzama, tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de oldukça yaygındır. İnsan vücudunda görülen birçok deri rahatsızlığı kedilerde de sıklıkla görülebilir. Alerji kaynaklı olan cilt rahatsızlıkları genellikle alerjik dermatit olarak adlandırılır. Evcil hayvanızın yediği mamalardan çevresel şartlara kadar birçok değişkeni olan cilt hastalıkları arasında yer alan egzama, hayvan dostunuzda da görülebilir.
Kedilerde egzama nedir, nasıl oluşur, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir sorularının yanıtını arıyorsanız Ankara'nın en iyi veteriner kliniği Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak hazırladığımız yazımızda tüm sorularınızın cevabını vereceğiz.
Ayrıca Kedilerde İshal Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri başlıklı içeriğimizi okuyarak, kedilerde sık görülen bir diğer hastalık olan ishal hakkında da detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Kedilerde Egzama Nedir?
Kedilerde egzama, alerji ve stres kaynaklı ortaya çıkan, cildin iltihaplanmasına veya tahriş olmasına sebep olan bir deri hastalığıdır. Bu nedenle, kedi egzaması olarak bilinen bu hastalık, bir kedinin cildinde kızarıklık, kabuklanma veya diğer tahriş biçimleriyle sonuçlanabilecek iltihaplanmayı ifade eder.
Egzamadan etkilenen cilde dokunmak bile kedinin kaşınmasına veya o bölgeyi yalamasına neden olur. Kızarıklık hızla ilerleyerek deri üzerinde kabuk bağlayan küçük lezyonlara dönüşür.
En sık etkilenen bölgeler şunlardır: alt omurga ve kuyruk tabanı çevresi, yüz, kulaklar, boyun, yanlar ve karın. Etkilenen bölgelerde tüyler genellikle incelir. Şiddetli egzama vakalarında, sivilce benzeri lezyonlar da görülür. Bu deri hastalığına sahip olan kediler, etkilenen bölgeleri tımarlamak ve kaşımak için çok zaman harcarlar.
Kedilerde Egzama Nasıl Oluşur?
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi kedilerde egzama oluşumunun birçok farklı faktörü olabilir. Ev ortamınızdaki kimyasallardan pire ısırıklarına kadar çeşitli tetikleyicilerden kaynaklanabilen egzamaya karşı önlem almak için kedinizin alerji duyduğu faktörlerin neler olduğunu doğru anlamanız gerekir.
Kedilerde egzama kendini çeşitli şekillerde gösterebilir. Kedi egzaması genellikle küçük kırmızı yumru kümeleri veya döküntü olarak görülür. Kediniz tahriş olmuş bölgeleri kaşıdıkça, bu durum kabuklanmalara, lezyonlara ve kel bölgelere yol açabilir. Kediniz egzama belirtileri gösteriyorsa, mümkün olan en kısa sürede harekete geçmelisiniz.
Kedi egzaması, kedinizin çok kaşıntılı ve rahatsız hissetmesine neden olabilir. Ayrıca, kedi egzaması ile uğraşırken, basit bir kızarıklık hızla kabuklara, lezyonlara ve püstüllere dönüşebilir. Kedinizin cildinde lezyonlar ve püstüller oluşursa, tedavi için genellikle ağızdan ilaç tedavisi uygulanır.
Egzamanın bir diğer oluşma sebebi ise strestir. Stres kaynaklı egzama oluşumu da tıpkı alerjen maddeler kaynaklı olanlar gibi oldukça yaygındır. Bu noktada hayvan dostunuzun stres kaynağının ne olduğunu bulmak ve bu duruma göre aksiyon almak oldukça önemlidir. Rahatsız edici koşulları en aza indirgemek için izlemeniz gereken yöntemler şunlardır:
- Kedinizin yalnız kaldığı zamanlar çok ise bu stresin artmasını sağlar. Bunun önüne geçmek için kediniz ile olabildiğince fazla şekilde oynamalı ve onun yalnız kalmasını önleyebilirsiniz.
- Seyahat gibi dışarı çıkarak, alıştıkları ortamı terk etmelerine sebep olan durumlarda da stres yüksek olabilir. Bu yüzden seyahat zorunda olduğunuz zaman bir kedi bakıcısı ile anlaşmak kediniz için daha iyi etki eder.
- Tuvalet ihtiyaçları için ekstra kum kabı ve evin belli noktalarına mama kapları eklemek kedinizin kendisini rahat hissetmesine katkıda bulunur. Böylece birden fazla kediye sahipseniz hayvan dostlarınız arasında rekabet olmasının önüne geçersiniz.
- Ayrıca kedilerin çok sevdiği oyuncakları, tırmalama ağaçlarını evde en fazla vakti geçirdikleri köşelere yerleştirmek mutlu olmalarını sağlar.
Kedilerde Egzamanın Belirtileri
Kedi egzamasını erken teşhis edebilmek için hangi belirti ve semptomları arayacağınızı bilmeniz gerekir. Bu sayede kedinizin yaşadığı, normalden fazla kaşınma gibi fiziksel bir rahatsızlığın ne ile ilişki olduğunu anlayabilirsiniz. Kedilerde yaşanabilen birçok deri rahatsızlığı olduğundan dolayı hangi semptomlara bakmanız gerektiğini bilmeniz oldukça önemlidir.
Kedilerde egzama, hayvan dostunuzun vücudunda kendisini aşağıdaki semptomlar ile gösterebilir:
- Sürekli kaşıntı veya tırmalama
- Gözle görülür tüy dökülmesi
- Ciltte lezyonlar veya küçük yumrular oluşması
- Deri üzerinde oluşan kızarıklık, şişme veya sertleşme
- Sürekli kaşıma sonucu oluşan kızarıklar ve deri tahrişleri
Bu noktada akla gelmesi gereken en önemli nokta kedilerde egzama semptomları her zaman belirgin şekilde göstermeyebilir. Kızarıklıklar, döküntüler ve şişlikler kedinizin tüyleri tarafından kolayca gizlenebilir. Bu nedenle, kedinizde herhangi bir rahatsızlık hissettiğiniz zaman detaylı incelemeli ve gözlemleriniz yeterli olmadığı zaman uzman veteriner hekimleri ziyaret etmeniz oldukça önemlidir.
Kedilerde Egzama Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Kedilerde egzama tedavisi için birçok yöntem izlenebilir. Bu noktada izlenen yöntemler ilk olarak evde yapabilecekleriniz ve uzman veteriner hekimlerin kontrolünde yapılması gerekenler olarak ayrılır. Gelin hayvan dostunuzda ortaya çıkabilecek egzama hastalığı için tedavi yöntemleri neler inceleyelim.
1. Alerjiye Neden Olan Maddeyi Bulun
Kedilerde egzama tedavisinin ilk adımı hayvan dostunuzun alerji duyduğu etkenin ne olduğunu bulmaktır. Bu noktada eğer kedinizin neye alerji duyduğunu bulamadıysanız evde yapabileceğiniz tek yöntem deneme yanılma ile alerji kaynağını bulmaktır. Eğer alerjen maddeyi bulmanıza rağmen kedinizin egzamasında bir azalma görmezseniz yapmanız gereken çok basittir.
2. Veteriner Hekimlere Danışın
Uzman veteriner hekimlere danışarak kedinizin deri hastalığına neyin sebep olduğu rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Detaylı muayene sonucunda uzman veteriner hekimler kedinizin egzama tedavisi için izlenmesi gereken adımları size aktarır. Krem, merhem gibi ilaçları hayvan dostunuzun vücuduna uygulanması gereken şekli ve zaman aralığı ile size aktaracak olan veteriner hekimler, egzamanın bir an önce vücuttan atılması konusunda yardımcı olur.
3. Kedinizin Mamasını Değiştirin
Aynı zaman kedinizin mama markasını, yuvasını ve oyuncaklarını da değiştirmek egzama ile mücadele konusunda oldukça etkili olur. Bu sayede egzamaya sahip olduktan sonra vücudunun temasta bulunduğu tüm unsurları temizlemiş olursunuz. Veterinerinizin tavsiye edeceği, egzama tedavisi uygulanırken hayvan dostunuz tarafından tüketilmesi gereken mamaya geçiş yaparak tedavi sürecini hızlandırabilir, kedinizin sağlığına bir an önce kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
4. Vitamin Takviyesini Unutmayın
Kedilerde egzama tedavisinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da, bu deri hastalığının kedinizin tüylerini dökeceği ve tekrar çıkma süresini uzaltacağıdır. Bu yüzden hem kedinizin bağışıklığını güçlendirmek hem de tüy kalitesini yükseltmek için ekstra vitamin takviyelerini almanız gerekir.
Kedilerde egzama nedir sorusunu yanıtlarken aynı zamanda belirtilerinin nasıl anlaşıldığını ve tedavi yöntemlerini listelediğimiz yazımızın sonuna geldik. Hayvan dostunuzun karşılaşabileceği rahatsızlıklar karşısında neleri yapmanız gerektiğini anlattığımız yazımız sayesinde siz de evcil hayvanınıza sağlıklı bir yaşam sunabilirsiniz.
Aynı zamanda Vetrium bünyesinde bulunan uzman veteriner hekimler, hayvan dostlarınızı en doğru şekilde muayene ederek, sahip olabilecekleri sağlık problemlerinin tedavisi için izlenmesi gereken yolun ne olduğunu belirliyor. Siz de evcil hayvanınızın sağlığına kavuşması için ihtiyacınız olan her noktada size yardımcı olan Vetrium’u tercih edebilirsiniz.
Ayrıca hayvan dünyası hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için hazırladığımız içeriklerimizin yer aldığı blog sayfamızı da ziyaret edebileceğinizi unutmayın!
Bu yazıyı paylaş: