2023-08-03
Her gün birlikte olduğunuz, hayatının çoğunu size bağlı olarak yaşayan hayvan dostunuzun günlük hayatında karşılaşabileceği sağlık problemlerinin sizi endişelendirmesi oldukça normal. Neredeyse hayatlarının tamamını burunlarına bağlı olarak geçiren köpeklerde öksürük sık rastlanılan ve birçok farklı sebebi olabilen bir sağlık durumudur.
Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de öksürme solunulan yabancı partiküllerden kurtulmak için gelişen bir reflekstir. Çevrelerindekileri her unsuru burunları ve ağızları dolayısıyla solunum sistemleri aracılığıyla keşfeden köpekler bu yüzden zararlı etkenleri de kolaylıkla vücutlarının içine alır.
Eğer siz de köpeklerde öksürük konusunda bilgi sahibi olmak istiyor, hayvan dostunuzun öksürmesinin sebeplerini öğrenmek istiyorsanız Ankara'nın en iyi veteriner kliniği Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak hazırladığımız yazımızda merak ettiğiniz tüm konular hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz.
Ayrıca Köpekler Neden Ulur? Köpeklerin Uluma Sebepleri başlıklı yazımızı okuyabilir, köpek dostlarımızın doğaları hakkında merak edilen her bilgiye kolaylıkla sahip olabilirsiniz
Köpeklerde Öksürük Nedenleri
Köpekler, birkaç farklı neden dolayı öksürüyor olabilir. Farklı etkenlerden oluşan bu nedenlerin bazıları evde rahatlıkla geçebilir bazıları ise uzman veteriner hekimler tarafından tedavi edilmelidir. Gelin hep birlikte köpeklerde öksürük ve öğürme yaratan nedenler neler bakalım.
1. Barınak Öksürüğü
Köpeklerde öksürük denildiğinde akla gelen ilk neden olan barınak öksürüğü en yaygın solunum yolu enfeksiyonlarında biridir. Daha çok genç köpeklerde görülen fakat her yaş grubundaki köpekler arasında yaygın olan barınak öksürüğü ismini bulaşıcı olmasından alır.
Hırıltılı bir öksürüğe sebep olan bu enfeksiyon öğürmeye ve kusmaya da sebep olabilir. Kendi kendine düzelebilen ancak bazı durumlarda zatürreye de dönebilen bu bulaşıcı enfeksiyonu tedavi etmek için uzman veterinerlere danışmalı, antibiyotik ve öksürük bastırıcı ilaçlar ile hayvan dostunuzun bu enfeksiyondan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
2. Akciğer Sorunları
Islak ve balgamlı bir öksürük, akciğer sorunlarının bir belirtisi olabilir. Köpeğinizin ciğerlerinde enfeksiyon olduğunun en büyük belirtilerinden olan ve ileride öksürük haricinde de solunum yaparken zorlanmasını sağlayan akciğer sorunları, köpeğinizin veteriner hekim tarafından muayene edilerek tedavi edilmesini gerektirir.
Tedavi edilmediğinde zatürre, bronşit gibi hastalıklara yol açabilen bu durum tüm yaşlardaki köpekleri olumsuz etkileyebilir. Akciğer sorunlarına sahip olan başka köpeklerden ya da bakteri, virüs gibi olumsuz etkenlerden geçen akciğer sorunları, uzman veteriner hekimler tarafından kolaylıkla tedavi edilebilir.
3. Tracheal Collapse
Tracheal Collapse’ın en büyük belirtilerinden biri kaz sesine benzer bir köpek öksürük sesidir. Özellikle köpeğinizin tasmasını yüksek şiddette çektiğinizde ortaya çıkan Tracheal Collapse c harfine benzeyen ve nefes borusunu oluşturan kıkırdak halkaların çökmesiyle oluşur. Oldukça yaygın olması sebebiyle birçok köpekte görülür.
Her boyuttan köpekte görülse de küçük boyuta sahip köpek ırklarında daha yaygın şekilde rastlanılır. Irka ya da genetiğe bağlı olarak rastlanabilen Tracheal Collapse doğuştan sahip olmayan köpeklerde de kilo aldıkça oluşabilir.
4. Alerji
Bir diğer sık rastlanılan öksürük nedeni olan alerji, mevsimsel değişikliklere, doğuştan gelen alerjilere bağlı olarak değişebilir. Tozdan böceklere, solunum yapılan ortamdan yiyecek alerjilerine birçok farklı sebepten dolayı ortaya çıkabilir.
Öksüren köpeğinizin öksürme nedeninin alerji olduğundan emin olmak için alerjinin diğer belirtilerini de kontrol edebilirsiniz. Gözlerde sulanma, kaşıntı, kusma ve ishal gibi belirtileri de varsa köpeğinizin alerjik bir reaksiyon verdiğinden emin olabilirsiniz.
Nedenini anlamaya çalışabilir, veteriner hekimlere danışarak köpeğinizin alerjisini tespit ettikten sonra yaşam ortamını hayvan dostunuz için daha uygun hale getirebilirsiniz.
5. Kalp Kurdu Hastalığı
Sıcak bölgelerde yaygın olan kalp kurdu hastalığı genellikle köpeklerin sivrisinek tarafından ısırılmasıyla geçer. 50’den fazla sivrisinek türünün bulaştırabildiği bu hastalık potansiyel olarak hayvan dostunuz için ölümcül bir tehlikeye sahip olabilir. Aynı zamanda insana da geçebilen bu hastalık oldukça dikkat etmeyi gerektirir.
Köpeklerde ciddi kalp ve akciğer sorunlarına neden olabilen kalp kurdu hastalığı kesinlikle uzman veterinerler tarafından tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Hayvan dostunuzda kalp kurdu ile alakalı en ufak kuşkuya sahip olduğunuzda muayene için başvurmalı, dostunuzun tedavisini başlatmanız gerekir.
6. Kalp Hastalığı
Köpeklerde birçok farklı kalp hastalığı türü görülür. Kalp ana işlevi olan kan pompalamayı düzgün yapamadığında akciğerler sıvı biriktirmeye başlayabilir. Özellikle kalp hastalıklarına genetiksel olarak yatkın olan bazı köpek ırklarında görülen bu hastalık gün geçtikçe köpeklerin öksürmeye başlamasına neden olabilir.
Hayvan dostunuzun uzanırken ya da uyurken öksürmesine neden olan kalp hastalıkları, köpeğinizin ciğerlerinin etrafında sıvı biriktiği anlamına gelir. Ciddiye almanız gereken bir semptom olan bu durumla karşılaştığınızda bir veteriner hekime başvurmanız gerekir.
Köpeklerde Öksürüğü Önleme Yöntemleri
Yazımızın başında dediğimiz gibi refleks olarak gerçekleşen öksürüğü tıpkı insanlarda olduğu gibi tamamen bitirmek mümkün değildir. Buna rağmen hayvan dostunuzun tüm aşılarını vaktinde yaptırmak, aşısı olmayan köpeklerle temas etmesini en aza indirgemek köpeğinizin bulaşıcı hastalıklarla karşılaşmasını engeller, solunum enfeksiyonu hastalıklarına yakalanma ihtimalini düşürür.
Köpeğinizin ırkının özelliklerini iyi bilmeli, genetiksel olarak hangi hastalıklara yatkın olduğunu öğrenmeniz gerekir. Bu sayede hayvan dostunuzu gelecekte karşılaşabileceği zararlar karşısında koruyabilme ihtimaliniz artar.
Köpekler Öksürük Tedavi Yöntemleri
Yukarıda saydığımız köpeklerde öksürük nedenlerinden de anlayabileceğiniz gibi köpek öksürüğü çoğunlukla tedavi edilebilirdir. Kendi başınıza da alerji gibi nedenler ile olan öksürükleri tespit edebiliyor olsanız da birçok farklı hastalık için uzman veterinerlere başvurmanız gerekmektedir.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta tercih edeceğiniz veteriner kliniğinin hayvan dostunuzun en iyi tanıyı ve tedaviyi alabilmesi için ihtiyaç duyulan tüm olanaklara sahip olması gerektiğidir. Son teknolojiye sahip veteriner kliniklerinde uzman veterinerler tarafından yapılan testler ve muayeneler sonucunda köpeğinizin sahip olduğu hastalık kolaylıkla belirlenmektedir.
Köpeğinizin kalbinin dinlenmesinden kan testlerine birçok farklı test sonucunda dostunuzun sahip olduğu hastalığı ve uzman hekimlerin tavsiyeleri ile uygulanması gereken tedavi yöntemlerini rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Köpeklerde öksürük nedenlerini ve tedavi için neler yapılması gerektiğini anlattığımız yazımızın sonuna geldik. Siz de yazımızdan öğrendiğiniz bilgiler sayesinde hayvan dostunuzun sağlığı için dikkat etmeniz gereken noktaları artık biliyorsunuz. Bu doğrultuda onun sağlıklı bir hayata sahip olması için gereken önlemleri kolaylıkla alabilirsiniz.
Vetrium Veteriner Kliniği kadrosunda bulunan uzman veteriner hekimler tüm hayvan dostlarımız için en güvenilir ortamı yaratarak, sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlıyor. Siz de tüm tetkik, kontrol ve aşı ihtiyaçlarınız için evcil hayvanınızı en ince detayına dikkat ederek muayene edecek olan uzman hekimlerimize güvenebilirsiniz.
Kuduz Titrasyon Testi Nedir? Kuduz Titrasyon Testi İsteyen Ülkeler başlıklı yazımızı okuyabilir ayrıca evcil hayvanlarla ilgili detaylı bilgi verdiğimiz yazılarımızın olduğu blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: