Kedi Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Belki çocukluğunuzdan beri birlikte olduğunuz belki de henüz küçücük bir yavruyken sahiplendiğiniz minik dostunuzun her geçen gün daha da büyüdüğüne şahit olurken ne hissediyorsunuz? Uzun seneleri yan yana aşarken aslında kedinizin yaş alma şekli sizinkinden birtakım farklılıklar taşıyor. Kedinizin kaç yaşında olduğunu merak ediyorsanız size özel hazırlamış olduğumuz kedi yaşı hesaplama yöntemleri ile yaşı hakkında kolayca bir tahminde bulunabilirsiniz.

Kedilerin ihtiyaçları büyüme ve gelişme dönemlerinde çeşitli farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle kedinizin gerçek yaşını bilmek, ihtiyaçlarını karşılayarak ona çok daha kaliteli bir hayat sunma noktasında size ciddi anlamda yardımcı olur.

Uzman kadrosu ile Ümitköy veteriner ihtiyaçlarına en doğru çözümleri sunan Vetrium Veteriner Kliniği olarak kedi sahipleri için hazırlamış olduğumuz kedi yaşı nasıl hesaplanır konulu içeriğimizi inceleyerek kedinizin yaşını en kolay şekilde nasıl hesaplayabileceğinize dair bilgi edinebilirsiniz.

Kedilerin Yaşı Nasıl Hesaplanır?

ebeveynlerinin kucağında yatan kedi

9 bin yılı aşkın süredir dünyayı bizimle paylaşan ve evlerimizde bizlerle birlikte yaşayan en sevimli evcil hayvanlar arasında yer alan kedilerin ömrü ne yazık ki insanlar kadar uzun değil. Dolayısıyla kediler için yavruluk döneminden yetişkinlik dönemine kadar uzanan zaman dilimi aslında sanıldığından da kısa sürer. Bu nedenle de kedilerinin ihtiyaçlarına en doğru şekilde cevap verebilmek için bu konunun kedi sahipleri tarafından en çok araştırılan konulardan bir tanesi olduğunu söylemek mümkündür.

Kedinizin gerçek yaşının kaç olduğunu bilmek, onun ihtiyaçları neler olduğu konusunda sizi çok daha iyi bilgi sahibi yapmanın yanı sıra kedinize karşı olan davranışlarınızın nasıl olması gerektiğini de önemli ölçüde belirleyerek bir kriterdir.

Peki kedilerin yaşı nasıl hesaplanır?Bu konuda ortaya atılan pek çok farklı fikir olsa da bunlar arasında en çok kabul göreni kedinin geçirdiği bir yılın insan hayatında geçirilen yedi yıla eşdeğer olduğu görüşüdür. Bu hesaplama şekli birçok insan tarafından doğru kabul edilir. Fakat yine de kedi yaşı hesaplama konusunu belirleyen birçok farklı faktör vardır.

Bunlardan bazıları ırkı, gözleri, kas ve kemik yapısı olsa da bunların içerisinde kedinizin yaşı hakkında en doğru tahmini verecek şeyin diş yapısı olduğu görüşü son dönemde yapılan araştırmalar ile de desteklenmektedir.

Kedi Yaşı Hesaplama Tablosu

koltukta uzanan kırçıllı kedi

Kedinizin yaşını hesaplamanın birçok farklı formülü olsa da bunların hiçbiri bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemler değildir. Fakat kedinizin insan hayatına göre kaç yaşında olduğunu öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki adımları izleyerek bir fikir edinebilirsiniz.

Kedinizin doğumundan itibaren dünyada varlığını sürdürmüş olduğu ilk yılı 15 insan yılına eşit kabul edilmektedir. Ardından gelen ikinci yıl ise 9 yıla eşittir. Yani doğumundan itibaren ikinci yılını tamamlamış olan bir kedinin yaşı insan yılına göre 24’tür. İkinci yılından sonra kedilerin büyümesi hızı azaldığı için bitirdikleri her bir yıl 4 insan yılına eş değerdir. Özetle kediniz eğer 4 yıl önce dünyaya geldiyse yaşının insan yılına göre 32 olduğunu söyleyebiliriz.

Her ne kadar kedi yaşı hesaplamada bu yöntem doğru kabul edilse kedinizin ırkına bağlı olarak büyüklüğü yaşam süresini ve büyüme hızını da etkilediği için kedinizin yaşını belirlemede önemli bir kriterdir. Fakat bu noktada patili dostunuzun yaşını en doğru kaynaktan öğrenmek için onu bir veteriner hekime muayene ettirebilirsiniz.

Kedi yaşı ile 15 - 20 yıl yaşayan kedilerin ömrü de tıpkı köpeklerinki gibi insan ömrüne göre daha kısadır. Fakat kedinizin beslenmesine ve bakımına gereken özeni gösterdiğiniz takdirde kedinizle birlikte uzun yıllar boyunca keyifle vakit geçirebilirsiniz. Öyle ki en yaşlı kediler listesinde yer alan kedilerden bazılarının 35 yılı aşkın süre boyunca yaşadığı biliniyor.

Eğer bir köpeğin bakımını da üstlendiyseniz, Köpek Yaşı Hesaplama Rehberi başlıklı içeriğimizden köpeğinizin yaşını nasıl hesaplayabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kedilerin Kaç Yaşında Olduğu Nasıl Tahmin Edilir?

yatakta yatan sevimli kedi

Eğer doğduğu ilk andan beri kedinizin yanındaysanız yaş hesaplama konusunun sizin için son derece basit bir matematiksel işlemden ibaret olacağı doğru. Fakat kedinizi doğduktan sonra sahiplendiyseniz minik dostunuzun yaşını belirleme konusunda biraz zorlanabilirsiniz. Bu nedenle kedi yaşı nasıl hesaplanır sorusuna yanıt verdikten sonra kedinizin yaşı konusunda en doğru tahmini nasıl yapabileceğinize değinebiliriz.

Dişler

Kedinizin dişleri yaşını tahmin etme konusunda size önemli ölçüde yardımcı olur. Kedilerin anatomik yapısını incelediğimizde bir yavru kedinin 26, yetişkin kedinin ise 30 dişe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yani kedinizin diş sayısına bakarak kaç yaşında olduğu ile ilgili tahminde bulunmak sizin için zannettiğinizden de kolay olacaktır.

Kediler ağızlarının içerisinde bulunan minicik bebek dişleri ile dünyaya gözlerini açmaktadırlar. 3. ayın sonunda ya da 4. ayın başlangıç dönemlerinde bu dişler zamanla dökülür. 6. aya geldiklerinde ise dökülen dişlerinin yerine yenilerinin eklenmiş olduğunu görebilirsiniz.

Eğer kedinizin dişleri arasında eksiklikler varsa bu durum kedinizin 10 - 15 yaş aralığında yer aldığına işaret olduğu gibi kedinizin ağız ve diş sağlığının pek de iyiye gitmediğine dair bir durum da olabilir. Eğer böyle bir şüpheniz varsa vakit kaybetmeden minik dostunuzu alanında uzman bir veteriner hekime muayene ettirerek aklınızdaki soru işaretlerini bir an önce gidermenizi öneririz.

Gözler

iti yeşil gözleri olan kedi

Kedinizin yaşınızı hesaplarken onun dişlerini gözlemlemek kadar doğru sonuçlar edinmenize yardımcı olacak bir yöntem olmasa da kedinizin gözleri de yaşı ile ilgili size fikir verebilir. Genç yaşlarında olan bir kedinin gözleri parlak ve pürüzsüzür. Patlaklığını yitiren, etrafında çatlaklar oluşmuş, buğulu olarak tabir edebileceğimiz gözlere sahip kedilerin ise yaşlandığını söyleyebiliriz. Bunlara bakarak kedinizin yaşı ile ilgili aşağı yukarı bir tahminde bulunmanız mümkündür.

Tüyler

Kedilerin tüy yapısı ırkına bağlı olarak değişir. Örn tüylerine bakarak da kedinizin yaşı ile ilgili genel bir tahminde bulunabilirsiniz. Örneğin kedinizin parlak ve yumuşak tüyleri varsa bu durum kedinizin yaşının henüz genç olduğuna dair bir ipucu verebilir. Genellikle yaş almış kediler daha gri ve sert dokulu tüylere sahip olmaktadır.

Kas ve Kemik Dokusu

veterinerin kucağındaki kedi

Kas yapısı ve kemik dokusu da kedi yaşı hesaplama konusunda size yardımcı olabilecek önemli bir ayrıntıdır. Peki dışarıdan görünmeyen kas ve kemik yapısı ile ilgili nasıl fikir yürütülebilir?

Kedilerin kemik yapısı da tıpkı insanlar gibidir. Yaş aldıkça kemik yapısı zayıflayan kediler, gün içerisinde daha az hareket eder, çoğunlukla da uyurlar. Eğer kediniz gün içerisinde çok enerjik davranıyor ve oradan oraya atlıyorsa kediniz muhtemelen çok genç yaştadır.

Eğer kedi yaşı hesaplama konusu ile ilgili vermiş olduğumuz tüm bilgileri özetleyecek olursak, kediler insanlara göre çok daha kısa süre yaşayabildiği gibi yaşlarının hesaplanması da bizden farklıdır. Bunun yanı sıra kedinizin kaç yaşında olduğu ile ilgili bir tahminde bulunmak için fiziksel değişimlerini gözlemleyebilirsiniz. Bu değişimleri doğru biçimde yorumlamak ise her zaman kolay olmayabilir.

Böyle bir durumda kedi yaşı hesaplama konusunda size yardımcı olması için bir veteriner hekim desteğine başvurabilirsiniz. Size fiziksel muayenenin yanı sıra çeşitli laboratuvar tetkikleri ile de sorunuzu cevaplamaya çalışan uzman veteriner hekiminiz en doğru bilgiye ulaşmanız konusunda size destek olacaktır.

Eğer kediniz henüz yavru ise bakımı ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilir? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: