2023-08-02
Fip hastalığı, kedi ebeveynlerinin patili dostlarının yakalanmasından en çok endişe duyduğu rahatsızlıklardan bir tanesi diyerek açıklama yapmak zannediyoruz ki yanlış olmaz. Peki ama nedir bu fip hastalığı? Hangi belirtiler bu hastalığa örnek gösterilebilir? Kedilerde görülen bu rahatsızlığın tedavisi mümkün müdür?
Patili dostlarımızın tüm ihtiyaçlarına çözümler sunan Vetrium Veteriner Kliniği olarak hazırlamış olduğumuz yazımızda, kedilerde fip hastalığına dair merak edilen tüm soruları cevaplıyoruz.
Kedilerde Fip Hastalığı Ne Anlama Gelir?
“Kedilerin karın zarının enfeksiyöz yangısı” şeklinde Türkçeye çevirebileceğimiz “Feline İnfectious Peritonitis” ya da kısaltılmış hali ile “FİP”, koronavirüslerin neden olduğu kompleks seyirli enfeksiyöz bir hastalıktır.
Sözünü etmiş olduğumuz rahatsızlığın ortaya çıkma nedeninin koronavirüs olması, bu virüsün COVİD-19 hastalığına sebep olan koronavirüs ile aynı olduğunu düşündürse de aslında ikisi birbirinden farklıdır.
Pek çok farklı koronavirüs tipi kedileri enfekte edebilir fakat bunlardan büyük çoğunluğu önemli bir hastalığa neden olmaz. Kedilerde fip hastalığı ise Feline Enteric Coronavirüs (FECV/ FECoV)’un mutasyona uğramış halidir.
Hastalığa yakalanan kedilerde ölüm oranının oldukça yüksek olması nedeniyle fip hastalığının son derece tehlikeli bir rahatsızlık olduğu, kedi ebeveynleri tarafından unutulmamalıdır. Bu nedenle hastalığa dair belirtilerin doğru yorumlanması ve vakit kaybetmeden tedavi sürecinin başlatılması hayati önem taşır.
Kedi ebeveynleri tarafından en çok merak edilen konulardan bir tanesi de insanlarda görülen COVID-19 hastalığının, kedilerine bulaşıp bulaşmayacağıdır. Bu soruya dair en doğru yanıtı Corona Virüsü Kedi ve Köpeklerde Görülür Mü? İnsana Geçer Mi? başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Kedilerde Fip Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde fip hastalığının ortaya çıkması durumunda görülen belirtiler, koronavirüs ile temas eden kedilerin genelinde aynı değildir. Çünkü bu kedilerin bazılarında burun akıntısı, hapşırma gibi semptomlar gözlemlenirken bazılarında da sindirim sistemi kaynaklı sorunlar görünmektedir.
Bu belirtilerin büyük bir kısmı, kısa süre içerisinde kendiliğinden geçerken bazı kedilerde görülen belirtiler ise fip ile sonuçlanmaktadır. Buna ek olarak hastalığın, belirtilerin gözlemlenmesinin hemen ardından değil; yıllar sonra dahi ortaya çıkabileceğini de belirtelim. Fip, temel olarak ıslak ve kuru olmak üzere iki ayrı formda meydana gelmektedir. Gözlemlenen belirtiler ise hastalığın formuna göre farklılık gösterebilir. Hastalığın ilk zamanlarında formdan bağımsız olarak ortaya çıkan belirtiler aşağıdaki gibidir:
- İştahsızlık
- Kilo kaybı
- Depresyon
- Yüksek Ateş
Islak formda fip belirtileri ise aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:
- Solunumda güçlük
- Ateş
- Kilo kaybı
- Sarılık
- İshal
- Felç
- Görme kaybı
Fip hastalığının kuru formda ortaya çıkması durumunda yaşanabilecek belirtiler de aşağıdaki gibidir:
- Anormal davranışlar
- Ani nöbetler
- Aşırı su ihtiyacı
- İdrar artışı
- Kusma
- Sarılık
- Kilo kaybı
Fip vakalarının yaklaşık olarak %60’ı ıslak form olarak görülse dahi, her iki form da zamanla birbirine dönüşebilmektedir.
Eğer kedinizde bu belirtileri gözlemliyorsanız, kedinizin yaşadığı bu durumun sebebini öğrenebilmek ve eğer bir hastalığı var ise bunun hızlıca teşhis edilmesine yardımcı olmak adına alanında uzman bir veteriner hekime danışmanızı tavsiye ederiz.
Kedilerde Fip Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Kedileri bu hastalıktan korumaya yardımcı olacak en önemli adımlardan bir tanesi de hiç şüphesiz bu hastalığın bulaşma şekli ile alakalı yeterli bilgiye sahip olmaktır. Genellikle sindirim ya da solunum yoluyla bulaşan koronavirüs, özellikle birden çok kedinin bir arada yaşadığı yerlerde yaygın olarak görülmektedir.
Örnek verecek olursak enfekte olmuş bir kedi ile aynı kaptan yemek yiyen ya da su içen kedilerin koronavirüse yakalanma ihtimali oldukça yüksektir. Virüs, enfekte olan kedinin hücrelerine yerleşerek bu alanda çoğalmaya devam etmekte ve herhangi bir nedenden dolayı genetik mutasyona uğraması durumunda da fipe dönüşmektedir.
Kedilerde Fip Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Kedilerde fip ile ilgili merak edilen bir diğer konu da hastalığın hangi yollarla teşhis edildiğidir. Hastalığın belirtilerinin kedilerde yaygın olarak görülen pek çok hastalığın belirtileri ile benzerlikler taşıması, ne yazık ki teşhis koymayı zorlaştıran en önemli etkenlerden bir tanesidir.
Bu doğrultuda kedi ebeveynlerinin de yalnızca kedilerin hareketlerini gözlemleyerek hastalığa dair yorumlamalarda bulunması imkansızdır. Eğer yukarıdaki belirtilerden birini ya da birkaçını gözlemliyorsanız, kedinizi alanında uzman bir veteriner hekime götürerek muayene ettirebilir; bu belirtilerin altında yatan temel sebebi öğrenebilirsiniz.
Veteriner hekim ilk olarak, kedinizin karın ya da göğüs bölgesinde bulunan sıvıdan örnek alarak tetkik yapacaktır. Eğer sıvının içerisinde yüksek oranda protein yer alıyorsa bu kedilerde fip bir belirtisi olarak kabul edilmektedir.
Fip şüphesi bulunan kedilere kesin teşhis için röntgen ya da ultrason çekilmekte; böylece kesin sonuç alınabilmektedir.
Kedilerde Fip Hastalığı Tedavi Edilebilir Mi?
Kedilerde fip hastalığı için henüz özel olarak geliştirilen bir tedavi yöntemi olduğunu söylemek mümkün değil. Hastalığa yakalanmış kedilerin bağışıklık sisteminin güçsüz olması, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik önlemlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır.
Bununla birlikte;
- C vitamini desteği ve interferonlar
- Antibiyotikler
- Bağışıklığı güçlendirecek beslenme planları
- Sıvı alımı bazı vakaların tedavisinde en çok tercih edilen yöntemlerdir. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması için kedinizi hangi besinlerle beslemeniz gerektiğini Kediler Ne Yer? Kedilerin Yiyebileceği 9 Besin başlıklı yazımızı inceleyerek öğrenebilirsiniz.
Fip belirtileri birçok hastalık için ortak semptomlar taşıdığı için gözden kaçabilir. Kedinizde gözlemlediğiniz kronik ishal, halsizlik ve solunum yolu enfeksiyonu durumunda mutlaka veteriner hekiminize başvurmanızı ve kedinizi düzenli olarak muayene ettirmenizi tavsiye ederiz.
Bu doğrultuda alanında uzman veteriner hekimleri ile minik dostlarımız için kaliteli hizmet anlayışı ile hareket eden Vetrium Veteriner Kliniği’ne güvenebilir, kedinizin tüm ihtiyaçları için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Evcil hayvan dostlarımıza dair faydalı olduğunu düşündüğümüz diğer içeriklerimiz için blog sayfamıza göz atabilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: