Kedi Tüy Bakımı Nasıl Yapılır? Kedinizin Parlak Tüyleri Olsun!

Her ne kadar tüyleriyle ilgili pek çok sorun yaşasak dahi kediler evlerimizin ve hayatlarımızın en güzel yönleri arasında yer alırlar. Pek çok insan tarafından halen daha nankör oldukları söylense dahi bunun gerçeği yansıtmadığı gerçek kedi sahipleri tarafından bilinir. İşte bu dost canlısı ve sevimli canlılar, sahiplerine gösterdikleri sevgiden dolayı en güzel bakımı da her daim hak ederler.

Bu bakımların başında da tüy bakımı gelir. Elbette kediler son derece titiz hayvanlardır ve tüylerinin bakımlarına destek olan herhangi biri olmasa dahi çok dikkat ederler. Ancak elbette evde yaşayan kedilerin tüy bakımlarına sahipleri daha çok özen gösterirse de hiç fena olmaz. Bu hem ev temizliği bakımından hem de kedilerin sağlığı açısından çok önemlidir.

Kedilerin Tüy Bakımı Ne Şekilde Yapılmalıdır?

Tüy bakımının gerekli olduğuna dair hiçbir şüphe olmasa dahi bu bakımın ne şekilde yapılacağı pek çok insan tarafından bilinmez. Öncelikle tüy bakımı için bu alanda uzman olmaya gerek olmadığı bilinmelidir. Bu bakımın en kolay adımlarından bir tanesi kedilerin tüylerini taramak ya da fırçalamaktır. Kısa tüylü kedilerin taranmasına gerek olmadığı yanlış bir düşüncedir. Tüylerin taranması sayesinde hem çok kolay yoldan fazla tüyler alınacak ve çok daha canlı tüyler elde edilecek hem de kedilerin kan dolaşımı düzene girecek, hızlanacaktır. Üstelik bu tarama işlemleri kediler için bir nevi masaj niteliği de taşımaktadır.

uyuyan kedi, kedi tüy bakımı

Kediler Kaç Günde Bir Taranmalıdır?

Taramanın sıklığı kedilerin tüy tipine göre değişecektir. Eğer evdeki kedi uzun tüylü bir cins ise her gün taranması gerekecektir. Ancak kısa tüylü bir kedi besleniyorsa haftada iki ya da üç defa taranması yeterli olacaktır. Ancak elbette hem ilkbahar hem de sonbahar aylarında kediler sıklıkla tüy döktüklerinden kısa tüylü kedilerin dahi her gün taranması kedinin sağlığı ve ev temizliği açısından çok daha yararlı olacaktır. Üstelik bu kedinin tüy dökme dönemlerinde mevsim geçişlerine alışabilmesi açısından da son derece yararlı olacağı gibi kediyi stresten büyük oranda uzak tutmaya yardımcı olacaktır.

Kedi Çiminin Önemi

Kediler, sahipleri tüy bakımlarına ne kadar özen gösterirse göstersin; kendilerine tüy bakımı uygularken yaladıkları tüylerini büyük oranda yutmak zorunda kalırlar. Bu da kedilerde hazımsızlık sorunu başta olmak üzere pek çok sindirim sistemi problemini ortaya çıkarır. Evde yaşayan kedilerin bu sorunu ortadan kaldıracak ve kusmalarına yardımcı olacak bitkileri bulup yemesi çok zor olduğundan dolayı bu bitkinin kedi sahipleri tarafından temin edilmesinde yarar vardır. Kedi çimi adı verilen bitkiler sayesinde son derece rahat bir şekilde bu işlev görülebilecektir.

beyaz kedi, kedi tüy bakımı

Kediler Tıraş Edilmeli midir?

Zaman zaman çok uzun tüylere sahip kediler, tüylerinin uzamasından rahatsızlık duyabilir ve kedilerin hayat kalitesi düşebilir. Örnek olarak kulaklarında uzayan tüyler ya da anüs çevresinde uzayan tüyler kedilerin temizlenmesinde çok ciddi zorluklar çıkaracaktır. Bu bağlamda kedilerin hijyenleriyle alakalı bölgelerinde uzayan tüyler makas yardımıyla alınabilir.

Böylelikle kediler kendilerini temizlerken çok daha rahat edeceklerdir. Ancak neredeyse hiçbir kedi tüylerinin tamamının tıraş edilmesinden hoşlanmaz. Bu kedileri hem depresyona sokabilir hem de özellikle ilk tıraştan sonra utanmalarına yol açabilir. Haliyle kedilerin tıraş edilmesi usulünden mümkün olduğu kadar uzak durmakta yarar vardır. Bunun yerine kediler taranmaktan hoşlanmasa dahi eldiven şeklindeki fırçalar kullanılabilir ve sanki kediyi okşarmış gibi fazla tüylerini üzerinden almak mümkün olabilir.

İlginizi Çekebilir: Yavru kedi bakımı hakkında detaylı bir rehber oluşturduğumuz yazımızı da okuyabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: