2023-08-03
Ailenize yeni bir üye kazandırmak istiyor ve seçiminizi su kaplumbağasından yana kullanıyorsanız, öncelikle su kaplumbağası bakımı hakkında önemli olan noktaları bilmenizde büyük fayda olduğunu söyleyebiliriz. Böylece henüz evinizde yaşamaya başlamadan bu minik ve sizin bakımınıza muhtaç canlının ihtiyaçlarını öğrenecek ve ortamı onun için uygun ve güvenli hale getirebileceksiniz.
Aksi halde küçücük bir canlı da olsa su kaplumbağasının yaşam kalitesinin düşmesi ve tüm ailenizi etkileyebilecek olumsuz durumlar yaşanması söz konusu olabilir. Neyse ki siz, Ankara Çayyolu, Beytepe, Bilkent, Ümitköy veteriner ihtiyaçları için her zaman en doğru çözümleri uygulayan Vetrium Veteriner Kliniği’nin sizin için hazırladığı içeriğe göz atarak ailenizin bu yeni üyesi için ilk ve en önemli adımı zaten atmış bulunuyorsunuz.
İçeriğimizde, dünyada var olan yaklaşık 250 farklı kaplumbağa türünden biri olan su kaplumbağası için en ideal yaşam koşullarını inceleyeceğiz. Soğukkanlı bir sürüngen olan su kaplumbağaları, hem suda hem de karada yaşayan ve üstelik kış uykusuna yatan bir tür olarak diğer kaplumbağa türlerinden farklı ihtiyaçlara sahiptirler. Bu nedenle bu canlıların bakımı için özel bir ilgi ve elbette bilgi gerektiğini en başta belirtmemiz gerekiyor.
Su Kaplumbağası Ne Kadar Yaşar?
Su kaplumbağaları, kedi ve köpeklere kıyasla daha uzun süre yaşarlar. Buna göre evde beslenen bir su kaplumbağasının yaklaşık 30 yıllık bir ömrü olduğu söylenebilir. Dolayısıyla bir su kaplumbağası sahiplenmeden önce bu kadar uzun bir müddet boyunca su kaplumbağasının ihtiyaç duyacağı tüm bakımları karşılayabileceğinizden emin olmanızda büyük fayda var.
Fakat bu konuda endişelenmenize gerek yok. Çünkü su kaplumbağaları zorlu bir bakım sürecine gereksinim duymazlar. Oldukça küçük bir yer kaplayan bu hayvanlar, yetişkinliklerinde dahi diğer evcil hayvanlar kadar büyük bir boy farkına sahip olmazlar. Dişi su kaplumbağaları en fazla 25 cm uzunluğa ulaşırken erkeklerin ise yaklaşık 21 cm uzunluğuna eriştikleri görülebilmektedir.
Eğitim almalarına gerek olmayan su kaplumbağaları, daha önce hiç hayvan sahiplenmemiş aileler için bile son derece ideal canlılardır. Ancak sessiz birer varlık olduklarından dolayı su kaplumbağalarının küçük çocuklu ve başka evcil hayvanların olduğu evler için uygun bir evcil hayvan olmayabileceği uyarısında da mutlaka bulunmamız gerekiyor.
Evlerde en çok beslenen evcil hayvanlardan muhabbet kuşlarını nasıl eğitrebileceğinizi öğrenmek için Cıvıl Cıvıl Neşesiyle Enerji Veren Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir? başlıklı içeriğimize göz atmanızı öneririz.
Su Kaplumbağası Nerede Yaşar?
Evinizin en yeni üyesi, su kaplumbağanız için öncelikle onun evi olacak bir tank almalısınız. Kaplumbağanızın ihtiyaç duyduğu suyu tutabilecek şekilde tasarlanmış, şeffaf, cam veya plastik bir tank bu anlamda işinizi görecektir. Su kaplumbağanız için alacağınız tankın büyük olmasında fayda var. “Nasıl olsa küçük bir canlı, küçük bir tank da pekala iş görür.” diye düşünmeyin, çünkü su kaplumbağaları hızla büyürler.
Ayrıca tank içindeki suyun kaplumbağanız için ideal sıcaklıkta olmasını sağlayacak bir donanıma da ihtiyacınız olacağını belirtmeden geçmeyelim. Çünkü su kaplumbağaları soğuk sudan hoşlanmazlar. Su sıcaklığını ise 24 - 26 °C’de tutacak termostatlı bir ısı lambası işinize yarayacaktır. Bu doğrultuda suyun sıcaklığını her gün sık sık kontrol etmenizi tavsiye ederiz.
Ek olarak, enfeksiyon ve koku oluşumunu önlemek adına tanktaki su düzenli olarak değiştirilmeli ve sudaki katı maddeler de sıklıkla temizlenmelidir. Ayrıca su test kitleri kullanarak suyun kamplumbağanız için uygun amonyak ve nitrit oranına sahip olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz.
Su kaplumbağanızın sudan çıkıp güneşin tadını çıkarabileceği sudan daha yüksek bir alan yaratmanız da evcil hayvanınızın mutlu olmasını sağlayacak önerilerimizden. Bunun için tankı satın alırken tankın içine yerleştirebileceğiniz bir taş veya küçük bir kaya parçası da almak yararınıza olacaktır.
Su Kaplumbağası Ne Yer?
Vetrium Veteriner Kliniği ekibinden Uzman Veteriner Hekim Serkan Güngör’ün de belirttiği gibi bir omnivor, yani hepçil olarak hem et hem de bitki ile beslenen su kaplumbağası, çeşitlendirilmiş bir beslenme düzenine ihtiyaç duyar. Buna göre su kaplumbağanızın sağlığını korumak için gereken tüm vitamin ve mineralleri sağlamak adına su kaplumbağaları için özel olarak üretilen yemlerden almanızı tavsiye ederiz.
Yem alırken kalitesine ve içeriğindeki besin maddelerine dikkat etmenizde yarar var. Ayrıca tavuk eti, tatlı su balığı, karides gibi et türlerini de su kaplumbağanızın yiyebileceği şekilde küçük parçalara ayırıp sunmalısınız. Diğer yandan elma, armut, marul, çilek gibi meyve ve sebzeler de su kaplumbağanızın arada bir tüketeceği bitkilere örnek olarak verilebilir.
Tüm bunların yanı sıra su kaplumbağasının kabuk bakımı için yardımcı takviye gıdalara da başvurabilirsiniz. Böylece kalsiyum kaynağı ve diğer elementlerle güçlendirilen ek gıdalar ile su kaplumbağanızın sağlıklı ve konforlu bir hayat sürmesine yardımcı olabilmeniz mümkün.
Su Kaplumbağası Ele Alınır Mı?
Su kaplumbağalarının boyutlarının küçük olması sizi aldatmasın. Bu hayvanlar can yakıcı şekilde ısırma huyları ile ünlüdürler. Çünkü dünyanın en eski canlı türlerinden biri olan su kaplumbağaları, kendinden büyük canlılara karşı savunma mekanizması geliştirecek biçimde evrilmişlerdir. Su kaplumbağalarına karşı nasıl bir tutum sergilemeleri gerektiğini bilmeyen kişiler de doğal olarak bu ısırıklardan nasiplerini almak durumunda kalırlar.
Peki su kaplumbağası ele alınır mı? Bu hayvanı elinize alırken canınızın yanmasını istemiyorsanız, önceliğiniz güvenini kazanmak olmalı. Bunun için de hiç şüphesiz ki evcil hayvanınızın sağlıklı ve mutlu olması için ihtiyaç duyduğu tüm materyali ona sağlayarak işe başlamanız gerekiyor. Genellikle utangaç ve korkak birer canlı olan su kaplumbağalarına doğru bakımı uygulayarak ilgi ve sevginizi gösterdiğinizde ise zamanla güvenini kazanabilmeniz mümkün.
Bu anlamda elinizle onu besleyerek sizi yiyecekle ilişkilendirmesini sağlayabilirsiniz. Elinizle beslemek istediğinizde artık size yol açmaya, hatta yakınlaşmaya başlayacaktır. Daha sonra evcil hayvanınızı kısa süreli olarak elinize alarak besleyebilirsiniz. Ancak elinizle tuttuğunuz bu canlının son derece hassas bir yaratık olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle nazik bir şekilde tuttuğunuzdan emin olmanız yararınıza olacaktır.
Elinize aldıktan sonra ise su kaplumbağanızın sevdiği yiyecekleri sunarak güvenini pekiştirebilirsiniz. Son olarak, su kaplumbağasını tankına geri koyduktan sonra ellerinizi sabun ve su ile iyice yıkamanız gerektiğini de belirtmiş olalım.
Su kaplumbağalarının yanı sıra tavşan bakımı hakkında merak ettiklerinizi de Tavşan Bakımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey başlıklı içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: