Gri Güzel: Russian Blue Kedilerin Özellikleri ve Bakımı

Russian Blue kedi ırkı, Türkçe’ye Mavi Rus kedisi olarak da çevrilebilir. Ancak ülkemizde de yaygın olarak Russian Blue ismiyle bilinen bu kediler, mavimsi gri bir kürke ve parlak yeşil gözlere sahip oldukları için ilk bakışta diğer kedi türleri arasından kolaylıkla sıyrılabilirler. Orta boyda ve kısa tüylü bir kedi türü olan Russian Blue’nun anavatanının Kuzey Rusya olduğu düşünülmektedir. Bu kedilerin kökenleri net bir şekilde bilinmemekle birlikte tarihte Rus çarlarının en sevdikleri evcil hayvanlarının Russian Blue cinsi kediler olduğu söylentileri de bu kedilerin Rusya’dan dünyaya yayıldığına işaret etmektedir.

Kısa tüylü bir kürk yapısına sahip olmalarına karşın Russian Blue kedilerin tüylerinin oldukça kalın ve yoğun olduğunu gözlemleyebilmek mümkün. Üstelik diğer kedi türleri ile kıyaslandığında çok az miktarda tüy döktüklerine de şahit olabilirsiniz. Ancak Russian Blue kedi ırkını çekici kılan özellikler elbette bunlarla sınırlı değil! Bu kedilerin tüylerinin hipoalerjenik olduğunu, yani alerjik reaksiyona yol açma risklerinin oldukça düşük olduğunu söylesek, ne dersiniz? Dilerseniz gelin, bu uysal olduğu kadar da eğlenceli kedilerin belirgin özelliklerini biraz daha detaylı inceleyelim.

Russian Blue Özellikleri Nelerdir?

Narin yapıları ile dikkat çeken Russian Blue kediler; düz bir buruna, gümüşi parlak tüylere, uzun kulaklara, ince kemikli ve üçgen şeklinde bir yüze sahiptirler. Orta boylu bir kedi cinsi olmasına rağmen Russian Blue’ların çok güçlü ve kaslı bir yapıya sahip olduklarını belirtmek kesinlikle yanlış olmayacaktır. Hatta uzun bacakları ve sağlam refleksleri, gayet hızlı bir şekilde koşmalarını mümkün kılmaktadır. Yemyeşil gözleri ile sevginize muhtaç olduklarını net bir şekilde gösterebilen bu kedileri ilginç kılan bir diğer özellik ise doğduklarında göz renklerinin yeşil değil, aslında sarı renkli olmasıdır.

yeşilliklerin içinde koşan gri renkli Russian Blue kedi

Russian Blue kedi kişilik özelliklerine baktığımızda da sadakat duygularının gelişmiş olduğuna ve kalplerini tüm aile bireylerine açmaktan çekinmediklerine şahit olabiliriz. Diğer yandan pek çok kedi cinsinde olduğu gibi Russian Blue kedilerin de sosyal birer varlık olduklarını söyleyebiliriz. Yine de kendi başlarına kaldıklarında da yalnızlığın tadını çıkarmaktan hoşlandıklarını görebilmeniz mümkün. Buna ek olarak, kalabalıklardan çok memnun kalmayan Russian Blue kedileri evde olduğunuz saatlerde sizinle zaman geçirmekten daha mutlu edecek başka bir şeyin olmadığını da belirtmeden geçmeyelim.

Russian Blue ile Yaşam

Eğer evinizde bir Russian Blue kedi ile yaşamayı planlıyorsanız, öncelikle ihtiyaçları ve beklentilerinin sizin yaşam biçiminizle uyuşup uyuşmadığına önem vermenizde fayda var. Bu anlamda onların utangaç, sakin ve sadık yapıda olduklarını fakat sevgi dolu bir ortamda gayet hareketli, enerjik ve oyuncu bir çocuğa dönüşebileceklerini göz önünde bulundurmanızı öneririz. Peki Russian Blue cinsi kedilerin diğer gereksinimleri nelerdir?

Beslenme

Tüm canlılar gibi Russian Blue ırka ait kedilerin de yaşlarına, hareketliliklerine ve sağlık gereksinimlerine göre beslenme alışkanlıkları farklılık göstermektedir. Bu doğrultuda en doğru beslenme türü için veterinerinize danışmanızı tavsiye ederiz. Diğer yandan yemek yemeyi çok seven bir kedi türü olduğu için Russian Blue kedinizi beslerken yalnızca belirli ölçülerde ve belirli saatlerde gıda ihtiyaçlarını gidermeniz, aşırı beslenmeden kaynaklı sorunlar yaşamasının önüne geçecektir.

Tüy Bakımı

Başını sahibinin omzuna yaslayıp ona tutunan Russian Blue cinsi kedi

Kısa tüylü diğer kedi ırklarında olduğu gibi Russian Blue kedilerin de tüylerini çok sık aralıklarla fırçalamaya gerek yoktur. Ancak haftada bir defa yumuşak bir fırçayla tüylerini taradığınızda bunun karşılığında mest olup keyiflendiklerini gözlemleyebilmeniz mümkün.

Kedilerin tüy bakımı ile ilgili diğer merak ettiklerinizi öğrenmek için Kedi Tüy Bakımı Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Egzersiz İhtiyacı

Son derece enerjik ve oyuncu kişiliğe sahip olan Russian Blue kedi cinsi, güçlü bir avcı içgüdüsüne sahiptir. Dolayısıyla enerjilerini boşaltmak ve eğlenceli zaman geçirmesini sağlamak için kedinize dayanıklı oyuncaklar almanız işinizi kolaylaştırabilir. Aksi halde kedinizin oyuncaklarını parçalara ayırdığını ve sindirim sistemi için zararlı maddeler içeren bu oyuncakları yemeye çalıştığını görebilirsiniz. Bu gibi olumsuzlukların yaşanmaması adına kedinize zarar vermeyecek oyuncaklar almaya özen gösterebilir ve oynamadığı zamanlarda oyuncakları bulamayacağı yerlerde saklayabilirsiniz.

Evde kolayca hazırlayabileceğiniz kedi oyuncakları için Evde Kedi Oyuncağı Yapımı ile Kedinizi Daha Mutlu Edin! başlıklı içeriğimizi incelemenizi öneririz.

Tüm bunlara ek olarak, kedinizin sağlıklı yapısını korumak adına yıllık muayenelerini geciktirmeden yaptırdığınızdan, gerekli aşıları ve parazit kontrollerini aksatmadığınızdan mutlaka emin olmalısınız. Bu anlamda Russian Blue gibi hassas kedi ırklarının ihtiyaçlarına hakim, alanında uzman veteriner hekimlerden destek almanız hem sizin hem de can dostunuzun hayatını kolaylaştıracaktır.

Ümitköy veteriner ihtiyaçlarınız için Ankara Vetrium Kliniği’nin deneyimli ekibine güvenebilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: