Papağan Eğitimi Nasıl Yapılır?

Papağanlar zekaları ve davranışlarıyla diğer hayvanlardan biraz farklıdır. Evde beslenmesi açısındanda, hem bakımı daha kolay, hem de çekirdek ailenize yeni birini eklemenizi gerektirecek pek çok özelliğe sahiptir. Evinizde bir papağan besliyorsanız, bir süre sonra sanki sizden biriymiş gibi hsissedersiniz. Bu yazımızda papağanınız ile mutlu ve eğlenceli zamanlar geçirmeniz için gerekli tüm bilgilere yer verdik.

Papağan Eğitimi Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Papağanları evde beslemesi oldukça kolay ve zahmetsizdir. Papağan bakımı kolay olmasının yanı sıra, eğlencelidir. Ayrıca papağanlar keskin zekaları ile sahiplerini şaşırtarak kendilerine hayran bırakırlar ve daha çok sevgilerini kazanırlar. Şimdi gelelim papağan bakımı için dikkat edilecek detaylara…

Papağanınızı Seçerken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

Satın alma aşamasında yavru bir çift tercih etmenizi öneririz. Çünkü çift yaşayan papağanlar hem sahibine bağlanır hem de kendi doğal ilişkisini yaşar. Yalnız bırakılan papağan ise sahibine o kadar bağlanır ki ayrılması durumunda önemli psikolojik problemler yaşayabilir. Bu yüzden eğer çalışıyorsanız her şeyi ona göre düşünün.

Papağanınızın Size Alışması İçin İlk Günlerde Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

Papağanınıza vereceğiniz eğitim de çok önemli. O her yerde patron benim havalarında yürüse de asıl patron sizsiniz ve bunu ona öğretmelisiniz. Örneğin onu omuzunuza çıkartmanız kendisini güçlü hissetmesini sağlayabilir. Ayrıca böyle bir durumda oluşabilecek herhangi bir kıskançlık yada kızgınlık anında yanağınızda veya kulağınızda bir acı hissedebilirsiniz. Bu yüzden dikkatli olmalısınız.

papağan eğitimi

Papağanınızın Güvenini Nasıl Kazanırsınız?

Satın aldığınız bir papağanın güvenini kazanmak kolay değildir.Papağanlar doğal ortamlarından insanlar tarafından yakalanıp getirildiği için insanlarla karşılaşmaları onlarda iyi bir etki bırakmaz.Daha sonra size gelinceye dek geçirdiği evreler mesela uzun yolculukları, kuş pazarlarında geçirdiği yaşam koşulları onları ürkek ve çekingen yapar. Papağanınız ilk zamanlar sizi yanına yaklaştırmayacak vahşice bağıracaktır. Bu çok normal bir davranıştır. İlk zamanlar ona fazla yaklaşmayın kendi halinde bırakıp bulunduğu ortama alışması için ona zaman verin. 2 ay bulunduğu yeri değiştirmeyin bu çok önemli eğer değiştirirseniz size alışma zamanı uzayacaktır. Ona yaklaşırken yumuşak ses tonuyla bağırmadan yaklaşın, o size izin verdiği kadar yaklaşın bağırdığı mesafeyi geçmeyin bu aranızdaki diyalog duvarıdır.

Zamanla bu duvar aşılacak ama ilk başlarda sakın ona yaklaşmaya dokunmaya çalışmayın bu her şeyi daha da kötüye götürür.Size izin verdiği mesafede durun onunla bağırmadan yumuşak bir ses tonuyla konuşun sizden ona zarar gelmeyeceğini anlaması için biraz zamana ihtiyacı vardır.Daha sonra ona yaklaşmanıza izin verecektir.Papağanınıza yaklaşırken onun seveceği bir yiyeceği ona gösterin o yiyeceği yavaşça yiyecek kabına bırakın.Aradan zaman geçtikçe sizin elinizden o yiyeceği kendisi alacaktır.

papağan eğitimi nasıl yapılır

Papağanlara Nasıl Bir Eğitim Verilmelidir?

Papağan eğitimi hayvanınızın gelişmesi için oldukça önemlidir. O her yerde patron benim havalarında yürürse de asıl patron sizsiniz ve bunu ona öğretmelisiniz. Örneğin onu omzunuza çıkartmanız kendisini güçlü hissetmesini sağlayabilir. Ayrıca böyle bir durumda oluşabilecek herhangi bir kıskançlık yada kızgınlık anında yanağınızda veya kulağınızda bir acı hissedebilirsiniz.

Bu işin anahtarı cümleleri ve kelimeleri küçük parçalara bölmektir. Kuş bir kez ilk bölümü başarı ile taklit edebilirse, sonrakileri üzerine ekleyerek devam edip tüm kelime, cümle veya şiiri oluşturursunuz.

Bir kuşa konuşmayı öğretirken ortamın sessiz olmasını sağlayınız. Kuşun bulunduğu yerden başlayacak şekilde, bir günde bir çok kez ders verebilirsiniz. Eğer her sabah aynı şekilde kuşunuza seslenirseniz, kısa zamanda o da benzer şekilde cevap vermeye başlar. Gün içerisinde, kuşu adını, adresini ve telefon numarasını tekrar etmeye teşvik ediniz. Bu, kuş çalındığı veya kaybolduğunda büyük önem taşır. Detayları beş dakikalık bir periyot boyunca kafese yakın oturarak açık bir şekilde tekrar ediniz. Her şeyin çabucak olması için acele ettirmeyiniz, yoksa kafası karışabilir.

Evde oluşan bazı sesleri hiç eğitim almadan kuşlar taklit edebilirler. Çalan bir telefon buna tipik bir örnektir ve kuşun kusursuz tonlaması koşarak gelmenize sebep olabilir. Bu, eğer ısrarla küfür ederse oldukça problem olabilir. Bu tür davranışı düzeltmek oldukça zordur, ancak tekrarlamayı, uyaranı geri çekersek kuş ses veya kelimeyi daha az aklında tutabilir. Bir diğer ihtimal de istenmeyen ifade duyulduğunda kafesin örtülmesidir. Kuş kısa zamanda kendi sesi ile karanlığa atılma arasındaki ilişkiyi kurar. Kafesi sadece beş dakika örtünüz, bundan fazlası kullanışlı olmaz.

Eğitim amacı ile, düzenli tekrarlarla derslerinizi takviye etmek için bilgisayara bir mikrofon aracılığı ile kendi sesinizi kaydedin veya kasete kaydedip papağanınıza dinletebilirsiniz. Aynı şekilde olgun bir kuşu da konuşturmak zordur, fakat konuşmayı öğrenmiş bir kuş da yaşamı boyunca kelime hazinesine yenilerini ekleyecektir.

Papağanlarda Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

Papağanların cinsiyetini dış görünüşlerinden ayırt etmek oldukça zordur. Cinsiyet ancak endeskopi yada birkaç tüye uygulanacak DNA testi ile kesin olarak belirlenebilir.

Bu yazıyı paylaş: