Köpekler Üşür Mü?

Upuzun tüylerinden oluşan kürklerinin onları ısıttığını ve sıcacık kalmalarına yardımcı olduğunu düşünseniz de köpekler üşür mü sorusu her daim zihninizin bir köşesinde duruyorsa doğru yerdesiniz!

Köpeklerin de tıpkı bizler gibi soğuğa karşı hassas bir bünyelerinin olduğunu söylemek yanlış olmaz. Özellikle de kış ayları, köpeklerin soğuk havadan en çok etkilendikleri zaman dilimlerinden bir tanesidir.

Sunduğu hizmetlerle minik dostlarımızın sorunlarına çözüm bulan Ümitköy Vetrium Veteriner Kliniği olarak bugün sizler için hazırladığımız yazımızda köpekler üşür mü sorusunu tüm ayrıntıları ile yanıtlıyoruz.

Yazımızı okuyarak köpeklerin neden üşüdüklerini öğrenebilir, minik dostunuzu soğuktan korumaya yardımcı olacak ipuçları bulabilirsiniz!

Köpekler üşür mü sorusu kadar merak edilen bir diğer konu da kedilerin üşüyüp üşümediği. Bu konu hakkında detaylı bilgi edinmek için Kediler Üşür Mü? Kedinizi Soğuktan Nasıl Koruyabilirsiniz? başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

Soğuk Havalarda Köpekler Üşür Mü?

boynuna şal bağlamış sevimli köpek

Köpekler üşür mü sorusu, özellikle de kış aylarında köpekler ile ilgili en popüler konulardan biri olarak öne çıkıyor. Bu soruya iki farklı şekilde yanıt vermek mümkün.

İlk olarak, köpekler cinslerine, ırklarına, tüylerinin yapısına ya da renklerine göre farklı özellikler taşımaktadır. Örnek verecek olursak bir Sibirya kurdunun soğuğa karşı gösterdiği dayanıklılık ile Golden Retriever cinsi bir köpeğin dayanıklılığının elbette ki aynı olması beklenemez. Bu da üşüme miktarlarının farklı olduğunun bir göstergesi sayılabilir.

Ayrıca daha önce de sözünü etmiş olduğumuz gibi tüm köpekler az yada çok, üşür. Köpeklerin vücut ısısının insanlarınkine oranla daha yüksek olması ise ne yazık ki üşümelerini engelleyemez.

Köpekler üşür mü sorusunun yanıtını artık biliyorsunuz. Peki sadık dostunuzun üşüdüğünü nasıl anlarsınız? Eğer köpeğinizin üşüdüğünü fark ettiyseniz bu durumu nasıl sonlandırmalısınız?

Yazımızın devamını okuyarak tüm bu soruların yanıtını öğrenebilirsiniz.

Köpeklerin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır?

Üzerine sevimli bir kıyafet giyen köpek

Zannediyoruz ki herkes gibi siz de çok sevdiğiniz köpeğinizin soğuğa maruz kalıp üşümesini istemezsiniz. Fakat köpeğinizin üşüdüğüne dair endişeleniyor ama emin olamıyorsanız, ne yazık ki hareketlerine odaklanarak üşüyüp üşümediğini anlamaktan başka bir çareniz kalmıyor. Peki köpeklerin üşüme belirtileri nelerdir?

Köpeklerin yaptıkları bazı hareketler aslında üşümelerinin ve kendilerini soğuktan korumaya çalışmalarının doğal bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Buna ek olarak köpeğinizde gözlemlediğiniz tüm hareketlerin üşümesinden kaynaklandığını düşünmek de yanlış bir çıkarım olacaktır.

Bu yüzden köpeğinizde aynı durumu uzun süredir gözlemliyorsanız bununla ilgili en doğru cevabı alanında uzman bir veteriner hekimden alacağınızın altını çizmekte fayda var.

O halde gelin, sözü daha fazla uzatmadan köpekler üşür mü sorusuna yanıt olabilecek belirtilere birlikte göz atalım!

Köpeğinizin davranışlarını nasıl yorumlamanız gerektiği konusunda bilgi edinmek için Köpek Davranışlarının Anlamı: Köpeğiniz Ne Diyor? başlıklı yazımızı mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.

Titremelerine Dikkat Edin

Köpekler de üşüdüklerinde tıpkı insanlar gibi titremeye başlamaktadır. Bunun asıl nedeni ise soğuk ortamlarda düşen vücut sıcaklıklarını yeniden yükseltmek istemeleri olarak gösterilebilir.

Buna ek olarak köpeklerde titreme görülmesinin tek nedenini üşüme veya soğuk ile ilişkilendirmek de yanlış olacaktır. Çünkü köpeklerin pek çoğu korktuklarında, kendilerini gergin ve baskı altında hissettiklerinde ya da rüya gördükleri sırada titreyebilmektedir.

Kasların Sert Olması Üşüme Belirtisi

halının üzerinde duran üzerine battaniye örtmüş tatlı köpek

Köpeklerin üşüdüğünün bir diğer göstergesi olarak da kaslarının normalden daha sert oluşu gösterilebilir. Peki bunu nasıl anlayacaksınız?

Köpeğinizin kaslarının durumunu dışarıdan anlamak ilk bakışta pek de kolay olmayabilir. Bunun için hareketlerine odaklanmanız gerekiyor. Eğer köpeğiniz üşüyorsa, hareket etmekte güçlük çekecektir. Bu durumda üşümesini engellemek üzere bir önlem alabilirsiniz.

Uyku Pozisyonunu İnceleyin

Köpeğinizin uyku pozisyonu, üşüyüp üşümediğini anlamak için harika bir ipucu olabilir. üşüyen köpekler genellikle sıcak yerlerde ve kıvrılarak uykuya dalma eğilimindedir. Bu sayede vücut ısılarını yükseltmeye ve kendilerini soğuktan korumaya çalışırlar.

Patilerine ve Burnuna Dikkat Edin

battaniyenin altına yatmış tatlı köpek Köpekler üşür mü sorusuna yanıt olarak gösterilebilecek bir diğer belirti de köpeğinizin burnunda ve patilerinde hissettiği rahatsızlık hissidir. Köpeklerin patileri her ne kadar soğuğa ve sıcağa karşı dayanıklı olsa da özellikle soğuk havalarda üşüyebilirler. Patileri üşüyen köpekler genellikle zemine basmaya çekinirler ya da bassalar dahi dengesiz bir biçimde, sallanarak yürürler.

Aynı şekilde burnu da üşümeden kaynaklı olarak kuruyabilir ve köpeğinizin burun çevresinde döküntüler meydana gelebilir.

Uyuklamak da Bir Üşüme Belirtisi

koltuğun üzerinde uyuklayan köpek Bildiğiniz üzere köpekler genellikle uyuklamayı sever, özellikle de sıcak ortamlarda. Fakat buna ek olarak aslında köpekler, üşüdüklerinde de uyuklarlar. Genellikle aşırı üşüme noktasında ortaya çıkan bu duruma uyuşukluk ve hareketlerin yavaşlaması da eşlik ediyorsa hipoterminin gerçekleşmesi ihtimali vardır.

Böyle bir durumda köpeğinizi vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekime muayene ettirmek en doğru çözüm olacaktı.

Huzursuz Hareketler Sergilemesi

Eğer herhangi bir sorunu yok ise fakat köpeğinizde bir huzursuzluk gözlemliyorsanız, köpeğiniz soğuğun etkisinde kalarak üşümeye başlamış olabilir. Yaptığı hareketlerle sizi uyaran dostunuz, huzursuz bir şekilde sıcak yer arayışına girebilir.

Bunun yanı sıra bir yere kıvrılarak sızlanması ya da küçük bir çocuk gibi ağlar gibi havlaması da köpeklerin üşürken sergiledikleri huzursuz hareketlere örnek gösterilebilir.

Eğer köpeğinizde bu belirtileri gözlemliyorsanız bunlar köpeğinizin üşüdüğüne dair bir işaret olabilir. Köpeğinizin üşüdüğüne kanaat getirdikten sonra alacağınız bazı önlemlerle bu durumun önüne geçmeniz mümkün.

Köpeklerin Üşümesi Nasıl Engellenir?

köpekler üşür mü sorusuna yanıt niteliğinde

Köpekler üşür mü sorusunu yanıtlayarak üşüdüklerini anlamanıza yardımcı olacak belirtileri sıraladık. Peki köpeklerin üşümesinin önüne geçilebilir mi? Eğer hipotermi benzeri bir durum yaşamıyorsa, köpeğiniz üşüdüğünde aldığınız önlemler üşümesini engellemeye yardımcı olacaktır.

Bu maddeleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:

  • Köpeğinizin tüyleri onu her zaman yeteri kadar korumaya yardımcı olmayabilir. Bu durumda köpeğinizi gezintiye çıkarmadan önce üşümesini engelleyecek bir kıyafet giydirerek bu soruna bir çözüm bulabilirsiniz.
  • Eğer köpeğinizin üşüdüğünü düşünüyorsanız evde onun yattığı yere bir battaniye sererek ya da köpeğinizin üzerini örterek zeminden gelecek soğuğun vücudu ile temas etmesini önleyebilirsiniz.
  • Buna ek olarak sokakta yaşayan köpeklerin üzerine yatması için de battaniye ya da eski eşyalarınızı bırakabilirsiniz.
  • Yürürken köpeğinizin patilerinin üşümesini engellemek için bir sevimli patikler giydirebilirsiniz.

_Peki, özellikle de kış aylarında, hem kendi köpeğinizin hem de sokakta yaşayan köpeklerin üşümesini önlemek adına onlar için bir köpek evi yapmaya ne dersiniz? Eğer bu soruya yanıtınız evet ise Can Dostunuz İçin Adım Adım Köpek Kulübesi Yapımı başlıklı içeriğimizi okuyarak onlar için her daim sıcacık kalmalarını sağlayacak bir yuva inşa edebilirsiniz.

Minik patili dostlarımızla ilgili hazırlamış olduğumuz diğer blog içeriklerimize buradan ulaşabilirsiniz._

Bu yazıyı paylaş: