Kedi Piresi ile Nasıl Mücadele Edilir? Pireden Korunma Yöntemleri

İnsanlar da dahil olmak üzere birçok canlının vücudunu istila edebilen pireler, kediler için tehlike oluşturan en yaygın parazitlerden biridir. Özellikle ev dışına çıkan kediler, sürekli olarak pirelerle temas etme riski ile karşı karşıyadırlar. Üstelik kedi piresi yalnızca kedinizin değil, sizin hayatınızı ve diğer evcil hayvanlarınızın da hayatını olumsuz etkileyecek davetsiz misafirlerden olduğu için mutlaka dikkat edilmesi gereken bir sorundur.

Öte yandan eğer kediniz ev dışına çıkmıyorsa bile pire bulaşma riski taşıdığını belirtmemiz gerekiyor. Çünkü kedinizin dış hayat ile doğrudan teması olmasa dahi sizin ya da başka bir evcil hayvanın veya bir kemirgenin aracılığıyla kedi pireleri ev içine taşınabilir.

Şu anda kedi piresi ile nasıl mücadele edilebileceğini öğrenmek için can atıyor olabilirsiniz. Ancak öncelikle ne ile karşı karşıya olduğunuzu bilmek ve kedi pirelerini daha yakından tanımak işinizi kolaylaştıracaktır.

Bu doğrultuda Ankara Çayyolu, Beytepe, Alacaatlı, Bilkent, Ümitköy veteriner ihtiyaçlarına en doğru çözümlerle karşılık sunan Vetrium Veteriner Kliniği olarak pireleri tanıma, kedinizi ve kendinizi pirelerden koruma ve pire istilası ile baş etme konularını ele aldığımız içeriğimizi incelemenizi tavsiye ederiz.

Kedi tüylerinin insanlar için riskli olup olmadığını ise buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Kedi Piresi Nedir?

kedi piresi

Pire; kedinizin vücuduna yerleşip kanıyla beslenen, tüy köklerine yumurtalarını bırakarak çoğalan, daha sonra tüm evi sarma ihtimali bulunduran, küçük, kanatsız bir tür böcektir. Tek bir pide, hayatı boyunca yaklaşık 2000 kadar yumurta bırakabilir. Pire yumurtaları ise birkaç hafta içinde çatladıktan sonra larva, pupa ve ardından yetişkin pire haline gelebilmektedir.

Peki kedi piresi insana geçer mi? Pireler, insan saçında yaşayamazlar; ancak ayak bilekleri ve alt bacakları ısırabilirler. Öte yandan evdeki diğer evcil hayvanlara atlayabilir ve onların vücudunu da istila edebilirler.

Eğer kediniz hiç durmadan kaşınıyor ve derisini ısırıyorsa mutlaka pire ihtimalini değerlendirmeniz gerektiğini söylememiz gerekiyor. Kedi pirelerini teşhis etmek için ise kedinizin tüylerini dikkatli bir şekilde gözlemlemelisiniz.

Ortalama 1 - 2 mm uzunluğunda, koyu kahverengi renkli kedi piresi açık renkli tüylere sahip kedilerde kolaylıkla fark edilebilmektedir. Gördüğünüz herhangi bir parazitin pire olup olmadığını ise ezildiği anda ortaya çıkan kan lekesinden anlayabilmeniz mümkün.

Pireler, sıcak ve nemli ortamlarda hızla üreyebildikleri için özellikle yaz mevsiminde kedinizi düzenli olarak kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Diğer yandan kışın evlerdeki ısıtma sisteminden dolayı da pirelerin üremesi için uygun bir zemin oluşacağı öngörülebilir.

Pire Kediler İçin Neden Tehlikelidir?

tüylerini arka bacağıyla kaşıyan beyaz kedi

Mücadele etmek için hangi yollara başvurmak gerektiğine bakmadan önce dilerseniz bir de kedi piresi ve yol açabileceği tehlikeleri gözden geçirelim. Tahmin edebileceğiniz gibi pire ısırıkları kedinizin derisi üzerinde kaşıntı ve kimi zaman ağrı yaratmaktadır. Ancak elbette bu parazitleri düşman olarak görmeniz için tek gerekçeniz bunlar değil.

Pire Alerjik Dermatit (Filea Allergic Dermatitis - (FAD): Pire alerjik dermatit rahatsızlığı, pire tükürüğüne karşı derinin gösterdiği reaksiyondan kaynaklanır. Bu alerji türü, yalnızca birkaç pire ısırığında dahi yoğun bir kaşıntıya yol açar. Eğer kedinizin derisinde kabuklu bir görünüm varsa ve aşırı kaşınmaktan tüy kaybı yaşanan bölgeler gözlemliyorsanız, kedinizin pire alerjik dermatit rahatsızlığı yaşadığından şüphelenebilirsiniz.

Tedavisi için harekete geçilmediği takdirde cilt enfeksiyonu riskinin artacağı bilgisini de eklemiş olalım. Bu tür cilt sorunları ile ilgili olarak dermatolojik destek almanız gerekeceğini de söylemeden geçmeyelim.

Anemi: Yavru ve yaşlı kediler, pire ısırığından dolayı çok fazla kan kaybı yaşayabilir kansızlık tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirler.

Tenya: Bildiğiniz üzere kediler tüylerini yalayarak kendilerini temizlerler. Yalandıkları sırada tenya yumurtası bulaşmış pireleri yutmaları ise sindirim sisteminde tenya enfeksiyonu sorunu yaşaması ile sonuçlanabilir.

Hastalıkların Yayılması: Kedi piresi; Bartonella bakterisi (insanlarda bağışıklığı zayıflatıcı etkiye sahip bir hastalığa neden olur), Rickettsia ve nadiren de olsa tifüs gibi ciddi hastalıkların yayılmasına yol açabilir.

Kedilere Pire Bulaşması Nasıl Önlenir?

kaşınan gri kedi

Kediler; yumuşacık tüyleri, şirin halleri ve sıcak yapıları ile yalnızca insanların ilgisini çekmezler. Pireler için besleyici ve sıcak bir ev haline dönüşebilen kediler, ne yazık ki bu küçük canlılar için en ideal ortamlardan birini sunmaktadır. Neyse ki hem kedinizi hem de kendinizi pirelerden korumak için atılabilecek birkaç pratik önlemden söz etmek mümkün.

Pire Önleyici Medikal Uygulamalar

Kedi piresi gibi parazitlerden korunmak için özel olarak geliştirilen dış parazit damlası, şampuan, sprey, tablet, enjeksiyon gibi medikal uygulamalara başvurulabilmektedir. Sözünü ettiğimiz önlemler, kedinize doğrudan uygulanacağı için doğru yöntemi bulmak adına öncelikle veteriner hekiminizle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Eğer sıvı veya tablet halinde bir ilaç kullanmanız gerekiyorsa, uygulanma şekli hakkında Vetrium Veteriner Kliniği ekibinden Uzman Veteriner Serkan Güngör’ün aşağıdaki videosunu izleyeyerek bilgi edinebilirsiniz.

Ev Temizliği

Kedinize uygulanabilecek yöntemler, evinizde de olası pire yayılımını önlemeye yardımcı olacaktır. Bununla birlikte halı ve mobilyaların da pireler için uygun koşullara sahip olabileceğini göz önünde bulundurmanızı öneririz.

Dolayısıyla evinizi düzenli olarak detaylı bir şekilde temizlemeniz ve halı ile mobilyalarınızı da pire istilasına karşı haşere ilaçları ile korumanız yararınıza olacaktır. Ancak bu noktada haşere ilaçlarının kedinize ve evdeki diğer canlılara ciddi hasarlar verebileceğini öngörerek gereken tüm önlemleri aldıktan sonra uygulamanızı ve ardından evin her yerini iyice havalandırmanızı tavsiye ederiz.

Evcil hayvan bulunan bir evde uygulanması gereken temizlik adımlarını ise Evcil Hayvan Sahipleri İçin Temizlik Önerileri başlıklı içeriğimizde bulabilirsiniz.

Pire Tasması Kullanımı

boynuna pire tasması takılmış yavru kedi

Kedi piresi için alınabilecek önlemlerden biri de kediler için geliştirilen pire tasmalarından kullanmaktadır. Her ne kadar pireden koruduğu alan oldukça sınırlı olsa da birçok kişinin kedilerini korumak için pire tasmasına başvurduğunu söylemek mümkün. Fakat pire tasmalarının boyun bölgesinde tüy dökülmesine ve cilt tahrişine yol açabileceği uyarısında da bulunmamız gerekiyor.

Kedi Piresinden Kurtulma Yöntemleri Nelerdir?

Eğer kedinize pire bulaştığını düşünüyorsanız, öncelikle bu zararlı parazitlerin yerleşip yerleşmediğinden emin olmanızda fayda var. Bunun için kedinizin tüyleri arasında hareket eden ve sıçrayan küçük böcekler olup olmadığını kontrol etmeniz yeterli olacaktır.

Pirelerin varlığını tespit ettikten sonra ise en doğru mücadele yöntemi için alanında uzman ve deneyimli bir veteriner hekime danışmanızda yarar var. Veteriner hekiminiz size kedinizin tüylerini pirelerden arındırmak için nasıl tarayabileceğinizi ve pire ısırıklarının yol açabileceği enfeksiyonlarla nasıl baş edebileceğinizi detaylı bir şekilde aktaracaktır.

Bu yazıyı paylaş: