Kedi Tüyü İnsan Sağlığı İçin Zararlı Mı?

Evimizde beslediğimiz, zamanla ailenin yeri doldurulamaz bir üyesi haline gelen kediler, şirin tavırları ile kalplerimizde taht kurmayı çok iyi bilen canlılardır. Ancak kedi sahiplenirken zihinlerde beliren ve pek çok kişinin kaygı duymasına yol açan bir soru vardır: Kedi tüyü insan sağlığına zararlı mı?

Yumuşacık kedi tüylerini okşayıp sevmenin insan sağlığı üzerinde birçok olumlu etkisinden söz edebilmek mümkünken sağlığa zararlı olup olmadığı da çok uzun yıllardır tartışılan bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Oysa bu soruya yanıt bulmak oldukça basit.

Kedi tüyünün insan sağlığına zararlı herhangi bir yanı olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Diğer yandan kedi tüylerinin zararlı olduğuna dair inanışa neden olan bazı faktörlerden bahsetmekte fayda var. Böylece sağlığınızla ilgili beklenmedik değişikliklerin kaynağını daha iyi anlayabilir ve hayatınızda gerekli düzenlemeleri yaparak kedinizle daha mutlu bir hayat sürebilirsiniz.

İşte kedi tüylerinin zararlı olabileceği inanışına neden olan faktörler ve zihinleri kurcalayan birtakım sorular...

Kedi Tüyü Alerji Yapar Mı?

Kedi tüyü alerjisinden dolayı hapşıran kadın

Evcil hayvan tüylerine karşı alerji geliştirmek, aslında doğrudan bağışıklık sisteminiz ile ilgilidir. Ancak çoğu zaman alerjik reaksiyonlar gösteren kişi, evcil hayvanları bu durumun birincil sorumlusu olarak görme eğilimindedir.

Aslında bütün kediler; tüylerinde, derilerinde ve tükürüklerinde alerjen bulundururlar. Fakat birçok kişi bu alerjenlerden etkilenmeden kedisiyle konforlu bir hayat sürerken birçok kişi de alerjik belirtiler yaşayabiliyor. Bu durum bağışıklık sisteminde yaşanan birtakım değişimlerden kaynaklanıyor olabileceği gibi ortamdaki alerjen miktarının fazlalığından da kaynaklanıyor olabilir.

Yani örneğin kedinizin tüyleri çok uzunsa ya da evde birden fazla kedi bulunuyorsa ortamda daha yüksek seviyede alerjen bulunduğu savunulabilir. Dolayısıyla burun akıntısı, hapşırma, geniz kaşıntısı, kızaran gözler gibi semptomlarla kendini gösteren alerjik bir durum yaşanma olasılığı da bu tür durumlarda daha yüksek olacaktır.

Öte yandan kedinizin tüyleri arasındaki toz ve polenler de alerjik reaksiyon göstermenize yol açıyor olabilir. Bu durumda kedilere değil, toza veya polene karşı alerjiniz olduğu çıkarımında da bulunabiliriz.

Eğer kedi tüyü veya kedinizden kaynaklanan herhangi bir alerjene alerjik reaksiyon gösterdiğinizi düşünüyor ve rahatsızlık yaşıyorsanız, evinizi sık sık temizlemenizi, yüksek verim sağlayacak bir elektrikli süpürge kullanmanızı ve belirli aralıklarla tüm odaları havalandırmanızı tavsiye ederiz. Her türlü önlemi aldığınız halde alerjiden dolayı hayat kalitenizin düştüğünü düşünüyorsanız, olası tedavi yöntemleri için doktorunuza danışmanız yararınıza olacaktır.

British Shorthair cinsi kedilerle ilgili bilgi sahibi olmak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.

Kedi Tüyü Kist Oluşumuna Neden Olur Mu?

Bacaklarına sürtünen kediyi okşayan adam

Toplumda kedi tüyü hakkında varılmış yanlış yargılardan biri de kedi tüyü yutmanın vücutta kist oluşumuna neden olduğudur. Bilimsel araştırmalar, kedi tüylerinin kist oluşumuna neden olmadığını ortaya koysa da bu yanlış inanışın yaygınlaşmasından dolayı çoğu kişi evde kedi bakımına mesafeli durmaktadır.

Oysa kist oluşumuna yol açan şey; hayvan tüyü değil, tüylere bulaşan parazitlerdir. Bu parazitler, çiğ sebze ve meyvelerde de bulunabildiği gibi çiğ gıda ile beslenen, diğer hayvanlar ile temasta bulunan kedilerde de bulunabilmektedir. Bu parazitlerin vücuda zarar vermesinin önüne geçmek için ise sebze ve meyveleri yıkamak ve kedinizi düzenli olarak parazit aşısı ile ilaçlamak yeterli olacaktır.

Buradan da anlaşılacağı üzere kedi tüyü aslında gayet masumdur ve kist oluşumu ile doğrudan ilişkisi bulunmayan evcil hayvanları yanlış bilgilerle suçlamak, bilgisiz insanlar için seçilebilecek en kolay yoldur. Fakat biraz araştırarak ve alanında uzman bir veteriner hekime danışarak tüm bu soruların yanıtı bulmaya çalışmak, kedi ve köpek gibi sevgi dolu hayvanlarla tedirgin olmadan zaman geçirebilmek açısından çok daha mantıklı bir adım olacaktır.

Kedi Tüyü Hastalanmaya Yol Açar Mı?

Beyaz ve uzun tüylü kediyi seven küçük çocuk

Özellikle küçük çocuklu ailelerin evde kedi bakımı ile ilgili taşıdıkları endişelerden biri olarak karşımıza çıkan bu soruya da net bir şekilde tanıt verebilmek mümkün: Kedi tüyü hastalanmaya yol açmaz.

Virüsler ve kötü bakteri formlarından dolayı hastalanmak mümkünse de sağlıklı bir şekilde beslenen, veteriner kontrolleri aksatılmadan gerçekleştirilen, sağlıklı kedilerin tüylerinin herhangi bir hastalığa yol açmayacağını belirtmekte fayda var.

Ayrıca hayvanlardan insanlara virüs geçişinin çok nadir görüldüğü bilgisini de vermiş olalım. Dolayısıyla yalnızca bakteriler için kaygı duymanız, ancak bakteri oluşumunu önlemek için gereken önlemleri almanız da hastalık ihtimalini en aza indirmenizi sağlayacaktır.

Eğer sokaktaki kedilerin tüyleri için de böyle bir kaygı taşıyorsanız ve bakımlarının düzenli olarak yapıldığından emin değilseniz, onları sevip tüylerini okşadıktan sonra ellerinizi yıkamanız, hastalık olasılığını sıfırlamanıza yardımcı olacaktır.

Kedi Tüyü Astımı Tetikler Mi?

Tüyleri taranan kedi

Kedi tüyü alerjiye neden olmadığı gibi astımı da tetiklemez. Burada da rahatsızlık yaratan neden; muhtemelen kedi tüyünde, tükürüğünde ve derisinde bulunan proteinlerdir. Bu proteinler, astımı olan kişilerin aşırı reaksiyon göstermesine ve hatta astım krizi yaşamasına yol açan birer alerjen olarak değerlendirilebilir.

Kedilerin tüylerinde, derilerinde veya tükürüklerinde bulunabilen ve küçük pul formundaki bu proteinler, astım hastaları için kritik olabileceği için çoğu zaman bu hastaların evcil hayvan sahibi olmaları önerilmez. Ancak eğer astım hastası bir kişinin, evcil hayvan bulunan bir yeri ziyaret etmesi gerekiyorsa, kriz yaşama potansiyelini göz önünde bulundurarak kediler ile direkt temastan kaçınmalarını kesinlikle tavsiye ederiz.

Rahatsızlık Yaşamamak İçin Neler Yapmalı?

Kedi tüyü ile ilgili aklınızdan geçen birçok soruyu yanıtladığımıza inanıyoruz. İçeriğimizden de anlaşılacağı üzere kedilerin insan sağlığı üzerinde doğrudan olumsuz bir etkileri bulunmamaktadır. Hatta psikolojik ve fizyolojik diğer faydalarının yanı sıra kediler, insanların bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olurlar.

Buna karşın parazit ve diğer faktörlerden kaynaklanan alerji, kist ve diğer hastalık semptomları ile karşılaşmamak adına mutlaka önem vermeniz gereken birtakım detaylar olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Buna göre öncelikle hem kendi sağlığınız hem de kedinizin sağlığı için güvenilir ve uzman bir veteriner kliniği ile iletişime geçerek kedinizin rutin kontrollerini yaptırmalı ve aşılarını da aksatmamaya dikkat etmelisiniz. Böylece pek çok rahatsızlığın önüne kolaylıkla geçebileceksiniz.

Buna ek olarak, kedinizin tüy bakımına gereken özeni göstermeli ve uygun olan beslenme düzenine göre sağlıklı mamalarla beslemeye dikkat etmelisiniz. Tüm bunların yanı sıra evinizi de sık sık temizlemenizi tavsiye ederiz. Kedinizle ilgili daha fazla uzman bilgisine ihtiyaç duyduğunuz noktada; Çayyolu, Yaşamkent, Beytepe, Bilkent, Ümitköy veteriner ihtiyaçlarınız için Vetrium Veteriner Kliniği’nin uzman kadrosuna danışabilirsiniz.

Tüy Dökmeyen Köpek Cinsleri ve Bakımları başlıklı içeriğimize göz atarak köpek cinsleri hakkında da fikir sahibi olabilirsiniz.


Bu yazıyı paylaş: