Köpeklerde Felç: Sebepleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde farklı belirtiler ile kendini gösteren felç, sinir sisteminin hasar alması sonucunda gerçekleşir. Vücudun belirli bir bölgesinde hareketsizlik olarak görülen köpeklerde felç, bölgesel ve genel felç durumunu beraberinde getirir. Peki köpeklerde sıklıkla görülen köpek arka ayak felci neden olur, köpeklerde felç belirtileri nelerdir ve felç nasıl anlaşılır?

Köpeklerde Felç Neden Olur?

Can dostlarımız köpekler, insanlar gibi ani, genel veya bölgesel felç riskiyle karşılaşabilirler. Köpeklerde görülen bölgesel felç, yüz veya arka ayakta ortaya çıkabilir. Köpekler de yüz felci geçirir mi sorusunun yanıtı ise evettir. Köpeklerde yüz felci, kafa travmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Genel felç ise merkezi sinir sistemini tehdit ederek köpeğin boyundan aşağısının hareketsiz olmasına neden olur. Genellikle arka bacakta görülen felç, bazı nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Köpeklerde felç neden olur sorusunun yanıtları ise şöyledir:

1. Enfeksiyonlar

Viral veya bakteri kaynaklı enfeksiyonlar köpeklerde felç durumuna neden olabilir. Köpeğin iç organlarında gelişen iltihap ve enfeksiyon, kaslarda da kendini gösterir. Kaslarda gelişen polimiyozit kas güçsüzlüğüne ve daha sonra da felç geçirmeye neden olur. Köpeklerde enfeksiyon gelişmesinin ana sebebi ise hava veye temas yoluyla enfekte bir hayvan ile karşılaşmasıdır. 

2. Omurilik Hasarları

Köpeklerde felç geçirmenin ana nedenlerinden biri omurilikte meydana gelen yaralanmalardır. Genellikle bu yaralanmalar; kaza, travmatik olaylar ve düşme kaynaklıdır. Bu olaylar neticesinde omuriliğinin hasar alması genel felç durumunu beraberinde getirebilir. 

3. Omurilik Tümörleri

Omuriliğinin sıkışmasına sebep olan tümörler de felce sokabilir. Uzun sırta sahip köpeklerde görülmesi daha yaygın olan omurilik sıkışması; sinir veya disk sıkışması olarak kendini gösterir. Tümöre dönüşen bu sıkışma da omuriliğinin kan akışını engelleyerek felce neden olabilir. 

4. Arka Bacakta Kan Akışının Engellenmesi

Köpek arka bacak felci yaygın olarak görülen köpek felç türlerinden biridir. Omurga sorunları veya sinir hasarından dolayı ortaya çıkan arka bacak felci, aort embolisi neticesinde gelişir. Arka bacağın kan akışını engellenmesini ifade eden aort embolisi, motor fonksiyonunun güçsüzleşmesine sebep olmaktadır. 

5. Nörolojik Sorunlar

Beyin fonksiyonlarını etkileyen bazı nörolojik sorunlar, sinir sistemin tehdit eder. Sinir hasarına kaynak oluşturan nörolojik sorunlar, genetik veya omurilik hasarından dolayı görülebilir.  

Yukarıda sıraladığımız köpek felç nedenleri ile birlikte genetik faktörler ve yaşlılık durumu da felce neden olabilir. Bazı büyük ırk köpeklerinde genetik olarak omurilik ve felç durumuna daha yatkın olabilmektedir. Örneğin kalça çıkığı rahatsızlığı da büyük ırk köpeklerde görülen bir diğer yaygın sorunlardan biridir. Bu konuda gerekli bilgiler için Köpeklerde Kalça Çıkığı Tanı ve Tedavi Yöntemleri içeriğine göz atabilirsiniz. 

Bir de köpeklerde ani felç neden olur konusuna değinmek gerekir. Travma veya düşme-kaza nedeniyle yaralanmalar, ani felç riskini de beraberinde getirebilir. Köpek felç belirtileri ile görülen felç durumu için acilen veteriner hizmetine yönelmeniz gerekir. Şimdi köpeklerde yaygın olarak görülen yüz felci ve belirtilerine göz atalım. 

Köpeklerde Yüz Felci Sebepleri ve Belirtileri

Köpeklerde görülen bir felç çeşidi olarak yüz felci; sinir hasarı, enfeksiyon veya tümör-travma kaynaklı olabilir. Köpeklerde yüz felcinin belirtileri arasında ise şunlar yer alır:

  • Yüzün bir tarafının sarkması
  • Bir gözü kırpamama
  • Göz kuruluğu
  • Göz tahrişi
  • Sürekli salya akıtma

Görüldüğü üzere köpeklerdeki yüz felci belirtileri gözde kendini gösterir. Gözde yaşanan bu değişimler, köpeğe rahatsızlık vererek acı hissetmesine neden olur. Öte yandan ilerleyen vakalarda göz korneası da zarar görebilir. Yüz felcinin belirtilerine karşı önerilen tedaviler ise iltihaplanmayı azaltan ilaçlar, cerrahi müdahale ve fizik tedavi-rehabilitasyon egzersizleridir. Hangi tedavinin nasıl uygulanacağı ise felcin ilerleme durumuna göre değişir. Bu açıdan erken teşhis oldukça önemlidir.

gözü tahriş olmuş bir köpek

Köpeklerde Felç Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde görülen felç belirtileri, nöroloji kaynaklı bazı işaretler ile kendini gösterir. Öncelikle köpek genel veya kısmi felç belirtileri gösterebilir. Genellikle arka ayak güçsüzlüğü belirtisi, felce işarettir. Köpeklerde arka ayak güçsüzlüğü belirtisi görüldüğünde ona eşlik eden genel felç belirtileri de şunlardır:

  • Arka ayakları hareket ettirememe
  • Yürümede dengesizlik
  • Kasların küçülmesi
  • İdrar ve Dışkıda Kontrol Kaybı
  • Zayıflayan Refleksler
  • Zayıflık
  • Ağrıya Karşı Hassasiyet
  • Omurga, Boyun ve Bacak Ağrısı
  • Pençenin Üzerine Takılma

Yukarıdaki belirtiler, felç dışında başka bir sağlık sorusuna da işaret olabilir. Bununla birlikte özellikle omurilikte görülen hasar ve travma sonrası bu belirtiler baş gösteriyorsa felç durumundan şüphelenmelisiniz. Özellikle köpeklerde arka bacak felci belirtileri görüldüğü zaman erken hareket etmenizde fayda vardır. Yaşlı köpeklerde arka bacağın tutmaması da yaşa bağlı olarak ciddi bir sorun olduğunun göstergesidir. Zayıflayan reflekslerin de eşlik ettiği köpek arka bacak felcine karşı veteriner hekime erkenden yönelmeniz oldukça önemlidir.

arka ayağı tutmayan bir köpek

Felçli Köpek Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Felç belirtileri geçiren köpeğin tedavisi için öncelikle felç tanısına ihtiyaç vardır. Veteriner klinikleri tarafından yapılan köpek felç tanısı; röntgen, MR, kan-görüntüleme testleri ve laboratuvar analizleri sonucunda kesinleşir. Köpeğe doğru ve uygun bir tedavinin uygulanması adına laboratuvar analizden gelecek sonuç beklenir. Bu doğrultuda felçli köpek tedavisi için uygun adımlar belirlenir.

Köpeğin yaşam kalitesini olabildiğince artırmak için önerilen tedaviler ise şöyledir:

  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon
  • Anti-inflamatuarlar ilaçlar
  • Hidroterapi (su ile tedavi)
  • Cerrahi ameliyatlar

Köpek arka bacak felcine karşı fizik tedavi ve egzersizler, epey verimli sonuçları beraberinde getirir. Hareketsiz kalan bacağın egzersizler ile canlandırılması adına su ile tedavi de uygulanabilir tedaviler arasındadır. Özellikle havuzda dinlendirilen köpekler, suda yürüme bandı yardımıyla kaslarını güçlendirirler. Kas güçsüzlüğüne karşı etkili bir yöntem olan hidroterapinin ise hayvan hastaneleri tarafından ele alınması gerekir. Bu konudaki gerekli tedavi yöntemleri hakkında bilgi edinmek için Vetrium Fizyoterapi ve Ortopedi hizmetlerine göz atabilirsiniz.

havuzda yüzdürülen bir köpek

Felçli köpek bakımı ise bizzat köpek sahibini ilgilendiren hassas bir süreçtir. Sevimli ve cana yakın tavırlarıyla belki de en yakın dostunuz olan köpeğinize bu süreçte destek vermeniz oldukça önemlidir. Felçli köpek bakımında dikkat edilmesi gereken periyodik olarak egzersiz yaptırmak ve köpeğin fiziksel ihtiyaçları karşılamaktır. Bu süreçte veterinerden gerekli bilgileri ve eğitimleri alarak köpeğinizin bu süreçteki bakımını üstlenebilirsiniz.

Sizinle köpek arka ayak felci nedir, köpek arka ayak felci nasıl anlaşılır gibi sorulara yanıt verdik. Eğer köpeğinizde arka bacak ile ilgili felç belirtileri gözlemlerseniz erken tanı, teşhiş ve tedavi yöntemleri için Ankara Hayvan Hastanesi Vetrium sizinle birlikte olacaktır.

Bu yazıyı paylaş: