Kedi Nanesi (Catnip) Nedir? Ne İşe Yarar?

Can dostlarımız kediler, kedi nanesi olarak geçen catnip otunu oldukça severler. Peki geniş tanımıyla kedi nanesi nedir, ne işe yarar ve kedilere bir zararı var mıdır? Kedi nanesi kısaca, nane familyasına ait bir bitkinin adıdır. Kediler bu bitkiyi çeşitli oyuncaklar aracılığıyla da deneyebilirler. İşte catnip veya kedi nanesi ne işe yarar sorusunun cevabı ve merak edilenler!

Catnip (Kedi Nanesi) Nedir?

Catnip, mevsimlik yetiştirilen ve Akdeniz’de ortaya çıkmış ballıbabagiller familyasına ait bir bitkidir. Bu bitkinin zamanla cat kelimesini almasının nedeni ise kedilerin bu bitkiyi sevip yemeleridir. Kedilerin bu bitkiyi bu kadar sevip tüketmelerinin sebebi ise kedi nanesinin taşıdığı aroma olduğu tahmin edilir. Bitkinin aromasında bulunan nepatalakton adlı bileşen, kedilerin oldukça hoşuna giden bir aromaya sahiptir. Bu bitki aromasının kedileri neden etkilediğine dair bir açıklama ise kokunun kedi feromonunu hatırlatmasıdır. Kedi feromonu, kedilerin birbiri ile iletişim kurarken idrar, tükürük veya bezler yoluyla salgılanan bir kimyasal uyarandır. Kedi nanesinde de bulunduğu tahmin edilen bu kimyasal sayesinde kediler bu naneyi biraz fazla bağlanmış diyebiliriz.

Kediler çoğunlukla kedi nanesi yemekle birlikte oynamayı da severler. Tabii ki yenilir kedi naneli oyuncaklar ile bu mümkündür. Çoğunlukla bu oyuncaklar, avokado kedi nanesi oyuncağı olarak bilinir. Kediler doğrudan naneyi yediklerinde ise gözle görülür birtakım değişiklikler meydana gelebilir.

Kedi nanesinde yer alan kedi feromonun yaydığı koku, kedinizi daha uysal ve sevimli bir hâle getirebilir. Kedilerin sıklıkla bu otu gördükten sonra naneye sürtündükleri bilinir. Bazı kedilerde ise durum tam tersidir. Naneyi yedikten sonra gevşeme, miyavlamada artış ve huysuzluk meydana gelebilir. Kedi nanesinin etkisi ise genellikle 15 dakika sürer. Her kedide olmasa da çoğu kedide kedi nanesi etkisini ilk saniyeden itibaren hissettirir. Yavru kedilerde ise 6 aylık sürecin ardından kedi nanesi etkili görülür. Peki özellikle yavru kedilerin hoşuna gidebileceği kedi nanesi topu ne işe yarar ve nasıl kullanılır?

yerde kedi nanesini yalayan bir kedi

Kedi Nanesi Topu Ne İşe Yarar?

Kedi nanesinin oyuncak hâli genellikle top şeklindedir. Kedi nanesi içeren top şeklindeki oyuncaklar, yenilenebilir özelliktedir. Genel olarak kedi nanesi ne işe yarar sorusunun yanıtları şu şekildedir:

Sakinleştirici etki sunar ve kedinin canlı hissetmesini sağlar.

Daha mutlu ve huzurlu hissetmeye yardımcı olur.

Stresin azalmasına yardım eder.

Oyun oynama ve hareket etme isteğini artırır.

Kedi eğitiminde kullanılarak kedinin eğitime açık olmasına yardımcı olur.

Özellikle kedi eğitimini kolaylaştırmak için kullanılan tırmalama tahtasından yararlanmak amacıyla tahtaya kedi naneli sprey veya yağ püskürtebilirsiniz. Bu yol ile kedi tırmalama tahtasını daha zahmetsiz ve sakin şekilde kullanarak tırnaklarını törpülemiş olur. Kedi nanesi ne işe yarar sorusunu cevapladığımıza göre şimdi de kedi nanesinin kullanım alanlarına göz atalım.

kedi naneli topu izleyen bir kedi

Kedi Nanesi Nasıl Kullanılır?

Kedi nanesi nasıl kullanılır sorusunun ilk yanıtı doğrudan kullanmaktır. Kedi nane otunu direkt kedinize verebilir ve tüketmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca çeşitli oyuncak formundaki araçlar da kedi nanesinin etken bileşeni olan nepatalakton içerir. Bundan dolayı ister doğal haliyle isterse de çeşitli formlar eşliğinde kedinize catnip verebilirsiniz. Kedi nanesinin kullanım şekilleri ise şöyledir:

Kedi Nanesi Oyuncakları

Kedinizi hem şımarmış hem de oynarken görmek için kedi naneli oyuncakları kullanabilirsiniz. Kurutulmuş nane yapraklarından elde edilen bu oyuncaklar, ananaslı, peluş fareli veya kumaş keseli kedi naneli oyuncakları bulmak mümkündür.

Kurutulmuş Nane

Aktarlarda, marketlerde ve bazı veteriner kliniklerinde kurutulmuş nane bulabilirsiniz. Kurutulmuş kedi nanesini rahatlıkla kedinizin yemesi için verebilirsiniz.

Kedi Nanesi Yağı

Sakinleştirici etkiye sahip kedi nanesini yağ olarak da kullanabilir, masaj etkisi yaratabilirsiniz. Bu yağı, kedinizin derisine ve tüylerine hafif masaj hareketleriyle uygulayabilirsiniz. Bu noktada dikkatli hareket etmeniz gerekir, kedi nanesi yağı bazı kedilerde cilt tahrişine neden olabilir.

Kedi Nanesi Spreyi

Kullanabileceğiniz bir diğer yöntem olan kedi naneli sprey ile kedi eğitimini de kolaylaştırabilirsiniz. Kedi eğitiminin bir parçası olan tırmalama tahtasına birkaç damla kedi nanesi spreyinden sıkarak onu tahtaya tırmalamaya teşvik edebilirsiniz. Aynı şekilde oyun oynamasını istediğiniz zaman oyuncaklara da sprey püskürtebilirsiniz.

Kedi otu kedilerde nasıl kullanılır sorusu için de Kedi Otu Kedilerde Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Kediler İçin Kedi Nanesi Faydaları

Kedi nanesinin başlıca faydası, kedileri oldukça sakinleştirmesidir. Kedi nanesi ile oynayan kedilerin kimi zaman sürtündüğünü de görürsünüz. Bu çoğu zaman sevimli bir görüntüyü beraberinde getirir. Naneyi kokladıktan sonra uysallaşmaya başlayan kedi, kendinden geçmiş şekilde yavaş yavaş sakinleşmeye başlar. Özellikle kızgınlık dönemi için lavanta yağı, papatya ve kedi nanesi yağı önerilir. Bununla beraber kızgınlık dönemindeki her kedinin kedi nanesine verdiği tepki uysallaşma belirtisi değildir. Bazı kedilerde daha fazla hareket etme, oyun oynama ve huysuzluk meydana gelebilir.

Kedi nanesi zararlı mı konusu da kedi sahipleri tarafından ayrıca merak edilir. Öncelikle kedi nanesi yemenin bir zararı olmadığını ve güvenli bir tercih olduğunu belirtelim. Bununla beraber her şeyin azı yarardır prensibine uyarak kedinize gözetim altında kedi nanesinden vermenizi öneririz. Ayrıca fazla tüketilen kedi nanesi bir süre sonra etkisini azaltarak beklenen sakinleşme isteğini de yerine getirmeyebilir.

İnsanlar İçin Kedi Nanesinin Zararı Var Mıdır?

Kediler kadar insanlar için de kedi nanesinin zararlı olup olmadığı merak edilir. Kediler gibi insanlar da kurutulmuş kedi nanesi otunu diledikleri şekilde tüketebilirler. Kediniz için alacağınız kurutulmuş kedi nanesini uygun şekilde demleyerek çay yapabilirsiniz. Catnip, kedilerde olduğu gibi insanlarda da stres ve kaygı azaltıcı etki sunar. Bununla beraber fazla sayıda kedi nanesi otu tüketmek doğru olmayacaktır. Yine kedi nanesi yağını cildinize uygulamanız da cilt tahrişi yaratabileceği için önerilmez.

Vetrium blog yazı dizimizde kedi nanesi ne işe yarar, kediler üzerindeki etkileri nelerdir sorularını yanıtladık. Kediniz ile ilgili tüm sorun, tanı ve teşhis işlemleri için Ankara Hayvan Hastanesi Vetrium’u tercih edebilirsiniz.


Bu yazıyı paylaş: