Köpeklerde Kalça Çıkığı (Displazisi) Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde kalça çıkığı (displazisi) daima ciddiye alınması gereken rahatsızlıklardan biri olmuştur. Genellikle orta ve büyük ırk köpeklerde görülen bu rahatsızlığın erken teşhis edilmesi ise çok önemlidir. Geç gerçekleşen teşhislerde maalesef daha büyük sorunlar meydana gelebilir.

Bunun önüne geçilmesi ise ancak bir veteriner hekime danışmak ile mümkün olur. Veteriner hekiminiz doğru tedavi yöntemleri ile size yardımcı olacaktır. Özellikle yavru köpeklerin kontrole götürülmesi kalça displazisinin daha erken teşhis edilmesi meselesinde etkisini gösteren bir faktördür.

Dilerseniz Vetrium Ankara Veteriner Kliniği YouTube sayfasında yer alan ve bu konuda önemli bilgiler veren Köpeklerde Kalça Çıkığı Sorunu ve Tedavisi adlı videomuzu da hemen şimdi izleyebilirsiniz.

Ankara’nın en iyi veteriner kliniği Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak hazırladığımız bu yazıda köpeklerde kalça çıkığı hastalığına dair merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz. Köpeklerde kalça çıkığının belirtileri, tedavi yöntemleri ve tedavi süresince neler yapılması gerektiği hakkında tüm bilgiler sizlerle!

Köpeklerde Kalça Çıkığı (Displazisi) Nedir?

kalça displazisi hastası bir köpek Köpeklerde kalça çıkığı rahatsızlığı, displazi adı ile de bilinen son derece yaygın bir iskelet hastalığıdır. Uzmanlar ilk olarak röntgen ile kalça ekleminin temel anatomisini inceler ve buna göre teşhis koyar.

Kalça eklemi her zaman köpeğin bedeninde yuva misyonu üstlenir. Bahsi geçen rahatsızlıkla karşı karşıya kalan köpeklerde kalça eklemi düzgün gelişmezse gitgide bedensel ve sinirsel olmak üzere birçok açıdan hasar oluşturmaya başlar.

Bunun sonucunda ise eklem işlevini tamamen kaybeder. Köpek ise kalça bölgesinde bir destekle yaşama tutunmak zorunda kalabilir. Durumların buraya gelmemesi adına erken teşhis ve tedavi son derece önemlidir. Köpek sahipleri bu konuda dikkatli olmaya davet ediyoruz.

Köpeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri Nelerdir?

halsiz bir köpek Yaygın köpek hastalıkları dendiği zaman akla ilk gelenlerden biri olan kalça displazisi, birçok semptom ile kendini belli edecektir. Köpeklerde kalça çıkığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Halsizlik hissinin günden güne artması
  • Hareketlerde yavaşlama
  • Eklem ağrılarının yaşanması
  • Bozuk yürüyüş tarzının oluşması
  • Dengede durmakta zorluk çekilmesi
  • Arka bacak kısmında topallık
  • Anormal oturma biçimlerinin sergilenmeye başlanması
  • Kas kütlesinde kayıp yaşama
  • Merdiven çıkma ve koşma konusunda isteksizlik
  • Omuz kaslarında genişleme
  • Eklemlerden çıtırtıya benzer gelen rahatsız edici sesler
  • Yeme bozukluklarının oluşması
  • Asabi davranışların meydana gelmesi
  • Fazla sakin (dikkat çekici derecede) davranışların meydana gelmesi

Tüm bu belirtiler ne yazık ki her köpek için son derece acı vericidir. Bu yüzden de erken teşhisin önemi sık sık vurgulanmaktadır. Gördüğünüz en ufak bir semptom bile köpeğinizin kalça çıkığı rahatsızlığı ile karşılaştığının sinyallerini veriyor olabilir. Dikkatli olmalısınız.

Belirtiler daima sizi doğru tanıya götürecektir. Bu yüzden de köpeğinizin hareketlerini titiz bir şekilde gözlemlemelisiniz. Her hareketi ile size bu konuya dair bir mesaj veriyor olabileceğini bilmelisiniz.

Herkes köpeği ile zaman içerisinde derin bir bağ kurar. Bazen tek bir bakışta bile onun bir rahatsızlığı olduğunu fark etmeniz olasıdır. O nedenle pür dikkat takipte olmanızı tavsiye ediyoruz. Yaşanabilecek daha ciddi sorunların önüne en kısa sürede geçmiş olursunuz.

Ayrıca köpekler ağrı çektiklerinde ve bir rahatsızlık yaşadıklarında huzursuz olurlar. Köpeğinizin kendini iyi hissetmiyor olduğunu anlamak istiyorsanız Köpeğinizin Mutsuz Olduğunu Gösteren 8 Belirti başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ayrıca bu rahatsızlığı hangi köpek ırklarının daha sık yaşadığını da anlatmak isteriz. Alman Kurdu, Bulldog, Saint Bernard, Boxer, Alaskan Malamute, Collie, Golden Retriever, Old English Sheepdog ve Labdrador Retriever gibi köpek ırkları ne yazık ki bu hastalıktan muzdariptir.

Köpeklerde Kalça Displazisi Tedavisi Yöntemleri

muayene edilen bir köpek Köpeklerde kalça displazisi tedavisi meşakkatli bir süreç olabilir. Tabii bu durum, köpeğin yaşına ve cinsine göre değişir. Genç bir köpekle yetişkin bir köpeğin hastalık karşısındaki temel duruşu çok daha farklı boyutlara varabilir.

Kimi köpek bu süreci daha güçlü atlatırken kimisi de daha savunmasız bir konumdadır. Fakat unutmayın ki her zaman umut var! Bu yüzden gerekli testleri yaptırmalı ve tedaviye açık olmalısınız. Kendinizi motive edin. Köpeğiniz ancak bu şekilde desteğinizi hissedebilir.

Köpeklerde kalça çıkığı rahatsızlığının tedavi edilmesi adına cerrahi seçenekler mevcuttur. Fakat hastalık sürecinin ilaçlarla yönetilmesi de olağandır. Elbette ki tedavi yöntemine karar verecek olan kişi daima uzman veteriner hekimdir.

Veteriner hekimler, hangi tedavinin seçilmesi gerektiği konusunda birden fazla etkeni göz önüne alır. Ameliyat ve ilaç tedavisinin köpeğiniz için olumlu sonuç verip vermeyeceği konusunda karara varmadan evvel köpeğiniz ortopedik testlerden geçirilir.

Köpeğiniz kalça çıkığı rahatsızlığının başlangıç kısmında ise fizik tedavi yöntemi de önerilir. Fizik tedavi ve orta etkili egzersiz, günlük şekilde köpeğinize yaptırılır. Eklem sağlığı böylelikle yavaş yavaş düzelmeye başlar. Hareketliliği artan köpeğinizin kilo kaybı başlar.

Fizik tedavi ve rehabilitasyona insanların ihtiyaç duyduğu kadar hayvanlar da gereksinim duyar. Özellikle köpekler, kalça çıkığı gibi ciddi rahatsızlıkların verdiği ağrılardan fizik tedavi ile kurtulabilir. Tam olarak geçmese bile ağrıların şiddeti günden güne azalmaya başlar.

Hayvanlar için verilen fizik tedavisi içerisinde masaj terapisi, termoterapi, esneklik ve hareket tedavisi gibi birçok seçenek yer alır. Günümüzde birçok hayvan hastanesinde bu tür hizmetler düzenli olarak sağlanmaya devam etmektedir.

Köpeklerde Kalça Çıkığı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilir?

köpek ve sebzeler Köpeklerde kalça çıkığı (displazisi) rahatsızlığı bazı zamanlar ameliyat boyutuna kadar varabilir. Böyle durumlarda ameliyat sonrası köpeğinizin üzerine ekstra titremeniz çok önemlidir. Süreç boyunca desteğinizle onun yanında olmalısınız.

Köpeklerde kalça çıkığı ameliyatı iyileşme süreci değişkenlik gösterir. Her köpek ırkının iyileşme evresi birbirinden farklı olabilir. Bunun yanı sıra köpeğin yaşı da bu duruma etki eder. Köpeklerde kalça çıkığı ameliyatı sonrası neler yapılması gerektiğini sizler için derledik.

Ameliyat sonrası beslenme rutinini de olabilecek en iyi biçimde oluşturmak gerekir. Köpeğinizin bol yağlı gıdalar tüketmesine izin vermemelisiniz. Dengeli şekilde beslenmesi, iyileşme sürecine daha hızlı girmesini sağlayacaktır.

Enerji verici besin takviyeleri sayesinde formda kalmasını ve kendini daha iyi hissetmesini sağlayabilirsiniz. Egzersizler de bu süreçte önemli. Veteriner hekim eşliğinde egzersizlerini gerçekleştirmeyi sakın unutmayın. Dinamik bir iskelete sahip olması açısından bu gereklidir.

Ayrıca köpeğinizin herhangi bir alerjisi varsa buna uygun olan diyet reçetesini uzman bir veteriner hekimden alabilirsiniz. Köpeklerin kalça çıkığı ameliyatı sonrası hızlı bir iyileşme evresi geçirmesi adına tüm bunlar oldukça kritik detaylardır.

Siz de hazırlamış olduğumuz bu rehberin ışığında köpeklerde kalça çıkığı konusunda artık daha fazla fikir sahibisiniz. En ufak bir kalça çıkığı semptomuna rastlamanız halinde veteriner hekiminize gitmeyi ihmal etmeyin. Size ve sevimli dostunuza sağlıklı günler dileriz!

Bu yazıyı paylaş: