Kediler Tıraş Edilmeli mi? Kedi Tıraşı Hakkında Her Şey

Kediler, sevgi dolu canlılar olarak yaşamımızda büyük bir yere sahiptir. Evcil dostlarımız, tüylerinin güzelliği ile dikkatleri üzerine çeker. Fakat bazı zamanlar kedi sahipleri, bu estetik görünümü sağlamak için kedi tıraş etmek konusunda kararsız kalabilir.

Kedilerin sağlığı açısından düzenli bir şekilde tıraşlanması gerekir. Fakat bu işlemin en doğru şekilde, titiz bir biçimde gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Kedi tıraşı ile ilgili bilmek istediğiniz her şeyi bu içerikte bulabilirsiniz; o halde detaylara geçelim!

Kedi Tıraş Edilmeden Önce Yapılması Gerekenler

 Kedi tıraş etmek son derece meşakkatli bir işlem gibi görünür. Fakat dikkatli şekilde ilerlenirse herhangi bir sorun çıkmayacaktır. Özellikle işleme başlamadan önce yapılması gerekenler göz önüne alınırsa her şey yolunda gider.

Araştırma Yapılmalı

Kedinin tüy yapısına bağlı olarak hangi tıraş şeklinin uygun olacağına karar verilmelidir. Özellikle tüy dökme mevsiminde kedinin tüylerini kendiniz kesmeyin. Bu işlemi bir profesyonele bırakın.

Doğru Ekipmanlar Tercih Edilmeli

Kedi tıraşı, iki farklı ekipman ile yapılabilir: Makas ve makine! Makas tıraşında tüyler biraz daha uzun bırakılır. Bu kesimde kedinin tüy yapısı, cinsi ve sağlık durumuna göre uygun olan şampuan seçilir. Şampuanla beraber yıkanan kedinin tüyleri taranır ve fön makinesi ile kurutulur. Daha sonra da makasla tüyler kişinin isteğine göre kesilir. Kedi tıraş modelleri arasından kedinize en uygun olduğunu düşündüğünüz modeli seçebilirsiniz.

Makine tıraşı ise kedilerin en çok tüy döktüğü iki dönem olan İlkbahar ve Sonbahar mevsimlerinde uygulanır. Tüylerine uzun süredir bakım yapılmamış kedilerin tıraşı genellikle makine ile gerçekleştirilir. Bu şekilde sevimli dostlarımızın tüyleri daha sağlıklı uzayacaktır.

Kedinin Rahatlaması Sağlanmalı

Tıraş olan kedinin psikolojisine dair her bir detayı göz önünde bulundurmak gerekir. Bu yüzden de kedinizin sakin kalabileceği bir ortam seçmelisiniz. Onu strese sokabilecek her etkeni ortadan kaldırmalısınız. Tamamen gevşeyebileceği bir alan oluşturmanız ona çok iyi gelecektir. Sevdiği oyuncakları da bu ortama dahil edebilirsiniz.

Tüyler Taranmalı

Tüyler taranmadan kesilmemelidir. Bu şekilde tüylerin düğüm haline gelmesini ve düzensiz biçimde uzamasını önlemiş olursunuz. Çünkü topak haline gelen tüylerin kesimi daha zor olur. Hatta bu durumda kedinin canı yanabilir.

Tırnaklar Kesilmeli

Bazı kediler tıraş işlemi sırasında gergin tavırlar sergileyebilir. Böyle durumlarda tırnakları ile size zarar verme ihtimalini ortadan kaldırmak için tırnaklarını kesmelisiniz. Düzgün kesilmiş tırnaklar, tıraş uygulamasını daha güvenli hale getirecektir.

Kediler Nasıl Tıraş Edilir?

 Kedi tıraşı işlemini makine ile yapacaksanız izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  1. Tıraş yapılacak bölgeye göre kedi ayakta tutulur ya da yatırılır.
  2. Kedilere özel tıraş makinelerinden edinip işlemde onu kullanmak gerekir. İnsanlar için sunulan tıraş makineleri hayvanlar üzerinde asla kullanılmamalıdır.
  3. Tıraş makinesi yavaş ve dikkatli biçimde hep aynı yönde olacak şekilde hareket ettirilir. Ani hareketlerden kaçınılmalıdır.
  4. İşleme devam edilirken tüyler taranmalı, kesilen tüylerin kedinin vücudundan düşmesi sağlanmalıdır.
  5. Kedinin gözüne, burnuna yakın noktalarda kalan uzun tüyler ise makas yardımıyla sorunsuzca kesilebilir. Bu tür hassas bölgelere makine ile yaklaşmayınız.

Önemli Not: Veteriner hekimlerin büyük bir kısmı, tıraş işlemleri için anestezi yapılmasını önermiyor. Anestezi yapılmadan da işlem gerçekleştirilebilir. Güvenilir bir yerden hizmet almak bu durumu en iyi şekilde çözmenizi sağlayacaktır. Dilerseniz bu konuda Vetrium Ankara Veteriner Kliniği’nden hizmet alabilirsiniz.

Kedilerin Hangi Durumlarda Tıraş Edilmesi Gerekir?

 Kedilerin mantar ya da deri enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar yaşadıklarında, aşırı tüylendikleri dönemlerde, cerrahi operasyon geçirdiklerinde tıraş edilmesi gerekebilir.

Mantar/Deri Enfeksiyonları

Kedinin cildinde mantar ya da başka bir enfeksiyon bulunuyorsa veteriner hekim, tıraş edilmesini önerebilir. Tıraş, ilaçların direkt olarak enfeksiyonlu kısımlara uygulanmasını kolaylaştırarak tedavi sürecine hız kazandırır.

Aşırı Tüylenme Evresi

Bazı kediler dönem dönem aşırı derecede tüy döker. Bu durumda, tıraş uygulaması ile tüylerin kesilmesi önerilir. Böylelikle kedinin kendini temizlerken daha az tüy yutması sağlanır.

Tüylerin Topak Haline Gelmesi

Kedi tüy kesiminde en çok zorluk çıkaran durumların başında kördüğüm haline gelmiş tüyler vardır. Kedilerin tüyleri zaman içerisinde düğümlenip topaklanır. Bu topaklar cilt yüzeyinde yaraların meydana gelmesine neden olabilmektedir. Tüy topaklarının kesilmesi için tıraş işlemi uygulanır.

Cerrahi Müdahaleler

Cerrahi bir müdahale gerçekleştirilmesi gerektiğinde kedinin tıraş edilmesi gerekebilir. Sadece operasyonun yapılacağı kısmın tıraş edilmesi de yeterli olacaktır.

Kediler Tıraş Edildikten Sonra Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

 Kedinizin kendini iyi hissetmesi için tıraş sonrası dikkat edilecek konular her daim göz önüne alınmalıdır.

Kedinin Vücut Sıcaklığı Kontrol Edilmeli

Tıraş işleminden sonra kedinin vücut ısısı düşebilir. Onu sıcak tutmak adına yumuşak bir battaniye serip kedinizin bu battaniyenin üzerine yatmasını sağlayabilirsiniz. Titreyip titremediğine de mutlaka dikkat edin.

Kedinin Cildi Kontrol Edilmeli

Tıraş uygulaması sonrasında kedinizin cildinde herhangi bir şekilde tahriş olup olmadığına bakın. Bir problem tespit ederseniz zaman kaybetmeden veteriner hekime danışmayı unutmayın.

Kedinin Sağlıklı Beslenme Sürecine Devam Edilmeli

Kedi tıraşı işlemi sırasında kesilen tüylerin yeniden sağlıklı ve parlak şekilde uzamayı sürdürmesi adına uygun beslenme rutini oluşturmak önemli bir konudur. Veteriner hekim ile konuşarak kedinize uygun bir beslenme programı hazırlayabilirsiniz.

Dilerseniz Kedi Tüy Bakımı Nasıl Yapılır? Kedinizin Parlak Tüyleri Olsun! başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Kedi Güneşe Maruz Bırakılmamalı

Tıraş olmuş kedilerin cildi, normale göre daha hassas hale gelir. Bu durum güneş yanıklarının oluşmasına neden olabileceği için kedinizi doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamalısınız.

Kediler Kaç Ayda Bir Tıraş Ettirilmelidir?

 Kediler genellikle İlkbahar ve Sonbahar aylarında tüy dökme evresine geçiş yaparlar. Fakat yaz mevsiminde de tüy dökme durumunda artış görülebilir. Şayet kedinizi tıraş ettirdiyseniz yaklaşık 3 ay sonra yeniden tıraş işlemi yaptırabilirsiniz. Bu sürenin kedi cinsine bağlı olarak artıp azalabileceğini de unutmayınız. Çünkü bazı kediler çok tüylüdür ve tüyleri çabuk uzar. Bazıları ise kısa tüylüdür ve tüyleri son derece geç uzayabilir.

Kedi tıraşı işlemini tam anlamı ile yapabileceğinizden emin değilseniz kesinlikle bir veteriner hekimden yardım alınız. Aksi halde kedinize istemeden zarar verebilir, yaşam kalitesini düşürebilirsiniz. Bu yüzden bir uzmana danışmak her zaman en iyi seçenek olacaktır.

Bu yazıyı paylaş: