Kedilerin Dili ile İlgili Bilmediğiniz 7 Gerçek

Aynı dünyayı paylaştığımız sevimli dostlarımız kedilerle ilgili hala gizemini koruyan pek çok gerçek var. Onları evcilleştirmemizin üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen davranışları kadar merak edilen ayrıntılardan biri de anatomileri. Kedi anatomisi denildiğinde zihinlerde ilk canlananlardan bir tanesi ise kedilerin dili

Kedilerin kendilerini yalayarak temizledikleri konusunda zannediyoruz ki pek çok insan hemfikir. Peki ya uyanık oldukları saatin neredeyse yarısını kendilerini temizlemekle geçiren bu minik canlıların, su içmelerinin ve yemek yemelerinin yanı sıra daha pek çok ihtiyaçlarını karşılarken dillerini kullandıklarını biliyor muydunuz?

Eğer bilmiyorsanız, kedi ve köpek dostlarımızın tüm ihtiyaçlarına çözüm bulan Vetrium Veteriner Kliniği olarak hazırlamış olduğumuz yazımızda, kedilerin dili ile ilgili öğrendiğinizde ufkunuzu belki de iki katına çıkaracak ilginç bilgilerle karşınızdayız.

Yazımızı sonuna dek okuyarak kedilerin dili ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz. Ek olarak, minik dostlarımızın dikkat çeken daha pek çok özelliğini Kedilerin Hiç Bilinmeyen Özellikleri başlıklı yazımıza göz atarak öğrenebilirsiniz.

1. Kedilerin Dili Neden Tırtıklıdır?

Eğer kedileri yakından inceleme şansınız oldu ise kedilerin dilinin üzeri tırtıklı bir forma sahip olduğuna zaten aşinasınızdır. Uzaktan bakıldığında çok dikkat çekmeyen bu özelliklerinin yanında, dillerinin birçok işlevsel yönü de var. Peki ama kedilerin dili neden tırtıklıdır?

Kedi sahipleri tarafından en çok merak edilen konulardan biri olan kedilerin dili neden tırtıklıdır sorusuna yanıt bulmadan önce ise dilerseniz kedi dilini anatomik açıdan ele alalım.

Tüm kedilerin dillerinin üzeri, “papilla” olarak da adlandırılan, yaklaşık 500 mikrondan oluşan çok minik dikenler ile örtülüdür. İçerisinde tıpkı tüylerinde ve tırnaklarında olduğu gibi bol miktarda keratin bulunan bu dikenler, dilin henüz orta kısımlarında daha kısa boyutlardayken dilin en uç noktasına doğru yavaş yavaş uzarlar.

Mamasını yiyen gri kırçıllı kedi

Sözünü etmiş olduğumuz papillalarla ilgili son derece ilginç olan bir diğer ayrıntı ise, kedilerin yaşamlarını devam ettirebilmek adına çok önemli bir görev üstlenmiş olduklarıdır. Örnek verecek olursak;

  • İçgüdüsel olarak vahşi doğanın en yetenekli avcı hayvanlarından olan kedi ırkları, avlarını yakalayıp parçaladıktan sonra ortaya çıkan et parçalarını dilleri ile sıyırabilmektedir. Bu sayede kediler buldukları besinin en küçük parçasını dahi kendi vücutlarına alabilme şansına sahiptirler.
  • Öte yandan kedilerin tüylerini temizledikleri sırada da etkisi bulunan papillalar, gösterdikleri yön itibariyle tüyün dilden ayrılmasına yardımcı olur. Ayrıca papillaların aynı yönü gösteriyor olması, kedilerin dil hakimiyetini çok daha kolay bir şekilde yerine getirmeye yardımcı olmaktadır.
  • Son derece güçlü bir yapıya sahip olan papillalar, son derece keskin bir uca sahiptir. Bu da aslında kedilerin herhangi bir şeyi nasıl bu kadar kolay delip parçalayabildiklerine dair en iyi işarettir.

2. Kedilerin Dili Kendilerini Temizlemeye Yardımcı Olur

Siz değerli kedi ebeveynlerinin de bildiği gibi kedilerin pek çok su ile haşır neşir olmaktan hoşlanmazlar. Bununla birlikte kediler, kişisel hijyenlerine önem veren son derece titiz canlılardır.

Kedilerin dilleri ise aslında, çeşitli nedenlerden dolayı kirlenen tüylerini temizlemeye yardımcı olan mucizevi bir araçtır. Öyle ki kedilerin büyük bir çoğunluğu, gün içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı kirlenen tüylerini dilleri ile temizlerler.

Tırtıklı yapısı ile temizlenirken farklı işlemleri bir arada halledebilen dilleri ile kediler, tüylerini kirden arındırabilmelerinin yanı sıra dökülmesi gerekenleri kopartarak tüylerini tarayabilmekte, tüylerine ihtiyaç duydukları bakımı hemen yapabilmektedir.

Kedinizin tüylerinin pırıl pırıl ve bakımlı olmasını istemez misiniz? Eğer kedinizin tüylerinin bazı bölgelerde daha fazla azaldığını gözlemlediyseniz Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi: Nedenleri ve Bakımı başlıklı yazımıza tıklayın!

3. Kedilerin Dili Koku Giderici Bir İşleve Sahiptir

Dili ile tüylerini temizleyen minik kedi 

Kedi dilinin anatomik yapısı, tümüyle kedilerin hayatta kalabilmelerine yardımcı olabilecek işlevlere sahiptir. Yazımızın daha önceki bölümlerinde söz etmiş olduğumuz gibi aslında en güçlü avcılardan biri olan kedilerin bu özelliğe sahip olmalarında, dillerinde bulunan papillanın etkisi büyüktür.

Çünkü papilla olarak adlandırılan yapı sayesinde kediler, salyalarını dilini sürdükleri bölgeye doğru taşıyabilirler. Böylelikle avcı kediler, avlarından çıkan kokuyu temizleyerek kendilerini korumuş olurlar.

Bununla beraber kediler dillerini kendilerini temizlemek üzere kullandıkları sırada yayılan tükürük sayesinde tüylerinde oluşan kötü kokuyu da giderirler.

Öte yandan her ne kadar dilleri aracılığı ile temizlenseler de eğer yaramaz bir kedi ile ev arkadaşlığı yapıyorsanız, ona zaman zaman banyo yaptırmanız gerekebilir.

Bu noktada kedilerin nasıl yıkanacağı konusunda bilgi almak için Minik Dostunuzun Banyo Vakti! Kedi Nasıl Yıkanır? başlıklı yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

4. Kedilerin Dili Onları Korumaya Yardımcı Olur

bir yöne doğru ağzını açmış vahşi kedi 

Kedilerin dili ile ilgili bir başka ilginç özellik de koruyucu yönü. Kedilerin dillerinde toplanan tükürük salgıları, bedenlerinin herhangi bir bölgesinde oluşan enfeksiyonu dolaylı yoldan da olsa engellerler.

Çünkü, tükürüklerinde bulunan lizozim enzimleri, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olurken ağızlarının içinde bulunan bakterileri yok eder.

5. Kedilerin Dili Bir Çeşit Klima Görevi Görür

Kedilerin kendilerini temizlerken aynı zamanda serinlemektedirler. Çünkü tüylerini yaladıklarında tükürük parçacıkları papilla aracılığı ile dillerinin değdiği bölgeye taşınmış olur.

Bu sayede özellikle sıcak yaz günlerinde kürklerini serinletebilmekte ve sıcağın etkisinden az da olsa kurtulabilmektedirler.

6. Kediler Dilleri İle Su İçerler

çeşmenin altında su içen kedi 

Kedilerin dillerinin su içmelerinde akif rol oynadığını söylesek zannediyoruz ki bu bilgi, sizi çok da şaşırtmaz.Peki ya kedilerin suyu asla yere damlatmadan içebildiğini söylesek ne düşünürsünüz?

Kedilerin, köpeklerin aksine suyu etrafa bulaştırmadan içebilmelerinin en önemli sebebi ise elbette dillerinde bulunan papilla tabakası. Dillerindeki papilla sayesinde kediler dilleri ile aldıkları suyu koruyarak direkt yutabilirler.

7. Kedilerin Dili Yavruları İçin De Önemlidir

Kediler yeni doğum yaptıklarında yavrularını büyütürken aslında dilleri onlara yardımcı olan en önemli uzuvdur. Çünkü yavru kediler dünyaya ilk geldiklerinde görme ve duyma duyuları henüz gelişmemiştir.

Duyuları da zayıf olduğundan bu süreçte annelerinin desteğine ihtiyaçları büyüktür. Gelişim aşamasında yani 2.5 haftaya dek anne kediler dilleri sayesinde gerekli bakımı yaparak yavrularının hayatta kalmalarına yardımcı olur.

Buna ek olarak kediler, yemekten sonra yavrularının bağırsaklarını uyarabilmek için de dillerini kullanırlar.

Yeni doğum yapmış kedilerinizin yavrularının bakımına dair bilmeniz gerekenler için Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilir? başlıklı yazımıza göz atmayı unutmayın!

Bu yazımızda sizler için kedilerin dili ile ilgili duyduğunuzda şaşıracağınızı düşündüğümüz bilgileri paylaştık. Minik dostunuzu daha yakından tanımanın, onu çok daha iyi anlamanıza ve hayranlığınızın bir kat daha artmasına neden olacağından hiç şüphemiz yok.

Öte yandan birbirinden şaşırtıcı özelliklere sahip olan bu minik canlıların bakımını en iyi şekilde üstlenmek ise en önemli görevlerinizden bir tanesi. Bu noktada kedinizin bakımı ve ihtiyaçlarına dair her türlü konuda, uzman veteriner hekimlerin hizmet verdiği Vetrium Veteriner Kliniği’ni tercih edebileceğinizin de altını çizelim.

Son olarak evcil hayvanların dünyasına dair pek çok yeni bilgi için sizler için hazırladığımız içeriklerin yer aldığı blog sayfamızı takibe almayı ve sık sık ziyaret etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş: