2023-08-03
Kediler neden kusar sorusu kedi sahipleri tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konulardan bir tanesi. Kedilerde sık sık görülen kusma eylemi çoğu zaman bir sorun belirtisi olmasa da rutin dışı davranışları da beraberinde getiriyorsa ciddiye alınması gereken bir konu olabilir.
Kusma, kedilerde birçok hastalığın belirtisi olmakla beraber sıradan sebeplerden dolayı meydana geliyor da olabilir. Kediler istifra etmeden önce mide gürültüsü ve öğürme yaşarlar. Aynı zamanda midelerinde şişkinlik de oluşabilir.
Kediler neden kusar sorusunun cevabını Çayyolu ve Ümitköy veteriner ihtiyaçlarına en doğru çözümler sunan Vetrium Veteriner Kliniği’nin bilgi ve birikimi ile hazırlanmış içeriğimizde bulabilirsiniz.
Kedilerin Kusma Sebepleri
Kedilerin kusmasına neden olan birçok faktör olabilir. Kedilerde kusma eylemi tüy ya da yabancı cisim yutma gibi sıradan nedenlerden kaynaklandığı gibi çeşitli hastalıkların da habercisi olabilmektedir.
1. Tüy Yutma
Kediler, kürklerinde bulunan kir ve dökülmüş tüyleri kendilerini yalayarak temizler bu nedenle çok fazla tüy yutarlar. Yuttukları tüylerin büyük çoğunluğu sindirim kanalından geçerek dışkılama yoluyla dışarı atılırken bir kısmı ise bağırsağa geçemez ve birikir. Kedilerin yuttukları tüyler zamanla bir tüy yumağına dönüşür.
Bilimsel adıyla hairball olarak bilinen tüy yumağı bazı durumlarda kedinin midesinden kendi kendine çıkmaz. Yediği ve henüz hazmedemediği bir yiyeceğe takılır ve refleks olarak kusma eylemiyle birlikte dışarı atılır.
Kedilerde tüy yutma kaynaklı olarak kusmaya çok sık rastlanılır; ayda 1 – 2 defadan fazla gerçekleşmediği sürece endişe edilmesi gereken bir durum değildir. Fakat kediniz tüylerini yutması sebebiyle çok sık kusuyorsa bunun altında alerji, cilt paraziti, stres ve kaygı nedenli sorunlar yatıyor olabilir.
Kedinizin görünümü için olduğu kadar sağlığı için de önemli bir yere sahip olan tüy bakımı hakkında bilgi almak için Kedilerin Tüy Bakımı Ne Şekilde Yapılmalıdır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
2. Mama Değişikliği
Kedinizin sürekli tükettiği mamanın değişmesi midesinde meydana gelecek bazı sorunlara yol açabilir. Bu da kediler neden mama kusar sorusunun cevabıdır. Kediniz mamanın içinde yer alan bileşenlerin ya da besin miktarının değişmesine bağlı olarak kusabilir.
Eğer kedinizin kusma nedeninin mama değişikliğinden kaynaklandığını düşünüyorsanız veteriner hekiminize başvurarak çözümü ile ilgili kendisinden yardım alabilirsiniz.
3. Yabancı Cisim Yutma
Kediler oyun oynamayı seven hayvanlardır. Oyun oynarken dişlerini ve patilerini kullanan kediler oyun oynadıkları nesneleri ısırabilmekte ya da bu nesnelerden bazı parçaları yutabilmektedir.
Bunun yanı sıra çim ya da yaprak gibi gıda dışı maddeleri de yutabilirler. Yuttukları yabancı cismi sindirememeleri durumunda ise bu nesneden kurtulmak için kusarlar. Bunun kediler neden kusar sorusunun sıkça karşımıza çıkan nedenlerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Pika sendromuna sahip kedilerde de rastlanan hayati önem taşıyan bu durumla karşılaştığınızda da kedinizin sağlığı için mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.
4. Mide Rahatsızlıkları
Kedilerin kusmasının bir diğer nedeni de sindirim sisteminde bulunan parazitlerdir. Kedinizin kusma nedeninin parazit ya da bakteri kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız dışkısına bakabilirsiniz. Eğer dışkısında solucan ve parazit benzeri bir şey varsa, en kısa zamanda kedinizi bir veteriner hekime muayene ettirmek yapacağınız en doğru şey olacaktır. Ayrıca gastrit ya da ülser gibi mide rahatsızlıkları da kedinizin kusmasına neden olabilir.
5. Gıda Alerjisi
Kediler neden kusar sorusunun bir diğer cevabı ise gıda alerjileridir. Alerji kedilerde çok yaygın olan bir problemdir. Herhangi bir yiyeceğe karşı alerjisi olan kediler sık sık kusabilirler. Böyle durumlarla karşılaşıyorsanız yine veteriner hekiminize danışarak kedinizin neye alerjisi olduğu ve nasıl beslenmesi gerektiği konularında bilgi alabilirsiniz.
6. Bağırsak Hastalıkları
Kedilerde enfeksiyon, bağırsak düğümlenmesi ya da kabızlık gibi rahatsızlıklar görülebilir bu tarz durumlarda da kedinizin kusmasına yol açıyor olabilir. Örneğin bir kedi sert ve kuru dışkılıyorsa şişkinlik ve tıkanmışlık hissiyle öğütemediği fazla besini kusarak vücudundan atmaya çalışır. Ya da enfeksiyon kapmışsa kusarak tepki verebilir. Kedinizin enfeksiyon kapmasını önlemek için patilerine düzenli olarak bakım yapabilirsiniz.
7. Hormonal Problemler
Kediler de tıpkı insanlar gibi bazı hormonal sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Örneğin tiroit bezlerinin gereğinden fazla çalışması, böbrek ve karaciğer yetmezliği ya da diyabet gibi rahatsızlıklara sahip olan kediler kusma eylemini gerçekleştirebilir.
Bu tür durumlar kedinizin sağlığı açısından tehlike arz ettiği için vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra eğer kedinizin hormonal problemleri var ise yaşadığı rahatsızlığa uygun bir beslenme listesi hazırlamalısınız.
8. Kaygı ve Stres
Sürekli bulundukları ortamın ya da rutinlerinin değişmesi kedileri psikolojik olarak baskı altında hissettirir ve kaygılanırlar. Bu duruma da kusma eylemi ile tepki gösterebilirler.
Kedilerde Görülen Kusma Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Kediler kusmuğun yapısına bağlı olarak çeşitli şekillerde kusabilirler. Kediler neden kusar konusu ile ilgili bilgi alırken bu çeşitler hakkında da fikir sahibi olmanız, veteriner hekiminize danıştıktan sonra kediniz için en doğru tedavi yöntemini seçmeniz konusunda size yardımcı olabilir.
Akut Kusma Nedir?
Yazımızda daha önce de sözünü ettiğimiz gibi, kediler bazen tüy yumağı kusabilirler. Genel anlamda normal olarak değerlendirilen bu durum, akut kusma olarak adlandırılır.
Aralıklı Kusma Nedir?
Eğer kedinizde tümör varsa ya da ülser benzeri metabolik bir rahatsızlık nedeniyle farklı zaman aralıklarında kusuyorsa bu aralıklı kusma olarak adlandırılır. Aralıklı kusma kedilerde tehlikeli bir durumdan kaynaklanıyor olabilir bu nedenle eğer aralıklı kusma bir günden fazla sürerse veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Kan Kusma Nedir?
Kusma çeşitleri arasında kan kusma en ciddi problemlerden bir tanesidir, zehirlenme, tümör ya da iç kanama kaynaklı olabilir. Eğer kediniz kan kusuyorsa hiç vakit kaybetmeden bir veteriner kliniğe başvurmalısınız.
Kedilerin Kusması Nasıl Tedavi Edilebilir?
Bu içeriğimizde kedi ebeveynleri tarafından en sık sorulan kediler neden kusar sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Hem psikolojik hem de fiziksel sebeplere dayandırılan kusma probleminin asıl nedenlerini veteriner hekiminizin yönlendirmeleri ile öğrenebilirsiniz.
Kedinizin sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yaşamını sürdürmesi için kusma problemi ile karşılaşmanız durumunda mutlaka alanında uzman bir veteriner hekime muayene ettirmeniz gerekiyor çünkü evcil hayvan hastalıklarının tümünde en etkili ve doğru tedavi düzenli olarak tekrarlanan veteriner gözetimleri ile mümkündür. Bu anlamda patili dostunuzun sağlığı için endoskopi, dahiliye, cerrahi gibi pek çok alanda hizmet veren Vetrium Veteriner Kliniği'ne başvurabilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: