Kedilerin Duygu Dünyası: Kediler Ağlar Mı?

Kedilerin duygudurumları ve bazı hareketleri oldukça merak edilir. Ayrıca kedi dostlarımızın ne zaman gülüp ne zaman ağladığı gibi insana ait bazı duygular da merak konusudur. Peki kediler üzülünce ağlar mı, kedilerin ağlama nedeni ne? Ankara Hayvan Hastanesinin merkezi Vetrium olarak kediler neden ağlar dosyasını açıyoruz.

Kediler Ağlar Mı?

Öncelikle kedilerin ağlayıp ağlamadığını yanıtlayalım. Evet, kediler de insanlar gibi gözyaşı döker fakat ağlama olarak ifade edilen duygudurumunu yaşamazlar. Yani kediler, üzüntüden veya mutluluktan ağlamaz. Kediler, duygusal bir tepkiden dolayı ağlama eğilimi göstermezler. Bu hayvanların gözlerinden gelen sıvı, sağlık sorunundan dolayı meydana gelebilir. Yine kediniz dikkat çekmek için miyavlayabilir ve bu ağlamaya benzer şekilde yansıyabilir. Peki kediler niye ağlar, hangi davranışlar ile kedi ağlaması kendini gösterir?

Kedilerin Ağlama Nedenleri

Kedilerin gözünde gözyaşına benzer sıvı olabilir. Bunun genel nedeni, kedi gözü sulanması veya bir göz enfeksiyonudur. Gözlerdeki kızarıklığa ve akıntıya ek olarak gözlerin sulanması da rastlanır. Kediler niye ağlar sorusunun cevabına şu yanıtları verebiliriz:

  • Göz İltihabı

Konjonktivit olarak da adlandırılan göz iltihabı, gözün dış yüzeyine sirayet eder. Bu durumda kedinin gözünde kızarıklık, şişlik ve akıntı meydana gelebilir. Göz iltihabının ortaya çıkmasının asıl nedeni ise travma ve enfeksiyon kaynaklıdır. Eğer gözde gelişen göz iltihabı ciddi belirtiler ile kendini gösteriyorsa muhakkak veteriner hekime danışmak gerekir.

  • Göz Travmaları

Kedinin gözündeki travmalar, kafa ve göz kaynaklı ortaya çıkabilir. Örneğin göze doğrudan alınan bir çizik veya darbe kedinin gözünde sulanmaya neden olabilir. Yine göze bir cisim çarpması da travma kaynaklı olarak gözdeki sulanmayı artırabilir.

  • Gözyaşı Kanalının Tıkanması

Kedide göz sulanmasına neden olan durumlardan biri de gözyaşı kanalının iltihaptan veya enfeksiyondan dolayı tıkanmasıdır. Genellikle iltihaptan kaynaklı olarak gözyaşı kanalı tıkanır ve sulanma gibi bir belirti yaşanabilir. Gözyaşı kanalının tıkanmasına sebep olan enfeksiyonlar, gözyaşının birikmesine sebep olur ve akıntı şeklinde bir görünüm ortaya çıkar. Özellikle iran kedisi ve diğer egzotik kedi cinslerinde ortaya çıkabilen epifora yani gözyaşı kanalı tıkanması için mutlaka veterinere başvurmak şarttır. Eğer önlem alınmazsa kedinin göz kapaklarını kapatma yetkisi azalır ve kornea iltihabı gelişebilir.

  • Göze Yabancı Cisimlerin Kaçması

Kediniz ev ortamında ya da dışarıda toz, kir ve darbeye maruz kalabilir. Bu durumda da göz sulanması sorunu yaşanır. Özellikle göze yabancı cismin kaçması, direkt olarak sulanmayı beraberinde getirir. Bundan dolayı ev kedinizi rutubetli ve tozlu ortamlardan uzak tutmalı ve sürekli gözlem altına almalısınız.

Sizinle kediler neden ağlar sorusunun cevaplarını paylaştık. Belirttiğimiz gibi kediler duygusal bir tepkiden ziyade gözlerindeki hassasiyet ve sorundan dolayı gözde sulanma yaşarlar. Genel olarak kedilerde göz sulanmasına da neden olan göz hastalıklarını öğrenmek için Kedilerde Göz Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri adlı içeriğimize göz atabilirsiniz. Peki kedilerin ağlaması kendini nasıl belli eder?

miyavlayan yavru kedi

Kediler Nasıl Ağlar?

Özellikle yavru kedilerin nasıl ağladıklarını büyük bir merak konusudur. Kedilerin ağladıklarını anlamak için onları iyi gözlemlemek gerekir. Duygudurumuna dair bir belirti yerine bazı davranışlar ile ağlamaya benzer mırıltılar ve hırlamalara rastlanabilir.

Yine dikkat çekmek amacıyla acı acı miyavlama sesi de kedilerin ağladıklarını düşündürür. Ancak belirtiğimiz gibi ağlama eylemi kedilerde yaşanmaz. Kedilerin üzgün veya mutsuz olduğuna dair duygudurumlarına ilişkin belirtiler, başka davranışlar ile kendini gösterir.

Yavru kedilerin ağladığını nasıl anlarız konusunu da merak ediyor olabilirsiniz. Minik kedi dostlarımız; acıktığında, oyun oynamak istediğinde veya annelerine ihtiyaçları olduğunda mırıltı ve normalden farklı miyavlama ile kendilerini ifade ederler. Normalden farklı olarak sürekli miyavlama durumu, kedinin kendini ifade etme biçimidir.

miyavlayan siyah-beyaz bir kedi

İlgi isteme, yalnızlık çekme, oyun oynamak veya stresli hissetme durumlarından kaynaklı olarak miyavlamada bir farklılık görülebilir. Miyavlama normal düzeyde değilse kedide bazı sorunların varlığından söz edilebilir. Bu sorunlar tıbbi kaynaklı olabileceği gibi yaşam tarzındaki ani değişikliklerden kaynaklı da olabilir. Genel olarak kedide ağlarmış gibi miyavlamaya yol açan etkenler şu şekildedir:

  • Kedinin vücudunda herhangi bir yara, çizik ya da beze oluşması,
  • Yaşadığı ortamda veya beslenme rutininde ani değişiklikler olması,
  • Kedi kumunun değişmesi,
  • Diğer kediler ile sorun yaşaması,
  • Mama istemesi.

Görüldüğü üzere kedinin ağlarmış gibi görünmesinin nedenleri çok çeşitli olabilir. Bununla beraber üzülmekten veya depresyondan kaynaklı bir neden düşünülemez. Kediler gibi diğer pek çok hayvan da gözyaşından ziyade diğer beden dili hareketleriyle duygudurumlarını açıklarlar.

Mesela kedilerin kuyruk yönü, kedinin o anki duygudurumuna yönelik önemli ipuçları sunar. Eğer kedilerin duygu dünyasına dair bu detayları öğrenmek isterseniz Kedilerin Kuyruk Hareketleri ve Anlamları adlı yazımıza göz atabilirsiniz. Yine kedilerin dünyayı görme biçimine dair detaylı ve eğlenceli bilgiler için de Kediler Dünyayı Nasıl Görür adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Vetrium olarak kediler ağlar mı, kediler niye ağlar sorusu eşliğinde bu gizemli hayvanların duygu dünyasına değindik. Kediler ve diğer can dostlarımız göz sağlığı için Vetrium Göz Muayenesi hizmetimize göz atabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: