En Kritik Konu: Kedi ve Köpek Aynı Evde Yaşar Mı?

Kedi ve köpek gibi kavga etmek, kedi köpek gibi olmak benzeri birçok deyime sahip olsak da aslında kedilerle köpeklerin bir arada gayet uyum içinde yaşayabildiği çok sayıda örneğe de rastlıyoruz. Dolayısıyla başlıkta sorduğumuz soruya “evet” şeklinde yanıt verebilmek mümkün. Ancak aynı zamanda kedi ve köpek aynı evde yaşar mı sorusuna “hayır” demek de yanlış olmayacaktır. Çünkü iki farklı canlı türünden söz ediyoruz. Bu doğrultuda ikisinin de farklı karakterleri, farklı cins özellikleri, farklı tür hassasiyetleri olabileceğini öngörmek gerekiyor.

Peki kedilerin ve köpeklerin bir arada mutlu bir şekilde yaşayabilmesinin sırrı tam olarak ne? Bugünkü içeriğimizde evinde hem köpek hem de kedi beslemek isteyenler için bu sırrı açığa çıkaracağız. Eğer siz de evinizde neredeyse kardeş gibi yaşayan bu iki farklı türle yaşamak, hem kedi hem de köpek ebeveyni olmak istiyorsanız, kedi ve köpek uyumu için önem vermenizde fayda olan bu noktaları mutlaka dikkate almalısınız.

Aynı Evde Yaşayan Kedi ve Köpek İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

“Kedi ve köpek aynı evde yaşar mı?” sorusuna yukarıda hem evet hem de hayır yanıtını vermiştik. Bunun nedeni, herhangi bir köpekle herhangi bir kedinin birlikte uyum yakalayabilme olasılığının oldukça düşük olması. Fakat bazı koşullar sağlandığında kedilerle köpeklerin aynı ailenin bireyleri haline gelebilmesi elbette mümkün. İlk bakışta bu durumun çok kolay olmayacağı izlenimine kapılıyor olsanız dahi uzun vadede barış ortamında yaşayan bir kedi ve bir köpek sahibi olmak için yapılamayacak kadar zor adımlar sıralamadığımızı siz de göreceksiniz.

İnsanların da birlikte yaşamak durumunda kaldıkları diğer insanlarla anlaşabilmek için bazı şartlara uymaları gerektiğini göz önünde bulundurduğunuzda, kedi ve köpek için benzer şartların sağlanması gerekliliğini çok daha iyi anlayabilirsiniz. O halde dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan, mutlu bir aile tablosu oluşturmak adına kedi ve köpeğinizin aynı evde huzurla yaşamaları için önem vermeniz gereken noktaları incelemeye başlayalım.

Kedi ve Köpeğinizin Yaşları Birbirine Yakın Olmalı

İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da yaşları birbirine yakın olanlar, çok daha iyi anlaşabilirler. Hatta genç yaştaki kedi ve köpekler, birbirleriyle daha kolay sosyalleşebilirler. Çünkü kediler de köpekler de küçük yaşlarda daha hevesli, kolay eğitilebilir, daha küçük ve dolayısıyla daha az özgüvene sahip olduklarından çok daha kolay kontrol edilebilir haldedirler.

Çim alanda yan yana duran yavru kedi ile beyaz yavru köpek

Buradan yola çıkıldığında henüz kendi otoritesini korumak zorunda hissetmeyen ve genç yaştaki hayvanları tanıştırmaya çalışmanın işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracağını söyleyebiliriz. Hatta bu sayede birlikte büyüyen bu iki hayvanın birbirleriyle ve de sizinle çok daha uzun zaman geçirmeleri de sağlanacaktır.

Kedilerle Anlaşabilen Köpek Cinsleri Tercih Edilmeli

Kedi ve köpek aynı evde yaşar mı? Evet, eğer uyumlu cinslerse bu iki hayvan aynı evde yaşayabilir. Çünkü özellikle köpek cinsleri, köpeğin karakterini önemli ölçüde etkilemektedir. Bazı köpek cinsleri daha yumuşak başlı iken bazılarının daha başına buyruk olduğuna siz de şahit olmuşsunuzdur. Örneğin Golden Retriever, Beagle, Pug, Maltese, Boxer cinsi köpekler kedilerle bir arada yaşamaya daha eğimliyken Samoyed, Husky, Yorkshire Terrier, Alaska Malamutu, Doberman cinsi köpekler kedileri av olarak görebilmekteler.

Köpek cinsleri hakkında bilgi sahibi olmak için Köpek Seçimi Rehberi, Sana En Uygun Köpek Cinsi Hangisi? başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Bu anlamda American Shorthair, Bombay, Norveç Orman Kedisi, Birman cinsi kedilerin de köpeklerle daha iyi anlaştıklarını söyleyebiliriz. Dolayısıyla eğer seçme şansınız varsa birbirine iyi gelecek cinsleri tercih etmeniz, hem sizin hem de hayvanlarınızın daha mutlu bir hayat sürmelerini sağlayacaktır.

Kedi cinsleri ve özellikleri hakkında daha detaylı bilgi için Kedi Irkları, Kedi Türleri ve Özellikleri başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Kedi ve Köpeğe Ayrı Yaşam Alanları Tanınmalı

Kediler, kendi alanlarını belirlemeyi ve o sınır dahilinde yaşamayı severler. Çünkü kendilerine tanıdık gelen bu alanlar, onların güvenli bölgeleridir ve başka canlılarla bölgelerini paylaşmaktan pek de hoşlanmazlar. Bu nedenle evde sorun çıkmayacağından emin olmak adına kedinizin ve köpeğinizin yaşam alanlarını ayrı tutmanızı öneririz. Şu anda bunu nasıl başarabileceğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Endişelenmeyin, bu konuda da sizin için tavsiyelerimiz olacak.

Kediler için yapılan oyun alanı üzerinde oturan kedi

Öncelikle kedinizin çok seveceğinden emin olduğumuz dikey tırmalama tahtalarından alabilirsiniz. Böylece kedinizin zaman geçirmekten hoşlanacağı bir alan yaratırken köpeğinizin de ilgisini çekmeyecek bir bölge oluşturabilirsiniz. Ayrıca kitaplık veya dolap gibi yüksek yerlerine üzerine kedi yatakları yerleştirerek yine kedinizin köpeğinizden ayrı bir alanı olmasını da sağlayabilirsiniz. Üstelik kediler yüksek yerleri, diğer yerleri daha iyi gözlemleyebildikleri için çok severler. Bu sayede kedinizin hem konforlu hem de kendini güvende hissedebileceği birkaç nokta yaratabileceksiniz.

Köpeğe Eğitim Verilmeli

Köpekler kimi zaman kendilerinden daha küçük nesne ve canlılarla karşılaştıklarında dürtülerini kolaylıkla kontrol edemezler ve aşırı tepkiler verebilirler. Bu nedenle özellikle büyük cins köpeklerin, kendinden küçük bir canlı olarak kedilerle her karşılaştığında huzursuzluğa yol açmamaları adına eğitilmeleri büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda örneğin birkaç komut öğretmeniz, sorun yaşanan bir anda kontrolü elinize almanızı kolaylaştıracaktır.

Ayrıca köpeğinizi eğitmek için bir tasma kullanmanızda da yarar var. Tasmanın kontrolü tamamen sizdeyken kedinizin köpeğinizle tanışmak için yaklaşmasına izin verebilir ve köpeğinizin tepkilerini de ölçümleyebilirsiniz. Köpeğinizin şiddetli bir tepki vermeyeceğinden emin olduğunuz anda ise tasmayı gevşeterek gözlemlerinizi sürdürebilirsiniz.

Mamaları Ayrı Tutmalı

Kedi ve köpeğinizin sağlıklı bir ilişki içinde olmasını istiyorsanız kendi mamalarını yediğinden emin olmanız son derece önemli. Özellikle kediler, mamalarını başkalarıyla paylaşmaktan hiç hoşlanmazlar. Üstelik mama yerken etraflarında bir köpek olması, kendileri güvensiz hissetmelerine yol açabilir. Diğer yandan köpekler, genelde mama ayrımı yapmadıklarından kedinizin öğününü de yiyebilirler. Bu da hem kedinizin aç kalmasına hem de köpeğinizin sağlıksız ve aşırı beslenmesine neden olabilir.

mama kabından köpek maması yiyen köpek

Bu tarz durumlarla baş etmenin yolu ise düşündüğünüzden çok daha kolay. Öncelikle kedinizin ve köpeğinizin yemek zamanlarını belirlemenizi ve birbirleriyle karşılaşmayacak saatleri ayarlamanızı tavsiye ederiz. Ek olarak, mama kaplarını farklı noktalarda konumlandırmak da işinize yarayacaktır. Bu anlamda kedinizin mama kabını, köpeğinizin erişemeyeceği yüksek bir noktaya yerleştirmenizi önerebiliriz.

Kedinin Kum Kabı Köpekten Uzak Tutulmalı

Kedi ve köpek için tuvalet sürecinin farklı ilerlediğini belirtmekte fayda var. Tuvalet eğitimi almış köpekler tuvalet ihtiyaçlarını açık alanlarda giderebilirken kediler, kum kabı içinde temiz bir kuma gereksinim duyarlar. Ancak tuvalet ihtiyaçlarını giderirken yakın çevrelerinde bir köpeğin olması, onları tedirgin edebilir.

Cam kapıya yerleştirilmiş kedi kapısından giren kedi

Öte yandan köpeğinizin de kedinizin tuvaletini mama olarak görme olasılığı bulunduğundan kum kabını köpeğinizin etrafta olmayacağı bir yere konumlandırmanız en mantıklı adım olacaktır. Bu konuda kedinizin kum kabını koyduğunuz odanın kapısına, yalnızca kedinizin geçebileceği kadar küçük bir kedi kapısı yerleştirmeniz de pratik bir fikir olabilir.

Kedi ve köpek aynı evde yaşar mı sorusunun yanıtını ve bu iki sevimli canlının bir arada uyum içinde yaşayabilmesi için neler yapılması gerektiğini artık biliyorsunuz. Kedi ve köpeğinizle mutlu bir şekilde yaşayabilmeniz için önem vermeniz gereken bir diğer nokta ise alanında uzman ve güvenilir bir veteriner kliniği ile iletişim halinde olmanız. böylece veterinerlik ihtiyaçlarınızın yanı sıra kedi ve köpeğinizin anlaşabilmesi için gereken tüm ayrıntıları da veterinerinize danışarak öğrenebilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: