Köpeklerde Lyme Hastalığı: Eklem Ağrılarının Sık Görülen Nedeni

Köpeklerde sık görülen hastalıklar arasındaki lyme, özellikle yaz aylarında ortaya çıkar. Yaz aylarında dışarı çıkardığınız köpeğinizi tehdit eden keneler, lyme hastalığının ana etkenidir. Peki detaylarıyla köpeklerde lyme hastalığı nedir, lyme hastalığı belirtileri nelerdir ve tedavi için ne önerilir? Merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını Vetrium olarak yanıtladık!

Köpeklerde Lyme Hastalığı Nedir?

Köpeklerdeki lyme hastalığının kaynağı, borrelia burgdorferi olarak adlandırılan bakteri esaslı bir enfeksiyondur. Borrelia burgdorferi bakterisini taşıyan canlılar ise kenelerdir. Bu keneler, kara bacaklı kene ve geyik kenesi olarak bilinen lxodes keneleridir.

Dışarı çıkardığınız köpeğinizde veya baktığınız sokak köpeğinde görülen lyme, enfekte kenenin köpeği ısırmasıyla ortaya çıkar. Köpeğe yapışarak onu ısıran keneler, kan dolaşımına karıştıktan sonra hızlıca vücudun diğer bölgelerine yayılır. Bu bölgeler de genellikle böbrek ve eklemlerdir. Köpeklerde lyme hastalığı, ciddi boyutlara ulaşabilen nitelikte olduğundan erken mücadele şarttır. Peki enfekte olan keneler köpeklere nasıl bulaşabiliyor?

Bunaltıcı yaz sıcakları kene mevsiminin de başlangıcı olarak kabul edilir. İnsanlar kadar köpekleri de tehdit eden keneler, açık alan ve çimenlikte köpeğe yapışabilir ve köpeği ısırır Bu noktada köpekten insana lyme hastalığı geçer mi sorusunu da yanıtlayalım. Hayır, köpekten köpeğe veya bir insana lyme hastalığı geçmez.

çimenlikte oturan bir köpek

Bununla birlikte enfekte bir kene de lyme hastalığına yakalanmanıza neden olabilir. Keneden bulaşan bakterinin bulaşması ise 24-48 saat içinde gerçekleşir. eğer köpeğinize kenenin yapıştığını görürseniz ilk 24 saat içinde keneyi çıkarmayı deneyebilirsiniz. Ancak keneyi kopartmadan çıkarmaya çalışmalısınız. Köpeklerde lyme hastalığı nedir sorusuna yanıt verdiğimize göre şimdi erken teşhiş için önemli olan belirtilere geçelim.

kancayla başından kene çıkarılan bir köpek

Köpeklerde Lyme Hastalığı Belirtileri

Köpeklerde lyme hastalığının belirtileri, ilk bakışta görülmeyebilir. Genellikle ısırıldıktan 2-5 ay sonrasında belirtiler görülmeye başlanır. Bazı lyme belirtileri başka hastalık belirtileriyle de karıştırılabilir. Örneğin arka bacağın topallaması arka bacak felcini de akla getirebilir. Bununla beraber Lyme hastalığına neden olan belirtiler, çok daha ağır ve hızlı şekilde kendini gösterir. Genel olarak köpeklerde lyme hastalığı belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yüksek ateş
  • Tüm vücutta ağrı
  • İştah kaybı
  • Ön ve arka bacaklarda topallama
  • Aşırı yorgunluk hâli
  • Şişmiş lenf düğümleri ve eklemler

Özellikle aşırı ateş belirtisi, köpeğin enfekte olduğuna dair en belirgin işaretlerden biridir. Enfekte olan köpeğe gerekli müdahale yapılmadığı durumda da böbreklerde ve sinir sistemlerinde hasar meydana gelebilir. Sinir sisteminde meydana gelen hasar, nöbet ve felce neden olabilir. Böbreklerde bir hasarın meydana geldiğini gösteren belirtiler ise kusma, iştah kaybına bağlı kiloda azalma ve aşırı yorgunluktur. Her ne kadar lyme hastalığının doğrudan böbrekleri etkilemesi seyrek görülse de böyle bir durum çeşitli böbrek hastalıklarına kapı açabilir.

Görüldüğü üzere köpeklerde lyme hastalık belirtileri oldukça çeşitlidir. Kendini 4 hafta ila 2 ay gösteren lyme hastalık belirtilerine karşı mutlaka veterinerden destek almanız gerekir. Peki ilk müdahaleyle birlikte köpeklerdeki lyme hastalığı nasıl tedavi edilir?

kene kontrolü yapılan bir köpek

Köpeklerde Lyme Hastalığı Tedavisi ve Alınacak Önlemler

Köpeklerde lyme hastalığı tedavisine geçmeden önce alınması gereken bazı önlemlerden bahsetmek gerekir. Öncelikle kene mevsiminin bahar başlangıcıyla kendini gösterdiğini söyleyelim. Kene mevsiminin başlangıç noktası ise aşırı sıcaklardır. İnsanlara da kene ısırık vakalarında büyük bir artış meydana gelir. Köpeğinizi olası bir lyme hastalığından korumak için çimenlik, ağaçlık ve kumluk bölgelere dikkat etmelisiniz.

Köpeğin hava alması için tercih ettiğiniz bu yerlerde gezerken köpeği uygun şekilde giydirmeniz gerekir. Kene ısırıklarına karşı uzun kollu giysiler, çoraplar veya pantolonlar tercih edebilirsiniz. Her ne kadar sıcak havalarda bu giysiler, köpeğinizi biraz rahatsız etse de olası bir kene ısırığından köpeğinizi korur. Ayrıca çimenlik ve yeşil alanlarda gezerken böcek koruyucu spreyler de kullanarak önleminizi alabilirsiniz. Keneler genellikle yapraklarda ve çalılarda oldukları için buralardan uzak şekilde köpeğinizi gezdirebilirsiniz.

Olası bir kene yapışması durumunda ise ilk müdahaleyi yapabilirsiniz. Ancak bu aşamada keneyi koparmadan cımbız veya kene çıkarıcı alet yardımıyla deriden ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Köpeklerin hem lyme hem de diğer parazitlerden korunması adına aşılanmaları da önemlidir. Köpeklerde lyme aşısı, kene ısırığından sonra bakterinin vücuda yayılmasını önleme amacı taşır. Lyme aşısı yaptırmak önemli bir adım olsa da köpeğinizi yine de kenelerde korumanız gerektiğini atlamamalısınız. Köpeklere kenelere karşı alınacak önlemler ile ilgili detaylar için Köpeklerde Keneden Korunma Yolları ve Tedavi Yöntemleri adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Olası bir kene ısırığı sonucunda uygulanan tedaviler ise şu şekildedir:

  • Kene Kontrolü
  • Antibiyotik Tedavisi
  • Ağrı Kesici ve Anti- Enflamatuar gibi destekleyici ilaçlar
  • Düzenli Kontrol ve Kan Testleri

Köpeklerde lyme hastalığı tedavisinden önce belirtiler ışığında lyme tanısı konulur. Laboratuvar ve kan testleri neticesinde lyme hastalığı tanısı netleşir. Köpeğin genel sağlık durumuna ve hastalığın seyrine göre veteriner tarafından uygun tedavi yöntemi uygulanır. Eğer bakteri böbrek ve sinir sistemine zarar verdiyse böbrek destekleyici tedaviye ve uygun ek tedavilere başvurmak gerekir.

Köpeklerde görülen tehlikeli hastalıklar arasındaki lyme hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir konusunu ele aldık. Can dostlarımız köpeklerin karşılaştığı bu tehlikeli hastalığa karşı belirtileri öğrenerek hızlı hareket edebilirsiniz. Tedavi yolunda uzman veterinerlerimizden Dahiliye desteği alarak lyme hastalığının olumsuz sonuçlarının önüne geçebilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: