Kedilerde Üçüncü Göz Kapağı: Nedenleri ve Tedavisi

Üçüncü göz kapağı, kediler ile birlikte köpeklerde ve kuşlar ve sürüngen hayvanlarda da bulunur. Gözlerin iç kısmında yer alan ince ve yarı saydam bir zardır. Kedilerde gözün nemlendirilmesini ve toz, kir ya da herhangi bir göz yaralanmasına karşı koruma sağlar.

Kedilerde 3 göz kapağının ana işlevi, kediyi dış etkenlere karşı korumaktır. Gözyaşlarının göz yüzeyine yayılarak nemlenmesini ve böylece göz kuruluğu ile tahrişini önlemeyi kolaylaştırır. Genel olarak kedilerde üçüncü göz kapağının işlevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Göz yüzeyini nemlendirmek,
  • Gözün yüzeyini toz, kir ve yabancı cisimlerden korumak,
  • Gözyaşını eşit şekilde dağıtarak yüzeyi nemlendirmek ve kurumayı önlemek,
  • Gözün rahat ve serbestçe hareket edebilmesini sağlamak,
  • Gözde çıkabilecek enfeksiyon gelişimine karşı göz dokusunun bağışıklığını güçlendirmek.

Kedilerde üçüncü göz kapağı ne işe yarar sorusunu yanıtladığımıza göre şimdi göz kapağının neden belirgin şekilde görüldüğüne yani Haw’s sendromuna göz atalım.

üçüncü göz kapağı ortaya çıkmış bir kedi

Kedilerde Üçüncü Göz Kapağı Neden Çıkar?

Üçüncü göz kapağı, doğal bir yapı olmakla birlikte belirgin şekilde görülmesi nadir bir durumdur. Kedinin 3 göz kapağının belirginleşmesine de Haw’s sendromu adı verilir. Üçüncü göz kapağının belirgin şekilde görülmesi, bazı olumsuz durumlara işaret eder. Genel olarak kedilerde üçüncü göz kapağının belirginleşmesinin nedenleri şöyledir:

  • Kornea Ülseri

Gözün ön kısmını kapsayan korneada yara ve yırtılma sonucunda kornea ülseri meydana gelebilir. Bunun sonucunda ise gözde kızarıklık, ağrı, iltihaplanma ve üçüncü göz kapağının belirginleşmesi ortaya çıkabilir. Üçüncü göz kapağının da ortaya çıkmasına neden olan kornea ülserine karşı mutlaka veterinerden bilgi almak gerekir. Bu durum ciddi bir göz hastalığına neden olabilir.

  • Uykusuzluk

Kedinin uyandıktan sonra üçüncü göz kapağının ortaya çıkması normaldir. Bununla beraber üçüncü göz kapağının bir süre sonra normale dönmemesi, kedinin yorgun ve uykusuz kaldığının bir işareti olabilir. Bu durum da genellikle geçici bir sağlık sorununun nedeni olarak ortaya çıkarabilir. Eğer üçüncü göz kapağı kaybolmazsa mutlaka veterinere başvurmanızı öneririz.

  • Konjonktivit

Göz kapaklarının iç yüzeyini kaplayan şeffaf bir mukoza zarı, konjonktivit olarak adlandırılır. Konjonktivitin ilhitaplanması ise kedilerde üçüncü göz kapağının belirginleşmesine neden olabilir. Yine diğer göz sorunlarında olduğu gibi konjonktivit iltihaplanmasında da veteriner muayenesine götürmek önemlidir.

  • Üveit

Üçüncü göz kapağının ortaya çıkmasının nedenlerinden biri de göz küresinin orta kısmında ortaya çıkan üveit iltihaplanmasıdır. Üveitin ortaya çıkış nedenleri ise travma, enfeksiyon, göz içi kanamalar ve bazı sistemik sorunlardır. Üveit iltihaplanmasının diğer belirtileri de kızarıklık, sulanma, ışığa karşı aşırı hassasiyettir. Bu belirtileri ile birlikte üçüncü göz kapağının da ortaya çıkması durumunda yine veteriner hekime yönelmenizi öneririz.

  • Anestezi veya Sedasyon

Kedinin anestezi veya sedasyon alması, medikal işlemde fiziksel rahatlamayı sağlar. Bu işlemin ardından üçüncü göz kapağı gözün bir kısmını veya tamamını kaplayabilir. Anestezi sonrası üçüncü göz kapağının belirginleşmesi normal bir durum olarak karşılanır. Bununla beraber birkaç gün içinde geçmeyen üçüncü göz kapağı belirginleşmesine karşı veteriner hekimden bilgi alabilirsiniz.

  • Dehidrasyon

Uzun süre susuz kalma ve vücutta yeterli sıvının bulunmaması kedilerde dehidrasyona neden olur. Bu durumda aşırı bitkinlik haline ek olarak gözlerde de sorun ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda nadiren de olsa üçüncü göz kapağının belirginleşmesine rastlanır.

Kedilerde 3 göz kapağının belirginleşme nedenlerini sıraladık. Genel olarak üçüncü göz kapağı belirginleşmesi, başka göz hastalıklarının bir belirtisi şeklinde ortaya çıkar. Kedilerde meydana gelen göz hastalıkları hakkında ayrıntılı bilgiler için Kedilerde Göz Hastalıkları adlı blog içeriğimize göz atabilirsiniz. Peki üçüncü göz kapağında ortaya çıkan göz hastalıklarının tedavi yöntemleri nelerdir?

Kedilerde Üçüncü Göz Kapağı Hastalıkları ve Tedavi Yolları

Üçüncü göz kapağı kedilerin birtakım dış etkenlere karşı koruma görevi üstlenir. Bununla beraber kedinin gözünde meydana gelen bazı hastalıklar, üçüncü göz kapağının koruma bariyerini de aşarak bazı olumsuz belirtilere neden olur. Bu durumda kedilerde üçüncü göz kapağı tedavisine yönelmek gerekir. Öncelikle kedilerde tedavi gerektiren Üçüncü göz kapağının belirginleşmesine sebep göz hastalıklarını sıralayalım:

  • Göz Travmaları
  • Göz Enfeksiyonları
  • Korneal Ülserler
  • Kiraz Göz
  • Uvea İltihaplanması

Gözde meydana gelen enfeksiyonlar, viral ve bakteriyel enfeksiyon kaynaklıdır. Enfeksiyon sonucunda göz yüzeyinde yara, kızarıklık ve üçüncü göz kapağı belirginleşmesi gözlemlenir. Yine kiraz göz denilen nititant zarın prolapsu da üçüncü göz kapağının şişmesi durumunda ortaya çıkan bir bezdir.

Kedilerde 3 göz kapağının belirginleşmesi ve şişmesi hâlinde mutlaka veteriner hekime başvurmak gerekir. Olası tedavi yöntemlerine geçmeden önce ise göz muayenesi yapılır. Muayene sonucunda göze zarar veren soruna ilişkin uygun tedavi yöntemi uygulanır. Genellikle kedilerde üçüncü göz kapağı tedavisi; göz temizliği, göz damlası ve antibiyotikleri içerir.

Gözde travmaya bağlı yaralanmalar ve enfeksiyonlar söz konusuyla cerrahi müdahale gerekli görülebilir. Bu durumda göz kapağındaki yaralara dikiş atılır ve gözün bir süre korunması sağlanır. Gözlerde meydana gelen cerrahi müdahaleler hakkında bilgi almak için Vetrium Cerrahi hizmetine göz atabilirsiniz. Haw’s sendromu olarak bilinen üçüncü göz kapağının uzun süre geçmemesi durumunda hizmet aldığınız veterinere danışarak gerekli tedavi yöntemini öğrenebilirsiniz.

Vetrium olarak kedilerde 3 göz kapağı nedir, üçüncü göz kapağı neden çıkar sorularını yanıtladık. Kedi üçüncü göz kapağı teşhisi için Vetrium Göz Muayenesi hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: