Kuduz Titrasyon Testi Nedir? Kuduz Titrasyon Testi İsteyen Ülkeler

Seyahat ederken evcil hayvanını arkasında bırakmayı kimse tercih etmez. Yurtiçinde yolculuğa çıkarken evcil hayvanlarınızı yanınıza almanız oldukça kolay fakat farklı bir ülkeye giriş yapabilmeleri için uyulması gereken birçok prosedür var. Bunlardan belki de en önemlisi olan kuduz titrasyon testi hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri sizler için derledik.

Kuduz Titrasyon Testi Nedir?

Kuduz titrasyon testi, evcil hayvanınıza uygulanan kuduz aşısının ispatı niteliğinde olan bir çeşit antikor testidir. Test, kuduz aşısı yaptırdıktan 1 ay son sonra uygulanır ve evcil hayvanınızda oluşan antikorlar tespit edilir. Enfeksiyon içeren bir hastalık olarak sinir sistemini etkileyen, bulaşıcı ve tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilen kuduz hastalığının uluslararası dolaşıma girmemesi için istenilen bu test ile hayvan dostlarımızın sağlığı korunmuş oluyor.

Bazı ülkeler evcil hayvanların ülkeye giriş yapmasına izin vermek için kuduz titrasyon testini zorunlu kılıyor. Uluslararası hayvan seyahati için şart olan bu test yetkili bir laboratuvar tarafından gerçekleştirilip onaylanmak zorunda. Eğer sizin de evcil hayvanınız ile birlikte gerçekleştireceğiniz bir tatil planınız varsa gelin kuduz titrasyon testi nedir, yaptırmak için hangi belgelere ihtiyaç duyuluyor, hangi ülkeler kuduz titrasyon testi istiyor hep birlikte inceleyelim.

Kuduz Titrasyon Testi Nasıl Yapılır?

köpekten kan alma görüntüsü Kuduz titrasyon testi, uluslararası evcil hayvan taşıma sürecinde önemli bir adımdır ve bu testin yetkili bir laboratuvar tarafından uygun bir zamanda yapılmasına dikkat edilmelidir. Kuduz hastalığının olmadığı bazı ülkeler, aşılı olsalar bile evcil köpek veya kedinizin kuduz titrasyon testi yaptırmasını zorunlu kılar ve sonuç istendiği gibi çıkmazsa hayvan dostunuzun ülkeye girişine izin vermez.

Evcil hayvanınızı yurtdışına çıkarken yanınıza alabilmeniz için yapılması gereken kuduz titrasyon testi, petinizden kan alınarak yapılır. Alınan kan örneği bu konuda yetkiye sahip olan laboratuvara yollandıktan 4-6 hafta sonra testin sonucu alınıyor. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli unsur kuduz titrasyon testi sonucunu almanızdan 3 ay sonra yurtdışına seyahat yapabiliyor olmanızdır. Bu yüzden seyahat tarihinizin 4 ila 5 ay öncesinden bu prosedürleri yapmaya başlamanız seyahat tarihiniz yaklaşırken bir problemle karşılaşmamanız için önemlidir.

Genellikle kuduz hastalığının olmadığı ya da çok az görüldüğü ülkeler tarafından istenen titrasyon testi, evcil hayvanınızın kuduz olmadığını kanıtlayan bir belge niteliğindedir. Gideceğiniz ülkedeki evcil hayvanları korumak amacıyla uluslararası evcil hayvan standartları gereği yapılması zorunludur.

Kuduz Titrasyon Testi Yaptırmadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

kırmızı gözlük takmış ağzında bilet olan köpek Kuduz titrasyon testinin ne olduğunu açıkladık. Peki testi yaptırmadan önce dikkat etmeniz gerekenlerin neler olduğunu biliyor musunuz? Uzun prosedürlere sahip olan bu sürecin başarıyla tamamlanması ve evcil hayvanınızla seyahat edebilmeniz için yapmanız gerekenler şunlardır:

*Eğer canlı dostunuzla birlikte ilk defa yurtdışı seyahati yapacaksanız ev hayvanı pasaportunuzun olması gerektiğini hatırlatarak başlayabiliriz. Yasal olarak zorunlu olan pasaportu, veteriner kliniklerinden kolaylıkla çıkarabilirsiniz.

*Ülkemizde de zorunlu hale gelen mikroçip uygulamasını da kullanmalısınız. Bu sayede yaptıracağınız tüm aşı ve testler kayıt altına alınmış olacak.

*Evcil hayvanınıza kuduz titrasyon testi yaptırmadan en az 1 ay önce kuduz aşısı yaptırmış olmalısınız. Bu sayede antikor oluşumu tamamlanmış olacak ve titrasyon testi sonucu olumlu bir şekilde çıkacak.

*Saydığımız maddeleri tamamladıktan sonra yaptıracağınız titrasyon testi sonucunun olumlu çıkmasının ardından geriye sadece resmi prosedürler kalmış olacak.

*Test sonucunuzu aldıktan sonra, seyahatinizden 48 saat önce bulunduğunuz ilin gümrük müdürlüğüne evcil hayvanınızla birlikte giderek, Pet Sağlık Formunu almanız gerekmektedir.

*Aynı şekilde bulunduğunuz belediyeye giderek Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğünden “Menşei Şahadetnamesi” almalısınız.

*Son olarak da Tarım İlçe-İl Müdürlüğünden Uluslararası Sağlık Sertifikası alarak gerekli olan tüm belgeleri toparlamış olacaksınız.

Evcil hayvanlarınız için mecburi olan mikroçip ve kimlik uygulamasıyla ilgili daha fazla bilgi almak için Köpek ve Kedi Kimliği Nasıl Çıkartılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kuduz Titrasyon Testi Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Tek seferlik kuduz titrasyon testi yaptırmanız, kuduz aşısını düzenli olarak yaptırdığınız sürece evcil hayvanınız için ömür boyu geçerli olacaktır. Sonraki seyahatlerinizde aşı kimliği içinde yer alan kuduz aşısı bilgileri yeterlidir. Bu işlemleri yaptıktan sonra dostunuzla birlikte seyahate çıkmak için yapmanız gereken her şeyi tamamlanmış olacak. Artık kuduz titrasyon testi hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrendiğinize göre hangi ülkelerin bu testi istediğine geçebiliriz.

Hangi Ülkeler Kuduz Titrasyon Testi İstiyor?

harita üzerinde pusular, köpek ve uçak maketi Kuduz titrasyon testinin hangi ülkeler tarafından istendiğini bilmek seyahat planlarınızı yaparken oldukça önemli. Bu sayede gitmeye karar verdiğiniz ülke için hangi belgelere ihtiyacınızın olduğunu bilir ve planlarınızı bu doğrultuda yapabilirsiniz. Gelin hangi ülkeler kuduz titrasyon testi istiyor bakalım.

*Avrupa Birliği üyesi tüm ülkeler evcil hayvanınızla seyahat edebilmeniz için kuduz titrasyon testi talep ediyor. Yukarıda da anlattığımız kuduz aşısından en erken 30 gün sonra yaptıracağınız testten 3 ay sonra veterinizden alacağınız sağlık sertifikası ve diğer belgeler ile dostunuzu da seyahatinizde yanınıza alabilirsiniz.

*Singapur, Kolombiya, Japonya, İsrail, Azerbaycan ,Tayvan, Sırbistan istisnaya sahip olup, bu ülkelere evcil hayvanınızla seyahat edebilmek için kuduz titrasyon testi dışında özel prosedürler yapılması gerekir.

*Avustralya, Yeni Zelanda ve Hong Kong ise her seyahat için ayrı test istemektedir. Bu yüzden bu ülkelere olan seyahatlerinizde bu bilgiyle önceden gerekli işlemleri başlatmanız gerekir.

Hayvan dostunuzla yapacağınız seyahatlerde ihtiyacınız olan kuduz titrasyon testinin ne olduğunu, hangi ülkelerin kuduz titrasyon testi istediğini anlattığımız yazımızın sonuna geldik. Tüm bilmeniz gereken bilgileri sıraladığımız yazımız, gelecekteki seyahatleriniz için oldukça yardımcı olacak.

Pasaport ve mikroçip uygulamalarının yurtdışı seyahati yapmasanız dahi zorunlu olduğunu tekrar hatırlatalım. Eğer hala daha evcil hayvanınız için bu prosedürleri yerine getirmediyseniz evcil hayvanlarımızın tüm ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunan Ankara Vetrium Veteriner Kliniği'ni ziyaret edebilirsiniz.

Aynı zamanda kuduz hastalığı ile ilgili bilgi almak için Kuduz Nedir? Kuduz Hayvan Belirtileri Nelerdir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Evcil hayvan dünyasına dair diğer sorularınız ve merak ettikleriniz için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş: