2024-03-26
İnsanlarda olduğu gibi can dostlarımız köpeklerde de bazı kanser türlerine rastlanır. Bunlardan biri de cilt kanseridir. Peki çoğunlukla genetik faktörlerden kaynaklı köpeklerde cilt kanseri nedir, belirtileri nelerdir ve olası tedavisi nasıl olur? Vetrium olarak sizinle merak edilenleri paylaştık!
Köpeklerde Cilt Kanseri Türleri
Köpeklerde kendini beze ve yumru şeklinde gösteren cilt kanseri, yağ hücreleri olarak adlandırılan lipomlar yüzünden olur. Cilt tümörü, yumru veya yağ kisti, kansere sebep olacak şekilde can dostunuz köpeğinize zarar verebilir. Kansere dönüşebilen kist ve tümör, genetik ve çevresel bazı faktörlerden kaynaklıdır. Köpeklerdeki cilt kanserini anlamak için ise bazı cilt kanseri türlerini bilmek gerekir. Köpeklerde yaygın görülen bazı cilt kanseri türleri şöyledir:
- Skuamöz Hücre Karsinomu: Baş, alt bacak, karın ve sırt bölgesinde görülen skuamöz hücre karsinomu, ileri yaşlardaki köpeklerde yaygındır. Bu cilt kanseri türü, cilde dokunulduğunda sert yumru şeklinde ortaya çıkar. Genellikle de alt karında belirtisi ortaya çıkar.
-
Malin Melanom: İyi huylu ve kötü huylu malin melanom, vücuda hızla yayılma eğilimi gösterir. Malin melanom küçük ırklı erkek köpeklerde daha sık rastlanır. Daha çok dudak, tırnak ve ağızda görülen bu tümörler, kabarık yumru ve pembe şişlikler şeklinde kendini belli eder. Tedavinin daha da zorlaşmaması adına belirtilerini uzman bir veteriner tarafından kontrol edilerek tanı konulması gerekir.
-
Mast Hücre Tümörleri: Köpeklerde sık görülen deri tümörlerinin başında gelir. Alt deriye de sirayet eden bu mast hücreli tümörler, vücudun başka yerlerine de hızlıca ulaşabilir. Tüm köpekler ırklarında görülmekle birlikte çoğunlukla karışık ve küçük cins köpeklerde daha çok rastlandığı bilinir. İç organlarda büyüme riski olduğundan, semptomlar gelişmeye başlar başlamaz veteriner hekime başvurmak önemlidir.
-
Fibrosarkom: Köpeklerin deri ve deri altında görülen malign tümörüdür. Bu tümör çeşidi, 10 yaş ve üstündeki köpeklerde görülür. Açık yaraya ve enfeksiyona dönüşebilen bu tümörler, bazı köpeklerde işlev bozukluğuna da neden olabilir. Temel belirtisi, yavaş büyüyen yumru ve derideki açık yaralardır.
-
Histiyositik Hücreli Tümörler: Genç köpeklerde görülen histiyositik hücre tümörleri, ön ve arka bacak, çene altı ve üst damakta kendini gösterir. Çoğunlukla 3 yaşın altındaki bulldoglar, İskoç Terrierler ve Boston Terrierlerde görülür.
Köpeklerde cilt kanser türleri, veteriner hekim gözetiminde tanı alarak belirlenir. Tanı ve teşhis aşamasından önce ise köpeğinizde ortaya çıkabilecek bazı köpek cilt kanseri belirtilerini öğrenmeniz gerekir.
Köpeklerde Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde kendini gösteren tümör ve kistleri anlamanın yolu, doğrudan fiziksel belirtilerle ortaya çıkar. Ayrıca halsizlik, bağışıklık sisteminde güçsüzlük ve işlev-hareket bozuklukları da görülen diğer belirtileri arasındadır. Köpeğin belli bölgelerinde tespit edilen kanser belirtileri şu şekildedir:
- Ciltte renk değişimi
- Aşırı kaşınma ve ciltte tahriş
- Aşırı zayıflama
- Baş, boyun, burun, dudak, ağız, karın, ayak parmağı ve tırnağında yumru-beze oluşumu
- Cilt şişkinlikleri
- Yorgunluk
- Cilt kalınlaşması
Köpek cilt kanseri belirtileri arasındaki renk değişimi önemli bir işarettir. Kitle veya tümörden kaynaklı renk değişimi; kahverengi, gri, kırmızı ve bordo renkleri ile kendini gösterir. Köpeklerde beze oluşumuna sebep olan tümörler, zamanla renk ve şekil değiştirerek büyümeye başlar.
Yaygın bir diğer belirti olarak cildin şişmesi de yumru şeklinde kendini gösterir. Özellikle baş, boyun ve karında ortaya çıkan yumru, köpeğin nefes almasını ve hareket kabiliyetini de engeller. Bu belirtilerin sebebi olan tümörün köpeklerde belirgin bir acıya da neden olduğunu söyleyebilirsiniz. Maalesef köpek dostlarımızı rahatsız eden kötü huylu tümörler, fiziksel ve ruhsal olarak rahatsızlık hissi doğurur. İlerleyen kötü huylu tümörler; topallama, hareket kaybı, oyun oynama isteksizliği ve iyileşmeyen lezyonlara neden olabilmektedir. Peki tüm bu belirtilerin ana kaynağı, köpeklerde görülen cilt ve deri hastalıkların nedeni nedir?
Köpeklerde Cilt Kanseri Neden Olur?
Köpeklerde neden cilt kanserinin meydana geldiği köpek sahiplerinin merak ettiği konulardan biridir. Kanser oluşumunun genetik faktörler kadar dış faktörlerden de kaynaklığını bilinir. Köpek cilt kanseri; virüs türleri, çevredeki zararlı kimyasallar, uzun süre güneşe maruz kalma, yetersiz- dengesiz beslenme rutini ve hormonal faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar.
Özellikle çevre kirliliğinin artmasıyla kimyasallar ile daha haşır neşir olan köpekler, deride bazı hastalıklar ile karşılaşabilirler. Yine kalitesiz mama seçimi de köpeklerin beslenmeden kaynaklı cilt kanserine yakalanma riskini de artırabilir.
Yine tüm köpeklerde cilt kanseri gelişmekle birlikte bazı köpek ırklarında buna yatkınlık da söz konusudur. Köpek deri hastalıklarından melanositomlar daha çok dobermanlarda, chesapeake bay retrieverlarda, airedale teriyerinde, minyatür schnauzerlerde görülürken malign melanomlar ise iskoç terriyerlerinde rastlanır. Bununla birlikte her tümörün kansere sebep olduğu söylenemez. İyi huylu tümörler ve lipomlar da yumru şeklinde kendini gösterebilir ve veteriner hekim yardımıyla alınırlar. Köpeklerde deri altında beze ve yumru oluşmasından sonra vakit kaybetmeden veteriner hekim aracılığıyla tedavi yollarını öğrenmek gerekir.
Köpeklerde Kanser Teşhisi ve Tedavisi
Deri hastalığına yakalanan köpeklerin nasıl tedavi edileceği, tümörün iyi mi yoksa kötü huylu mu olduğuna göre değişir. Şunu söylemek gerekir ki köpeklerdeki cilt tümörlerinin önemli bir kısmı, iyi huyludur. Bununla beraber erken teşhis her zaman önemli olduğundan anormal tüm belirtilerde veterinerlere danışmak yerinde olacaktır. Kötü huylu tümörlerden kaynaklı cilt kanserinde ise kanser türüne göre tedavi yöntemi izlenir.
Örneğin, mast hücreli tümörlerde kan örneği alındıktan sonra tanı ve teşhis konulur. Laboratuvara gönderilen analizler sonucunda hangi tedavinin izlenmesi gerektiği hakkında bir değerlendirme yapılır. Büyüyen bir tümör söz konusu ise kemoterapi ve radyasyon tedavi önerilir. Bazı iyi huylu tümörlerin kötü huylu tümörlerden ayırt edilmesi için de biyopsi yapılır. Oluşan yumru ve bezeler cerrahi müdahale ile alındıktan sonra köpeğin iyileşme süreci takip edilir. Bu aşamada cilt kanserine yakalanan köpeğin ne kadar yaşayacağı da merak konusudur. Büyüyen kötü huylu tümörlerin köpeklerde vefat ile sonuçlanabileceği bilinmektedir. Erken teşhis edilen iyi huylu tümörlerde ise kemoterapi sonrası iyileşme oranı yüksektir.
Köpeklerde kanser belirtileri ve cilt kanseri neden olur, nasıl anlaşılır sorularını yanıtladık. Sıraladığımız tüm belirtiler nezdinde erken teşhisinin ne kadar hayat kurtarıcı olduğunu bir kere daha hatırlatalım. Yine köpeklerde ortaya çıkan deri hastalıkları ile ilgili bilgileri bir başka içeriğimiz olan Köpeklerde Deri Hastalıkları ve Tedavileri adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz. Ankara lokasyonunda en güvenilir veteriner hizmetini vermeyi sürdüren 24 Saat Açık Vetrium Hayvan Hastanesi ile köpeğinizdeki kanser belirtilerinin tanısını ve tedavisini öğrenebilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: