Kedilerde Kulak Uyuzu Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kediniz sürekli baş sallıyor ve kulaklarını da kaşıyorsa bu durumda kulak uyuzundan şüphelenebilirsiniz. Kedilerde kulak uyuzu, yaşam kalitesini düşüren ve kedinizi oldukça rahatsız edecek bir kulak akarı enfeksiyonudur. Peki kedi kulak uyuzuna önlem almak ve erken teşhis için neler yapmak gerekir? Vetrium olarak kedi kulak uyuzu belirtileri ve tedavi yöntemlerine değindik!

Kedilerde Kulak Uyuzu Neden Olur?

Otodectes Cynotis denilen akarlar, dış kulak kanalına yerleşen kulak enfeksiyonlarıdır. Kedilerde kaşıntı ve ağrı yapan bu akarların ana sebebi, başka hayvanlar ile fazla temas etmektir. Akarlar insanlarda olduğu gibi hem kedi köpeklerde de yuva bulabilecekleri bir konak ararlar. Ayrıca havasız ve rutubeti yüksek bir yerde de enfeksiyon gelişme olasılığı yüksektir. Genel olarak kedilerde kulak uyuzunun oluşma nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Diğer kedi ve köpekler ile fazla temas sonucu bulaşma
  • Kulakların düzenli olarak temizlenmemesi
  • Bulaşma durumunda bağışıklık sisteminin zayıf olması
  • Dışarı gezintilerinde eve getirilen bakteriler

Kulak uyuzunun ana nedeni, parazitlerin bir konak bulmak amacıyla kediye bulaşmasıdır. Özellikle yavru kedilerde görülen kulak uyuzu, bağışıklık sisteminin zayıf olmasıyla da kolayca vücudu tehdit eder.  Parazitler dışarıda yaşayamadıkları için canlı bir vücuda temas ederek uyuzun vücuda girişine sebep olur. Böylece kedilerde kulak uyuzu denilen enfeksiyon da gelişir. Kedilerde kulak uyuzunun ortaya çıkışı ise kedinizdeki bazı belirtiler ile kendini kolayca gösterir. 

Kedilerde Kulak Uyuzu Belirtileri ve Erken Teşhisin Önemi 

Kedinizde kulak uyuzu olup olmadığını yoğun kaşıntı belirtisinden anlayabilirsiniz. İlk etapta kulak uyuzu belirtileri kendini direkt göstermeyebilir. Genellikle yoğun kaşıntıya eşlik eden kulakta tahriş görüntüsü de uyuzdan şüphelenmenize neden olur. Kedi kulak uyuzu belirtilerini genel olarak şöyle sıralamak mümkündür:

  • Kulak kısmında tüy dökülmesi
  • Kulak akıntısı ve koyu kulak kiri
  • Bazı işitme problemlerinin gelişmesi
  • Aşırı kulak ve baş kaşıntısı
  • Fiziksel hareketlerde işlevsizlik
  • Kulakta kabuklanma,  yaralar ve kızarıklar

Kedilerde kulak uyuzu belirtileri görüldükten sonra teşhis ve tanı aşamasına geçmek gerekir. Belirtiler, genellikle kulakta görülmekle beraber vücudun diğer bölgelerinde de deri lezyonları şeklinde kendini gösterebilir. Ayrıca kulaktan gelen akıntı da kulak enfeksiyonundan kaynaklı olabilir. Bu belirtileri görür görmez veteriner hekime danışmanız ve olası tedavi yöntemlerine başvurmanız gerekir. 

Kedilerde Kulak Uyuzu Tedavisi Var Mı?

Kedilerde kulak uyuzu tedavisinden önce doğru teşhis adımları uygulanır. Veteriner hekim tarafından yapılan kulak uyuzu teşhisinde; kulak içinin otoskop ile incelenmesi ve kulak akıntısının mikroskop ile araştırılması yöntemine başvurulur. Kedi kulak kirinin mikroskobik incelenmesi sonucunda yumurta, genç ve yetişkin akarlar gözlemlenir ve kesin tanı konulur. 

Kulak akarı enfeksiyonu bulunan kedilerde ilk olarak dış kulak kanallarının kirlerden arındırılmasına geçilir. Enfestasyon tedavisi olarak geçen bu tedavide bazı kulak uyuzu ilaçları kullanılır. Akarların iç kulaklara da yayılmasını önlemek amacıyla akarist ile kedinin haftada bir banyo yaptırılması önerilir. Ayrıca bu süreçte kedi kulak uyuzu ilaçlarından olan piretrin spreylerinin de vücuda uygulanması tavsiye edilebilir. Veteriner hastaneleri tarafından uygulanacak tedavide kulak akarının ilerleme durumuna göre uygun yönteme başvurulur. 

Kedinin yaşı, mevcut sağlık durumu, tedaviyi kaldırabilecek bağışıklık sistemi kontrolü gibi unsurlara göre uygun ilaç ve spreylerin uygulanmasına geçilir. Bununla beraber evde kulak uyuzu tedavisi amacıyla sirke ve limon gibi asit oranı yüksek ürünlerin kulağa sürülmesi kesinlikle engellenmelidir. Yaralanmayı daha da artıran bu durum, kedinizin daha da rahatsız hissetmesine neden olacaktır. Kedilerde kulak uyuzunun geçme süresi ise 2 hafta ile 3 ay arasındadır. 

Parazitlerin gelişme evresine ve ilaçlı tedavinin sonucuna göre 3 haftalık bir süre sonunda tedavi sonlanabilir. Bununla birlikte bazı kulak akarı problemleri, ilaç uygulanmasına rağmen tedaviye yanıt vermez. İlerleyen enfeksiyon durumunda ise kulak yoluna ilerleyen parazitler kulak tıkanmasına ve işitme kaybına neden olabilir. Tüm bu durumların farkında olarak kedinizde görülen kulak enfeksiyon belirtilerini ciddiye almanız ve veterinere başvurmanız gerekir. 

Kulak Uyuzu İnsana Geçer Mi?

Kulak akarları, kediden kediye geçebileceği gibi insanlara da bulaşma riski barındırır. Fiziksel temas sonucu kedinizdeki kulak uyuzu size de geçebilir. Böyle bir durumda görülen belirtiler ise kulak içinin aşırı kaşınması ve kızarmasıdır. Kediden kediye ve ondan da size geçebilen bu hastalık için mutlaka hastane başvurmalısınız. 

Kedilerde kulak uyuzu belirtileri nelerdir, kedilerin kulak uyuzu nasıl geçer sorularını yanıtladık. Kedilerde kulak uyuzu tespiti ve tedavisi için tüm sorularınızı Ankara’nın güvenilir veteriner adresi Vetrium Ankara Hayvan Hastanesi ile paylaşabilirsiniz. Ayrıca kedilerde ortaya çıkan diğer deri hastalıkları hakkında da bilgi sahibi olmak için Kedilerde Deri Hastalıkları ve Tedavisi adlı yazımıza göz atabilirsiniz. 

Bu yazıyı paylaş: