Kedinin Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Hem erkek hem de dişi kedilerin dış görünüşü, birbiriyle pek çok yönden benzerlikler taşır. Bu yüzden özellikle de yavru kedilerin cinsiyetlerinin ne olduğu, bazı durumlarda kedi ebeveynlerini yanıltabilir. Eğer kendinize, kedinin cinsiyeti nasıl anlaşılır sorusunu soruyorsanız doğru yerdesiniz.

Kedilerin cinsel organları, yavruluk dönemlerinde daha az belirgindir. Bu da eğer kediniz yeni doğum yaptıysa; doğurduğu minik yavruların dişi mi yoksa erkek mi olduklarına dair çıkarımda bulunmanızı zorlaştırabilir.

Fakat aslında birkaç küçük nüans ile kedilerin cinsiyetinin ne olduğunu anlamak mümkün. Kedi ve köpek dostlarımızın tüm ihtiyaçlarına çözüm bulan Vetrium Veteriner Kliniği olarak bugünkü yazımızda, kedinin cinsiyeti nasıl anlaşılır sorusunu ayrıntılı olarak ele alıyoruz.

Buna ek olarak eğer hamile bir kediniz var ise Hamile Kedi ve Yavrularının Sağlığı İçin Bilmeniz Gereken Her Şey başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

3 İpucuyla Kedinin Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

kedisini okşayan genç kadın

Kedinin cinsiyeti nasıl anlaşılır merak edenler için öncelikle bunun birden farklı yöntemi olduğunu belirtmekte fayda var. Daha önce de sözünü etmiş olduğumuz gibi hem dişi hem de erkek kedilerin cinsiyetini, bazı ayrıntıları göz önünde bulundurarak tahmin etmeniz mümkün.

Özellikle de dişi ve erkek kedilerin üreme organları hakkında yeteri kadar bilgi sahibiyseniz bu, kedinizin cinsiyetini çok daha kolay bir şekilde anlamanıza yardımcı olabilir.

İşte kedinin cinsiyeti nasıl anlaşılır sorusuna yanıt bulmanıza yardımcı olacak ipuçları!

1. Kedinin Fiziksel Özelliklerine Bakın

sahibi tarafından sevilen yeşil gözlü kedi Bir kedinin cinsiyetini anlamak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey, kedinizin üreme organına bakmak olmalıdır. Bunun için öncelikle kediyi korkutmayacak bir şekilde yanına yaklaşın ve size alışması için sabırla bir süre başında bekleyin.

Ardından kedinin tüylerini birkaç kez yumuşak bir şekilde okşayın ve sağ kolunuzla kediyi kucaklayın. Diğer elinizle ise onu rahatsız etmeyeceğinizden emin olduğunuz bir anda kuyruğunu havaya doğru hafifçe kaldırın. Son olarak kedinin üreme organını inceleyebilir, dişi mi yoksa erkek mi olduğu konusunda bir çıkarımda bulunabilirsiniz.

Eğer kedilerin cinsel organı hakkında teknik bir bilgiye sahip değilseniz hemen basit bir şekilde açıklayalım… Dişi kedilerin cinsel organları, anüsün hemen altında yer alan noktalı virgüle benzer. Erkek kedilerinki ise ters bir ünlem işaretine benzemektedir.

kuyruğunu havaya kaldırmış gri kedi

Bunun yanı sıra;

  • Erkek kedide anüs, skrotum ve penis bulunur. Dişi kedilerin ise idrar yolu açıklığı ve anüsleri vardır.
  • Erkek kedilerin iki adet testisi bulunmaktadır ve bu testislerin boyutu kiraz çekirdeği ile aynı boydadır.
  • Kısırlaştırılmış erkek kedilerin skrotum boyu kısırlaştırılmamış erkek kedilerinkine daha küçüktür.
  • Dişi kedilerin vulvaları dikey şekildeki yarığa benzer. Dişi kedinin ise anüsü ile vulvası mesafe olarak birbirine çok yakındır.

Elbette kedilerin üreme organlarının görünümü hakkında yeteri kadar bilgi sahibi değilseniz bu yöntem ne yazık ki bir kedinin cinsiyetini anlama konusunda size istediğiniz gibi yardımcı olmayacaktır.

Bunun için dilerseniz bu konuda sizden daha bilgili olduğunu düşündüğünüz bir yakınınızdan ya da alanında uzman bir veteriner hekimden yardım isteyebilirsiniz.

Kedilerin kısırlaştırılmasına dair merak ettikleriniz var ise Kedi Kısırlaştırma İşlemine Dair Bilmeniz Gereken Her Şey başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

2. Kedinin Dış Görünüşünü İnceleyin

patisini sahibine uzatıp kendisini sevmeyi bekleyen kedi Her ne kadar kedilerin dış görünüşü birbirleri ile benzerlikler taşısa da bazı küçük farklılıklar cinsiyetlerini belirleme noktasında size yardımcı olabilir. Peki sözünü etmiş olduğumuz farklılıklar neler olabilir?

Kedilerin tüylerinin rengine bakarak cinsiyeti hakkında bir çıkarımda bulunabilirsiniz. Eğer bir kedinin tüyleri üç farklı renkten oluşuyorsa bu genellikle kedinin dişi olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilir. Tüyleri alacalı ya da kaplumbağa kabuğuna benzer desenlerden oluşan kediler de çoğu zaman dişidir.

Ek olarak, tüylerinde genellikle turuncu veya kızıla çalan renklerin olduğu kedilerin ise erkek olma olasılığı daha fazladır.

Tüm bu genellemelere rağmen kedilerin tüyleri hangi renge ya da desene sahip olursa olsun, sadece tüylerine bakarak kedinin dişi ya da erkek olduğuna dair yüzde yüz doğru bir tahminde bulunmak imkansızdır.

3. Kedilerin Davranışlarına Odaklanın

sahibi tarafından sevilirken miyavlayan vahşi kedi Kedilerin hepsinin aynı karaktere sahip olduğunu ve sergiledikleri davranışların aynı olduğunu düşünüyorsanız ne yazık ki yanılıyorsunuz. Çünkü her kedi kendi doğasına uygun farklılıklar taşır. Üstelik erkek ve dişi kedilerin davranışlarında küçük de olsa farklılıklar vardır.

Bu yüzden, cinsiyetini öğrenmek istediğiniz kedinin davranışlarına odaklanmak; dişi mi yoksa erkek mi olduğu konusunda fikir edinmenize katkı sağlayabilir. Özellikle de bir kedi eğer henüz kısırlaştırılmadıysa hareketleri ile cinsiyetinin ne olduğunu daha çok belli eder.

Örnek verecek olursak, erkek kediler dişi kedilere göre daha agresif ve hareketlidirler. Öte yandan erkek kedilerin kafaları dişi kedilerinkine oranla daha iriyken kürkleri de daha kalın ve pofuduktur.

Kedilerin cinsiyetini tahmin etmeye yönelik verebileceğimiz son örnek ise idrarlarının nasıl koktuğudur. Erkek kedilerin idrar, dişi kedilerin idrarına göre daha keskin kokuludur. Bu da cinsiyeti erkek olan kedinlerin idrar kokusunun çevreye daha fazla yayılmasına neden olur. Fakat dişi kediler, kokularını bulundukları çevreye bırakmazlar.

Irkına göre kedinizin hangi özelliklere sahip olduğunu henüz bilmiyorsanız Kedi Irkları, Kedi Türleri ve Özellikleri başlıklı yazımızı incelemeye ne dersiniz?

Bu yazımızda siz kedi ebeveynleri ve kedi aşıkları için kedinin cinsiyeti nasıl anlaşılır sorusunu tüm yönleriyle ve ayrıntılı olarak ele almaya çalıştık. Daha önce de sözünü etmiş olduğumuz gibi kedilerin cinsiyetinin anlaşılması, özellikle de bu işin uzmanı olmayan kişiler için biraz zor olabilir.

Bu noktada eğer yeni doğmuş yavru kedilerin cinsiyetini merak ediyor ve öğrenmek istiyorsanız Vetrium Veteriner Kliniği’nin alanında uzman veteriner hekimlerine güvenebileceğinizi belirtelim.

Evcil hayvan bakımı konusunda kusursuz bir hizmet kalitesine sahip olan Vetrium Veteriner Kliniği’nde kedilerin cinsiyetini öğrendikten sonra kedilerin aşı takviminin planlanması, beslenme takibinin yapılması ya da daha farklı ihtiyaçlarının belirlenmesi gibi konuları da çözüme ulaştırmanız mümkün.

Yavru kedi bakımı hakkında bilgi edinmek için Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Son olarak, sizler için hazırladığımız diğer içerikler için blog sayfamızı sık sık ziyaret etmeyi unutmayın.

Bu yazıyı paylaş: