Cane Corso (İtalyan Mastif) Özellikleri ve Bakımı

Köpek ırklarını tanıttığımız yazı serimize güçlü yapısı ve korumacılığı ile bilinen İtalyan mastif ile devam ediyoruz. Cane corso ya da italyan mastif, ilk bakışta insanı ürküten bir görünüme sahip olsa da heybetli görüntüsü altında oldukça sadık ve nazik bir kişiliğe sahiptir. Peki cane corso özellikleri nelerdir, cane corso köpeğe bakmak zor mudur? İtalyan mastif köpeğine dair merak edilenleri sizin için cevapladık!

Cane Corso Köpeklerin Tarihi ve Kökenleri

Antik Roma’dan beridir can dostumuz olan cane corsanın kökenleri İtalya’ya dayanır. İtalya’nın Napoli ve Apulia bölgelerinde yetiştirilen cane corsonun anlamı ise İtalyancada koruyucu köpektir.  Adından da anlaşılacağı üzere bu köpeklerin ataları, Antik Roma’da sadakatlari ve güçlü yapıları ile savaş ve bekçi köpeği görevini üstlenmiştir. Hatta cane corso’nun ataları olan Molussus köpekleri, meşhur gladyatör savaşlarına katılmak üzere de yoğun bir yetiştirilme eğitimi almışlardır.

Cane corso köpeklerin popülasyonlarındaki ciddi düşüş ise Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşıdır. İnsanlar kadar hayvan popülasyonunda da azalma yaşanan bu dönemlerde az sayıda kalan cane corso köpek sayesinde bugün bu ırkın varlığından söz edebiliyoruz. İtalyan mastif köpeklerin tekrar yükselişi ise 70’li yıllara dayanır. İtalya’dan ABD’ye gönderilen ilk cane corso köpekler ise 1980’den sonra ABD’de popüler olmuştur. Şimdi cane corso özelliklerinin neler olduğuna da bir göz atalım.

ağzında oyuncak tutan bir cane corso

Cane Corso Özellikleri ve Karakteri

Orta büyüklükteki çevik yapısı ile bilinen İtalyan mastifler, bekçilik ve avcılık yeteneklerine sahiptir. Yetiştirilme tarzlarından dolayı bu yetenekleri yerine getirirken sahiplerine de oldukça sadıklardır. Yani cane corso sahibine sadık mıdır sorusunun cevabı evettir. Bu köpekler, yetiştirdikleri ortama ve aileye yüksek sadakat ile bağlıdır. Koruma içgüdüsüne de sahip olarak sahiplerini dış etkenlere karşı korumak için yoğun bir çaba içine girer. Cane corso özellikleri hakkında şunları sıralayabiliriz:

Fiziksel olarak orta büyüklükte, kulakları üçgen şeklinde genellikle de 45-50 kg civarındadır.

İtalyan mastif ile İtalyan çoban köpeğinin birleşiminden oluşur.

Doğru eğitim ve yetiştirilme tarzı ile sahiplerine oldukça sadakat duyarlar.

Tehdit hissetmediği sürece çok havlama eğiliminde değildir.

Farklı renkteki cane corso cinsleri mevcuttur. En popülerinden biri mavi gözlü cane corse blue köpeklerdir.

Sarkık ağız yapılarından dolayı fazla salya akıtabilirler.

Aileyi ve bulundukları mülkü aşırı savunma özelliği gösterirler.

Diğer köpek ve hayvanlar ile iyi eğitim aldıklarında dostça vakit geçirirler.

Fazla tüy dökmezler. Yalnızca mevsim geçişlerinde hafif bir tüy dökme durumu ile karşılaşılır.

Ortalama boyları 45 cm ile 68 cm aralığındadır. Cinsiyete göre bu aralık belirlenir.

Koruma içgüdüsüne sahip olarak dikkati yüksek ve savunmaya geçmeye hazır durumdadır.

Görüldüğü üzere cane corsolar fiziksel özelliklerinin yanı sıra sadakatlariyle de öne çıkar. Bulundukları ortamı sonuna kadar savunan bu köpekler, aile bireylerine karşı ise oldukça sevecendir. Diğer köpekler ile anlaşmaları ise sosyalleşme durumlarına ve eğitim sürecine bağlıdır. Sosyal cane corsolar, diğer köpek cinsleri ve kediler ile gayet iyi anlaşabilirler. Erken yaşlardan itibaren cane corsoya gerekli eğitimi ve sosyalleşme ortamını sağlarsanız eminiz diğer köpekler ile çok daha iyi ilişkileri olacaktır.

Cane corsolar renk açısından da birbirinden farklı görünüme sahiptirler. Mavi göze sahip cane corso blue özellikleri cane corso Italiano ile birebir aynıdır. Tek fark belirtiğimiz üzere kahverengi yerine mavi-gri gözlere sahip olmasıdır. Peki evde yetiştirilmeye uygun olan İtalyan mastif bakımı nasıldır, nasıl beslenmesi önerilir?

yavru cane corso blue

Cane Corso Nasıl Bakılır?

Evde bir cane corso besleyecekseniz mutlaka cane corso özellikleri, eğitimi ve beslenmesi hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu kapsamda, cane corsoların tüy bakımını aksatmamanız gerekir. Her ne kadar bu köpekler çok sık tüy dökmemeleriyle bilinse de mevsim geçişlerinde tüy dökme durumlarında artış olabilir. Özellikle bahar başlangıcındaki tüy dökme durumu için tüy toplayıcı tarakları kullanabilirsiniz. Yine sık sık dışarı çıkıp kaldırımlarda yürüyen büyük ırk köpeklerde tırnaklar aşınabilir. Bunun önüne geçmek için de ara sıra tırnak kesimi yapabilirsiniz. Veteriner kliniği aracılığıyla veya tecrübeliyseniz kendiniz de köpeğinizin tırnaklarını kesebilirsiniz. Bu konuda gerekli bilgileri öğrenmek için Köpek Patisi ve Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Cane corso almayı düşünüyorsanız bu köpeklere aşırı besin vermemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Aşırı veya düzensiz besleme büyük ırk köpeklerde bazı kemik gelişimi sorunlarına neden olabilir. Cane corso beslerken büyük ırk köpeklere özel üretilen köpek mamaları ideal bir seçim olacaktır.

Yine yetişkin bir cane corsoyu iki öğün beslemek yeterli olacaktır. Cane corso kolayca kilo alabileceği için veteriner hekime de danışarak aşırı kilo artışına karşı diyet ile beslemeye geçebilirsiniz. Yavru cane corsoyu ise kuru mama ile birlikte sebze, protein ve tahıl ağırlıklı pişmiş besinler ile besleyebilirsiniz. Yavru cane carsoyu beslerken de kilo kontrolüne dikkat etmenizi öneririz.

Egzersiz açısından ise İtalyan mastiflerinin oldukça enerjik olduklarını söylemek mümkündür. Dışarı çıkmaya hevesli olan bu köpekleri günde iki ya da üç kere dışarı çıkarmanız gerekir. Egzersiz yapmaya da uygun yapıda oldukları için uygun bir parkta kısa antrenman programları ile itaat eğitimi verebilirsiniz. Bu köpeklerin uyku düzeni ise en az 9 saat uyku ister. Bunun için de gürültüden uzak, uygun bir yer minderi ile gerekli uyku ortamını sağlayabilirsiniz. Cane corso gibi diğer köpeklerin bakım ihtiyaçlarını gerçekten karşılamak için doğru köpek seçmenizi kolaylaştıracak Köpek Seçimi Nasıl Yapılır başlıklı yazımıza yönelebilirsiniz.

Cane Corso Eğitimi Zor Mu?

İtalyan mastiflerine yönelik merak edilenlerden biri de eğitim sürecidir. Çevik ve kuvvetli yapılarından dolayı bu köpekleri yönetmenin zor olduğu düşünülür. Ancak doğru bir eğitim süreci ile cane corso eğitimi epey kolaydır. Öncelikle bu köpekler bekçilik içgüdüsüne sahip olarak itaat etmeye daha yatkındırlar.

Bununla beraber cane corso eğitimi için düzenli bir program oluşturmak gerekir. Büyük ırk köpekleri eğitirken düzenli antrenman yanında sosyalleşmeye de vakit ayırmanız gerekir. Köpeğinizin yalnızca size sadık olması, savunma içgüdülerini harekete geçirerek agresif davranışlara yol açabilir. Bundan dolayı eğitim sürecine sosyalleştirici aktiviteler de eklemeler gerekir. Koşu, yürüyüş ve parkurlar aracılığıyla egzersiz ve itaat eğitimini gerçekleştirebilirsiniz.

Cane Corso Kaç Yıl Yaşar?

Cane corsoların yaşam ömrü genellikle 10-12 yıldır. Bu köpeklerin yaşam sürelerini uzatmak için bazı beslenme ve bakım konusunda dikkatli hareket etmek önemlidir. Hızlı kilo almaya müsait İtalyan mastifler, büyük ırk köpeklerde görülen eklem sorunlarıyla karşılabilirler. Yine genetik olarak görülen kalça displazisi de yaygın bir diğer sağlık sorunudur. Dikkat edilmesi gereken bir diğer sağlık sorunu ise epilepsidir.

Cane Corsoları erken yaşlarda (2-5 yaş) rahatsız eden bu sorun, sık sık nöbet geçirmelerine neden olur. Cane corsolarda görülen bu epilepsi türüne idiyopatik epilepsi denir. Şişkinlik ve mide burkulması sorunları ise köpeğin doğru besinleri, az öğün eşliğinde almamasından kaynaklanır. Bunun önüne geçmek adına doğru beslenme ve diyet rutini gereklidir.

Sizinle cane corso özellikleri ve bakım detayları hakkında bilgiler paylaştık. Vetrium Ankara Hayvan Hastanesi olarak cane corso cinsi köpekler ile birlikte tüm köpek cinslerinin gerekli sağlık ve bakım hizmetleri için bize ulaşabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: