2023-08-03
Kedilerde iç parazit belirtileri günümüzde birçok kişi tarafından merak edilmektedir. İster kedi sahibi ister yeni kedi sahiplenecek bir kişi olun; her zaman iç parazit konusunda bilgi sahibi olmanız gerekecektir. Çünkü bu duruma müdahale edilmez ise ölümcül hale gelebilir. Kedi bakımında veteriner kontrolü son derece önemlidir!
Kimi zaman steril olmayan bir ortamda yaşamak kimi zamansa pirelerin kedilere musallat olması nedeni ile iç parazit rahatsızlığı ortaya çıkabilir. Erken teşhis ve müdahale sayesinde çözümü bulunabilen bir hastalıktır ancak uzman veteriner hekim tarafından iç parazit rahatsızlığının takibinin yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bunun meşakkatli bir süreç olduğu unutulmamalıdır; fakat bu sürecin sonunda kediniz yeniden eski sağlığına kavuşmuş olacak.
Kedide Parazit Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz. Bu tür durumlarda zamanlama hayli mühim!
Kediniz aniden kilo vermeye başladıysa, ishal oluyorsa ve kusuyorsa hatta duruşu kamburlaşmaya başladıysa iç parazit ile savaşıyor olabilir. Bu evrede vücut su kaybeder yani dehidrasyon gerçekleşir. Büyüme ve gelişme konusunda gerileme yaşanır. Tüyler cansız hale gelir ve oldukça mat görünür. Bağırsaklarda tıkanma ve delinme gibi semptomlar da kedide parazit olduğunu anlamamızı sağlar.
Ek olarak Kedilerde İshal Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Böylelikle kedinizin bağırsak sağlığı konusunda daha temkinli olabilirsiniz.
Kedilerde İç Parazit Neden Olur?
Kedilerde iç parazit oluşumuna sebep olan farklı nedenler bulunur. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz:
Pire Yutmak
Kedilerde iç parazit oluşumunun temel sebebi çoğu zaman kedinin kendini temizlediği esnada yanlışlıkla ya da bilinçli bir şekilde pireleri yutmasıdır. Bahsi geçen pireler kedinin sağlığına ciddi anlamda zarar vererek parazitlerin artmasına neden olur.
Askarit Oluşumu
Kedide parazit olduğu askaritlerin varlığından da pekala anlaşılabilir. Askaritler yuvarlak solucanlardır. Hatta roundworms ismi ile bilinmektedir. Dünyanın neredeyse her yerinde kedilere bulaşabilen bir parazit olduğunu ifade edebiliriz. Roundworms yumurtaları dış mekanlarda 2-3 yıl kadar canlı kalabilir.
Hem yavru hem yetişkin kedilere üç farklı yoldan bulaşma olasılığı vardır. Bu yollardan ilki transplasental yol olmaktadır. Enfeksiyon kapmış olan anne kedinin bebeklerine göbek kordonu ile paraziti geçirmesi transplasental yoldur. İkinci yol ise oral yoldur. Enfeksiyon kapan yumurtaların doğrudan ağızdan alınması ile bulaşır.
Sonuncusu ise galaktojen yoldur. Parazitlerin anne kedinin sütünden bebek kedilere geçmesi ile gerçekleşir. Fakat yetişkin kedilerde askaritlerin meydana getirdiği semptomları görmek büyük dikkat gerektirir; bazen belirtileri görmek imkansız olabilir. Yavru kedilerde ise bu tür rahatsızlıklar daha rahat saptanabilir.
Kancalı Kurtlar
Kancalı kurtlar da iç parazitin başrolündedir. Sinsice sindirim sistemine yerleşen bu kurtların genel adı hookworm olmaktadır. Dişleri vardır, bu yüzden de isminde kanca kelimesi geçer. Bahsi geçen dişlerle bağırsak duvarını tahriş eder, müdahale edilmezse deler. Kedilerde kansızlık, kilo kaybı, kanama ve bağırsaklarda oluşan iltihap genelde kancalı kurtlar yüzündendir.
Bu nedenle bulaşan iç parazit patilerden bedenin içine girebilir. Hatta kan yolu ile tüm organlara yayılım gösterebilir. Kedilerin bu paraziti barındıran kemirgenleri ve böcek çeşitlerini yemesi de kancalı kurt oluşumuna neden olacaktır. O nedenle kedinizin bu tür hayvanları yemeye kalkıştığını görürseniz lütfen onu engellemeye çalışın.
Kancalı kurtlar erişkin kedilere yaşamsal açıdan zarar vermez. Fakat yavru bir kedi bu kurdu kaptıysa kansızlıkla mücadele etmek durumunda kalabilir, ölümcül neticelerle karşılaşabilir. Bazı kancalı kurtların insanlara da geçtiği görülmüştür, o nedenle daima dikkatli olmakta yarar var diye düşünüyoruz.
Tenya Oluşumu
Kedilerde iç parazit belirtileri arasında yer alan bir diğer unsur ise tenyalardır. Tapeworm adıyla da bilinseler de birçok kişi yassı solucan dendiği an tenyaları tanıyacaktır. Kedilerde sık sık görülen bu iç parazitler tamamen kendi üreme sistemlerine sahip haldedir. Bu yüzden de çok tehlikeli olabilirler. Çoğunlukla ince bağırsaklarda yaşam sürerler.
Olgun hale geldikten sonra kedinin dışkılamasıyla beraber dışarı atılabilirler. Tenyalar sadece dışkıda değil, anüs bölgesine yapışarak da kendini gösterebilir. Kedinizin yattığı yatakta, koltukta ve tuvalet kabında da rastlayabileceğiniz bir iç parazit türüdür. Ayrıca insanlara bulaşabildiğini de eklemek isteriz.
Şayet erişkin ya da yavru fark etmeksizin kedilerde iç parazit belirtileri varsa ve tedavi gerçekleştirilmiyorsa ne yazık ki ölümle sonuçlanabilen bir durumdur. Kedinizin bakımını dikkatle yapmadığınız takdirde başka hastalıklara da yakalanma ihtimali artacaktır.
Bu yüzden Kedilerde Fip Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi başlıklı içeriğimizi de okumak isteyebileceğinizi düşünüyoruz.
Kedilerde Parazit Nasıl Geçer?
Kedilerde iç parazit rahatsızlığı ile karşılaşıldığı zaman uzman veteriner hekim oral yolla alınan birtakım ilaçlar kullanır. Tedavi programını da buna göre oluşturur. Tablet, şurup, macun ya da toz gibi formlarda sunulan birtakım ilaçların periyodik şekilde kullanılması neticesinde tedavi sağlanacaktır.
Kedi iç parazit ilaçları her zaman uzman bir veteriner hekim tarafından sunulmalıdır. Kişi hiçbir zaman kendi fikirleri doğrultusunda ilerleyerek kedisine ilaç vermemelidir. Kedi iç parazit ilacı ve kedi iç parazit aşısı daima veteriner kontrolünde kullanılması gereken unsurlardır. Bilinçli bir şekilde hareket etmek her kedinin hayatını kurtaracaktır.
Kedilerde Parazit Nasıl Önlenir?
Kedilerde parazite neden olan temel etken kedinin pire yemesidir. Bu durumun önüne geçmek adına iç ve dış parazit uygulamaları düzenli olarak yaptırılmalıdır. İlk kısımlarda 15 günlük periyotlarla tekrarlanması gereken, ardından da 3 ayda 1 olacak şekilde yenilenen parazit uygulamalarının asıl gayesi parazitlerin kedilere sık bulaşmasını engellemektir.
Tüm bunların yanı sıra parazitlerin hem kediler hem insanların sağlığı açısından kalıcı hasarlara neden olmasını engellemek için bu tedavi yaptırılmalıdır. Günümüzde birçok kişi iç parazit rahatsızlığını ciddiye almayarak can sıkıcı sonuçların ortaya çıkmasına zemin hazırladığının farkında değildir. Kesinlikle daha dikkatli olmamız gerekiyor.
Ayrıca şu detayı da atlamak istemeyiz; kedilerde iç parazit belirtilerini görmenize rağmen tedavi konusunda doğal yöntemleri tercih ederseniz kedinizin daha büyük zarar görmesine sebep olursunuz. Çünkü iç parazit sorunu hiçbir zaman doğal yöntemlerle tedavi edilemez. Kedilerin tüylerine kuluçka yapmış parazitlerin temizlenmesi bu konuda çok önemlidir; kişi bunu kendi kendine yapamaz. Veteriner kontrolü ve ilaç kullanımı şarttır.
Ankara’nın en iyi veteriner kliniği Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak kedilerde iç parazit belirtileri konusunda birçok detaylı bilgi paylaşmış olduk. Blog sayfamız üzerinden kedi ve köpek dostlarımızla alakalı diğer içeriklerimizi de inceleyebilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: