Acil Durumlarda Kedi Nasıl Kusturulur? 3 Yöntem

Kedi dostlarımız, zaman zaman yedikleri bir şeyden dolayı kusma ihtiyacı hissederler. Bu durumda evde beslediğiniz veya sokakta gördüğünüz kediyi kusturmayı deneyebilirsiniz. Kedi kusamıyor ise bazı yöntemleri deneyerek zehirli veya atılması gereken maddeyi çıkarabilirsiniz. Peki ama kedi nasıl kusturulur ve nelere dikkat etmek gerekir? Yazımızda kedimi nasıl kusturabilirim sorusuna detaylı yanıtlar vereceğiz!

3 Yöntem ile Kedi Nasıl Kusturulur?

Kediniz yememesi gereken bir şey yiyebilir veya yediği şey zehirli olabilir. Bu durumda yapılacak şey ise kedinin kusmasını beklemektir. Eğer kedi kusmuyorsa evde denenebilecek bazı yöntemleri uygulayabilirsiniz. Bununla beraber en güvenli ve doğru yöntem derhal veterinere başvurmaktır. Bazı durumlarda kediyi kusturmak faydadan çok zarar getirebilir. Örneğin, kediniz zehirli bir şey tüketip üzerinden en az 2 saat geçtiyse bu durumda onu kusturmanız daha fazla zarar getirebilir. Böylesi bir durumda mutlaka veterinere başvurarak hangi yöntemin denenmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Ancak acil bir durum söz konusuysa evde kedi kusturma yöntemlerine başvurabilirsiniz. Sizin için kedimi nasıl kusturabilirim sorusuna 3 farklı yöntem ile cevap verdik.

1.İlaç Hazırlamak

Kediyi kusturmak için evde uygulayacağınız en güvenli yol, ilaç hazırlamaktır. Özellikle sık sık kusan kediler için acil durumlarda güvenilir ilaç kullanabilirsiniz. Bunun için veteriner hekim gözetiminde verilen hidrojen peroksit verebilirsiniz. Hidrojen peroksiti doğru şekilde vermek için küçük bir şırınga tercih edebilirsiniz. Kediyi tedirgin etmemek adına güvenli bir alanda, bir ölçü kaşığını geçmeyecek şekilde ilacı şırıngada verebilirsiniz.

Kediyi güvenli şekilde tutarken ilacı da ağzın diş boşluğundaki köşesine doğru uygulayın. Kedinin sıvıyı yutması için sıvıyı yavaşça boşaltın Ardından kedi öğürmeye başlayıncaya kadar tutun ve kusma durumunda kediyi yavaşça yere indirin. Çoğu kedi, ilaç ile rahatça kusar. Kedinin kusması hâlinde temiz bir kap kullanarak kusmuk materyalini veteriner kliniğe götürebilir, bilgi alabilirsiniz.

2.Kediyi Sakinleştirmek

Veterinere götürmeden önce kediyi sakinleştirerek üzerindeki stresi giderebilirsiniz. Bunun için sakin bir ses tonu ile ona yaklaşmayı, onu nazikçe tutarak veterinere götürmeyi tercih edebilirsiniz. Kedinin kendini güvende hissetmesi için rutin davranışlarda bulunmak ve aşırı telaş yapmayı kesmelisiniz.

3.Kediyi Doğru Şekilde Kusturmaya Hazırlamak

Acil durumlarda kediyi kusturmak son çareyse bu durumda kedinin ağzı gerideyken çeneyi aşağıya doğru açabilirsiniz. Kusmaya yardımcı olacak ilacı da verdikten sonra ilacın boğaza kadar ulaşmasını sağlayın. Kusma başarılı olsun ya da olmasın mutlaka veteriner hekime gitmenizi öneririz.

Kedi kusması ile birlikte kediniz sık sık tüylerini yutuyorsa bu durumda malt macunu kullanabilirsiniz. Tüy yumağı önleyici özellikteki malt macun, kedi maltı olarak geçer. Bu macun, fındık tanesi kadardır ve doğru miktarda verildiği sürece herhangi bir zarar göstermez. Malt macun, sindirim sistemi sorunlarında da kullanılır. Kedinin tüylerini yutarak sık sık kusmasına neden olan sorunlara karşı kedi maltı vermeyi tercih edebilirsiniz.

Kedinizin tüy dökmesini ve tüy yumağı oluşturmasını önlemek için tüy bakımını aksatmamak gerekir. Kedi tüy bakımı ile ilgili güvenilir bilgiler için Kedi Tüy Bakımı Nasıl Yapılır adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Kediyi kusturmak için evde denenen yaygın yöntemlerden biri tuz kullanmaktır. Ancak olası bir böbrek hasarından veya sodyum zehirlenmesinden korunmak için tuz önerilmez. Bunun yerine en güvenilir yöntem olan veteriner hekime gitmeyi tercih edebilirsiniz. Şimdi sizinle kedi kusması hakkında merak edilen diğer soruları yanıtlayacağız.

Kedinin Kusması Normal Midir?

Kedinin yabancı cisimlerle olan ilişkisi malumdur. Köpekler gibi kediler de zaman zaman yabancı cisimler ile haşır neşir olurlar. Özellikle iplik, kimyasal içerikli temizleyiciler, deterjanlar, garaj kimyasalları gibi evin farklı bölümlerinde yer alan ürünler tehlike yaratabilir.

Kedinin kusması ise kimi durumlarda normaldir. Örneğin, kediniz hızlı yemek yiyorsa yemek sırasında kusmasi normaldir. Yine tüy yolup yutması ve daha sonra kusması da normaldir. Aynı şekilde beslenme rutininden ve mama değişikliğinden kaynaklı kusma meydana gelebilir.

Kedinin kusması ne zaman anormaldir diye merak ediyorsanız ise bunun yanıtı kedinin gözlemlenmesinde saklıdır. Kediniz sık sık kusuyorsa ve iştahsızlık, kilo kaybı gibi belirtiler gözüküyorsa bu durumda mutlaka veteriner hekime danışmak gerekir.

Kedi Kusması Nasıl Olur?

Kedilerde kusmanın başlıca göstergesi, kedinin öne doğru eğilmesidir. Ayrıca kediniz kusmadan önce huzursuz ve tedirgin hissedebilir. Yine öğürme ve ağzından bir şeyleri çıkarma isteği de kedi kusması belirtileridir. Kedi kusmuğunun rengi ise tükettiği maddeye göre değişir. Eğer zararli yeşil bitkiler yediyse yeşil renkte sıvı çıkarır. Genellikle berrak kusmuk ortaya çıkar.

Kedinin Kusup Kusmadığı Nasıl Anlaşılır?

Kedi nasıl kusturulur konusu kadar kedinin kusup kusmayacağını anlamanın da büyük önemi vardır. Kedinizin zararlı bir maddeyi içtiğini veya yuttuğunu gördüğünüzde onun kusacağını tahmin edebilirsiniz. Genel olarak kusma durumundaki kedide huzursuzluk ve salya görülür. Kedi öksürmesi ile kusması arasındaki farkı da iyi anlamak gerekir.

Kedinin öksürmesi, genellikle tüy yumağını yutmasından dolayıdır. Yine solunum yolu rahatsızlıklarında da öksürme meydana gelir. Öksürme ile kedi kusmasının farkı ise öksürmenin kuru şekilde görülmesidir. Kusma öncesi durumda kedi öne doğru eğilir ve boğazından sıvı veya ilgili madde çıkmaya başlar.

Kediye Sirkeli Su Verilir Mi?

İnsanlar olarak sirkenin pek çok faydasını deneyimlediğimiz doğrudur. Bununla beraber hayvanlar söz konusu olduğunda bazı yararlı içeriklerin dahi istenilen yararı vermediğini bilmek gerekir. Kedinizin kusma durumunu gözlemdiğiniz zaman da sirkeli su vermemeniz önerilir. Vermeniz durumunda kedinin midesinde tahrişe neden olabilirsiniz.

Kedi nasıl kusturulur, kedinin kusması nasıl anlaşılır sorularına yanıt aradık. Kedi kusması ve kedi zehirlenmesi evde tedavi yöntemleri neler olabilir soruları eşliğinde dikkat edilmesi gerekenleri sıraladık. Evde ilk müdahale sonrası Ankara Vetrium Hayvan Hastanesine başvurarak karın röntgen çektirebilir, kusmayı engelleyici ilaçlar temin edebilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: