2024-11-29
Kedi, köpek, kuş ve hatta tavşan dışında bir hayvan daha var ki evde beslenmeye son derece uygun. İşte bu evcil hayvan: hamster. Evde hamster bakımı zor mu, hamster nasıl beslenmeli gibi sorulara yanıt arıyorsanız doğru adrestesiniz. Sizinle evde hamster bakımı ile ilgili detayları ve merak ettiklerinizi paylaşacağız.
Hamster Özellikleri Nelerdir?
Öncelikle hamster evde beslenir mi sorusuna yanıt verelim. Evet, hamster evde beslenmeye uygun sürüngen hayvanlardan biridir. Bununla beraber her evcil hayvanda olduğu gibi hamster beslemek de sorumluluk ister. Sağlıklı bir hamster beslemek için belirli rutinler oluşturmalı ve bakım ihtiyaçlarını yerine getirmelisiniz.
- Farklı hamster çeşitleri vardır.
- Farklı hamster çeşitlerine göre boy-kilo ve yaşam ömrü değişir.
- Farelerden farklı olarak daha kısa bacaklara ve kuyruğa sahiptir.
- Görme yetileri zayıfken işitme ve koklama duyuları oldukça gelişmiştir.
- Keskin ön dişlere sahip olup en iyi kemirgen sınıflarından birine aittir.
- Yiyecekleri depolamak için kullandıkları yanak kesecikleri vardır.
- Renkleri kahverengi ve sarı tonlarındadır.
- Sesten çabuk etkilenirler. Ürkek ve tedirgin hissederler.
- Ön ayaklarında dört, arka ayaklarında beş parmak bulunur.
- Kemirme içgüdülerinden dolayı tehlikeli nesneleri bile kemirebilirler.
- Kendi kendilerini temizlerler.
- Günün en az 10 saatini uyuyarak geçirirler.
- Gündüzleri uyurken geceleri daha aktif hareket ederler.
- Vahşi hamsterlar, barınmak ve üremek için doğada tüneller kazarlar.
- Soğuk kış günlerinde vahşi hamsterlar, kış uykusuna yatabilirler.
- Bazı hamsterler daha sosyalken bazıları ise yalnızlığı daha çok severler.
- Ürktüklerinde veya korktuklarında ısırma davranışı gösterebilirler.
- Hamsterların dişleri sürekli uzama eğilimdedir. (Diş ile ilgili sorunlar görüldüğü zaman veterinere başvurmak gerekir.)
- Sürekli çiğneme ve kemirme eğilimi taşırlar ve bu sayede uzayan dişleri de kısalır. (Tahta veya dal çiğnemesi diş kısalmasına iyi gelir.)
- Hamsterlarda gebelik süresi, 20 gündür. Genellikle 5 ile 10 arası yavru doğumu gerçekleşir.
- Doğumdan sonra yavru hamsterlar 2 hafta körlük yaşarlar.
- Hamsterların ortalama yaşam ömrü, 2-3 yıl arasında değişir.
Hamsterlar; yuvarlak ve dolgun yüzü ile en sempatik hayvanlardan biridir. Hamster ile fare arasındaki fark ise hamsterların 12-15 cm daha uzun olması ve daha küçük bir kuyruğa sahip olmalarıdır. Fareler, uzun kuyruklu ince gövdeliyken hamsterler daha kısa kuyruğa ve yuvarlak bir gövdeye sahiptir. Ayrıca hamsterların yanal keseleri farelere göre daha büyüktür.
Hamsterların evde beslenmeye uygun olan türleri ise şu şekildedir; Çin hamsterı, cüce hamster, Roborovski hamsterı ve Suriye hamsterı. Bu hamster çeşitleri, doğru bakım ve beslenme süreci takip edildiğinde sizinle muhteşem bir dostluk kurarlar. Peki hamster beslemek için nelere ihtiyacınız olacak?
Hamster Beslemek İçin Gerekenler
Öncelikle evde hamster beslemek isteyenlerin bilmesi gereken bir kavramı ele alalım. Hamster teraryumu, hamsterın evde barındığı kafesin adıdır. Sürüngen ve kemirgen evcil hayvanlar üretilen teraryum; sert plastik, paslanmaz çelik, ahşap veya camdan üretilebilir. Hamsterların kemirgen bir hayvan olduğunu göz önünde bulundurarak teraryumun sert plastik veya demirden olmasını tercih edebilirsiniz. Hamster kafesi alırken aşağıda sıraladığımız unsurlara dikkat edebilirsiniz:
- Hamster kafesinin sağlam ve dayanıklı malzemeden üretilmiş olması gerekir. Bu açıdan Sert plastik, paslanmaz çelik veya metal malzemeler tercih edilebilir. Cam teraryumlar ise görsel açıdan şıklık içerse de havalandırma açısından yetersizdir.
- Suriye hamsterları daha geniş kafeslere ihtiyaç duyarken cüce hamsterlar için ise daha küçük kafesler uygun olacaktır.
- Kafesin bulunacağı ortamın aşırı sıcak ve soğuk olmaması gerekir.
- Kafesteki hamster çarkının hamster boyutuna uygun olması ve kuyruğunun sıkışmayacağı bir genişlikte olması önemlidir.
- Kafeste mutlaka kap yerine hamster suluğu bulunmalıdır.
- Çark tekerleklerin yüzeyi aşırı pürüzsüz olmamalıdır. Çok pürüzsüz yüzeylerde hamsterlar rahat tutunamazlar ve kayıp düşebilirler.
- Kafesin sürekli havalandırılması ve temizlenmesi gerekir.
İdeal kafes seçimi için sıraladığımız etkenlere dikkat ederek hamsterın sağlıklı ve konforlu şekilde barınmasını sağlayabilirsiniz. Hamster bakımı ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer konu ise hamster beslenmesidir. Öncelikle bu sempatik hayvanların sevdiği yiyecekleri ve dikkat edilmesi gerekenlere geçelim.
Hamster Ne Yer?
İşte Hamsterların sevdiği yiyecekler:
- Fındık
- Fıstık
- Ceviz
- Buğday
- Badem
- Arpa
- Yulaf
- Çekirdeksiz Elma
- Armut
- Çilek
- Üzüm
- İncir
- Karpuz-Kavun
- Havuç
- Haşlanmış Patates
- Ispanak
- Marul-Maydanoz
- Lahana
- Haşlanmış Yumurta
- Brokoli
- Kabuksuz ay çekirdeği
Görüldüğü üzere hamsterler, pek çok meyve ve sebzeyi büyük bir iştahla yiyebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken porsiyonların büyük ve fazla olmamasıdır. Aksi hâlde şişkinlik, gaz, sindirim sorunları ve aşırı şekerden kaynaklı diyabet riski meydana gelebilir. Hamster beslenmesinde muhakkak aşağıda sıraladığımız unsurlara ve beslenme rutinine dikkat etmelisiniz:
- Lif: Sevimli dostunuzun sağlıklı ve düzenli beslenmesi için lif kaynaklarına ihtiyacı vardır. Bu kapsamda hamster yemi olarak bilinen mamaları tercih edebilir veya brokoli, ıspanak, havuç, kabak gibi yiyecekler küçük porsiyonlar ile verilebilir.
- Vitamin-Mineral: Hamsterın çeşitli hastalıklara karşı bağışıklık kazanması adına vitamin içeren sebzeleri yine küçük porsiyonlar eşliğinde verebilirsiniz.
- Protein: Hamster yemi ve küçük miktarlarda haşlanmış yumurta, kabuksuz ay çekirdeği, peynir, ıspanak, brokoli gibi yiyecekleri verebilirsiniz. Özellikle yavru hamsterları protein ağırlıklı besleyebilirsiniz.
Şimdi de hamster beslenmesindeki püf noktalara bir göz atalım.
Hamster Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamster günde kaç kere beslenir sorusunun yanıtı ise sabah ve akşam olmak üzere günde iki kezdir. Hamster beslemesinde dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıralayabiliriz:
- Genel olarak hamster beslemek için hazır yemleri vermek yeterlidir.
- Ara öğünlerde de meyve ve sebzeler verilebilir. Yavru hamsterın beslenmesinde ise üç hafta anne sütü yeterlidir.
- Üç haftalık süreçten sonra ise hamster yemi ve meyve-sebzeler verilebilir.
- Evde hamster besleyecekseniz tuzlu ve aşırı şekerli gıdalardan uzak bir beslenme rutini oluşturmalısınız.
- Elma, armut, karpuz, üzüm gibi çekirdekli yiyeceklerin çekirdeklerini çıkararak hamstera vermelisiniz.
- Hamsterlar, sert gıdaları kemirerek dişlerinin törpülenmesini sağlar. Dişlerin uzamaması için sağlıklı ve az miktarda kemirmeye uygun yiyecekler verebilirsiniz.
Hamster bakımı ile ilgili püf noktalardan bir diğeri ise hamsterın sosyalleşmesidir. Hamsterın rahat etmesi adına kafesin büyük olması önemlidir. Ayrıca hamsterların düzenli egzersiz yapmaları için kafes içine hamster oyuncakları alabilirsiniz.
Hamsterların yıkanmasına ise gerek yoktur. Kendi kendilerini temizleyen bu sevimli hayvanların taranmaya veya başka bir kişisel bakım rutinine ihtiyacı yoktur. Hamsterların sağlık bakımı için de yılda iki kez veteriner kontrolüne götürmek yeterli olacaktır.
Hamster Oyun Oynar Mı?
Farklı malzemeden üretilen hamster çarkı ile birlikte hamsterın sevdiği başka oyuncaklar da vardır. Hamster oyuncaklarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ahşap saklanma yuvaları,
- Tüneller,
- Kemirme taşı,
- Çiğneme çubukları,
- Ahşap kemirgen salıncağı,
- Kemirgen merdivenleri,
- Ahşap köprüler.
Eğer hamster almaya ve kafesi de eğlenceli hâle getirmeye hevesliyseniz hamsterın tırmanabileceği ve saklanabileceği nesnelere öncelik verebilirsiniz. Hamsterın stresten uzak, mutlu ve hareketli bir yaşam sürmesi adına oynayabileceği kemirgen oyuncakları set hâlinde de satın almayı düşünebilirsiniz.
Hamsterın rahatça oyun oynaması için kafesin geniş olması gerekir. Dayanıklı, geniş bir hamster kafesi ile birlikte kemirmeye ve hareket etmeye dayalı oyuncaklar da hamsterı mutlu edecektir. Bununla beraber kafesin mutlaka temizlenmesi ve tüm oyuncakların da hijyenik bakımına ihtiyaç duyulur. Ayrıca kafesin hava alabilir yerde olmasına da dikkat edilmelidir.
Hamster Bakımı Zor Mu?
Buraya kadar hamster bakımı ile ilgili püf noktaları sıraladık. Peki evde hamster bakımı zor mu yoksa maliyetsiz ve kolay mı? Öncelikle hayvan sahiplenmenin sorumluluk gerektirdiğini bir kere daha hatırlatalım. Hamster bakımı diğer evcil hayvanlara göre daha kolay bakım gerektirse de dikkat edilmesi gerekenler vardır.
Mesela çocukları memnun etmek amacıyla hamster almayı düşünüyorsanız bu yanlış bir seçim olacaktır. Çünkü hamsterlar çoğunlukla kafeste yaşarlar ve kendi kendilerine sosyalleşmeyi severler. Bununla beraber bazı hamsterler, diğer hamsterler ile sosyalleşmeyi sevdiklerinden bakabilecekseniz birkaç hamster alabilir veya çiftleştirmeyi düşünebilirsiniz. Genel olarak püf noktalara dikkat etmeniz durumunda hamster bakımı oldukça kolaydır.
Evde hamster beslemek ve bakımı ile merak edilenleri cevapladığımız hamster nasıl bakılır konusunu irdeledik. Şimdi de hamster besleme ile ilgili diğer soruların cevaplarına geçelim.
Hamster Hakkında Merak Edilenler
-
Hamster Regl Olur Mu?
Merak edilen sorunun cevabını hemen verelim: Hayır, hamsterlar regl olmazlar. Pek çok memeli hayvanlar gibi hamster da estrus yani kızgınlık döngüsüne sahiptir. Bu döngü sürecinde, dişi hamsterler çiftleşmeye hazır hâle gelir; ancak insanlardaki benzer bir adet döngüsüne girmezler. Bu şehir efsanesi gibi yayılan yanlış bilginin kaynağı ise hamsterların kızgınlık döneminde geçirdiği değişikliklerdir. Kızgınlık döngüsü boyunca bazı hormonal değişiklikler görülür, az miktarda vajinal akıntı olabilir; fakat regl gibi bir kanama yaşanmaz.
-
Hamster Kokar Mı?
Hamster beslemek isteyenlerin sakınıp bu istekten vazgeçmelerine sebep olan hamster kokar mı konusuna geçelim. Hamster bakmanın püf noktalarından birisinin kafes bakımı olduğunu belirtmiştik. İşte kafes doğru şekilde doğru zamanda temizlenmediğinde kafesteki koku da etrafa yayılabilir.
-
Hamster Kumu Ne İşe Yarar?
Hamster kumu, kısaca banyo kumudur. Bu kumun amacı, deri ve tüylerdeki fazla yağı, kiri ve nemi emmek ve temizlemektir. Her ne kadar hamsterlar kendi kendilerini temizlese de bu konuda daha fazlasını yapmak isteyenler, hamster kumu kullanabilirler. Bu kum, cilt tahrişlerini önlerken tüylerin parlak ve sağlıklı görünmesine de yardımcı olur. Bununla beraber belirttiğimiz üzere bu ürün, hamster bakımının zorunlu bir gereksinimi değildir.
-
Hamster Tuvaletini Nereye Yapar?
Hamster tuvalet eğitimine pek alışkın değildir. Zaten günün büyük bölümünü kafeste geçirdiği için idrarini de kafese bırakır. Kötü kokuyu engellemek ve idrarlari temizlemek için talaşlar kullanılır. Kafesin tabanına yerleştirilen talaşların da mutlaka temizlenip yenileriyle değiştirmeleri gerekir. Aksi hâlde kafesten dışarıya doğru yayılan kötü bir kokuyla karşılaşabilirsiniz.
-
Hamster Gebeliği Nasıldır?
Dişi hamsterı, bir erkek hamster ile aynı kafese koymanız durumunda gebelik kaçınılmaz olacaktır. Dişi hamster, erkek hamster ile çiftleştikten sonra 16-22 günlük bir gebelik dönemi geçirir. Bu zaman, hamster türüne bağlı olarak değişebilir; mesela Suriye hamsterlarında gebelik süresi 16 gündür.
Gebelik sürecinde dişi hamsterın, sağlığına ve beslenmesine özen göstermek gerekir. Bu doğrultuda, protein odaklı bir beslenme rutini oluşturmak lazımdır. Ayrıca hamster kafesinin temizlenmesi, hamsterın suyunun değiştirilmesi ve doğuma yakın rahat yatakların ayarlanması önemlidir. Doğum yapacak hamster, kafesin içine yuvasını hazırlar. Doğum yapıldıktan sonra ise annenin yavrularına bakması için onu stresten uzak tutmak gerekir. Yani ona belli bir zaman tanımalı ve yavrularını da rahatsız etmemelisiniz. Kör doğan ve 15 gün sonra gözleri açılan yavru hamsterlar, birkaç hafta sonra yem ve katı yiyecekler yiyebilirler.
-
Hamster Kafesi Kaç Günde Bir Temizlenmeli?
Hamster kafesi, hamster bakımının en önemli adımlarından biridir. Hamster kafesinin her hafta en az bir kere temizlenmesi gerekir. Özellikle idrar kokusunun yayılmasını engellemek için kafes tümüyle temizlenmelidir. Temizleme aşamasında öncelikle tüm oyuncaklar kaldırılmalı, hamster güvenli ve geniş bir alana yerleştirilmelidir.
Ardından sırasıyla kirli veya kötü kokan talaşı ve hamster yatağını kaldırın. Daha sonra kafesi, az miktardaki antibakteriyel sabun ve su ile temizlemeye başlayabilirsiniz. Kafesin köşeleri için de sert bir fırça kullanarak tüm köşe-dip temizliğini yapabilirsiniz. Eski kokmuş talaşı da yenisiyle değiştirebilir, hamster için temiz ve konforlu bir kafes alanı oluşturabilirsiniz.
Vetrium olarak evde hamster bakımının tüm detaylarını paylaştık. Ankara Hayvan Hastanesi Vetrium aracılığıyla hamsterın veteriner kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz.
Evde beslenebilecek diğer hayvanlar hakkında da bilgi almak isterseniz Evde Beslenecek En Temiz Hayvanlar adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: