Kedi Hapşırması Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Kediler de tıpkı insanlar gibi zaman zaman hapşırabilirler. Bu normal bir durumdur ve çoğu zaman insanlara benzer nedenlerden kaynaklanır. Fakat kedi hapşırması çok sık olmaya başladığı takdirde, ciddiye alınması gereken bir durum olabileceği üzerinde durulması gerekmektedir.

Kediniz ev ortamında yaşamasının yanı sıra dışarıya çıkmakta da özgürse, genellikle hapşırmasının dış faktörlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Buna göre öncelikle dış mekandaki tozlar, polenler ve diğer dış faktörlerin hapşırmaya neden olduğu öngörülür.

Diğer yandan dışarıya çıkmayan, yalnızca ev ortamında bulunan kedilerin de kapalı mekanlara özgü bazı nedenlerden dolayı hapşırdığı gözlemlenebilmektedir. Fakat hem dışarıya çıkan hem de sadece evde yaşayan kedilerin sık aralıklarla hapşırması ve buna başka belirtilerin de eşlik etmesi, çoğu zaman acilen müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlık olduğuna işaret etmektedir.

Eğer kedinizin hapşırması bir türlü geçmiyor ve yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi hapşırıklarla beraber başka belirtiler de görülüyorsa, mutlaka veterinerinize danışmanız gerektiğini belirtmemiz gerekiyor. Peki kediler neden hapşırır, hangi durumlar ve belirtiler tedaviye ihtiyaç duyulduğu anlamına gelir?

Bu sorularla ilgili fikir sahibi olmanız için Beytepe, Bilkent, İncek, Çayyolu ve Ümitköy veteriner ihtiyaçlarınızı anında ve doğru yaklaşımla karşılayan Vetrium Veteriner Kliniği’nin profesyonel ve deneyimli ekibinin derlediği bilgilere göz atabilirsiniz.

Kedi Hapşırması Nedenleri Nelerdir?

kedi hapşırması yaşayan sarman bir kedi

Kedilerin hapşırmaya başlamasının esasında pek çok nedeni olabilir. İnsanlardan yola çıkarsak; solunum yoluna kaçan tozlar, heyecanlanma, alerjik uyarıcılar, enfeksiyonlar gibi çok sayıda etkenin kedileri de benzer şekilde etkileyeceğini iddia edebiliriz.

Ancak ne yazık ki tüylü dostlarımız, bizler gibi rahatsızlıklarını kolaylıkla ifade edemedikleri için hapşırmalarının altında yatan nedenleri anlamak her zaman çok kolay olmayabiliyor. Bu noktada ona yardımcı olabilmek adına kedinizi çok iyi gözlemlemeniz ve hapşırmasının ciddiye alınması gereken nedenleri olabileceğini düşünmeniz en mantıklı adım olacaktır.

O halde dilerseniz gelin, kedi hapşırması neden olur sorusunun olası yanıtlarını birlikte incelemeye başlayalım.

Enfeksiyonlar

Viral, bakteriyel veya mantar enfeksiyonları üst solunum yollarını olumsuz etkileyebildiği için kedilerin hapşırmasına yol açabilmektedir. Parainfluenza, adenovirus gibi kritik enfeksiyonlarda hapşırma ve bununla birlikte gelen diğer belirtiler önemsenmediği takdirde ise ciddi boyutlarda sorunlar yaşanabilmektedir. Bu tür enfeksiyonlar erken tanı sonucunda gerekli tedavilerle kontrol altına alınabilmekte birlikte aşı yöntemiyle de önlenebilmektedir.

Alerjiler

karahindiba otunun tüyleri ile oynayan sarman yavru kedi

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de alerjik reaksiyonlar söz konusu olabilmektedir. Örneğin en yaygın alerjenlerden biri olan polenler, kedilerde de alerjiye neden olabilmektedir. Buna benzer tetikleyicilerden dolayı da kedi hapşırması gözlemlenebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer alerjik reaksiyona neden olan bir etken fark ettiyseniz, bu etkeni kedinizin yaşam alnından kaldırarak sorunun önüne geçebilirsiniz.

Kimyasallar

Vetrium Veteriner Kliniği ekibi üyelerinden Uzman Veteriner Hekim Serkan Güngör’ün içeriğimizin girişindeki videoda da belirttiği gibi deodorantlar, oda parfümleri ve temizlik maddeleri benzeri kimyasal içerikler, kedilerde burun ve sinüs zarlarının iltihaplanmasına neden olduğundan hapşırmaya yol açabilmektedir. Bu tür kimyasallardan olabildiğince uzak durmanız kediniz için olduğu kadar kendiniz için de en mantıklı adım olacaktır.

Diş ve Diş Eti Sorunları

Kedilerin diş köklerinde oluşan apseler, diş ve diş eti enfeksiyonlarına önayak olacağından sinüslerde bakteri oluşumuna ve buna bağlı olarak da hapşırmaya neden olabilmektedir. Diş ve diş eti sorunları, hapşırma dışında farklı hastalıklara da davetiye çıkarabilecek kritik durumlar olduğundan kedinizin diş ve ağız sağlığına önem vermenizi tavsiye ederiz.

Nazal Kanama

yakın çekim kedi burun bölgesi

Kediniz hapşırdığında burnu kanıyorsa, bu kanamaya her zaman hapşırmanın yol açmayabileceği ve aslında ortada daha ciddi sorunlar olabileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Çünkü kedilerde nazal kanama, kanserli bir tümöre işaret ediyor olabilir. Bu konuda hassas olmanız, erken tanı ve tedavi için bir şans yaratabilmektedir.

Diğer Nedenler

Burna kaçan yabancı cisimler, baharat tozları, tüyler ve diğer dış faktörler de kedi hapşırması için birer neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat genellikle bu gibi etkenler, geçici bir sorun oluşturup kedinizin devamlı olarak değil, yalnızca etken durum ortadan kalkıncaya kadar hapşırmasına yol açmaktadır.

Kedilerin tüyleri hakkındaki sorunlar hakkında bilgi sahibi olmak için Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi: Nedenleri ve Bakımı başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Kedilerin Hapşırmasına Eşlik Eden Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Daha önce de vurguladığımız gibi çoğu zaman hapşırmalara başka belirtiler de eşlik etmektedir. Buna göre burun akıntısı, hırıltılı solunum, ateş, ses değişikliği, gözlerde kızarma ve şişlik, halsizlik, ağız ve dilde yaralar da gözlemleniyorsa, zaman kaybetmeden Vetrium Veteriner Kliniği gibi tam kapsamlı hizmet sunan bir veteriner kliniğine danışmanız en mantıklı adım olacaktır.

Kedi Hapşırması Nasıl Tedavi Edilir?

veteriner kontrolüne gelmiş yetişkin bir kedi

Kedilerin neden hapşırdığı hakkında artık daha bilinçli olduğunuzu söyleyebilmek mümkün. Peki bu durum nasıl kontrol altına alınabilir? Öncelikle yukarıda belirtildiği üzere kedinizin devamlı olarak hapşırmasına yol açan faktörleri gözden geçirip soruna yol açan dış faktörü ortadan kaldırarak hapşırmanın geçmesini bekleyebilirsiniz.

Fakat kediniz yine de hapşırmaya devam ediyorsa, sorunun tam olarak teşhis edilebilmesi için mutlaka veterinerinizle iletişime geçmeniz gerekmektedir. Bu doğrultuda, kedilerin hapşırmasının bir sorun olmayıp aslında mevcut bir sorunun belirtilerinden biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Veterineriniz kedinizin hapşırmasına yol açan etkeni saptadıktan sonra ise buna uygun bir tedavi yöntemi izleyecektir.

Kedi Hapşırması İnsana Zarar Verir Mi?

Patili dostlarımızdan insanlara geçebilecek bazı hastalıklar olduğu doğru. Fakat kedi hapşırması bir hastalık olmadığından insana doğrudan zarar verebilecek bir etkisi yoktur. Diğer yandan hapşırmaya neden olan faktörleri incelediğimizde, bunların da kedilerden insanlara geçebilecek türden olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Öte yandan kedinizin sağlığı ve yaşam standardı olumsuz etkilendiğinde, sizin de psikolojiniz etkileneceğinden hem kendiniz hem de kediniz için en doğru adım, bu konuda uzman bir veterinere danışmak olacaktır. Veterineriniz, kediniz için en doğru tedavi yöntemine karar verecek ve akabinde sağlık sorunları ile mücadele etmek için süreci hızla başlatacaktır.

Bunlara ek olarak, kritik bir hastalık olan pika sendromu hakkında bilinçlenmek için de Kedi ve Köpeklerde Pika Sendromu başlıklı içeriğimizi okumanızı öneririz.

Bu yazıyı paylaş: