Chinchilla Kedi Özellikleri ve Bakımı

Sürmeli gözleri ve sevimli suratları ile ilgi odağı olmayı başaran Chinchilla kedi hakkında neler biliyorsunuz? Eğer bu kedi cinsini sahiplenmeyi düşünüyorsanız ve yeterli bilgileriniz yoksa doğru yerdesiniz. Sizinle Chinchilla kedi özelliklerini ve merak edilen soruları cevaplayacağız. 

Chinchilla Cins Kedilerin Özellikleri ve Karakteri

Türkçe okunuşu ile şinşila kedi, İran kedisi ırkına ait mavi-yeşil gözleri ve kalın bembeyaz kürklü tüyleriyle bilinir. Chinchilla kemirgenlerinin kürklerine benzemesinden dolayı da adı İran Chinchilla kedisi olarak kalmıştır. Şinşila kediler, ev kedisi olarak anılmalarını sağlayan evcimen ve uysal özellikleri ile öne çıkarlar. Bu cins kediler, sahiplerine karşı sevgi dolu olurken yabancılara karşı ise biraz daha mesafeli ve gergin olabilirler. Genel olarak ise Chinchilla kedi karakteri ve özellikleri hakkında şunları sıralayabiliriz:

  • Chinchilla beyaz kedi cinsleri ön planda olmakla birlikte bu cins genelinde gümüş ve sarı şinşila kedileri de mevcuttur. 
  • Gözlerinin etrafında sürme çekmiş gibi gözüken siyah-koyu kahverengi halkalar vardır. Genellikle mavi-yeşil renginde gözlere sahiptirler. 
  • Vücutlarının genel yapısı kısa ve tıknazken bacakları da kürklü yapısından dolayı kalın ve gür tüylüdür. Vücuduna oranla kısa bir kuyruğa sahiptir. 
  • Büyüdükçe renkler açılır, yavru şinşila kedileri ve yetişkin şinşila kedileri arasındaki renk farkı, yaş ve boy özelliğine göre değişiklik gösterir. 
  • Fazla gürültülü ve kalabalık yerlerden hoşlanmazlar. Bu tür yerlerde genellikle kaçarak daha sakin bir yere sığınırlar. 
  • Genel olarak tek bir kişiye bağlanma eğilimi gösterirler ve o kişi ile vakit geçirmekten keyif alırlar.
  • Oldukça zeki olan Chinchilla kedi cinsi, sahiplerini bir kere tanıdıktan sonra iletişim ve ilişki açısından sahiplerini ayırt etmekte zorlanmazlar. Kişisel bir bağ geliştirerek kime ne zaman ilgi göstereceklerini bilirler.
  • Ortalama 12 ile 15 yıllık bir yaşama ömrüne sahiptirler.
  • Kiloları ise 3,5 ila 7 kg arasında değişir.
  • Fazla miyavlama eğilimi göstermezler. Düşük tonlu ses çıkarırlar.
  • Her türlü ev ve apartman dairesi uyum sağlayabilirler ve başka kedi ile köpeklerle anlaşmakta zorlanmazlar.

Genel olarak Chinchilla kedi karakteri ve özellikleri bu şekildedir. Tekrar tekrar baktıran gözleri ve geniş yüzleri ile şinşila kediler, İran kedisinin çoğu görünüm özelliğini barındırırlar. Ayrıca bu kedi cinsleri sahipleri ile geliştirdikleri özel bağ ile onların hareketlerini çözer ve taklit edebilirler. Chinchilla kedi özelliklerini sıraladığımıza göre bir de bu kedilere dair merak edilenlere geçelim. 

patisini yalayan bir şinşila kedisi

Chinchilla Kedilerin Bakımı ve Beslenmesi

Şinşila kedisi ile ilgili merak edilen bakım konusu, birkaç meseleyi de beraberinde getirir. Beslenme, tüy dökme, tuvalet eğitimi, ağız ve diş sağlığı gibi konular da kedi bakımına dahildir. Bu aşamada en çok sorulan Chinchilla kedi tüy döker mi sorusuyla bakım işlemlerine geçebiliriz. Evet, Chinchilla cinsi kediler  zaman zaman çok tüy dökme eğilimi taşırlar. Uzun ve düğümlenmeye müsait gür tüylere sahip olarak sonbahar ve ilkbahar aylarında fazla tüy dökerler.

Fazla tüy dökme zamanlarında tarak ve fırça kullanmanız yeterlidir. Tarama işlemini 10 ila 15 dakika boyunca sürdürmelisiniz. Uzun süre tüy dökme durumunu gözden kaçırırsanız ise tüyleri tıraşlamaya başlamanız gerekir. Genel olarak tüy dökme durumunda tarak ve fırça yardımıyla tüyleri tarayabilir, fazla tüyü alabilirsiniz. Tıraşlama işlemi için ise pet kuaför hizmetinden faydalanabilirsiniz. Bir başka merak edilen Chinchilla kedi sağlıklı mı sorusuna da bu bölümde açıklık getirelim.

Chinchilla kedilerin yaşayabileceği başlıca sağlık sorunlarından biri İran kedilerinde de olan böbrek sorunlarıdır. Polikistik böbrek hastalığı riski taşıyan şinşila kedi cinsi için de erken teşhis hayat kurtarır. Genel olarak böyle bir soruna karşı diyet, sıvı tedavisi ve ilaçlı tedavi yollarına başvurulur. Ayrıca fazla tüy sorununun yarattığı gözlerde çapaklanma, kuruma ve akıntı gibi sorunlar da zaman zaman görülebilir. Yine kalp rahatsızlığı da bu cins kedilerde görülen sorunlar arasındadır. Sağlık sorunlarına karşı erken teşhiş ve doğru beslenme ile Chinchilla kedinizin 10 yıldan daha fazla yaşamasını sağlayabilirsiniz. 

Chinchilla kedi nasıl beslenir sorusu merak edilen bir diğer sorudur. Chinchilla kedi beslenmesi için özel bir diyet uygulamanıza gerek yoktur. Genel olarak sabah ve akşam olmak üzere 2 ögün beslenme yeterli olacaktır. Bununla birlikte Chinchilla kedilerin gür tüylerinden dolayı tüy yumağı yutma sorunuyla karşılaşmanız mümkündür. Bunu önlemek için de düzenli olarak tüyleri taramak ve tüy dökmeyi azaltan bol lifli mamalara yönelmek yerinde olacaktır. Tüy konusunda kedinize en iyi şekilde bakmanın püf noktalarını öğrenmek için kedilerde tüy bakımı adlı içeriğimize göz atabilirsiniz. 

Mavi gözlü sinsila kedi

Chinchilla Kedi Eğitimi ve Bilinmesi Gerekenler

Chinchilla kedi özelliklerinden biri, bu kedilerin eğitilmeye müsait olmalarıdır. İran kökenli bir diğer kedi cinsi olan British Shorthair cinsi kediler gibi bu kedilerde de eğitim için sevgi ve güven önemlidir. Kedinizin size kendini açması için sabırlı ve sevgi dolu hareketler ile ona yaklaşmalısınız. 

Özellikle tuvalet eğitimi için kedinizin tuvalet yapma hareketlerini gözlemleyerek eğitime geçmelisiniz. Bu aşamadan sonra kedinizin tuvaleti geldiğinde, onu tuvalet yeri olarak belirlediğiniz yere bırakabilirsiniz. Diğer konulardaki eğitimler için de Chinchilla kediniz ile bolca vakit geçirerek size güvenmesini ve sizi taklit etmesini sağlayabilirsiniz. 

Chinchilla Kedi Hareketli Mi?

Şinsilalara dair merak edilenlerden biri de bu kedilerin insanlar ile olan ilişkisidir. Şinşila kediler, uysal ve sevimli görüntüleri ile ev için tercih edilen kedi cinslerinin başında gelir. Bu açıdan Chinchilla kedilerin sizi üzmeyeceğini söyleyebilirsiniz. Öte yandan bu kediler, uysal yapılarından dolayı daha sakin ortamları ararlar. Yine yabancı misafirlere de sahiplerinde olduğu gibi ilgi gösterilerinde bulunmayabilirler.

 Ayrıca şinşila kediler, fazla hareketli bir yapıya sahip olmadıklarından her oyun davetinize yanıt vermeyebilirler. Kısacası şinşila kedi sevimli ve bir o kadar da uyumlu ve nazik hareketleri ile evinize en uygun kedi cinsleri arasındadır. Chinchilla kedi kucak sever mi sorusunu da buradan hareketle cevaplandırabilirsiniz. Bu cins kediler, yakın ilişki oldukları kişilere karşı oldukça sevecendir. Sahibi başta olmak üzere yakın oldukları kişilerin kucağına atlamayı severler. Özellikle çocuklar ile iyi anlaştıkları için onların kucak davetini geri çevirmezler. Genel olarak şinşila cinsi kediler, aşırı hareketli olmamakla birlikte sevdiklerinin yanında vakit geçirmekten hoşlanırlar. 

kucakta bir Chinchilla kedisi

Chinchilla Kedi Evde Yalnız Kalabilir Mi?

Şinşila kediler, insan dostu kedi cinslerinde arasında bulunarak yalnız yaşayanların da can dostu olmaya hazırdır. Chinchilla kedi sahiplenmek isteyip çalışan kişileri mutlu eden bilgi ise bu kedilerin yalnız kalmaktan çekinmemeleridir. Yani Chinchilla cins kediler, sahiplerinden ilgi görmeyi sevseler de ortalama 10 saat yalnız kalmaktan korkmazlar. Bununla beraber kedi ırkı için geçerli olduğu üzere kedinizi uzun zamanlar yalnız bırakmanız önerilmez. Sık sık yalnız kalan kedilerde depresif bir durum gelişebileceği için şinşila cins kedi almadan önce de bunu düşünmeniz de yarar vardır. 

Sizinle Chinchilla kedi özellikleri ve merak edilenleri sıraladık. Şinşila kedi ile birlikte kedinizin gerekli bakım ve tedavi adımları için Vetrium aracılığıyla kedinize en iyi şekilde bakmayı sürdürebilirsiniz. 

Bu yazıyı paylaş: