Kedilerde Arı Sokması Durumunda Ne Yapılır?

Kedi sahiplerini epey korkutan durumlardan biri de arı sokmalarıdır. Sevimli kedi dostlarımızın başına gelen bu durum, ciddi reaksiyonlara sebep olabilir. Peki kedilerde arı sokması durumunda ne yapılmalı, kedi arı sokması belirtileri nelerdir? İçeriğimizde bu soruları yanıtladık!

Kedi Arı Sokması Belirtileri Nelerdir?

Hareketli ve meraklı hayvanlardan biri olan kediler, koşturmaca sırasında arılar tarafından sokulabilir. Bu durum alerjik reaksiyon ve arı zehirlenmesine kadar giden olumsuz sonuçlara da yol açabilir. Bununla beraber kedi sahiplerinin erken teşhisiyle beraber kedi arı sokması anlaşılır ve gerekli önlemler de alınır. Peki kedilerde arı sokması belirtileri nelerdir? İşte kedinizde gözlemdiğinizde kliniğe başvurmanızı gerektiren arı sokması belirtileri:

  • Nabızda artış ve düzensiz nabız hareketleri,
  • Dudak ve yüz bölümünde dikkat çeken şişlik ve kızarıklık,
  • Ağız salyasında artış,
  • Sürekli yüzü kaşıma,
  • Boğaz şişmesi,
  • Boğaz şişmesine bağlı yutkunmada güçlük ve hırıltı,
  • Ani çığlık atması ve titremeler,
  • Sık sık kusma.

arıyı kovalayan kedi

Kedilerde arı sokması nasıl anlaşılır sorusunun cevabı yukarıdaki belirtilerdir. Kedi arı sokması belirtilerinin farkına vararak kısa sürede veteriner kliniğe başvurarak çözüm alabilirsiniz. Kedi arı sokmasını anlamak için kedinizin bir anda değişen davranışlarını gözlemlemeniz de önemlidir. Bölgesel şişlik ve kızarıklık gözlendiğinizde bu bölgede iğne görürseniz hızlı hareket etmeniz gerekir. Kedi patisi arı sokması durumunda kediniz devamlı bu bölgeyi yalayacaktır. Bu durumu gözleyerek patinin olduğu kısımda şişlik ve kızarıklık ile karşılaşmanız normaldir. Bu aşamada kedi arı sokması durumunda ne yapabileceğinize de göz atmamız gerekecek. 

Kedi Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

Kedi arı sokması durumunda evdeki malzemelerle tedavi uygulayabilirsiniz. İlk yardım malzemelerinden biri olan batikonu bir pamuk yardımıyla kedinizin kızaran bölgesine masaj yapabilirsiniz. Bu aşamada elinizi değdirmeden yalnızca pamuk ile müdahale yapmanız gerekir. Ayrıca müdahale aşamasında masaj tarzı hareketler yapmanız da doğru değildir. Bu tarz hareketler iğne zehrinin yayılmasına sebep olabilir. 

Bölgesel şişlikleri ve kızarıklığın artmasını önlemek amacıyla veteriner hekiminiz ile telefonda görüşmeyi de tercih edebilirsiniz. Bu aşamada kedilere ilk müdahaleyi gerçekleştirmek için evinizde ilk yardım setinin olması da önemlidir. Böylece daha etkin ve hızlı hareket ederek belirtilere karşı ilk müdahaleyi de doğru yapabilirsiniz. 

Ayrıca kedinizde ciddi alerji belirtileri varsa her zaman için antihistamik krem veya ilacı da evinizde bulundurmanız gerekir. Yine yüzde ve boyunda şişlik varsa buz ile pres yaparak şişliğin etkisini azaltabilirsiniz. Evdeki ilk müdahaleden sonra ise kedilerde arı sokması tedavisi için mutlaka veteriner kliniğe gitmeniz şarttır. Veteriner klinikte uygulanacak tedavi ise genellikle alerjik reaksiyonları ve solunum yolu açmaya yönelik önlemleri barındırır. Tedavi sonrası verilen ilaçları doğru şekilde kullanarak ve kedinizi de arılardan uzak tutarak tedavi sürecini tamamlayabilirsiniz. 

sarı kedi ve arı

Arı Neden Kedileri Sokar?

Kedilerin meraklı bir hayvan olduğu herkesin malumudur. Uçuşan nesnelere karşı yavru kediler bile büyük bir merak beslerler. Bu merak da çoğu zaman arılar ile karşılaşmalarına sebep olur. Arılar ile karşılaşan kediniz arıların soktuğunu henüz deneyimlemediğinden bu canlıyla oyun oynamaya çalışır. Sonuç ise arının kendini korumasından dolayı arı sokması ile neticelenir. Yani arılar, kendilerini korumak ve diğer canlıları çevrelerinden uzaklaştırmak amacıyla kediler de dahil olmak üzere diğer canlıları iğneleriyle cevap verirler. 

Kediler ile arıların karşılaşmalarını önlemek amacıyla arı gördüğünüz anda onu kovmanız doğru olacaktır. Özellikle yavru kediniz varsa arı veya sinek gördüğü anda bu canlılarla oynamak isteyeceği için daha dikkatli gözlemleme yapmanız gerekir. Yine ölü yerde gezen arıları da dışarı çıkarıp riski azaltmanız lazımdır. Arı dışında pirelerle de başı dertte olabilecek kedinizin pireyle mücadelesi için kedi piresi ile nasıl mücadele edilir adlı yazımızı inceleyip gerekli bilgileri edinebilirsiniz. 

Arı Sokması Kedilerde Hayati Tehlike Yaratır mı?

Sevimli dostlarımızın arılar ile karşılaşması bazı olumsuz sonuçları da beraberinde getirebilir. Bu durumun en ağır sonucu ise anafilaktik şok neticesindeki vefat durumudur. Çoğu durumda arı sokması basit bir durum gibi gözükse de eşek arısı ve yaban arı türü, kedinizde şok etkisini artırarak tehlike yaratabilir. 

Kediniz meraklı olduğundan ve sinek avlama sebebiyle sürekli uçuşan nesneleri yakaladığından arılar ile temas  edebilir. Kimi durumlarda arı zehirlenmesine uğramadan basit belirtiler ile siz anlamadan bile bu durumu atlatabilir. Bununla birlikte yazımızda yer verdiğimiz belirtiler durup dururken kendini gösteriyorsa bir an önce önlem almanız gerektiğini unutmayın. 

Kedilerde arı sokması durumunda ne yapmalı, öncesinde kedi arı sokması nasıl tespit edilir sorularını yanıtladık. Böylesi olumsuz sonuçlar doğurabilecek durumlar için Ankara’nın en güvenilir veteriner kliniği olan Vetrium kliniğine başvurabilir, hızlı sonuç alabilirsiniz. 

Bu yazıyı paylaş: