Alman Kurdu Özellikleri ve Bakımı

Dünyanın en popüler köpek cinslerinden biri olan alman kurdu, asil ve güvenilir can dostlarımızdan biri olarak bilinir. Peki diğer adıyla alman çoban köpekleri hakkında neler biliyorsunuz? Sizin için alman kurdu sahiplenmeden önce bilmeniz gereken alman kurdu özellikleri, bakımı ve eğitimi hakkında merak edilenlere cevap verdik!

Alman Çoban Köpeği Cinsi ve Özellikleri

Her şeyden önce alman kurdu köpeğinin çoban görevi üstlenerek koyunları korumak amacıyla kullanıldığından bahsedelim. Bu köpekler sahip oldukları avcılık içgüdülerinden ötürü özellikle çoban ve avcıların göz bebeği olmuşlardır. Almanya’da ortaya çıkan bu cins, 1800’lü yıllardan itibaren bizimle yol arkadaşıdır. Çevikliği, zekâsı ve sadakati ile ön plana çıkan alman çoban köpekleri, K9 köpek özelliklerine benzer nitelikler gösterir. KP köpekleri, alman çoban köpeklerinden daha küçük olup özellikler açısından aynıdır. Ülkemizde de alman çoban köpekleri, alman kurt köpeği olarak adlandırılır. Peki alman çoban köpeklerininin özellikleri hakkında neler söyleyebiliriz? İşte alman kurdunun genel özellikleri:

  • Büyük köpek ırklarından biri olarak yüksekliği 55-65 cm boyutundadır.
  • Ağırlığı 22 ila 40 kilo arasında değişir. Cinsiyet durumuna göre kilo da değişkenlik gösterir.
  • Tüy yapıları kalın, dalgalı ve uzun yapıdadır.
  • İnsanlar ile sosyal ilişkileri gelişmiş olmakla birlikte yakın çevresi dışında yabancılara karşı temkinlidir.
  • Çevik ve güçlü bir köpek cinsi olmasından dolayı egzersiz ve dışarı çıkarılmaya ihtiyaç duyar.
  • Havlama eğilimi yüksektir.
  • Eğitime uygun bir cins olduğundan erken yaşlardan itibaren eğitime açıktır.
  • Kalıtsal kalça ve dirsek sorunları ile karşılaşır.
  • İçgüdüsü ve eğitime açık olmasından dolayı rehber, iş ve polis köpeği görevi üstlenir.
  • Yalnız kalmayı çok fazla sevmemekle birlikte gerekli eğitim ile bu durumu aşabilir.>
  • Düzenli tüy bakımına ihtiyaç duyar.

Görüldüğü üzere Alman çoban kurdunun karakteri; sosyalleşmeye uygun, hareket etmeye alışkın ve rehber olmaya istekli nitelik gösterir. Bir diğer adlandırma ile K9 köpek özelliklerini paylaştığımıza göre bu köpekleri nasıl besleyeceğinize geçelim.

Köpek kuru mama

Evde Alman Kurdu Bakımı

Alman çoban köpeği, beslenme ve bakım açısından dikkat edilmesi gereken köpek cinslerindendir. Alman çoban köpeği bakımı birkaç aşamadan oluşur. Tüy, beslenme, aktivite ve sosyalleşme gibi ihtiyaçlara yönelik bakım aşamaları mevcuttur.

Alman çoban kurdu, gür ve uzun tüylere sahip olduğundan bu tüylerin düzenli taranmaya ihtiyacı vardır. Haftada iki kez tüyleri tarayarak gerekli bakım işlemini tamamlayabilirsiniz. Ayrıca fazla tekrarlanmamakla birlikte yılda iki kez köpeğinize banyo yaptırarak kuru cilt kurumasını önleyebilir, cildin kirden arınmasını sağlayabilirsiniz. Banyo işlemini üç aylıktan itibaren yaptırabilirsiniz.

Nasıl Beslenmeli?

 Alman kurdu nasıl beslenmeli konusuna da açıklık getirelim. Cüsseli ve atletik yapıya sahip bu köpeklerin protein, mineral ve vitamin içerikli kuru mamalara ihtiyacı vardır. Kuru mama ile birlikte temiz su da yeterli olacaktır. Bu noktada yavru Alman kurdu beslenmesi de merak edilir. Yavru Alman kurdu köpeğinin bağışıklık sistemini düzenlemeye yönelik protein ve lif içerikli mamalar vermek gerekir. Yine kilo durumunu da kontrol ederek yavru alman kurduna özel bir ögün planlaması yapabilirsiniz. Merak edilen 4 aylık alman kurdu kaç kilo almalı sorusunu da cevaplayalım. Yavru dişi Alman çoban köpeği genellikle 10-12 kilo, erkek Alman çoban köpekleri ise 12-14 kilo aralığında olur. Bu kilonun epey üzerinde olan yavru Alman çoban köpeğinize, veteriner görüşü alarak özel diyet hazırlayabilirsiniz.

Yavru alman kurdu

Hangi Aktivitelerden Hoşlanır?

Alman çoban köpeklerinin bakımına dair dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise aktivitedir. İnsanlara alışkın ve evde yalnız kalmak istemeyen Alman çoban köpeklerini, sık sık ev dışına çıkarmanız şarttır. Yine ev dışına çıkaracağınız köpeğinizi çeşitli aktiviteler ile oyalamalısınız.

Örneğin; gün içinde tekrarlanan yürüyüşler oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca ev içinde de birlikte oyun oynayarak Alman çoban köpeğinizin sıkılmasını önleyebilirsiniz. Evde besleyeceğınız Alman kurdunun havlama potansiyeli de yüksek olduğu için bu noktada gerekli eğitimi mutlaka vermelisiniz. Özellikle apartmanda yetiştireceğiniz bir Alman çoban köpeğinin gün içinde sıkça havlayacağına tanık olabilirsiniz. Ayrıca atalarından kalan içgüdüyle uluma davranışı da gösterebilir. Bu durumun nedenlerini öğrenmek için köpekler neden ulur adlı içeriğimizden gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Alman kurdu hakkında bu bilgileri öğrenerek eviniz için doğru köpek seçimini gerçekleştirebilirsiniz.

Alman çoban köpeğini eğiten bir kadın

Alman Kurdu Eğitimi Nasıl Yapılır? Ne Zaman Başlar?

Alman kurdu nasıl eğitilir diye merak ediyorsanız bu konudaki bu detayları da bilmelisiniz. Alman kurdunun özelliklerinden biri, eğitime uygun olmasıdır. Bu noktada sıkça sorulan alman kurdu kaç aylıkken eğitilir sorusuna da yanıt verelim. Bu köpekler, sütten kesilmelerinin ardından 2 ila 2.5 ay sonra eğitime hazır hâle gelirler. K9 köpeği olarak da geçen alman çoban köpeklerinin eğitimi birkaç etaptan oluşur. Genellikle bu etaplar şöyle sıralanır:

  1. Yavru Alman Kurdu Eğitimi
  2. Tuvalet Eğitimi
  3. Temel İtaat Eğitimi
  4. İleri İtaat Eğitimi
  5. Kişi ve Alan Koruma Eğitimi
  6. Sosyalleşme Eğitimi

Alman kurdu eğitiminde yer alan etaplarda; komutlar verme, gözlemleme, tuvalet alan seçimi, gezintiye çıkarma ve sosyalleştirici aktiviteler gibi konular ele alınır. Bu köpeklerin alman kurdu polis köpeği olarak anılmalarını sağlayan fiziksel ve zihinsel odaklı eğitim de itaat ve bodyguard eğitiminde yer alır. Bir yaşını dolduran alman kurdu köpekleri, ileri düzey itaat ve bodyguard eğitimlerine de uygun hâle gelirler. Bu aşamada, fiziksel ve zihinsel dayanıklılığa yönelik kondisyon, davranış geliştirme, algılama ve alan koruması eğitimi verilir. Genel olarak alman kurdu eğitiminde sahip ile olan bağı güçlendirme, tuvalet yerini öğrenme, davranışları kontrol altına alma ve alan-şahıs korumaya yönelik özel bir geliştirme sürecine girilir.

Sizinle Alman kurdu hakkında bilgiler, alman kurdu bakımı ve özellikleri konusunda bilinmesi gerekenleri paylaştık. Faydalı bilgiler ve veteriner hizmetleri ile öne çıkan Vetrium aracılığıyla köpeğinize doğru hizmete ulaştırabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: