Köpek ve Kedi Kimliği Nasıl Çıkartılır?

Köpek ve kedi kimliği nedir, nasıl çıkartılır gibi sorular, son günlerde evcil hayvan sahiplerinin gündemini en çok meşgul eden konular arasında yer alıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından getirilen bu zorunluluk ile kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altında tutulması gerekiyor.

Peki ama 26 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan, “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliği” hakkında bilmeniz gerekenler neler?

Yazımızda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilen kedi, köpek ve gelincik kimliklerine ve evcil hayvanlar için mikroçip uygulamalarına dair bilmeniz gerekenleri tüm ayrıntıları ile ele alıyoruz.

Köpek ve Kedi Kimliği Nedir?

battaniyenin altında yatan kedi ve köpek Köpek ve kedi kimliği nedir sorusu, daha önce de sözünü etmiş olduğumuz gibi 2018 tarihi itibariyle zorunlu hale gelen yönetmelik gereği evcil hayvan sahiplerinin ve hayvanseverlerin en çok merak ettiği konuların başında geliyor.

Aslında kimlik uygulaması adından da anlaşılabileceği üzere kedi, köpek ve gelinciklerin kayıt altında tutulabilmesi için ortaya çıkmış bir uygulama. Hem gelincikler hem de kedi ve köpekler için zorunlu hale gelen bu uygulamanın, köpekler için 2021 yılı itibariyle; kedi ve gelincikler için ise 2022 yılının sonuna kadar tamamlanması ve sözü edilen hayvanlara bir kimlik çıkarılması gerekiyor.

Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliği’nden önce; köpek ve kedilerin resmi olarak bir kimlikleri bulunmuyor olsa da veteriner hekimler tarafından, aşı takvimlerinin ve diğer bilgilerinin bulunduğu belgeler oluşturuluyordu.

Bu belgeler, hem şehirlerarası ve yurtdışı seyahatlerinde kullanılabilmektedir. Fakat bu uygulamanın artık etkisiz kaldığının düşünülmesi, hayvanlara karşı işlenen suçların artması ve hayvanların sahipleri tarafından sokağa bırakılmasının yaygınlaşması; gelincik, kedi ve köpek kimliklerinin zorunlu hale gelmesinin en önemli sebepleri arasında gösterilebilir.

Öte yandan yürürlüğe giren yönetmelik ile birlikte zorunlu hale gelen bir diğer uygulama da mikroçip uygulamasıdır. Bir iğne ile kedi ve köpeklerin kürek kemikleri arasına yerleştirilen mikroçip sayesinde ilgili hayvanın kayıt altında tutulması gereken bilgiler sisteme kaydediliyor. Böylelikle kedi ve köpekler için pek çok olası sorunun önüne geçilmiş oluyor.

Köpek ve kedi kimliği nedir sorusunu yanıtladıktan sonra mikroçip uygulamasına da kısaca değinmiş olduk. Peki ama sözünü etmiş olduğumuz kimlikler nasıl çıkarılır?

Yazımızın bundan sonraki bölümlerinde hem kedi ve köpek kimliklerinin nasıl çıkarılacağını hem de kimlik ve mikroçipin işlevlerini öğrenebilirsiniz.

Köpek ve Kedi Kimliği Nasıl Çıkartılır?

aşı olan sarı kedi Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliği’ne göre ev hayvanlarına ait bilgilerin bakanlık veya ilçe müdürlüklerince kayıt altında tutulması gerekiyor. Peki ama bu noktada sizin nasıl bir yol izlemeniz gerekiyor?

Kedi ve köpekler için kimlik uygulamasına yönelik bilmeniz ve uygulamanız gerekenleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:

  • İlk olarak eğer evcil hayvanınız yeni doğum yaptıysa ve köpek ve kedi yavruların bakımını siz üstlenecekseniz, bu hayvanlara ait bilgileri doğdukları tarihten itibaren en geç üç ay içerisinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın il ya da ilçe müdürlüklerine bildirmeniz gerekiyor.

  • Evcil hayvanların kimlik bilgileri, hangi aşıların uygulandığını gösteren pasaport belgelerinde ve uzman bir veteriner hekim tarafından derilerinin altına enjekte edilen mikroçiplerde de yer alacak. İlgili mikroçiplerde bulunan 15 haneli kod sayesinde, kedi, köpek ve gelinciklerin doğum tarihleri ve cinslerine ait taşıdıkları özellikler kayıt altında yer alacak. Bu koda sağlanan erişim ile evcil hayvanlara ait bilgiler, istenildiği zaman görüntülenebilecek.

  • Evcil hayvan pasaportlarında evcil hayvan sahiplerinin de bilgileri yer alacağından, sahiplerinin değişmesi durumunda bunun da 15 günlük süre içerisinde ‘Ev Hayvanı Sahip Değişikliği’ belgesinin 60 gün içerisinde il ve ilçe müdürlüklerine götürülmesi gerekiyor. Evcil hayvanların yeni sahiplerine ait bilgiler, veteriner hekimler tarafından kimliklerine ve sisteme sahip değişikliği olarak yeniden işleniyor. patisini kaldırmış uzun tüylü tekir kedi

  • Sözünü etmiş olduğumuz kedi ve köpek kimlikleri veya bir deyişle de pasaportlarının zorunluluğu evlerinizde beslemiş olduğunuz tüm kedi, köpek ve gelincikleri kapsıyor. Bu doğrultuda bu kimliklerin herhangi bir nedenden dolayı kaybolması halinde ise bunun mutlaka 2 ay içerisinde ilgili bakanlığa bildirilmesi ve yenilenmesi için gerekli işlemlerin başlatılması gerekiyor.

  • Köpek ve kedi kimliği ile alakalı mutlaka belirtilmesi gereken bir diğer önemli ayrıntı ise evcil hayvan satışı yapan pet shopların da bu pasaportları en az 5 yıl boyunca kayıt altında tutması gerektiği. Sözünü etmiş olduğumuz kayıtlarda, hayvanların pet shopa geldiği işletmenin ve satın alan kişilerin bilgileri, evcil hayvanların 15 haneli mikroçip kodları, doğum tarihleri, cinsiyetleri, ırkları, renkleri ve eğer hayatta değiller ise ölüm tarihlerinin yer alması isteniyor.

  • Yönetmelikte, eğer yurtdışından evcil hayvan getirtiyorsanız bu hayvanlara ait ithalat belgeleri, pasaportları ile birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na teslim edilerek pasaportlarının yenilenmesi hükmü bulunuyor.

  • Son olarak sokaktan ya da bir barınaktan sahipsiz hayvanların sahiplenilmesi durumunda da ‘Sahipsiz Hayvan Edinme Formu’ ile en geç iki ay içerisinde, bakanlık müdürlüklerine başvuru yapılması ve evcil hayvan kimliklerinin çıkarılması zorunluluğu bulunuyor.

Köpek ve Kedilerde Kimlik ve Mikroçipin Önemi

koyu pembe küvet içerisinde bir köpek ve yanında duran tekir kedi Resmi olarak yeni yıldan itibaren zorunlu hale getirilen evcil hayvan pasaportu uygulamasının, ev hayvanlarının haklarının korunması açısından büyük önem arz ettiğini söylemek yanlış olmaz.

Bu uygulama sayesinde, başta sahipleri tarafından istenmediği için sokağa terk edilen kedi ve köpeklerin kontrolü mümkün hale geliyor. Başıboş bir evcil hayvanın sahibi, hayvanın kimliğinde yer alan bilgilerden tespit edilerek kendisine haber verilebiliyor. Kendisine tanınan bir aylık süre içerisinde hayvanını gelip teslim almaması halinde ise bu hayvanı sahiplenmek isteyen hayvanseverlere verilerek kimliklerinde yer alan bilgiler bu şekilde yenilenebiliyor.

Köpek ve kedilerde kimliğin bir diğer faydası ise evcil hayvan sahiplenen fakat bakımını üstlenemediği için minik dostlarımızı terk eden kişilerin hukuki olarak engellenebiliyor oluşu. Çünkü yazımızın genelinde belirtmiş olduğumuz yönetmelik kurallarına uygun hareket etmeyen kişiler, idari para cezasına tabi tutuluyor.

Bu yazımızda tüm evcil hayvanlarda zorunlu hale getirilen pasaporta ve 2022 yılı itibariyle uygulanması zorunlu hale getirilen kedi ve köpek mikroçiplerine dair bilmeniz gerekenleri sıraladık.

Son olarak mikroçip uygulamasının dünyanın pek çok ülkesinde zorunlu olduğunun ve minik dostlarımızın sağlığına herhangi bir zararı bulunmadığının da altını çizmekte fayda var. Bununla birlikte evcil hayvanların güvenliğine yönelik faydalarını göz önünde bulundurduğumuzda mikroçip uygulamasının bir an önce yaptırılması gerektiği de ortaya çıkıyor.

Eğer evcil hayvanınıza henüz mikroçip taktırmadıysanız evcil hayvanlarımızın tüm ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunan Vetrium Veteriner Kliniği’nin uzman veteriner hekimlerine güvenebileceğinizi de belirtelim.

Evcil hayvan dünyasına dair eğlenceli ve bilgilendirici diğer içeriklerimiz için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş: